05/28/17 09:57
(http://www.klassa.bg/)

Politico: Защо Г-7 + 2?

 Когато лидерите на най-големите индустриализирани демокрации се събират веднъж в годината на високо ниво, те го правят в Г-7, най-първокласния клуб в глобалната дипломация. Истинската среща обаче винаги включва още двама души: от Европейския съюз, с което общият брой на лидерите става девет, пише Politico
Участието на настоящия председател на Европейския парламент Доналд Туск и на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обикновено се обяснява с големия размер на единния европейски пазар, съставен от около 500 млн. души. 
Но важната, макар и често игнорирана, роля на Туск и Юнкер е не само да представят големия пазар, но и малките държави в него: като Естония, Малта и Кипър, които нямат свое място на масата. Така тяхното присъствие напомня, че ЕС работи заедно и може би не винаги правилно. 
„Много от темите, които се обсъждат от Г-7, за държавите членки в ЕС са въпроси, които влизат в компетенциите на общността“, коментира високопоставен европейски служител, участващ в делегацията в Сицилия. 
„Макар че нашите големи играчи са на масата, те не могат да представят ЕС, например по въпросите за търговията, тъй като тя не се определя от националните държави“, допълни източникът. 
Казано с други думи, присъствието на Туск и Юнкер около масата напомня, че ЕС не само иззема властта, но и я консолидира в блока. В някои случаи обаче, какъвто е този с Великобритания, това винаги е било източник на дълбоко раздразнение и съответно една от причините за Брекзита. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване