06/22/17 06:55
(http://www.klassa.bg/)

Наши и италиански самолети ще охраняват небето ни

 Въздушното пространство на България ще бъде охранявано както от български, така и от италиански изтребители. Това ще стане взможно в периода от 15 юли до 15 октомври, реши правителството. Четири италиански самолета "Юрофайтър" ще бъдат разположени в авиобазата "Граф Игнатиево". Съвместната охрана "еър полисинг" е одобрена от правителството като част от процедурите на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана, е записано в мотивите на кабинета. Италианските дежурни самолети ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО. 

В същото време правителството със свое решение за предстоящите учения на наша територия, разреши преминаването и пребиваването в България на сили и средства от държави-членки на НАТО и страни - партньори, които ще участват в многонационалната тренировка „Saber Guardian - 2017“. Тя ще се проведе през юли в България, Румъния и Унгария и е в изпълнение на засилените мерки за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. В ученията, които ще се проведат в рамките на „Saber Guardian - 2017” на територията на нашата страна, ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на САЩ, Грузия, Украйна, Словения, Румъния, Сърбия, Унгария, Литва, Полша, Гърция, Македония, Канада, Италия и Португалия - общо до 6000 души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 военни въздухоплавателни средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване