06/07/17 09:55
(http://www.clubz.bg/)

ЕК предлага ЕС да харчи €5,5 млрд. за оръжия годишно след 2020 г.

Какво има в главите на дроните? Колаж Клуб Z

Европейската комисия представи днес законодателно предложение, според което ЕС за първи път в над 60-годишната си история ще започне да отделя стотици милиони евро от бюджета си за обща отбрана.

В същото време комисията представи за размисъл на държавите членки три сценария за бъдещето на европейската отбрана, които варират от сътрудничество през споделени елементи на компоненти на отбраната до обща отбрана и сигурност на ЕС.

Върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и заместник-председателят на комисията Ирки Катайнен представиха пред журналисти проект за регламент, с който се създава Европейски фонд за отбрана. Той трябва да финансира изследователската работа и развитието на индустриални прототипи на оръжия и бойна техника, които самите държави ще закупуват заедно.

В изследователската си част фондът започва с 25 милиона евро тази година, които нарастват до 90 милиона евро в 2020 година, последната от сегашния седемгодишен бюджет на ЕС. За развитие на индустриални прототипи той да задели 500 милиона евро до 2020 година, предвижда проектът.

От началото на следващата многогодишна финансова рамка през 2021 година фондът трябва да има 500 милиона евро годишно за изследвания и 1 милиард евро в развитието на индустриални образци.

През следващия програмен период комисията очаква държавите-членки да участват във фонда с 5 милиарда евро за закупуване на оръжията и техниката, която са се съгласили да развиват и произвеждат заедно.

Днес комисията обяви покана за предложения за развитие на безпилотни въздушни и морски системи и за лично оборудване на войника, като избраните проекти ще бъдат финансирани от заделените в сегашната финансова рамка средства.

Комисията очаква редовната среща на върха на ЕС на 22 и 23 юни да поиска държавите-членки и Европейският парламент да приемат регламента за фонда ускорено, така че практическата работата по изпълнението на проектите да започне в началото на 2019 година.

През това време държавите трябва да излязат с предложения по тях и да се споразумеят, по кои от тях ще работят.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване