06/05/17 10:48
(http://www.clubz.bg/)

Общинска фирма в София дава евтини имоти, но крие наемателите

Общинската фирма "Заводпроект" е отказала да даде информация за наемните цени и наемателите на апартаментите, които стопанисва. Това съобщи на личния си профил във Фейсбук общинският съветник от ДСБ Иво Божков. Той и колежката му Марта Георгиева са изпратили въпрос до фирмата и са получили отговор, в който обаче само са изброени имотите, които тя стопанисва. Божков обяснява, че има неофициална информация за това, че тези имоти се дават на цени много под пазарните нива, а сред наемателите има доста известни имена.

Преди дни бе публикувана информация, че номинирата за еврокомисар Мария Габриел е ползвала апартамент от тази фирма, като за него е плащала наем, който е по-нисък от пазарните нива. Габриел потвърди информацията, но отрече да е ползвала привилегии.

В отговора си до Божков и Георгиева управителят на "Заводпроект" Асен Дерменджиев мотивира отказа си да съобщи кои са наемателите в имотите на фирмата с това, че тази информация представлява лични данни. Посочват се 28 имота, като се пояснява, че 27 от тях са дадени под наем.

Наскоро списание "Аспекто" разкри, че през 2010 г. номинираната за еврокомисар Мария Габриел е получила под наем евтино жилище, което е собственост на "Заводпроект". Самата Габриел потвърди информациията. Тя поясни, че не е искала някакви привилегии, а просто е имала нужда от помещение.

Проверка на "Биволъ" обаче показа, че ползването на този имот не е отбелязано в декларацията на Габриел като евродепутат. От ГЕРБ засега са отказали да коментират темата.

През 2014 г. общинският съветник от БСП Николай Белалов отправя питане по темата до кмета Йорданка Фандъкова. Отговорът е, че Столична община няма ведомствен фонд и не е предоставяла жилище на Габриел.

Общината обаче е 100% собственик на фирмата "Заводпроект" ЕООД . В отговора на Фандъкова е посочено, че управлението на имотите на тази фирма "се извършва с цел печалба и отдаването им под наем е съобразено с пазарните условия".

Ето какво написа по този повод Божков в профила си във Фейсбук:

"СКАНДАЛНО!!! Общинската фирма "Заводпроект", тайна касичка на "Софийски имоти", отказа да ни предостави информация за наемните цени и наемателите на апартаментите, които стопанисва с търговска цел. Подигравката спрямо Марта Георгиев, мен и всички софиянци е толкова нагла и показателна, че в отказа си ни пращат списък с апартаментите само с име на улица, без да сложат дори номер. 

Според Биволъ и списък, с който те разполагат, но който не е получен по официален път, в наемателите виждаме доста познати имена, като това на брата на бившия главен архитект Петър Диков, на който е даден апартамент от 60 квадрата в центъра на София за 120лв!!!

Скандалното отношение спрямо общинските съветници и всички софиянци, които искат да знаят дали е вярно, че общински апартаменти се отдават на смешни цени, няколко пъти под пазарните на хора, които са всичко останало, но не и нуждаещи се няма да бъде оставено без реакция.

Ще продължаваме да настояваме за #ПРОЗРАЧНОСТ и публикуване на тази информация, както и за понасяне на отговорност!!!"

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване