06/22/17 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Архитекти искат промени в строителния закон

 Архитектите поискаха промени в ЗУТ, за да стане нормативният документ работещ и да се пресекат възможностите от различни търгувания в разпоредбите му. Това стана ясно в сряда по време обсъждане в Съюза на архитектите в България на редакцията на една от наредбите към него, отнасяща се до съдържанието и обхвата на инвестиционните проекти.

Според Стояна Чавдарова гл. арх. на Кюстендил последните промени в ЗУТ са направили процесът на инвестиционното проектиране много по-труден. По думите й трябва да се върви към улесняване на процедурите, електронно одобряване на проектите и съобразяване на закона с евродирективите. Главният архитект на Бяла Слатина Петър Червеняшки пък смята, че промените са належащи, защото ЗУТ е в противоречие с другите закони, с които е свързан.

В началото на дискусията, в която участваха главни архитекти на общини от страната, председателят на САБ арх. Георги Бакалов припомни многото проблеми, свързани с предишни промени в ЗУТ и подчерта необходимостта от нов закон. По думите му това не може да стане веднага, но дотогава трябва да се търси усъвършенстването му и най-вече точно дефиниране на основните функции и задачи на главните архитекти. „В ЗУТ често се сменят като понятия планове и проекти, а отпадна - градоустройството”, каза още той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване