06/06/17 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Безплатен роуминг в ЕС, но срещу проверка

 

Може да даваме обяснения или да ни наложат такси

Роумингът в ЕС ще е безплатен от 15 юни, но мобилните оператори ще проверяват клиентите си дали не злоупотребяват. В средата на следващата седмица влизат новите европейски регламенти за разговори и пренос на данни. Съгласно регулацията, операторите имат право да проследят дали картата на потребителя се използва предимно или изцяло в роуминг. В такива случаи той може да започне да таксува роуминг потреблението на този клиент. За подобно поведение на своите клиенти един от телекомите у нас ще следи за периоди от по четири месеца, информираха за „Монитор“. От другите две компании посочиха, че проверки за „перманентен роуминг“ ще започнат четири месеца след влизане в сила на новите правила. А според тях от 15 юни максималните

цени на едро не могат да превишават 3,2 евроцента на минута за повиквания

1 евроцент за SMS и поетапно намаляващ ценови праг за пренос на данни - от 7,75 евро за 1 GB- от 15 юни 2017 г., до 2,5 евро за 1 GB - от 1 януари 2022 г.

След влизането в сила на новите правила потребителите ще могат да използват собствените си националните си тарифни планове, ако прекарват повече време в собствената си държава, отколкото зад граница. Това се счита за справедливо използване на роуминга. В противен случай, прекарвате ли по-голяма част от времето си в чужбина и разговаряте по телефона повече там, отколкото вкъщи в продължение на над 4 месеца, операторът може да поиска обяснение в рамките на 14 дни. Ако продължите да използвате роуминг и след това, операторът

може да ви наложи малка такса за потреблението в роуминг

Един от основните рискове от отпадане на надценките, коментиран на европейско равнище, е свързан с използване на SIM карти на чужди оператори, когато техните цени са значително по-ниски от националните цени на потребителя. За превенцията му са включени мерки в правилата относно политиките за справедливо ползване, които се публикуват от операторите. Например, в регламента е предвидено потребителите да могат да купуват SIM карти само от държавата, в която живеят, или в която пребивават трайно. Операторите ще могат да определят изискваните доказателства за уседналост – адресна регистрация, удостоверение от учебно заведение или от работодател, доказателства за регистрация в списъци за местни избори или за заплатени местни данъци и др. Телекомите ще имат възможност да следят и ограничат предоставянето на роуминг услуги при подозирана злоупотреба от страна на потребителите, като изключително голям обем трафик в роуминг в сравнение с националния или използване на SIM картата само в роуминг и др.

Друга възможна злоупотреба след отпадането на роуминга е

организирана препродажба на SIM-карти в други страни от ЕС

посочва един от мобилните оператори у нас. И поясняват, че при констатиране по подобни случаи компанията има право да предприема всички възможни мерки по националното законодателство. Последните могат да включват както спиране на услугите и еднократно прекратяване на сключените договори, така и изискване на обезщетения, когато в резултат на злоупотребата са настъпили вреди. Сред рисковете, които ще анализира един от телекомите е и последователно използване на много на брой SIM карти от един и същи краен клиент в роуминг в ЕС.

Промените, които ще влезнат в сила в средата на следващата седмица вече са включени към общите условия на телекомите. Те ще започнат автоматично да се прилагат от 15 юни без значение, кога се нулира сметката ни. Мобилните компании увериха, че са информирали своите клиенти месец преди влизане в сила на новите регламенти.

Мобилния интернет ще е с ограничение

Мобилният интернет зад граница може да е с ограничение. Ако имаме включени неограничени мегабайти, то в чужбина може да не е така. Или ако имате включен повече интернет на много ниска цена във вашия национален пакет, то в роуминг може да разполагате с ограничен достъп до интернет.

Количество се изчислява на база на формула определена от ЕК. Така мобилният интернет, който можете да ползвате в роуминг в ЕС се определя като се умножи цената без ДДС на Вашия мобилен абонаментен план за един период на фактуриране по две и получената стойност се раздели на регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК. След достигане на този обем надценката на МВ, с която ще бъдете таксувани, ще бъде равностойна на регулираната максимална цена за роуминг на едро, която се определя от ЕК. Например, ако месечната ви такса е 10 лв. без ДДС и в тарифата ви са включени неограничени MB (независимо от скоростта), то вие ще можете да използвате около 1360 MB в роуминг без допълнителна надценка. След това за всеки използван MB ще бъде приложена надценка. Към момента предвидената стойност на надценката е 0,017 лв. с ДДС.

Информация с конкретното количество МВ за ползване в Зона ЕС, ще бъде достъпна след 15 юни в личните профили на потребителите или на мобилния портал за управление на роуминг за всеки клиент, посочват от една от компанията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване