06/07/17 10:59
(http://www.clubz.bg/)

Северна Корея нарече решението на Тръмп за Парижкото споразумение "егоистично"

Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка БГНЕС

След серията от остри реакции на международната дипломация срещу решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, Северна Корея също разкритикува Белия дом.

В съобщение от вторник Пхенян обвини Вашингтон, че действа на "висотата на егоизма, интересувайки се единствено от собственото си благосъстояние, дори и за сметка на цялата планета."

"Егоистичният акт на Съединените щати не само има фатални последици за международните усилия за предпазване на околната среда, но представлява сериозна опасност и за други сфери", заяви говорител на Външното министерство на Северна Корея.

Любопитно е, че за разлика от САЩ, КНДР е подписала Парижкото споразумение за климата. Това има своето логично обяснение, тъй като, както посочва Бенджамин Хабиб от австралийския университет Ла Троб, бедните страни са по-застрашени от климатичните промени. Пхенян редовно изпитва сериозен недостиг на храна и е в интерес на страната да участва в борбата срещу глобалното затопляне, за да избегне един от основните си проблеми - глада, който в миналото е вземал милиони жертви. 

Реакцията на Северна Корея е само продължение на скандалите, съпътстващи решението на Тръмп. По-рано тази седмица американският посланик в Китай Дейвид Ранк подаде оставка в знак на протест, а индийският министър-председател Нарендра Моди, който в миналото е критикувал Парижкото споразумение, заяви, че ще продължи да работи "отвъд и над Парижкото съгласие".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване