06/19/17 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком

 484-ма души, назначени само за три месеца със заплата между 471 и 515 лв., както и изхарчени 7 млн. лв. - това е равносметката от гръмко обявената в последните дни от предишния мандат на ГЕРБ операция за борба с битовата престъпност по селата. Оказва се, че тя е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените. Основните й цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени. Това става ясно от отговор на МВР на въпроси на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. 
 
Тримесечната операция бе обявена през януари от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова на последното заседание на кабинета "Борисов 2". Тогава правителството дори отпусна допълнително 7 млн. лв., които трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, за да могат полицаите да обикалят повече малки населени места. Друга идея беше да се назначават пенсионирани полицаи, които да пазят сградите на МВР, и така на улицата да излезе повече униформен състав. Освен харченето на парите нищо друго не е изпълнено към днешна дата. Обявена е и обществена поръчка за покупка на автомобили, която трябва да приключи наесен. 
 
За три месеца МВР е изхарчило близо 1.2 млн. лв. за горива, ремонти, командировки и т.н., става ясно от отговора. На въпроса с колко километра са увеличили обходите си полицейските патрули, от ведомството отговарят: "Не се обработва информация по посочения критерий". По същия начин се отговаря и на питането дали старите коли са пренасочени към малките населени места, каквато бе идеята през януари. Уклончиво се отговаря и на въпроса осигурено ли е полицейско присъствие навсякъде. 
 
"Създадена е организация за осигуряването на допълнителни сили и средства по отдалечените места с цел подобряване на работата по противодействие на посегателствата спрямо собствеността на гражданите - кражби и грабежи, и за осигуряване на 24-часовото полицейско присъствие в тези райони", пише в отговора. Организацията, а и всички останали аспекти от операцията са със срок на годност април. Тогава операцията е приключила. Не е ясно какво се случва след това. 
 
Като предизборна димка от страна на ГЕРБ изглежда и обещанието за назначаване на пенсионирани полицаи. За да се случи това, бе променен и Законът за МВР. Лично премиерът Бойко Борисов се хвалеше с това. "И сега над 1000 души се подготвят в Симеоново, в други места, където да натрупат необходимата подготовка, за да станат полицейски служители", заяви той в началото на годината. 
 
Истината е, че по този начин са назначени едва 484-ма души. Не се знае каква част от тях са пенсионирани служители. "При провеждане на подбора няма правна възможност да се назначат само лица, които са били служители, поради което са назначени както бивши служители на МВР, така и други лица, които са отговаряли на изискванията за заемане на длъжността съгласно длъжностната характеристика", пише в отговора. 
 
И тази инициатива е приключила в края на април, договорите на т.нар. сътрудници по охрана са прекратени и нови назначения не се предвиждат. 
 
"Съгласно докладни записки на директорите на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Планиране и управление на бюджета" към 28.04.2017 г. по бюджета на МВР за 2017 г. не са налице условия за обезпечаване на необходимите средства за финансово осигуряване до края на 2017 г. на допълнителен щат за длъжностни лица, работещи по трудово правоотношение. Освен това няма основание за поемане на ангажимент за осигуряване на средствата по бюджета на МВР за 2018 г.", съобщават от МВР. 
 
 
 
ПРЕДИСТОРИЯ 
 
Акцията на ГЕРБ повтори акцията на БСП от 2014 г., когато жандармерията бе пратена по селата, за да се бори с битовата престъпност. Няколко месеца по-късно полицаите тихомълком се прибраха. Желанието на ГЕРБ да се справи с този вид престъпност трая още по-кратко. Преди месец вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че полицейско присъствие във всяко село, както се обещаваше, няма да има. "Това не означава полицай буквално във всяко населено място. Те са 50 000. Представете си още 50 000 ли да вземем, или още 30 000?! Трябва да има такова присъствие, но не буквално физически, а когато се наложи, там да има такъв. Той трябва да бъде близо, може би в по-голямо населено място и да реагира при нужда", обясни той. Миналата седмица зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че до края на годината ще бъдат назначени 1000 нови полицейски служители, като вече били започнали 600 процедури. С какви пари - не каза.
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване