06/02/17 12:02
(http://www.clubz.bg/)

Комунистите са престъпници. Фашистите - също. Това език на омразата ли е?

Част от мотивите за исканата от БСП оставка на председателя на парламента Димитър Главчев имат своите основания. Настоящото народно събрание със сигурност стартира изключително мудно и до момента не е свършило почти нищо. Дори Главчев да няма персонална вина в случая, дори да е направил всичко, което зависи от него, именно председателят на парламента, особено когато е представител на управляващото мнозинство, поема отговорността в такива случаи.

Друга част от мотивите, касаещи исканата оставка на Главчев, обаче бяха несъстоятелни. От БСП го критикуваха, че допуска в парламента език на омразата. Ако приемем, че той наистина допуска език на омразата, то го прави и в двете посоки. Вярно е, че отдясно се чуваха всякакви упреци към БСП - че е небългарска партия, че е наследник на БКП, която е клала народа, както и турчин не го е клал и т.н.

Левицата обаче също не си поплюваше. Не друг, а заместникът на Главчев Валери Жаблянов от БСП заяви, че примитивният антикомунизъм вече е възкръснал български фашизъм. И че фашистите шестват не само в правителството, но и в парламента.

И тук стигаме до най-важния въпрос: кое точно е език на омразата. Ако заявиш, че фашистите са престъпници и са избили милиони хора по света, това език на омразата ли е? А ако кажеш, че българските комунисти са престъпници, които са избили хиляди българи в собствената си родина, това какво е? Език на омразата или недопустима гавра с честните и почтени комунисти?

Ако сме истинска демократична държава, и двете твърдения не би трябвало да са език на омразата. А осъзната от цялото общество историческа истина, добре научен кървав исторически урок.

В БСП обаче прилагат двоен стандарт. Громят фашизма и защитават комунизма, който според тях е създал хиляди благини, отнети ни после от демокрацията. Докато социалистите продължават да говорят по този начин, разделителната линия в обществото няма да изчезне. И отговорността за нея не е на десницата, още по-малко на парламентарният шеф Главчев.

Помирението минава през разкаяние и взаимно опрощение. В БСП все още смятат, че няма за какво да се разкайват и какво да им се прощава. За това разделителната линия в обществото е и продължава да бъде, червена. Кафявата, доколкото въобще я е имало у нас, е отречена от всички.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване