06/05/17 09:23
(http://www.clubz.bg/)

Сакскобургготски към Борисов: Ще застанете начело на най-смисления съюз в света

"По природа съм оптимист, за някои и наивник, но истински вярвам, че ЕС ще оцелее. Надеждата ми е, че докато гледаме в бъдещето, в другите планети, няма да допуснем ЕС да се разпадне"

С тези думи бившият премиер Симеон Сакскобургготски се обърна към залата на конференцията "Европа отново на път", посветена на бъдещето на ЕС и мястото на България в него, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, Сергей Станишев като организатор от името на ПЕС, министри, политически лидери, анализатори. Царят се обърна и лично към Борисов с предупреждение:

 "Вече минаха 10 г. от членството ни, а след броени месеци ще застанете начело на най-смисления съюз в света. България ще председателства във време на силни турбуленции".

По думите му при предаването на премиерския пост на Станишев през 2005 г. и него е предупредил за предизвикателствата, които предстоят и е заявил, че винаги е насреща да помага. Както и сега.

 
Заради историята си Симеон допълни, че днес има правото да повтори истина, ицречена от Доналд Туск - че нищо не е даденост завинаги, да се построи свободен свят изискват усилия и жертви, а да се унищожи този свят е лесно, нужно е малко време". 

Сакскобурготски разказа емоционалната част на това какво е Европа: 

"Скъпи европейци. Роден съм преди 80 г. - с цяло поколение преди този съюз. И с това ще разберете, че съм от хората, за които ЕС е даденост или нещо наготово. Моето поколение живя разделено в Европа - от войни, политика, Желязната завеса. Живях от двете страни на Желязната завеса - със сърцето в едната, с тялото в другата".

Симеон предупреди за три риска пред Съюза - влошаване на перспективите пред младите хора, мигрантската криза и единството.

По повод единството на ЕС бившият премиер заяви:

"За първи път след Втората световна война единството на Европа е на карта - тя или ще бъде обединена, или изобщо няма да я бъде. Важно е да кажем с какво ние ще допринесем за това обединени". 

Той обърна внимание и на мигрантската криза:

"И аз съм бил мигрант, знам какво е да си немил и недраг. Решението тук не се измерва в квоти, убежище или паспорти. Отговорът е в човещината и това, какво всеки от нас е готов да даде", заяви Сакскобургготски, след като цитира папа Франциск

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване