06/04/17 16:05
(http://www.clubz.bg/)

"Казват, че искаме да диктуваме на Балканите, но ние не сме идиоти"

Хората на Балканите са много чувствителни, заяви в ефира на бТВ руският политик Евгений Кожокин по повод бурните реакция у нас на изказването на руския президент Владимир Путин, че кирилицата е дошла от македонските земи.

"Да говориш за историята на Балканите е като да вървиш по лед или по минно поле. Тук хората имат изострена чувствителност. Под територия на Македония се разбираше историческа област, чиито граници са се променяли. Кирил и Методи са велики хора, при това не само като учени, но и като практици, и аз не мисля, че нашият президент е искал да унизи братски народ. Това е невъзможно", коментира той скандалът.

Според него не е трябвало българите да се обиждат на репликата на Путин, защото изказването му (по време на политическа среща с македонския премиер Георге Иванов) не било политика.

Кожокин е член на комитета на Върховния съвет по въпросите на отбраната и сигурността и на Конституционната комисия на Русия и заместник-ректор на Меката на руската дипломация МГИМО. Съветвал е руският президент, но подчертава, че не му е официален съветник.

Той коментира и кратко убийството на опозиционера Борис Немцов, като отбеляза, че това е била "страшна и нелепа провокация"

"Не знам. Борис беше ярък и смел човек, но политически той вече не представляваше сериозна величина в Русия и политически смисъл да бъде убит нямаше", каза Кожокин.

И призна, че "държавата върши тежки неща, но зад тях се вижда смисъл".

Кожокин определи отношенията между България и Русия като "сложни", като първо подчерта, че не е изчезнала взаимната симпатия между народите.

"Често казват, че ние искаме да диктуваме на Балканите, но ние не сме идиоти. Разбираме собствените си вътрешни проблеми и искаме да се оправим с тях, да не говорим за това какво става в съседната ни страна Украйна. Това също е дългосрочен проблем. Никакви имперски амбиции не са ни останали", обясни той. "В последния филм на Емир Костурица се говори за големия брат. Големите братя не винаги помагат, те понякога и пречат, тъй като им се струва, че знаят всичко за света, за интересите на българите, руснаците, унгарците и китайците, но не е така."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване