06/04/17 09:18
(http://www.clubz.bg/)

"Бягай, скрий се, съобщи"

Какво трябва да правим при терористичен акт? Ако първият ви инстинкт е да бягате, той е напълно правилен, твърдят от полицията в Лондон. Тази нощ след атентата, при който ван се вряза в тълпа на Лондонския мост и терористите след това скочиха на местните с ножове, те за пръв път отправиха официално широко обсъжданото предупреждение - "Бягай, скрий се, съобщи" (run, hide, tell), съобщава "Гардиън".

Още по време на инцидента Лондонската полиция публикува в социалните мрежи препоръка - ако сте в района на атентата, бягайте от всяка заплаха, а не се предавайте и не се опитвайте да преговаряте с терористи. Ако това не е възможно, трябва да се скриете, преди да звъннете на полицията.

Много хора тази нощ нямаха тази възможност. Други пък се опитаха да помогнат на съгражданите си с подръчни средства - столове, бирени чаши и други.

Помощник-комисарят на полицията Марк Роули обаче подчертава, че инструкцията "Бягай, скрий се, съобщи" е с доказана ефективност. Разбира се, има и изключения.

"Всеки е наясно за проблемите с тероризма по света. Никога не може да си подготвен за всичко и ако някой действа инстинктивно и реши да се бие, защото няма избор, никога не бихме го критикували", подчертава Роули.

Много хора считат, че препоръката на полицията показва страх и нерешителност пред врага. Тя обаче е основана на ясна логика - цивилни само могат да се пречкат на професионалистите.

Ето и как изглежда предупреждението на полицията:

 

 

Трябва да:

Бягаш - към безопасно място. Това е по-безопасно от това да се предадеш или да преговаряш. Ако не е възможно, тогава...

Скрий се - изключи звука и вибрациите на телефона си. Барикадирай се някъде, ако можеш.

Съобщи - обади се на полицията на 999, ако е безопасно.

Предупреждението бе разработено и прието като стандартна политика на полицията преди месец, но обсъждането му тече отдавна. Повечето специалисти по конфликти са съгласни с него.

Публикувана на 06/04/17 09:18 http://clubz.bg/54694-bqgaj_skrij_se_syobshti

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване