06/14/17 09:37
(http://www.klassa.bg/)

Велинград с петиция до ЕС срещу добива на волфрам

 Велинград може да пише петиция до Европейския парламент срещу концесията за добив на волфрам край града от фирмата „Ресурс 1“.
Проблемът ще бъде повдигнат и пред българските институции - Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката. Това съобщи пред адвокат Марин Божков, който е обществен наблюдател на казуса и председател на Сдружение „Програма за достъп до правосъдие”. Причината е, че 7-членен състав на ВАС не уважи молбата на кмета на града д-р Костадин Коев да се отменят решения на предходни инстанции, които даваха зелена светлина на концесията. Според магистратите кметът се явявал трето лице и не бил  страна по спора, пради което искането му било „процесуално недопустимо“.
Това е правен абсурд – да отнемеш на общината правото да защити здравето и живота на нейните жители. Това е незачитане на основните функиции на местната власт, коментира адвокат Божков. По думите му, основен принцип в административното производство е, че всяко лице, чиито интереси са засегнати от един административен акт, има право да иска отмянатата му по съдебен ред.
Въпросът дали да има добив на волфрам в близост до СПА-столицата на Балканите и на България занимава вече трета година местната община, хотелиерския бизнес и неправителствени организации, които скочиха срещу дадената концесия. В курортния град бе събрана подписка от над  11 000 души  срещу разработването на находището, което ще навреди не само на природата, но и ще изгони туристите от района. От общината и от туристическия бранш са категорични, че има опасност от добива на волфрам да се замърси питейната и минералната вода в курорта. Основните водоизточници на града попадат в територията на концесията. При добив на волфрам, при което е възможно и изкарване на уранови ядки, питейната вода на града ще бъде замърсена със силно токсични вещества и ще се стигне до екокатастрофа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване