06/02/17 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Още година ниски лихви по кредитите

 

От лятото на 2018 г. ипотеките поскъпват с 0,30%

Още година ще можем да се възползваме от евтините цени на кредитите. Това прогнозираха експерти по време на финансовият форум „Шумът на парите“, тъй като според тях лихвените проценти по ипотечните и потребителските заеми ще останат ниски.

"Много анализатори очакват в средата на следващата година да сме в съвсем друга лихвена среда. До края на годината ще се обърне тенденцията в Европа, следвайки случващото се отвъд океана", заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на една от банките у нас. Според него промяната ще е факт и в България към средата на следващата година. Той препоръча и бизнесът, и гражданите да се подготвят за покачването на лихвите, а на банките - да обяснят защо правят това по възможно най-достъпния начин.

Ягодин обаче подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно поскъпване, което няма да попречи на един коректен клиент да обслужва кредитите си. По думите му ръстът по ипотечните кредити ще около 0,2-0,3 на сто. Той посъветва хората, които искат да задоволят нуждите си от собствено жилище, да го направят.

„Има едни 5 млрд. лв. горещи пари, които стоят неизползвани в БНБ, и дори банките биват наказвани, че държат парите си там с негативна лихва. Докато този ресурс не се изконсумира, банките ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите“, смята банковият директор.

Мартин Заимов, изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие (ФЛАГ) пък каза, че е трудно да се направи подобна прогноза, тъй като движението на лихвите зависи от много фактори. „Голяма част от тях са напълно неясни, като икономическите промени в Щатите. Трудно е да се прогнозира и какво ще се случи с европейските икономики, както и с политиката на Федералния резерв и на Европейската централна банка (ЕЦБ). Заради това не се наемам да коментирам подобни очаквания“, бе категоричен той.

Данни на Българската народна банка (БНБ) показват, че към края на април финансовият резултат на банките е с почти 6% по-нисък в сравнение с този година по-рано и е 413 млн. лв. Основният фактор, който има принос в това, са по-малките приходи от лихви.

За април те са 252,5 млн. лв. и намаляват с 8,5% на годишна база. Така ниските и все още намаляващи лихви на банките в комбинация със скромните обеми на кредитиране свиват и печалбата.

През по-миналия месец трезорите са направили печалба за 125,4 млн. лв., при 133,6 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат на системата всеки месец расте - през март беше 93,7 млн. лв., но на годишна база продължава да изостава. Така въпреки намалението на разходите за обезценки печалбата е по-ниска от миналогодишната по това време именно заради свиващите се лихвени приходи. Очакванията са за тази година печалбата да е по-скромна от миналогодишната, когато достигна 1,2 млрд. лв. за цялата година и да не надхвърли 1 млрд. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване