06/13/17 10:39
(http://www.clubz.bg/)

Оставка "по лични причини" покрай санирането в Благоевград

Оставка "по лични причини" остави община Благоевград без зам.-кмет по строителството и сигурността. Кметът на града Атанас Камбитов (ГЕРБ) е приел оставката на заместника си инж. Янко Янков. Според версията на общината тя е била подадена и влиза в сила с вчерашна дата - 12 юни, но на сайта на кметството новината се появи днес.  В краткото обявление пише, че мотивите "са лични".

Въпросните "лични причини", случайно или не, се появяват след поредица от публикации (например в местната медия Blagoevgrad-news.com.), свързани с програмата за саниране в Благоевград и участието на политици в процеса. Градът бе наречен и "столица на санирането".

При разглеждане на договорите за обследване, извършено преди самото саниране, се оказа, че компанията „Екоконсулт“ ДЗЗД с управител Янко Димитров Янков е правила голяма част от обследването на сградите. И няма съвпадение на имена - оказа се, че инженерът и зам.-кметът на Благоевград са едно и също лице. Към момента на извършване на дейността по обследване Янков още не е бил на работа в общинската администрация, но явно е работил много добре с нея. А и се оказва, че именно заради успешната работа по санирането Камбитов поканил инженера в кметския си екип през 2015 г.

 
В парламента темата за санирането също беше обект на дискусия, да не кажем скандал, миналия петък и Благоевград отново беше даден за пример от опозицията в лицето на БСП. Това пък предизвика днес реакция на строителния бранш - макар и с няколко дни закъснение. 

Ние, представителите на строителния бранш в Благоевград, категорично заявяваме, че изразяването на съмнения за корупционни практики и некачествено изпълнение на задълженията ни, са абсолютно необосновани и крайно неоснователни. В подкрепа на това заставаме с лицата си и сме категорични, че всяка една процедура при изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Благоевград е ясно регламентирана и прозрачна. Потвърждение за това са и целият набор от  документи, доказващи законосъобразността на дейностите, както и контролът върху тях. Община Благоевград има задължението да следи стриктно изпълнението на дейностите, като при допуснати пропуски и нередности, фирмата изпълнител на даден обект има задължението същите да бъдат отстранени за нейна сметка, пишат браншовиците. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване