06/08/17 20:50
(http://www.clubz.bg/)

Тераза Мей спечели 314 места в парламента, няма мнозинство

Консервативната партия на премиерката Тереза Мей спечели извънредните парламентарни избори във Великобритания и ще има 314 депутатски места в новия законодателен орган. Консерваторите обаче няма да имат мнозинство в 650-местния парламент.
 
 
На второ място с 266 места са лейбъристите на Джеръми Корбин. След тях се нареждат Шотландската национална партия - 34 мандата, Либералните демократи - 14 мандата и останалите разни - 138 места.
 
Така надеждата на премиерката Мей да си осигури комфортно мнозинство, за да има голяма поддържка в преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза, не се сбъдна. Сега тя ще бъде с разклатен авторитет и самочувствие.
 
Около 47 милиона избиратели имаха право на глас. Вотът започна точно в 7 часа сутринта и приключи в 22 часа британско време - полунощ в България.
 
Ако тези първи прогнозни резултати от екзитполовете се запазят, това означава, че консерваторите ще загубят 17 места, а лейбъристите ще спечелят нови 34 депутатски кресла в сравнение с досегашното разположение на силите в парламента.
 
Министърът на отбраната консерваторът Майкъл Фалън заяви, че е още рано да се коментират резултатите.
 
Според лейбъриста Джон Макдугъл обаче вече е ясно, че ще се промени политиката в страната.
 
Първите коментари на експерти и журналисти са, че Тереза Мей е загубила от "високия риск", който е поела като е насрочила извънредни избори. Когато тя предприе тази стъпка през май, нейната партия имаше преднина в допитванията, която сочеше увеличаване на броя на депутатите и спечелването на мнозинство. Постепенно обаче лейбъристите печелеха все повече терен. Особено силно и негативно се отразиха на консерваторите атентатите в Манчестър и Лондон. Джеръми Корбин веднага припомни на избирателите, че именно Тереза Мей като дългогодишен вътрешен министър е съкратила 20 000 полицаи. И ако те са били на терен, може би терористичните атаки са щели да бъдат предотвратени.
 
Резулатите повлияха и на стойността на лирата. Паундът падна на валутния пазар с 1,5%, и се разменя за еврото до под 1,14 пункта, съобщи "Гардиън".
 
Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване