05/29/17 08:25
(http://www.clubz.bg/)

Българите - най-ниско платени в ЕС. И ще продължат да бъдат такива

Българите остават най-ниско платените в ЕС и не се предвижда тази тенденция да се промени - нито в краткосрочен, нито в средносрочен план. Това каза пред БНР доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за годишния доклад за икономиката на страната, който днес ще бъде представен от Института за икономически изследвания при БАН. От институцията прогнозират повишаване на нивата на доходите с 8-9%, което обаче означава, че доходите остават най-ниските в ЕС.

През последните три години се отчита отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. За това се очаква увеличаване на инфлацията с 1-2% на годишна база, но това не е притеснително. Банковата система е в добро състояние и в нея не се очакват проблеми.

"Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци. Безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7%, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 г. и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика", обясни Йоцов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване