06/13/17 06:42
(http://www.clubz.bg/)

Путин: САЩ отгледаха „Ал Кайда" и Осама бен Ладен

САЩ използвали чеченски терористи за дестабилизиране на политическата ситуация в Русия.

Това заявява президентът Владимир Путин в първата серия от филма "Интервюта с Путин" на американския режисьор Оливър Стоун, предаде ТАСС. Серията бе излъчена снощи в канала Showtime на YouTube.

Времето, за което говори Путин, е втората война в Чечения.

"У нас тогава бе създадено абсолютно устойчивото мнение, че нашите американски партньори на думи говорят за подкрепа на Русия и готовност за сътрудничество в борбата с тероризма, а в действителност използват тези терористи за разклащане на вътрешнополитическата ситуация в Русия", казва руският лидер.

Според него тези идеи още са живи. Така Путин коментира забележката на Стоун по повод опитите на американските спецслужби да предизвикат появата на огнища на напрежение, включително в Средна Азия и Северен Кавказ.

"За съжаление, американците подкрепиха тези процеси. Студената война отдавна отиде в миналото, имаме добри прозрачни отношения с целия свят, с Европа, със Съединените щати. Разбира се, разчитахме на подкрепа, а вместо това видяхме, че американските спецслужби подкрепят терористите", допълва Путин.

Вашингтон помагал на бойците в Чечня и игнорирали протестите на Москва.

"Що се отнася до информационно-политическата подкрепа, това няма нужда от доказателства, това бе очевидно за всички- Това се правеше публично, открито. А що се отнася до оперативната и финансовата подкрепа, ние имаме такива доказателства. Нещо повече, някои от тях предоставихме на нашите американски колеги", продължава Путин.

Той допълва, че "Ал Кайда" се е появила заради стъпките, предприети от САЩ.

"Ал Кайда" е резултат не на нашата дейност, това е резултат от дейността на нашите американски приятели, - твърди господарят на Кремъл. - Това започна още от съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби подкрепяха различните направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците отгледаха и "Ал Кайда", и Осама бен Ладен, а после всичко това излезе извън контрол. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. Това е тяхна вина", убеден е Путин.

Русия отменила планирани военни учения на своите ядрени стратегически сили след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Целта била да се демонстрира подкрепа за Америка.

За пореден път Путин заявява, че Русия никога не се меси във вътрешнополитеческите процеси в други страни, за разлика от много нейни партньори. Това бил един от принципите на работата на Москва.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване