06/14/17 03:47
(http://www.clubz.bg/)

Потвърдените жертви на огнения ад в Лондон вече са 12, броят ще расте (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-малко 12 са вече потвърдените от властите жертви на пожара, обхванал жилищна кула в западните части на Лондон, съобщи Би Би Си. От полицията в британската столица не крият в официалните си изявления, че очакванията са броят на загиналите тепърва да расте. Екипите на пожарната остават на място и през нощта, за да се борят с последиците от огнения ад. 

Високата 24 етажа сграда в района Северен Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ местно време.

Още през нощта и сутринта беше ясно, че броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям, и то доста. В 130-те апартамента в сградата "Гренфел тауър" живеят близо 600 души. Към момента се знае, че 74 души са откарани в болница, около 20 от тях са в тежко състояние, става ясно от изявление на Спешната помощ в Лондон.

През нощта поне 30 души са успели да се евакуират.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда горя като факла и имаше опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея беше евакуиран още през нощта, пътните артерии в района бяха напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата беше отцепен от полиция, защото имаше опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Началната версия за пожара беше за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът беше лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии имаше ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

Двама наши сънародници са потърсили помощ от българското посолство във Великобритания заради пожара, каза следобед пред журналисти външната министърка Екатерина Захариева.

„До момента информация за пострадали българи няма. Има двама наши сънародници, които са живели в съседния блок. Не са пострадали, добре са. Понеже са евакуирани целите жилищни сгради около изгорялата, те са потърсили помощ от нашето посолство и ще бъдат настанени там, докато приключат часовете на евакуация на съседните сгради“, каза тя.

Хората, които живеят в сградата, бяха евакуирани. Изпратени бяха допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказваха, че на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

"Гренфел тауър" е общинска собственост. Голяма часто от нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждала нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказа пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.

Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши в ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

Няколко отчаяни родители хвърлиха децата си през прозорците, за да ги спасят от пламъците. Спасители уловиха бебе, хвърлено от десетия етаж от майка му, съобщи в. "Гардиън".. То не е пострадало.

Друга жена обаче вероятно е загубила две от общо шестте си малки деца.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване