05/30/17 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Първи сме в Европа по коли на глава от населението

 На първо място сме в Европа по брой автомобили на глава от населението, съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на откриването на двудневния „Обществен форум за Зелена столица“ във Френския културен институт. Като брой единични пътувания, в София пътуват средно по 1,1 човека с един автомобил. През 1961 г. обаче столицата е планирана за 80 автомобила на 1000 човека.

„Оскъдното градско пространство не позволява да развива градските магистрали. Инвестициите в булеварди очевидно не проработват. Над 13 млн. се хвърлиха в бул. „Черни връх“, като не решиха един съществен проблем. По-скоро разтовариха „Симеоновско шосе“, коментира галвният архитект. „На една от последните сесии мина гласувано вилно селище във Владая. Предстои да гледаме едно вилно селище в плана с доста къщи, но тези къщи са обречени от брой пътувания, които са един автомобил за мама, един за татко и един за детето, което трябва да бъде закарано и върнато от училище“, коментира арх. Здравков, цитиран от „Фокус“ Той даде пример с 10 европейски града като дялове в трафика. Арх. Здравков обърна внимание, че велосипедното движение в Копенхаген и Амстердам е над 40%. „Съответно структурата на Париж е дала възможност с пешеходно придвижване с около 53%“, коментира арх. Здравков. По думите му гъстата мрежа, плътността на застрояване, късите връзки и гъстота на кръстовищата дават възможност за организиране на един компактен град. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване