06/10/17 09:26
(http://www.klassa.bg/)

Пинокио драпа за достъп до системата за избор на ВСС

 

БИПИ иска да гледа базата данни по време на електронния вот

Проваленият правосъден министър и настоящ сламен лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов се пробва да се дореди до достъп до електронната система, чрез която се провежда гласуването за нов състав на Висшия съдебен съвет. Искането беше пуснато от свързаната с него неправителствена организация - Българския институт за правни инициативи /БИПИ/ и беше прокламирано като осигуряване на достъп до базата данни на системата за електронно гласуване за членове на ВСС от съдийската квота и за наблюдаване на междинните резултати през целия изборен ден. Скандалното желание бе разгледано и отхвърлено на извънредно заседание на съдийската колегия, която регистрира още наблюдатели и застъпници за Общото събрание на съдиите за избор на членове на новия ВСС, което ще се проведе на 10 и 17 юни т.г.

Съдийската колегия изслуша експертното становище на директора на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ във ВСС Валери Михайлов, който заяви, че системата не поддържа интерфейс, в това число „административен“ за такова наблюдение. По време на целия период на гласуване се генерира информация за избирателната активност и тя е публична – може да бъде проследена на адрес: http://evote.justice.bg/.

Последва двучасово разпитване на специалиста, при което особено активни бяха

видните грантаджии с тоги и свързани с олигархичния кръг „Агнешки главички“

Калин Калпакчиев и Соня Найденова. Те засипаха Михайлов с въпроса как действа системата за електронен вот, какво точно прави изборната комисия за електронното гласуване, как така наблюдателите на БИПИ няма да могат да влизат в базата данни в изборния ден и няма да могат да следят междинните резултати. Михайлов, който е участвал в разработването на системата, многократно обясни, че просто няма такава програма. „Системата не генерира междинни резултати от гласуването. Това е направено съзнателно, за да няма предварителна информация. Чак след края на изборния ден членовете на комисията за електронен вот влизат с парола в системата и тогава виждат генерираните от нея изборни резултати. През периода на гласуване няма никаква възможност да се наблюдават междинните резултати“, бе категоричен Михайлов.

„Докато върви изборният процес, какво наблюдава комисията?“, попита Найденова и получи отговор, че преди края на изборния ден членовете на комисията за електронен вот гледат на лаптопа си това, което може да види всеки гражданин онлайн. Калпакчиев продължи да се възмущава, че в системата няма възможност за проследяване на междинните резултати. „Продължава да се атакува електронното гласуване.

Искането на БИПИ е едва ли не „дайте да им дадем те да правят изборите за ВСС“.

Г-н Михайлов беше категоричен, че системата за електронно гласуване не може да бъде манипулирана, той е специалист и аз му вярвам“, разкри истинските намерения на грантаджиите кадровикът Галя Георгиева.

„Това че г-н Калпакчиев изразява съмнения не е основание да се допуснат представители на БИПИ да наблюдават базата данни. Недостойно е, г-н Калпакчиев, членове на съдийската колегия да правят внушение, че изборите ще бъдат манипулирани. Дано колегите са чули обяснението на г-н Михайлов“, категорична бе Георгиева.

С 9 гласа „за“ и нито един „против“ съдийската колегия гласува отговор до БИПИ, че правомощията на наблюдателите са определени като присъствие и наблюдение на изборния процес, включително работата на секционните избирателни комисии, както и че системата на електронно гласуване не генерира междинни резултати, а само избирателна активност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване