"168 часа": Много близки хора предават царя на ДС. КГБ също живо се интересувал от него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296779

"168 часа": Много близки хора предават царя на ДС. КГБ също живо се интересувал от негоБлагодарение на банкера царят става консултант в мегафирмата “Тампела” във Финландия КГБ живо се интересувал от Сакскобургготски, но в края на 80-те години внезапно престанал Преди 1989 г. Държавна сигурност е имала изключително подробни донесения от няколко източника от най-близкото обкръжение на Симеон Сакскобургготски,

Пожарът в лондонския небостъргач е започнал от хладилник

http://www.moreto.net/novini.php?n=354090

Пожарът в лондонския жилищен блок Гренфел, в който миналата седмица загинаха 79 души, е започнал от фризер и не е бил предизвикан умишлено, предадоха световните агенции, като се позоваха на британската полиция. Полицейският детектив Фиона Маккормак каза, че става въпрос за хладилник с фризер модел Hotpoint FF175BP, предаде Ройтерс.

340 кв. м между бетон и стъкло

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6298154

340 кв. м между бетон и стъклоCasa Cabo de Vila е запомняща се къща, проектирана от португалското студио Spaceworkers. Намира се в градчето Битараеш в окръг Порто и е поръчана от млада двойка. Представлява две бетонни плочи с извити ъгли, между които е разположен жилищният обем. Общата площ на къщата е 340 кв. м, а стените са от стъкло.

Създават стандарт за работа на медицинските сестри

http://frognews.bg/news_137044/Sazdavat-standart-za-rabota-na-meditsinskite-sestri/

”Във всяка една област на работа на медицинските сестри има разписани точни процедури - в детско отделение, в кардиологично отделение, в реанимация сестрите имат разписани правила на работа, но те не са официален документ, който сестрата може да представи в съда и да защити своите действия”.

Ръст на потребителското доверие в еврозоната през юни

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-потребителското-доверие-в-еврозоната-през-юни_l.a_i.744526_at.1.html

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през юни до -1,3 пункта от -3,3 пункта през май и при прогноза на финансовите пазари за...

Софарма Трейдинг обяви намеренията си за придобиване на сръбската Lekovit

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-treiding-obiavi-namereniiata-si-za-pridobivane-na-srybskata-lekovit--241729/

Сръбската компания е най-бързо развиващият се местен търговец на едро с лекарства през последните три години

Кола се качи върху дърво на столичния булeвард "Цар Борис III" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298111

Кола се качи върху дърво на столичния булeвард "Цар Борис III" (Снимки)Тежка катастрофа е станала през изминалата нощ на столичния булевард "Цар Борис 3", сигнализираха потребители в социалните мрежи.  Колата се е преобърнала върху дърво в локалното на булеварда. Очевидци споделят, че не е имало пострадали, а шофьорът на катастрофиралия автомобил бил избягал. От полицията все още не са дали подробности за инцидента.

Йотова: Европа трябва да има решаващ глас при разрешаване на световните конфликти

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-vitzeprezidentut-1546928.html

/КРОСС/ „Европа трябва да има решаващ глас и лидерско място при разрешаване на световните конфликти. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в международна конференция „България и ЕС - 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди". Форумът, под патронажа на вицепрезидента, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски" по повод 10-годишнината на Международната магистърска програма „Право на Европейския съюз" и 10-годишнината от присъединяването на България към ЕС. В изложението си пред участниците в конференцията вицепрезидентът обърна внимание на предизвикателствата, пред които се изправи ЕС в изминалите 10 години - икономическата криза, гръцката дългова криза, навлизащите бежанци и мигранти, Брекзит. „Всичко това доведе на дневен ред най-накрая да бъде поставен дебатът за бъдещето на Европа и на Европейския проект. Чуха се 5 сценария. Бъдещето на 500 млн. европейци бе заключено в пет варианта. Готовите формули обаче рядко дават добри резултати, необходима е широка обществена дискусия във всички държави членки.", посочи Илияна Йотова. Според нея видимите резултати в сферата на сигурността продължават да бъдат малко и не могат да разсеят страховете на хората. „Промяната на европейската система за убежищата е необходимост с няколкогодишна давност", подчерта вицепрезидентът

България и Гърция с условия към Македония и Турция

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgariia-i-gyrciia-s-usloviia-kym-makedoniia-i-turciia-6070703

Румен Радев и гръцкият му колега отправиха ясно послание към останалите балкански страни по време на срещата си в Атина

България и Гърция: Ако искате в ЕС и НАТО, ще уважавате историята

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgariia-i-gyrciia-ako-iskate-v-es-i-nato-shte-uvazhavate-istoriiata-6070703

Румен Радев и гръцкият му колега отправиха ясно послание към останалите балкански страни по време на срещата си в Атина

Агресивен пациент напада лекар в спешното отделение на болницата в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298135

Агресивен пациент напада лекар в спешното отделение на болницата в ДобричЗа пореден случай на агресия съобщи шефът на спешното отделение на болницата в Добрич д-р Бисер Ботев. „Около 2 ч. през нощта отделението е било посетено от млад мъж, който е потърсил спешна помощ, като е пожелал да бъде прегледан от ортопед, извършена е манипулация. Той два дни преди това също е бил в отделението, обслужен е от ортопеди.

Министър Радев: 13 млн. лева трябват за системата на телефон 112

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298128

Министър Радев: 13 млн. лева трябват за системата на телефон 112Решихме и пуснахме обществена поръчка за поддръжка, с която да надградим съществуващата система на телефон 112, да платим за това, което не сме плащали 2 години назад и да платим занапред. Това каза в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев за състоянието на телефон 112, предаде „Фокус“. „За тази година ни трябват 5 млн.

Германските власти ще могат да следят и WhatsApp и Skype

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/germanskite-vlasti-shte-mogat-da-slediat-i-whatsapp-i-skype-241772/

Следователите ще могат да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления

Намериха мъртво семейство в автомобил край Варна

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-prokuratura-nevsha-25957431

Телата на съпрузи са открити в автомобил, спрян в страни от пътя край варненското село Невша, съобщиха от прокуратурата в морския град.

ЛГБТИ активисти канят Бойко Борисов на среща

https://offnews.bg//obshtestvo/lgbti-aktivisti-kaniat-bojko-borisov-na-sreshta-658915.html

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов в предаването „Здравей, България!“ по „Нова телевизия“ на 22.06.2017 г., че „нито трябва толкова да се парадира“, нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни. Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

От "София Прайд" са категорични, че необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото,  посочват от организацията.

София Прайд настоява за:

Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди.

Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.

Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.

Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.

Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.

Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.

Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.

Тази година беше десетото издание на прайда, който бе под надслов „Да прогоним предразсъдъците“. Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

За първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението, в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.

Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Категоризират язовирите по степен на опасност

http://www.cross.bg/yazovirite-neizpravnosti-tehnicheski-1546925.html

/КРОСС/ Категоризация на язовирите по степен на опасност и изграждане на мониторингова система за превенция съвместно с висшите училища. Това са част от мерките, които Министерство на икономиката предвижда след направената проверка на язовирите в страната, съобщава news.bg. Министърът на икономиката Емил Караниколов отговори на въпрос на народния представител Миглена Александрова относно проверките на язовирите. Така у нас са констатирани 59 язовира, които на практика се поддържат в нулев обем и не се ползват, тъй като с в твърде лошо техническо състояние. Констатациите за неизправности се отнасяли основно за малките язовири, по-голямата част от които общинска собственост. От всички проверени, от 2016 г. до настоящия момент, изкуствени водни обекти, язовири и водоеми са установени технически неизправности от различен мащаб по общо 1151 от тях. 205 от тях са в по-тежко състояние и върху тях има постоянен мониторинг. Мониторингът се реализира от Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМНТ). Обхванатите от наблюдение водни обекти са 5 400. От началото на 2017 г. ДАМНТ е извършила самостоятелно проверки на 672 язовира, а съвместно с областни управители и общини е проверила общо 798 изкуствени водни обекта. Съставени били 175 акта за установяване на административни нарушения, 917 предписания за отстраняване на констатирани технически неизправности, 41 броя наказателни постановления на стойност около 60 000 лева, но към момента са платени само 6 000 лева от тях

Захариева критикува Бетина Жотева, поставяйки се на нейно място

http://www.mediapool.bg/zaharieva-kritikuva-betina-zhoteva-postavyayki-se-na-neino-myasto-news265704.html

Външният министър Екатерина Захариева разкритикува в петък поведението на члена на СЕМ Бетина Жотева, която бе записана как заплашва агресивно журналиста на БНР Къдринка Къдринова. Скандалът се разигра на заседание на парламентарната медийна комисия, на което се обсъждаше бъдещето на държавното радио "България". Къдринова предизвика гнева й с твърдението, че Жотева разказал на посланици, че Захариева е за закриването на станцията. Въпреки че официалната позиция на МВнР бе точно обратната. "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става", бе реакцията на члена на медийния регулатор след кратка размяна на реплики с Къдринова, записана на диктофона на журналистката. "Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже "от първо лице знам" за нещо, което изобщо не е истина", коментира случая външният министър в петък пред бТВ. По думите й това е "абсурден скандал", посочвайки, че твърдението на Къдринова, базирано на анонимен източник, действително било невярно, както заяви и самата Жотева. Захариева допълни, че двете не са разговаряли от месеци. Тя припомни и официалната позиция на МВнР, според което радио "България" трябва да продължи да съществува. Мнение, което Захариева изразила и лично пред генералния директор на БНР Александър Велев. Иво Христов от БСП: "Само свободата на словото ни остана" Междувременно депутатът от БСП Иво Христов осъди поведението на Жотева. Без да я споменава поименно той коментира в парламента, че член на СЕМ е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия. "СЕМ не е случаен орган. Той е не просто независим. Той е преди всичко стожер за гаранцията на независимостта на журналистическото слово в страната", добави Христов. По думите му в случая са били нарушени законовите регламенти и етичните правила, което е недопустимо. "Член на СЕМ потъпква словото по арогантен начин. Неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция. Парламентрната група на БСП ще подкрепи всяка една журналистическа инициатива, която е насочена към защита на свободата на словото. Ще следим случая изкъсо. Само свободата на словото ни остана", добави социалистът, известен с крайната си позиция, че България трябва да преразгледа евроатлантическата си ориентация. АЕЖ определи репликите на Жотева като "изключително смущаващи" С позиция по случая излезе и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), според която Жотева се е държала недопустимо с Къдринова. Репликите й пък са определени като "изключително смущаващи". "Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи", отбелязват от АЕЖ. Асоциацията призовава Жотева публично да обясни поведението си и евентуално да се извини на Къдринка Къдринова. В позицията дори се допуска, че тя може да преосмисли бъдещата си дейност в СЕМ след този случай. До момента Съюзът на българските журналисти (СБЖ) обаче не е излязъл с официално становище по случая, въпреки че заплашваната от Жотева Къдринова е негов член.

20-то класик рали „Нептун" стартира от Варна в събота

http://www.moreto.net/novini.php?n=354081

20-ото класик рали „Нептун" ще стартира от Варна утре – 24 юни, научи Moreto.net. Официалният старт ще бъде даден в една минута след 11 часа пред Община Варна, съобщиха организаторите. Очаква се финалът в първия ден да бъде обявен в 15.

"Газпром" получил редица оферти за продължаване на "Турски поток" в Европа

http://www.mediapool.bg/gazprom-poluchil-reditsa-oferti-za-prodalzhavane-na-turski-potok-v-evropa-news265703.html

Руската компания "Газпром" получава предложения от европейски партньори за маршрута на продължението на газопровода "Турски поток" до Европа, но водените преговори с тях не съдържат условия за ексклузитет. Това, заяви президентът на монополиста Алексей Милер, цитиран от руската агенция ТАСС в петък. "В настояще време има предложения по маршрута за прокарването на тръбата, но няма ексклузитет. Предварителните споразумения със заинтересованите компании са подписани, затова работата ще бъде продължена, заяви Милер в ефира на телевизия "Россия 24". По думите му към днешна дата нуждите от газ в европейския регион се увеличават и "Турски поток" несъмнено ще обезпечи надеждността на газоснабдяването в тези страни. Досега от руска страна е обявявано само за преговори с България и Гърция за втората тръба на "Турски поток". В началото на юни българският енергиен министър Теменужка Петкова подписа с Милер в Санкт Петербург пътна карта за развитието на газопреносната мрежа на България. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че стана въпрос за договорка за тръба с капацитет 15.7 млрд. куб. м годишно, с която страната ни "си пълни газовата кошница" за планирания край Варна газоразпределителен център "Балкан". От последвали изявления от "Газпром" стана ясно, че по-скоро тяхната идея е втората тръба на "Турски поток" да продължава по турска територия и да стига или до България, или до Гърция. За интерес от други държави да станат продължение на "Турски поток" досега не е съобщавано, но дори и да има такъв, явно "Газпром" с изявлението на Милер, че няма ексклузитет за никой партньор, се опитва да създаде конкуренция засега между България и Гърция, за да може в "надпреварата" за втората тръба да са склонни на все повече отстъпки. На 7 май Русия обяви, че започна полагането на тръбите по първия лъч на морския участък на "Турски поток" от руския бряг по дъното на Черно море. За целта през февруари 2017 г . бе подписан договор с компанията "Олсийз" за прокарването на подводното трасе. В подписаното на 10 октомври 2016 г. междуправителственото споразумение между Моска и Анкара за "Турски поток" е регламентирана само първата тръба, която ще доставя годишно 15.75 куб м суровина само за турския пазар. Втората тръба, която се предвижда да доставя за Европа и да замени маршрута през Украйна, е по-скоро пожелателно спомената и подлежи на допълнителни преговори. Преди ден от "Газпром" обявиха, че строежът на "Турски поток" ще струва 6 млрд. долара, имайки предвид явно само първата тръба. Предишната оценка за първоначално планираните общо четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. м бе за 11.4 млрд. евро.

Откриха мъртви мъж и жена в автомобила им

https://offnews.bg//112/otkriha-martvi-mazh-i-zhena-v-avtomobila-im-658921.html

Мъж и жена са открити мъртви в автомобил в близост до ветринското село Невша.

Случаят бе оповестен от Апелативна прокуратура-Варна, откъдето съобщиха, че се води разследване.

Мъжът и жената са открити днес преди обяд в автомобил, спрян встрани от пътя, в близост до селото. Разследването установява причините за смъртта им, като до този момент няма данни за насилствена смърт. 

Въпреки ранния етап на разследването, като най-вероятна причина за настъпилата смърт на семейството, се сочи задушаване с газ. Назначени са съдебномедицински експертизи на двете лица, които трябва да дадат отговор за причините за настъпилата смърт.

Разследването се води от служители на ОДМВР - Варна. Продължават процесуално-следствените действия.

Кръгла маса: „Подменените ценности и образованието-агресията и езикът на омразата“

http://www.cross.bg/obrazovanieto-predstaviteli-ezikut-1546922.html

/КРОСС/ На 24 юни 2017 г. (събота), от 10.00 часа, Федерация „Образование" и Дискусионен клуб „Политика 21" организират кръгла маса на тема: „Подменените ценности и образованието - агресията и езикът на омразата". За участие са поканени представители на Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионално управление на образованието - София, синдикатите, народни представители, общински съветници, браншови и неправителствени организация, експерти в сферата на образованието. Събитието ще се проведе в зала №3 „инж. Стоимен Сарафов", 2-ри етаж, на Федерацията на научно-техническите съюзи (ул. „Г. С. Раковски" №108).    

Германия реабилитира 64 000 осъдени за хомосексуалност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/23/2994872_germaniia_reabilitira_64_000_osudeni_za_homoseksualnost/?ref=rss


Германският парламент единодушно прие в четвъртък решение да бъдат отменени всички присъди за хомосексуалност, произнесени между 1949г. и 1969г., когато този род сексуална ориентация е била преследвана със затвор според Наказателния кодекс.<br /><br />Член 175 е бил приет през 1871г. още докато страната е монахрия, активно се прилага по време на нацизма и остава в наказателната система на разделена Германия след Втората световна война. Той е отменен в бившата ГДР през 1968г., а...

"Лудогорец" продаде защитник в Мексико

https://www.24chasa.bg/sport/article/6297964

"Лудогорец" продаде защитник в МексикоБранителят на "Лудогорец" Браян Ангуло бе продаден на мексиканския "Клуб Пуебла". Новината беше съобщена в официалния сайт на клуба. „Много исках да взема участие в подготовката на Пуебла в Акапулко, но поради лични причини не успях. – коментира Ангуло. – Най-важното е, че вече съм част от отбора. Започнахме здрави тренировки и се надявам да бъда

Нападателят при лондонската джамия е обвинен в „убийство, свързано с тероризъм“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298098

Нападателят при лондонската джамия е обвинен в „убийство, свързано с тероризъм“

Британецът, врязал микробус в тълпа мюсюлмани край лондонска джамия, е обвинен от съда в убийство, свързано с тероризъм и опит за убийство, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. „47-годишният Дарън Озборн ще се изпрати пред съда в Централен Лондон по-късно днес във връзка с обвиненията“, съобщава Британската кралска прокуратура.

Слави влиза в политиката, прави движение "Има такава държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298103

Слави влиза в политиката, прави движение "Има такава държава""Има такава държава" ще се казва формацията на Трифонов Дългия прави движение по примера на Симеон II Слави Трифонов влиза в политиката! Този път наистина и съвсем сериозно, пише "България днес". След като парламентът не гласува за резултатите от проведения от Дългия референдум, Слави е решил, че е крайно време да вземе нещата в свои ръце.

От Mercedes за Фрог: Болт може да се разхлаби при умишлена манипулация

http://frognews.bg/news_137043/Ot-Mercedes-za-Frog-Bolt-moje-da-se-razhlabi-pri-umishlena-manipulatsiia/

„Разхлабване на болт може да се получи следствие на човешка грешка или при умишлена манипулация, но не е производствен дефект”, това заявиха от фирмата, производител на служебния автомобил на председателя на ВКС Лозан Панов на въпрос на Фрог нюз дали случилото се с колата на висшия съдия се дължи на производствен проблем.

Amundi приключва сделката за Pioneer Investments

http://www.investor.bg/evropa/334/a/amundi-prikliuchva-sdelkata-za-pioneer-investments-241771/

Новият инвестиционен гигант ще продължи да се ръководи от Ив Перие, който е начело на Amundi от създаването му

Незаконният добив на полезни изкопаеми ще се наказва с до 6 г. затвор

http://econ.bg/Новини/Незаконният-добив-на-полезни-изкопаеми-ще-се-наказва-с-до-6-г-затвор_l.a_i.744525_at.1.html

Промените в Наказателния кодекс (НК) за инкриминиране на незаконния добив на полезни изкопаеми, изготвени по инициатива на Министерството на...

Tesla Model S измина рекордни 900 км на ток

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-model-s-izmina-rekordni-900-km-na-tok-6070699

От излизането си на пазара Tesla държи рекорда за най-голям пробег на ток. Chevrolet Bolt предлага отлична алтернатива със своите над 380 км, но Tesla може да сложи още около 150 км отгоре. А сега и това…

Социалистическата партия в Албания готова да се коалира с опозиционната ДП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298034

Социалистическата партия в Албания готова  да се коалира с опозиционната ДПАлбанският премиер и лидер на Социалистическата партия на Албания /СП/ Еди Рама категорично отхвърли възможността за коалиция с досегашния правителствен партньор - Социалистическото движение за интеграция /СДИ/ след изборите на 25 юни, но не отхвърли възможността за коалиция с опозиционната Демократическа партия /ДП/, предаде агенция МИА,

От София прайд искат лесбийки, гей мъже, бисексуални в учебниците

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ot-sofiia-prajd-iskat-lesbijki-gej-myzhe-biseksualni-v-uchebnicite-2032493

Да се въведе актуална и научна информация в учебните програми по общообразователните предмети в училищното образование за лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора поискаха организаторите на София Прайд в писмо до премиера Бойко Борисов.
 
От прай

Кога БДЖ ще отпътува далеч от фалита?

http://www.dnes.bg/business/2017/06/23/koga-bdj-shte-otpytuva-dalech-ot-falita.345263

До септември стартира процедура за купуване на нови, модерни влакове

ЧЕЗ- прекъсвания на електрозахранването в Западна България

http://www.cross.bg/kushta-ivan-georgi-1546890.html

/КРОСС/ Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 - 30 юни 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Област Монтана Община Берковица На 26.06.2017 г. /09:30 - 16:30 ч

Никол Шерцингер и Григор заедно в Лондон?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298050

Никол Шерцингер и Григор заедно в Лондон?Половинката на Григор Димитров Никол Шерцингер си публикува клип в личния си профил в инстаграм от Лондон. На видеото се вижда как певицата танцува на популярната песен на Ед Шийрън - "Shape of you". Григор също е в Лондон и днес ще играе сдрещу руснака Даниил Медведев.  Снощи пък Никол зарадва феновете си със снимка от Ливърпул.

Купуват още 84 преносими камери за скорост

https://www.actualno.com/society/kupuvat-oshte-84-prenosimi-kameri-za-skorost-news_618610.html

Предстои да закупим още 84 преносими камери за скорост. За 28 процедурата е обявена, за останалите 56 предстои. Тези технически средства няма да функционират в автомобилите, а извън тях, поставени близо до пътното платно. По този начин ще бъде осигурен контрол на скоростта от е

Работник е с опасност за живота след падане от скеле в Севлиево

https://www.24chasa.bg/region/article/6298060

Работник е с опасност за живота след
падане от скеле в Севлиево66-­годишен мъж е паднал от подвижно строително скеле и е с опасност за живота, съобщава БНР. Тежко пострадалият работник и негов колега монтирали окачен таван, когато паднали от подвижно строително скеле в помещението. Съоръжението не е било обезопасено, установили при проверка на място специалистите от Инспекцията по труда.

Руски хакери търгували лични данни на британски министри

http://www.moreto.net/novini.php?n=354065

Руски хакери са търгували имейл адреси и пароли на британски висши служители, включително министри и посланици, съобщават медиите. Става въпрос за списъци с лични данни за десетки хиляди държавни служители, сред които и министъра на енергетиката, икономиката и бизнеса Грег Кларк и на образованието Джъстин Грийндинг.

Откриха мъртво семейство в атомобил край Варна, подозират задушаване

https://www.24chasa.bg/region/article/6298051

Откриха мъртво семейство в атомобил край Варна, подозират задушаванеПод ръководството на Окръжната прокуратура във Варна е започнато разследване за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на семейство. Днес, 23 юни 2017 г., преди обяд мъжът и жената са били открити мъртви в автомобил, спрян встрани от пътя, в близост до село Невша, община Ветрино.

Гълъбинов на крачка от договор с "Киево" от Серия А

https://www.24chasa.bg/sport/article/6298062

Гълъбинов на крачка от договор с "Киево" от Серия ААндрей Гълъбинов е на крачка от подпис с eлитния италиански тим "Киево", твърди tuttomercatoweb. Българският таран е свободен агент, след като договорът му с "Новара" изтече, а той отказа да го поднови. Според интернет изданието 28-годишният футболист е много близо до договор с "летящите магаренца".

Fibank получи специално признание от БОК

http://www.dnes.bg/pr/2017/06/23/fibank-poluchi-specialno-priznanie-ot-bok.345286

Генералният секретар на БОК благодари на банката за сътрудничеството

Франция няма да разрешава повече проучвания за нефт и газ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/23/2994884_franciia_niama_da_razreshava_poveche_prouchvaniia_za/?ref=rss


Франция ще изготви законопроект, с който ще се спре издаването на разрешителни за проучване за нефт и газ на територията на страната и за отвъдморските територии, обяви министърът на околната среда Никола Юло.<br /><br />В профила си в "Туитър" министърът написа, че "няма да се издават нови разрешителни за проучвания за въглеводороди." В съобщението му се казва, че законът ще се приеме тази есен. Подобен коментар той направи и в интервю за белгийската телевизия...

Пиронкова премина скоростно първия кръг на квалификациите в Ийстбърн

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/23/2994860_pironkova_premina_skorostno_purviia_krug_na/?ref=rss


Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на квалификациите за турнира на тревни кортове в Ийстбърн. Най-добрата българска тенисистка победи категорично голямата надежда на чешкия тенис Maркета Вондроушова с 6:2, 6:2.<br /><br />Пиронкова имаше нужда от едва 66 минути за успеха срещу 17-годишната си съперничка, която се намира 73 места по-напред в ранглистата и беше поставена под №10 в пресявките.<br /><br />Българката реализира пет от шестте си възможности за пробив и...

Италианското "Движение 5 звезди" с план "Бе" за еврото

http://www.mediapool.bg/italianskoto-dvizhenie-5-zvezdi-s-plan-be-za-evroto-news265702.html

Задават се избори в Италия и "Движение 5 звезди", което набира скорост в проучванията на общественото мнение, се опитва да се отърве от популисткия си имидж и да увери чуждестранните инвеститори и финансовите пазари, че може да му се има доверие, когато дойде на власт. Едно обещание обаче му тежи като воденичен камък на врата: планът за референдум за италианското членство в еврозоната. Ако даде заден ход за референдума преди изборите, противниците му, а вероятно и гласоподавателите, ще го приковат на позорния стълб заради нарушеното обещание. Ако не го направи пък, има малки шансове да получи така желаното международно и пазарно признание. "Двежение 5 звезди", най-популярната италианска партия според много проучвания на общественото мнение, изглежда е наясно със сложната ситуация. Карла Руоко, известна депутатка от "Двежение 5 звезди", посочи, че референдумът е "инструмент в преговорите": Големите инвеститори и пазарите би трябвало да могат да различат това от истинските намерение по въпроса за еврото на евентуално правителство на "Движение 5 звезди". Партията иска няколко промени в икономическите правила на еврозоната, които да подкрепят по-вялите икономики на валутния съюз като Италия. Някои от тях са държавните инвестиции да бъдат изключени от бюджетния дефицит, като това не е предвидено в европейския Пакт за стабилност на ЕС, и да се създаде европейска "лоша банка", която да се занимава с лошите кредити на банките в еврозоната. Ако седнеш да преговаряш, трябва да имаш план "Бе" и референдумът за еврозоната е нашият план "Бе", казва Руоко. Представител на "Движение 5 звезди", който пожела анонимност, каза, че партията, която се появи през 2009 година на основата на една по-скоро природозащитна, а не евроскептична платформа, планира отсега нататък колкото се може по-малко да засяга въпроса за референдума. По ирония на съдбата, ако партията даде заден ход от обещанието си за референдума, нейните гласоподаватели може и да не бъдат разочаровани: анкета този месец на вашингтонския център за проучвания Pew установи, че 58% от поддръжниците на "Движение 5 звезди" имат положително мнение за ЕС. "Много проевропейско" Промяната в тона обаче е поразяваща. Само преди две години "Движение 5 звезди" събираше подписи, необходими за провеждането на референдум, който според партията беше решаващ за италианския данъчен и паричен суверенитет. Сега обаче партията удря спирачките. Луиджи ди Майо, депутат сочен като вероятния кандидат за премиер на "Движение 5 звезди" след парламентарните избори, които се очакват през май 2018 година, каза, че най-малко година след изборите няма да може да има референдум за еврото. Изключително сложният процес е слабо вероятно да бъде приключен дори за петгодишен мандат на правителство, тъй като италианската конституция забранява допитвания по въпроси, управлявани от международни договори. Така че може първо да се наложи да бъде проведен референдум за това дали може да се даде зелена светлина на допитването за еврото. Дори и да се окаже, че това е възможно, резултатът няма да бъде задължителен. Миналата седмица Ди Майо се срещна с посланиците на страните от ЕС в Рим, за да ги увери, че "Движението 5 звезди" е годно да управлява. "Той беше много проевропейски настроен, говорейки за реформиране на европейските институции отвътре," каза един от посланиците, пожелал анонимност. "Останах с впечатлението, че той вече съжалява за ангажимента за референдум за еврото", допълни той. Дори на изборите през 2013 година, когато направи невероятния пробив и спечели една четвърт от гласовете, провеждането на референдум за еврото не бе сред елементите от политиката на "Движението 5 звезди". Движението бе принудено да действа по такъв начин от дясната евроскептична "Северна лига", чиято подкрепа скачаше на фона на нарастващите антиевропейски настроения сред италианците, които виняха единната европейска валута и фискалните разпоредби на еврозоната за стагнацията на икономиката и понижаващия се жизнен стандарт. През 2014 година, когато "Движение 5 звезди" обеща незадължаващ, консултативен референдум, този ход изглеждаше добър начин да не се дадат гласове на "Северната лига", придържайки се същевременно към собственото си кредо за пряка демокрация. Идеята сега се завърна и преследва движението. Извън Италия тази идея е най-познатата политика на "Движението 5 звезди", а всяка опасност от евентуален "Италекзит" от валутния съюз е сигнал пазарите да се отърват от италиански активи. Ако "Движение 5 звезди" победи, са след две до пет секунди от първия екзит пол, лихвите по италианските (облигации - бел. ред.) могат да скочат до равнищата от кризата, писа в неотдавнашен доклад лондонският институт за анализи Eurointelligence. По БТА.

Откриха телата на мъж и жена в кола, спряна край село Невша

https://www.actualno.com/crime/otkriha-telata-na-myj-i-jena-v-kola-sprjana-kraj-selo-nevsha-news_618611.html

Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна е започнато разследване за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на семейство. Днес, 23 юни 2017 г., преди обяд мъжът и жената са били открити мъртви в автомобил, спрян встрани от пътя, в

Брутализиране. И в България.

http://www.cross.bg/dnes-stavat-mediiina-1546923.html

/КРОСС/ В медийния кръгозор отдавна няма ден без обида, без ритник. Жените са "леки", инвалидите - "измамници", активистите - "либерасти", а мъките от т.нар. турско робство вместо да намаляват май стават все по-нетърпими. Защо? Историкът Джордж Мос показа, че тоталитарните режими стават възможни поради брутализирането на общностите във времето на Голямата война. Тогава хората години наред живеят с новините от фронта, с ужаса на окопите и колоните ранени. Навремето дори и детските играчки се милитаризират. А това неусетно подготвя Европа за следващата още по-голяма доза насилие през Втората световна война. Не се опитвам да морализаторствам: днес нарастването на агресията в медийната среда не ме тревожи заради някаква невъзпитаност на говорителите - тя застрашава самите основи на социалния ред. А световните новини са най-ясният пример. Агресията маха от екрана Подивял мюсюлманин излиза на улицата с кухненски нож да отмъщава - примерно за нетърпимите страдания на децата в Алепо. Някакъв еврофашист блъска с буса си молещи се пред джамия в Лондон, за да отмъсти на всички мюсюлмани. Тръмп напада словесно жени, мексиканци и демократи. Някакъв ляв активист стреля по конгресмен и още четирима в борба срещу тръмпизма. Едва обявен Брекзитът, английски националисти започват да обиждат и дори физически да бият поляци. Във Франция ислямофашисти спасяват поруганата от карикатуристи чест на Пророка (мир на праха му)

Поддръжници на Слави Трифонов отлагат срещата си с него

https://offnews.bg//politika/poddrazhnitci-na-slavi-trifonov-otlagat-sreshtata-si-s-nego-658919.html

Срещата със Слави Трифонов, организирана за утре в кино "Люмиер", се отлага. Причините са появили се спекулации и интерпретации в публичното пространство, че тв водещият ще обяви новата си партия на 24 юни. 

Това съобщават от zaslavi.com, инициаторите на петицията „За Слави. За промяната“. Целта на тази среща беше само и единствено всички граждани, недоволни от системата, да обсъдят със Слави референдума, неговото бъдеще и промяната, която трябва да настъпи в България. Предлагаме на г-н Трифонов, както и на всички симпатизанти на идеята за промяна да се насрочи ден и час, който той сам да определи, пишат организаторите. 

Петицията в подкрепа на референдума продължава и до момента са събрани над 190 000 онлайн подписа, както и близо 30 000 на хартия, уточняват инициаторите. 

Петицията-обръщение към Слави Трифонов и българските политици.

Ние гражданите, подкрепили Слави и референдума настояваме:

1. Парламента да приеме законите, изпълняващи решенията на референдума гласи:

– намаляване на субсидията на 1 лев.

– мажоритарен вот в два тура;

– задължително гласуване;

2. Слави, както ти каза, депутатите имат срок да приемат решенията на референдума до 19 юни и да се саморазпуснат. Ако и този път не ни чуят, настояваме да свикаш национален протест! Искаме ти да оглавиш недоволството ни и да ни поведеш – ясно и категорично!

3. На 24 юни всички подкрепящи Слави, ненавиждащи системата и искащи промяна, да се организираме и съберем на среща в София. Слави, очакваме те! Искаме уверен, категоричен и безкомпромисен водач, какъвто си ти! ИМА ТАКЪВ НАРОД и той ще скочи, само когато пред себе си има лидер, който ни обединява. Промяната ще успее само с обединение на гражданите и ясна цел!

4. През есента да се проведат нови избори, в които, Слави, да участваш и ти! Защото България има нужда от теб!

„Дела трябват, а не думи!“ – Васил Левски

Кабинетът ”Борисов 3” започва преговори за изтребителите ”Грипен”

http://frognews.bg/news_137042/Kabinetat-Borisov-3-zapochva-pregovori-za-iztrebitelite-Gripen/

В следващите една-две седмици правителството ще започне преговори за закупуването на шведски изтребители ”Грипен”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където взе участие в заседанията на Европейския съвет.

Бури в Германия взеха две жертви и предизвикаха транспортни проблеми

http://www.mediapool.bg/buri-v-germaniya-vzeha-dve-zhertvi-i-predizvikaha-transportni-problemi-news265701.html

Двама души загинаха, а транспортната инфраструктура е сериозно пострадала в резултат на силните бури, връхлетели вчера Северна Германия, предаде ДПА. Петдесетгодишен мъж е загинал, след като дърво се стоварило върху колата му в Холденщет, велосипедист е тежко ранен от друго паднало дърво в района. Осемдесет и три годишна жена е загинала, след като колата й се блъснала в съборено от вятъра дърво в Гифхорн, провинция Долна Саксония. На берлинските летища Шьонефелд и Тегел имаше отменени полети, а летищната управа съобщи, че днес се очакват закъснения. По-късно бе съобщено в Туитър, че летищата са възобновили нормално работа, посочва Ройтерс. Над 800 души бяха блокирани вчера на основната жп гара в Бремен заради спрени влакове. В града, а също в Хамбург, Хановер и Касел железопътна компания "Дойче бан" осигури спешно на пътниците спални вагони за подслон. Рокконцерт на група "Гънс енд роузис" пред 70 000 души в Хановер беше прекъснат от бурята, но групата се качи отново на сцената, след като дъждът отмина. Бури вчера бушуваха и в южните части на Германия, но щетите там са минимални. След като вчера съобщи за проливни дъждове, градушка и ветрове със скорост до 120 км/ч, рано днес националната метеорологична служба отмени повечето предупреждения за лошо време. Последната от поредицата бури се очаква днес в провинция Бавария, южно от река Дунав.

Голямата мюсюлманска гражданска война и ние

http://www.mediapool.bg/golyamata-myusyulmanska-grazhdanska-voina-i-nie-news265700.html

САЩ свалят сирийски изтребител-бомбардировач. Иран изстрелва ракети към Източна Сирия. Русия заплашва да атакува бойни самолети на коалицията западно от Ефрат. Какво става? Може да изглежда като някаква безразсъдна бъркотия, но очертанията са ясни. Голямата мюсюлманска гражданска война, съсредоточена в Сирия, приближава към фазата след (разгрома на) "Ислямска държава". Това е краят на началото. Страните маневрират, за да се позиционират за онова, което предстои. Това е като в Европа през 1945 г., когато войната срещу нацистка Германия все още бушуваше, но всеки вече знаеше изхода. Маневрите бяха главно между приближаващите се победители - Съветския съюз и западните демокрации, за да определят следвоенните граници и сфери на влияние. Това става днес в Сирия. Всички знаят, че с "Ислямска държава" е свършено. Не че тя ще изчезне като идеология, като бунтовническа структура и източник на продължаващ тероризъм както в региона, така и на Запад. Но тя ще изчезне като независима, организирана териториална цялост в сърцето на Близкия изток. Тя е в процес на ликвидиране. Контролът й над Мосул - последнта й крепост в Ирак, е почти ликвидиран. Идва ред на Ракка - нейната твърдина в Сирия и фактическа столица. Когато и тя падне - а вече е обкръжена от три страни - халифатът загива. Голяма част от битките днес са за наследството. Да вземем например сирийския самолет, свален от САЩ. Той атакуваше прозападните кюрди и арабската (опозиционна) коалиция СДС (Сирийски демократични сили) недалече от територията, контролирана от ИД. Защо? Защото режимът на Башар Асад, подкрепян от Иран, Хизбула и Русия, след като взе връх над неджихадистките бунтовници в "сърцето" на Сирия (най-вече в Алепо), се чувства достатъчно сигурен да насочи поглед към Източна Сирия. Ако храни надежди да възстанови властта си над цялата страна, той ще трябва да установи контрол над Ракка и над прилежащите й територии, контролирани сега от ИД. Но силите край Ракка са прозападни и антиправителствени. Това обяснява и въздушната атака на сирийския бомбардировач и свалянето му от САЩ. Ние защитаваме нашите приятели. Затова и руснаците заплашват да вземат на прицел американските самолети. Руснаците защитават своите приятели. В деня на свалянето (на сирийския изтребител) Иран изстреля шест ракети "земя-земя" към сирийската територия, контролирана от ИД. Защо? Уж за наказание на джихадистите заради терористичните им атаки в самия Иран преди две седмици. Може би. Но очевидната цел бе да се покаже на Саудитска Арабия и на другите арабски сунити колко далечен обсег имат както иранските оръжия, така и иранските териториални амбиции. За Иран Сирия е ключът, централният театър на военните действия в шиитско-сунитската война за регионална хегемония. Иран (който е неарабска страна), оглавява шиитския лагер, състоящ се от арабските му сподвижници - Хизбула в Ливан, шиитските милиции в Ирак и пълното с шиити правителство на Ирак, както и алауитския режим на Асад (алауитите са несунитска секта, често асоциирана с шиитството). Взети заедно, те съставляват огромна арка - шиитски полумесец, простиращ се от Иран през Ирак, Сирия и Ливан до Средиземно море. Ако бъде консолидирана, тя ще даде на персийците излаз на Средиземно море, какъвто те не са имали от 2300 г. Този алианс функционира под патронажа и закрилата на Русия, която снабдява проиранския лагер с пари, оръжия, а след 2015 г. - и с въздушна защита от новите си бази в Сирия. Подредени в другия лагер на Голямата мюсюлманска война са сунитите, умерени и прозападно ориентирани, начело със Саудитска Арабия, страните от Залива, Египет и Йордания - и с техния покровител сред Великите сили - САЩ, които сега (след Обама) отново преминават в действие. Залогът е консолидирането на шиитския полумесец, който вече се формира. С прогонването на ИД от Мосул контролираните от Иран милиции поемат контрола над ключови пътища и други стратегически обекти в Западен Ирак. Следващата цел е Източна Сирия (Ракка и околностите). Представете си следния сценарий: обединена Сирия под егидата на Асад - все по-васален клиент на Иран и Русия; "Хизбула" - върхът на иранското копие, която доминира в Ливан; Иран - регионалният арбитър; и Русия със сирийските си бази - външният хегемон. Изходът, който ние предпочитаме, е коренно различен: една хлабаво федерирана Сирия, разделена и кантонизирана, в която Асад може да остане начело на едно алауитско парче. Иранско-руската стратегия е кошмар за целия сунитски Близък изток. Също и за нас. Пентагонът изглежда решен да предотврати това. Това обяснява и атаката с (крилатите ракети) "Томахук" в отговор на пресичането на "червената линия" с химическите оръжия. Това обяснява и неотдавнашното сваляне на (сирийския) изтребител-бомбардировач. Това е смислена стратегия на САЩ с оглед на алтернативите. Но тя крие и рискове. Ето защо се нуждаем от национален дебат, преди да се въвлечем твърде дълбоко. Вероятно можем да си позволим един (такъв дебат), колкото и да сме национално обсебени от всяка вътрешна интрига около Джеймс Коми? По БТА.

Никой не отива в Слънчев бряг с очакване да е тихо, твърдят от туристическия бранш

http://econ.bg/Новини/Никой-не-отива-в-Слънчев-бряг-с-очакване-да-е-тихо-твърдят-от-туристическия-бранш_l.a_i.744524_at.1.html

Никой не е дошъл в „Слънчев бряг” с идеята, че е най-тихото и спокойно място на света. Това заяви Теодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в...

Пожарът в небостъргача Гренфел в Лондон е започнал от фризер

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-nebostargacha-grenfel-v-london-e-zapochnal-ot-frizer-news265699.html

Пожарът в лондонския жилищен блок Гренфел, в който миналата седмица загинаха 79 души, е започнал от фризер и не е бил предизвикан умишлено, съобщи британската полиция. Полицейският детектив Фиона Маккормак каза, че става въпрос за хладилник с фризер модел Hotpoint FF175BP, предаде Ройтерс. Тя поясни, че производителят на уреда извършва допълнителни тестове върху продукта. Моделът не е бил предмет на процедура по изтегляне от пазара заради някакъв дефект, допълни полицейската служителка. Полицията съобщи още, че както изолацията, така и плочите, използвани като облицовка на блока, които са били събрани след пожара и за били подложени на проверки за безопасност, не са издържали тези тестове. Полицейската представителка каза, че при тестовете се е оказало, че и изолацията и плочите са възпламеняеми, като изолационният материал е бил по-възпламеняем от плочите, предаде ДПА. Предстои полицията да установи дали използването на двата материала при строителството на сградата е незаконно. Маккормак каза, че полицията е конфискувала документация в хода на разследването на пожара. Полицията обмисля дали във връзка с трагичния инцидент да бъдат повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, допълват агенциите.

Българин напът да сбъдне мечтата на всеки баскетболист

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bylgarin-napyt-da-sbydne-mechtata-na-vseki-basketbolist-6070695

Александър Везенков беше избран във втория кръг в тазгодишния драфт на Националната баскетболна асоциация (НБА)

Наказателна акция за Пиронкова в Ийстбърн

https://offnews.bg//tenis/nakazatelna-aktcia-za-pironkova-v-ijstbarn-658917.html

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на квалификациите на турнира на трева в Ийстбърн. 29-годишната българка спечели с 6:2, 6:2 срещу Маркета Вондрушова от Чехия.

По този начин тя си осигури 13 точки за световната ранглиста, а за място в основната схема ще спори с победителката от двубоя между испанката Лара Аруабарена и Ришел Хогенкамп от Холандия.

Пловдивчанката доминираше в първия сет. Тя стигна до първи пробив за 3:1, а малко по-късно вече водеше с 5:1. Цвети загуби гейм при свой сервис, но веднага отговори и сложи край на първата част.

17-годишната чехкиня оказа по-сериозна съпротива във втория сет, но Пиронкова бе на ниво и не й даде шансове за обрат.

Българката спаси три възможности за пробив в първия гейм, а в шестия стигна до решителен пробив, който пречупи съперничката й. След четири поредни гейма тя приключи срещата след 1 час и 8 минути игра.

Пиронкова, която падна до 151-о място в световната ранглиста, демонстрира добра форма от началото на сезона на трева. Миналата седмица тя достигна до четвъртфиналите на турнира в Нотингам.

Турнирът в Ийстбърн е погряващ преди напреварата в Уимбълдън, където пловдивчанката стигна до полуфинал през 2010 г. и четвъртфинал през 2011 г.

До септември 300 000 души може да се разболеят от холера в Йемен, предупреждава ООН

http://www.mediapool.bg/do-septemvri-300-000-dushi-mozhe-da-se-razboleyat-ot-holera-v-yemen-preduprezhdava-oon-news265698.html

Епидемията от холера в Йемен се очаква да се разрасне до септември и дотогава може да бъдат заразени над 300 000 души, предупреди представителката за Йемен на детския фонд на ООН УНИЦЕФ Меритксел Релано, съобщават световните агенции. Епидемията вече отне живота на 1265 души, от които една четвърт са деца. Има 192 983 предполагаеми случая на зараза, от които половината са деца, каза представителката на УНИЦЕФ. Холерата се появи в Йемен през април. В страната от август 2014 г. се води война между правителствените сили и шиитските бунтовници хуси. Заради този конфликт, отнел живота на над 8000 души, 17 милиона жители на Йемен страдат от недостиг на основни хранителни продукти, а 7 милиона са на прага на глада. През март 2015 г. многонационална коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, започна да нанася удари срещу хусите, подкрепяни от Иран, които контролират йеменската столица Сана.

Тереза Мей приветства избора на Тръмп за посланик във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298047

Тереза Мей приветства избора на Тръмп за посланик във ВеликобританияТереза Мей приветства планираното назначаване на собственика на Националната футболна лига на САЩ Уууди Джонсън за посланик на страната в Лондон. Според нея това показва стремежа на президента Доналд Тръмп към близки връзки с Великобритания, предаде Reuters, цитира "Фокус". „Ние очакваме работата с новия посланик, веднага,

Обвиненият в опит за убийство на брат си иска от съда по-лека мярка за неотклонение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298048

Обвиненият в опит за убийство на брат си иска от съда по-лека мярка за неотклонениеОбвиняемият 24-годишен Марин Андонов поиска от съда по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", съобщава "Фокус". Той е обвинен в това, че на 19 юни 2017 г. в Бургас умишлено се опитал да умъртви брат си. Днес състав на Бургаския окръжен съд разгледа иска на Прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Макрон официално дефинира новата френска "реалполитик" за Сирия

http://www.mediapool.bg/makron-ofitsialno-definira-novata-frenska-realpolitik-za-siriya-news265697.html

Превръщане на борбата с тероризма в приоритет, сближаване с Москва: президентът Еманюел Макрон огласи официално новата френска "реалполитик" за Сирия, бележейки края на дипломация, която изискваше оттеглянето на президента Асад и поставяше този въпрос в центъра на мирното решаване на конфликта. Съвсем директен, френският президент дефинира в две фази своя нов поглед в интервю за осем европейски вестника в четвъртък: "Не съм казвал, че свалянето на Башар е предпоставка за всичко, тъй като никой не ми е представил негов легитимен приемник!" Формулировката официализира и подчертава завой, предприет след атентатите в Париж през ноември 2015 г., но тя предизвика изумление сред сирийската опозиция, за която Франция дълго беше основен поддръжник. "Тези изявления са изненадващи, предвид това, че Франция беше една от четирите страни, които настояваха за оттеглянето на "Башар Химика", написа в Туитър Халед Ходжа, виден представител на сирийската опозиция. "Срам за Франция, чийто ръководител Еманюел Макрон не смята Башар за свой враг и враг на човечността", реагира също в Туитър друг член на опозицията - Ахмед Рамадан. В Париж "посланикът" на опозицията Монзер Махус отказа всякакъв коментар, преди "да разбере" какво е точното значение на думите на Макрон. В течение на години Франция беше една от най-критичните страни към Асад, смятан за главен виновник за кръвопролитията и за "магнит" за терористите от цял свят. "Асад и "Ислямска държава" са двете страни на един медал", повтаряха шефовете на дипломацията на бившия президент Франсоа Оланд, чиято доктрина може да се обобщи като "нито Асад, нито "Ислямска държава". След атентатите във Франция през 2015 г., планирани в Сирия, тази доктрина се промени, а Оланд превърна борбата с тероризма в приоритет на сирийската си политика, като редовно повтаряше, че Асад не може "да представлява бъдещето" на страна, опустошена от шест години война с ужасяваща равносметка - над 320 000 убити и милиони бежанци. "Не е човек на моментите състояния" Друга промяна - политическото уреждане на конфликта вече не изглежда като ядро, а като следствие във френската доктрина. В интервюто си Макрон, разбира се, твърди, че "е необходима дипломатическа и политическа пътна карта", но без да задълбочава анализа си и без да спомене и веднъж ООН. Въпреки безсилието си и провала на вътрешносирийските преговори в Женева ООН и резолюция 2254 от 2015 г. досега бяха отправна точка за уреждане на конфликта. "Промяната в курса е ясна", констатира дипломатически източник. "От години се казва, че Асад трябва да си иде, а това не доведе до нищо. В дипломатическо отношение няма никакъв напредък. Женева не постигна кой знае какво. . . Така не може да продължава", допълни той. За Сирия "насоките ми са ясни", казва Макрон. "На първо място: тотална борба срещу всички терористични групировки. Именно те са нашите врагове. За да ги унищожим от корен, ни е нужно сътрудничество с всички и особено с Русия", заявява той. Париж, който само допреди няколко месеца обвиняваше Москва в съучастничество във "военни престъпления" при отвоюването на Алепо, сега осъществява очевидно сближаване с Русия - неизменен съюзник на режима в Дамаск - и се надява да се върне в играта, възползвайки се от отсъствието на американска перспектива. В края на май Макрон се срещна с Владимир Путин във Версай и макар тонът му да беше твърд, той ясно му предложи ново сътрудничество, основаващо се върху борбата с тероризма. Неговият външен министър Жан-Ив Льо Дриан впрочем във вторник беше в Москва, за да положи основите на тази нова връзка в "дух на доверие", но в рамка от твърдост, категоричен е Макрон, като отново назовава своите изрични изисквания - "химическите оръжия и хуманитарния достъп", за които казва, че не "подлежат да обсъждане". При все това, макар да повтаря, че Франция ще прибегне до удари, ако бъде използвано химическо оръжие, той не казва нищо за начина, по който смята да постигне спазването на "хуманитарната" му "червена линия", нито дали пред руснаците са поставени конкретните изисквания. "Макрон е прагматик, не е човек на моментните състояния и управлява приоритетите. Той не проявява любезност към Путин или Асад. Да кажем, че той е по средата между реализма и цинизма", коментира специалистът по района Карим Битар. По БТА.

Няма риск от загуба на средства по ОПТТИ

https://offnews.bg//ikonomika/niama-risk-ot-zaguba-na-sredstva-po-optti-658920.html

Няма риск България да загуби средства по  Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ). Това се казва в позиция на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От ведомството отговориха по повод статия на OFFNews за това, че констатациите са направени от Сметната палата след одит. В доклада като проблемен е посочен проектът за магистрала "Струма".

В писмото на министерството се посочва:

Във връзка с доклад на Сметната палата, че съществува риск България да загуби европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ), заявяваме, че риск от загуба на средства по програмата не съществува. Основание за това е значителният напредък по програмата съпоставен към периодът на проверка от Сметната палата – от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2016 г. Към днешна дата договорените средства по ОПТТИ са близо 50% от общия бюджет на програмата, процентът на платените суми БФП е близо 10% или 186 млн. евро, а сертифицираните средства са 6%.

От началото на 2017 г. вече има сертифицирани средства както по първа, така и по втора приоритетна ос на ОПТТИ, които финансират железопътните и пътни проекти. За първи път правилото N+3 ще бъде приложено спрямо сертифицираните разходи до края на 2017 г. към определения бюджет за 2014 г. по ОППТИ, който праг вече е достигнат и не съществува опасност от загуба на средства.

По програмата се финансират 6 големи проекта, които формират почти 88% от бюджета й. До края на годината трябва да стартират тръжните процедури за всички големи проекти. По този начин забавянето на изпълнението на железопътните проекти „Пловдив-Бургас“-Фаза 2 и „Елин Пелин – Костенец“ се очаква да бъде преодоляно.

АМ „Струма“ е основният проект в пътния сектор, като той е разделен на две части и на одобрение подлежат два отделни формуляра за кандидатстване. Единият е за Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница“, а вторият е за Лот 3.2 на магистралата. Формулярът за кандидатстване за Лотове 3.1, 3.3 и тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече е одобрен на национално ниво и на 1.06.2017 г. бе изпратен за одобрение от Европейската комисия. Основните проблеми са свързани с Лот 3.2, които са комплексни – екологични, срок за изпълнение, както и осигуряване на необходимото финансиране

Каракачанов: Темата за връщането на казармата не е затворена

http://www.mediapool.bg/karakachanov-temata-za-vrashtaneto-na-kazarmata-ne-e-zatvorena-news265696.html

Темата за наборната военна служба не е затворена, каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в петък. Връщането на казармата е едно от основните предизборни обещания на "Обединените патриоти", но не среща подкрепата на ГЕРБ. "Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България", каза Каракачанов в отговор на въпрос от депутата Антон Кутев (БСП). Каракачанов припомни, че предложението за връщане на наборната военна служба бе разгледано и от предходния парламент, но депутатите на БСП не са го подкрепили в пленарна зала. Според Каракачанов мнението на всички професионални военни е било, че страната ни не е трябвало да бърза с отмяната на наборната служба. "Темата трябва да се развива, вероятно ще стигнем до там, но не сме готови с конкретните предложения, разчети и т.н.”, обясни военният министър. Каракачанов припомни, че наборната военна служба съществува в държави като Швеция, Австрия, Швейцария, Гърция, Турция и др. По думите му трябва да бъдат увеличени и часовете по военно обучение в училищата. "Сега в момента има 5 часа по военна подготовка. Едно учебниче, с 5 урочета – абсолютно теоритични. Ние е смятаме, че тези часове трябва да се увеличат. Дали 15 или 20 е въпрос на разговори с Министерство на образованието”, обясни Каракачанов. Връщането на казармата е една от основните теми в силно популисткия арсенал на националистите у нас и периодично се лансира през последните няколко години. ВМРО изкара идеята още по време на второто правителство на ГЕРБ, когато "Патриотичният фронт" изготви два проектозакона в тази посока, но те бяха отхвърлени в парламента. Тогава военното министерство дори изготви анализ, който очаквано показа, че връщането на задължителната казарма в България може да стане много трудно. Връщането на задължителната военна служба под каквато и да е форма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Освен това ще трябва да преосмисли наново целия сектор на отбраната. Наборната казарма беше отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната. МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба. "Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца. Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота.

Астрономи представиха данни за хипотетична десета планета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6298028

Астрономи представиха данни за хипотетична десета планетаУчени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона установиха, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди астероиди, комети и планети-джуджета, предаде БТА. През януари миналата година друга група астрономи прогнозира,

Фандъкова: След ремонта ул. „Вашингтон" ще бъде пешеходна зона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298040

Фандъкова: След ремонта ул. „Вашингтон"  ще бъде пешеходна зона

След експонирането на един от най-интересните проекти на културно-историческото наследство на София – „Западна порта на Сердика", изпълняваме основен ремонт на пътната настилка на ул. „Вашингтон" в участъка от ул. „Трапезица" до ул. „Пиротска". Като завършек на археологическия парк участъкът от ул. „Вашингтон" ще се превърне в пешеходна зона,

Каракачанов няма да уволни прочулия се с хитлеристки поздрав служител на МО

http://www.mediapool.bg/karakachanov-nyama-da-uvolni-prochuliya-se-s-hitleristki-pozdrav-sluzhitel-na-mo-news265695.html

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че няма да уволни шефа на социалната дирекция в МО Иво Антонов, чиято оставка бе поискана от премиера Бойко Борисов заради снимката на чиновника пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка. "Той е служител на Министерство на отбраната от 18 години и няма налагани наказания за периода на тези 18 години. Няма данни той да е изразявал или да изразява екстремистки възгледи", съобщи Каракачанов. Той мотивира решението си с това, че снимката е от 2014 година, а според Закона за държавния служител дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му. "Иво Антонов е спечелил доверието на всички военно-патриотични организации в България, не малка част от тях симпатизират и на нас“, заяви Красимир Каракачанов. "Много активно започнахте да търсите компромати по темата на хора, работещи в това правителство", добави Каракачанов. Той се обърна към депутатите на БСП и припомни, че бяха публикувани снимки и на секретаря на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов, на които позира с хитлеристки мустачки и нацистки поздрав, но не е имало реакция от страна на левицата. Въпреки че Румен Радев осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", той отказа да освободи Узунов и го оправда с това, че е "окарикатурявал" Хитлер. Така единствената "жертва" на нацистките скандали остана зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Неговото обяснение (че се е снимал в "подходяща“ на контекста поза с всяка фигура в музея) по същество е точно толкова валидно, колкото и обяснението на Узунов.

Кешът до 1000 лв. е с ефект на бомба, в услуга е на банки и богати

http://frognews.bg/news_136970/Keshat-do-1000-lv-e-s-efekt-na-bomba-v-usluga-e-na-banki-i-bogati/

Да споделя и аз какво мисля за силно шокиралото хората около мен въвеждане на плащания кеш само до 1000 лева.Струва ми се, че никое предложение досега не е имало подобен ефект на бомба, която може да се взриви в напълно неочаквани посоки.

Революция: В българските посолства вече няма да се плаща на ръка

http://www.mediapool.bg/revolyutsiya-v-balgarskite-posolstva-veche-nyama-da-se-plashta-na-raka-news265694.html

До две седмици във всички български посолства ще бъдат въведени плащания с ПОС терминали и в тях вече няма да се плаща на ръка, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. "Представете си – ХХІ век, а плащаме с таксови марки", коментира Захариева, представяйки мерките на правителството за борбата с корупцията. Ако обещанието на Захариева наистина се реализира, това ще е революционна стъпка за българските дипломати, които години наред оправдаваха липсата на ПОС терминали със съображения за сигурност. "Колкото по-малък досег с администрацията, толкова по-малък корупционен натиск", каза Захариева. По думите й има голяма съпротива от страна на чиновниците срещу тези мерки. "Отпорът от администрацията е голям. Факт. Когато се опитваш да премахнеш някоя услуга, едва ли не светът ще свърши", допълни Захариева.

Принц Хари: Не искайте от дете да върви след ковчега на майка си пред хиляди хора (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/interviu/princ-hari-ne-iskajte-ot-dete-da-vyrvi-sled-kovchega-na-majka-si-pred-hiliadi-hora-video-2032197

Принц Хари заяви в интервю за сп. "Нюзуик", че за него погребението на майка му принцеса Даяна било като психична травма, предаде Франс прес. Той вървеше след ковчега ѝ пред погледите на тълпата, когато бе 12-годишен.

ГЕРБ предлага 10-годишна давност за длъжниците

//dariknews.bg/novini/biznes/gerb-predlaga-10-godishna-davnost-za-dlyzhnicite-2032488

Да се въведе 10-годишна погасителна давност за задълженията на длъжниците. Това предвиждат предложените от ГЕРБ промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които предстои да бъдат разгледани от депутатите.
 
Измененията ще прекратят практиката кредиторите да преследват

Изправят на съд мъж, пребил до смърт опонент в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297799

Изправят на съд мъж, пребил до смърт опонент в Горна Оряховица49-годишен мъж от Горна Оряховица се изправя на подсъдимата скамейка в понеделник за причинена смърт по непредпазливост на свой авер. Делото е образувано на основание внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура - Велико Търново срещу Красен А. З. от гр. Горна Оряховица. Случката се разиграла на 10 април 2016 г. на ул.

Насилието в училище като световна епидемия

https://www.actualno.com/europe/nasilieto-v-uchilishte-kato-svetovna-epidemija-news_618585.html

Безспорен факт е, че случаите на агресия в училище у нас, особено насилието спрямо учителите, зачестяват все повече.През миналата учебна година над 80% от училищата в страната са подали поне един сигнал за насилие. Ситуациите с физическа и вербална агресия са над 4500 за учебна

Зачестиха случаите на припадъци, заради жегите

http://www.cross.bg/otchitat-vremeto-zabolyavaniya-1546919.html

/КРОСС/ Юнските жеги вече са факт. С над 15 градуса се повишиха температурите за последните няколко дни, съобщава bTV. Освен приятно лятно настроение обаче големите амплитуди влияят зле на хората с хронични заболявания. Увеличават се и случаите на припадъци заради промените във времето, отчитат от спешна помощ в София. Габриел Банков е сред хората, които независимо от времето работят навън. Мъжът е контрольор синя и зелена зона в Центъра за градска мобилност в столицата. Много вода и поне по 10 минути на час стоене на сянка - това е рецептата на Габриел, а и е разписано в правилата за работата му. От столичната спешна помощ отчитат увеличаване на хипертоничните и неврологичните кризи в сравнение с този период от миналата година, когато повишението на температурите беше по-плавно. Д-р Татяна Ачова казва, че почти всеки втори сигнал през последните дни е за припаднал човек на улицата. „Най-често хронично болните, които са със сърдечно-съдови заболявания, приемат антихипертензивна терапия, не се консултират в летните горещини със съответните специалисти, приемат същата терапия, а както е познато на всички кръвното в топлината пада", обясни тя. Според световната метеорологична организация екстремните и необичайни тенденции ще продължат през цялата 2017 г.  

Откриха трупове на мъж и жена в кола на магистралата до Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354086

Два трупа - на мъж и на жена, са били открити днес преди обед на магистрала "Хемус" край Варна. Телата са се намирали в кола в аварийната лента на аутобана в района на село Невша, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Путин в телефонен разговор с Ердоган: Проектите ни с Турция се развиват чудесно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298021

Путин в телефонен разговор с Ердоган: Проектите ни с Турция се развиват чудесноНивото на сътрудничеството на Русия с Турция е по-високо, отколкото с други страни. Това е заявил днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган от борда на строителния кораб Пайъниъринг спирит" (Pioneering Spirit), който полага тръбите за газопровода "Турски поток", предаде ТАСС.

Една година след референдума за Брекзит: какво се случи

https://offnews.bg//sviat/edna-godina-sled-referenduma-za-brekzit-kakvo-se-sluchi-658902.html

Точно преди една година британците гласуваха на референдума за излизане на страната от Европейския съюз. Сега темата е все така актуална, особено след като преди дни официално започнаха и преговорите за Брекзит. 

Референдумът беше насрочен от бившия британски премиер Джеймс Камерън, който подкрепяше оставането на страната в ЕС. Той дори се зарече да подаде оставка, ако британците гласуват за Брекзит. 

На референдума гласуваха 33 551 983 души, като 51,89% гласуваха за излизане на страната от ЕС. 

Камерън подаде оставка и беше заменен от Тереза Мей, която обеща формалният процес за Брекзит да започне до края на март тази година. 

Процедурата за започване на Брекзит обаче мина и през съда, който трябваше да реши дали премиерът може да задейства член 50 от Лисабонския договор без одобрението на депутатите, след като повечето се обявиха за оставане на страната в ЕС преди референдума.

В крайна сметка решението за започване на двугодишния период на излизане на страната от ЕС беше одобрено от Камарата на лордовете и Камарата на общините, а на 16 март кралица Елизабет II подписа закона, упълномощаващ правителството да задейства член 50 от Лисабонския договор.

Решението за Брекзит доведе и до реалната възможност Шотландия да се отдели от Великобритания. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще настоява за нов референдум за отцепване от Великобритания, след като 62% от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз. 

На референдума през септември 2014 г. 55,3% от жителите на Шотландия поискаха оставането на страната им във Великобритания, но проучвания веднага след решението за Брекзит посочиха, че този процент е намалял. 

Решението за Брекзит повлече след себе си и опасенията, че други страни ще последват примера на Великобритания.  

Преговорите за Брекзит започнаха на 19 май под знака на отслабените позиции на премиера Тереза Мей и Консервативната партия, която загуби мнозинство в парламента след инициираните от Мей избори с цел именно да засилят позициите ѝ преди началото на преговорите. 

Мей значително смекчи тона след резултатите от изборите, което рязко контрастира с позицията ѝ за твърд Брекзит преди вота. Тогава тя дори обвини европейски политици в отправяне на заплахи към Великобритания с цел да повлияят на предстоящите избори в страната.

Тя настоя, че европейски представители и европейски политици се опитват да се бъркат и да влияят на предсрочните избори, като допълни, че в Брюксел има и хора, които не искат да има успех на преговорите за напускане на Великобритания на ЕС. 

Вчера, само няколко седмици след изказванията за заплахи от страна на Брюксел, Тереза Мей заговори за това европейските граждани във Великобритания да получат статут на "уседналост" след Брекзит. 

Ако предложението бъде прието, на около 3 млн. европейски граждани ще бъде позволено да останат на Острова след Брекзит, като самата Мей обяви предложението си за "честно и сериозно". 

Мей дори посочи, че не иска да разбива семейства, в което анализаторите видяха знак, че съпрузите и децата на получилите такъв статут европейски граждани ще могат да се присъединят към тях във Великобритания, а началото на преговорите беше определено като "разумно". 

Впечатление направиха и коментарите на европейски политици и лидери във връзка с Брекзит през последните дни. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че си мечтая за отмяна на Брекзит, като цитира в изказването си "Imagine" на Джон Ленън

Темата коментираха и редица европейски лидери, макар и без ентусиазма на Туск. 

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че въпросът вече е от второстепенно значение, като по-важно в момента е да се запази единството на останалите страни членки на ЕС. 

Британските издания също не пропуснаха да отразят годишнината от референдума за Брекзит, като проевропейски настроените, сред които и "Гардиън", изразиха притеснения, че във Великобритания цари хаос след решението за Брекзит, тъй като британците все още не могат да се разберат какво искат и как да го получат. 

Една година след референдума за Брекзит

https://offnews.bg//sviat/edna-godina-sled-referenduma-za-brekzit-658902.html

Точно преди една година британците гласуваха на референдума за излизане на страната от Европейския съюз. Сега темата е все така актуална, особено след като преди дни официално започнаха и преговорите за Брекзит. 

Референдумът беше насрочен от бившия британски премиер Джеймс Камерън, който подкрепяше оставането на страната в ЕС. Той дори се зарече да подаде оставка, ако британците гласуват за Брекзит. 

На референдума гласуваха 33 551 983 души, като 51,89% гласуваха за излизане на страната от ЕС. 

Камерън подаде оставка и беше заменен от Тереза Мей, която обеща формалният процес за Брекзит да започне до края на март тази година. 

Процедурата за започване на Брекзит обаче мина и през съда, който трябваше да реши дали премиерът може да задейства член 50 от Лисабонския договор без одобрението на депутатите, след като повечето се обявиха за оставане на страната в ЕС преди референдума.

В крайна сметка решението за започване на двугодишния период на излизане на страната от ЕС беше одобрено от Камарата на лордовете и Камарата на общините, а на 16 март кралица Елизабет II подписа закона, упълномощаващ правителството да задейства член 50 от Лисабонския договор.

Решението за Брекзит доведе и до реалната възможност Шотландия да се отдели от Великобритания. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще настоява за нов референдум за отцепване от Великобритания, след като 62% от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз. 

На референдума през септември 2014 г. 55,3% от жителите на Шотландия поискаха оставането на страната им във Великобритания, но проучвания веднага след решението за Брекзит посочиха, че този процент е намалял. 

Решението за Брекзит повлече след себе си и опасенията, че други страни ще последват примера на Великобритания.  

Преговорите за Брекзит започнаха на 19 май под знака на отслабените позиции на премиера Тереза Мей и Консервативната партия, която загуби мнозинство в парламента след инициираните от Мей избори с цел именно да засилят позициите ѝ преди началото на преговорите. 

Мей значително смекчи тона след резултатите от изборите, което рязко контрастира с позицията ѝ за твърд Брекзит преди вота. Тогава тя дори обвини европейски политици в отправяне на заплахи към Великобритания с цел да повлияят на предстоящите избори в страната.

Тя настоя, че европейски представители и европейски политици се опитват да се бъркат и да влияят на предсрочните избори, като допълни, че в Брюксел има и хора, които не искат да има успех на преговорите за напускане на Великобритания на ЕС. 

Вчера, само няколко седмици след изказванията за заплахи от страна на Брюксел, Тереза Мей заговори за това европейските граждани във Великобритания да получат статут на "уседналост" след Брекзит. 

Ако предложението бъде прието, на около 3 млн. европейски граждани ще бъде позволено да останат на Острова след Брекзит, като самата Мей обяви предложението си за "честно и сериозно". 

Мей дори посочи, че не иска да разбива семейства, в което анализаторите видяха знак, че съпрузите и децата на получилите такъв статут европейски граждани ще могат да се присъединят към тях във Великобритания, а началото на преговорите беше определено като "разумно". 

Впечатление направиха и коментарите на европейски политици и лидери във връзка с Брекзит през последните дни. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че си мечтая за отмяна на Брекзит, като цитира в изказването си "Imagine" на Джон Ленън

Темата коментираха и редица европейски лидери, макар и без ентусиазма на Туск. 

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че въпросът вече е от второстепенно значение, като по-важно в момента е да се запази единството на останалите страни членки на ЕС. 

Британските издания също не пропуснаха да отразят годишнината от референдума за Брекзит, като проевропейски настроените, сред които и "Гардиън", изразиха притеснения, че във Великобритания цари хаос след решението за Брекзит, тъй като британците все още не могат да се разберат какво искат и как да го получат. 

Убийство и самоубийство е кървавият случай в Гиген, Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298011

Убийство и самоубийство е кървавият случай в Гиген, ПлевенМъж на 61 г. застреля 17 г. по-младата си съпруга и се самоуби в плевенското село Гиген вечерта в четвъртък. В 20,30 ч мъртвите съпрузи били намерени в ползван от двамата необитаем двор, близо до къщата им. Сигналът за двойната смърт е подаден в полицията в 20,55 ч чрез тел. 112 от 36-годишна жена, жителка на Гиген.

С плакати ще борят агресията в училище

http://frognews.bg/news_137041/S-plakati-shte-boriat-agresiiata-v-uchilishte/

С плакати Министерството на образованието бори агресията в училище. Това стана ясно от отговора на просветния министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

Борисов: Пазарлъкът за нов изтребител ще е много тежък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/23/2994853_borisov_pazarlukut_za_nov_iztrebitel_shte_e_mnogo_tejuk/?ref=rss


Шведските изтребители са предопределени - президентът Румен Радев, неговият съветник, тогава министър на отбраната, експертите класираха "Грипен" на първо място. Втори са италианските "Юрофайтър", а Ф-16 са декласирани. Следващата или по-следващата сряда ще вземем решение за начало на преговорите, съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.<br /><br />В рамките на Европейския съвет Борисов се срещна с шведския си колега Стефан Льовен....

Симеон приел поканата на Борисов да влезе в съвета на старейшините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297995

Симеон приел поканата на Борисов да влезе в съвета на старейшинитеСимеон Сакскобургготски обяви, че се е чул по телефона с министър-председателя Бойко Борисов и е приел поканата му да участва в национален съвет от известни българи за подготоката и провеждането на европейското председателство на България. „Когато става въпрос за България, все още съм на линия” - обяви той в курорта „Албена,

България, Естония и Австрия представиха приоритетите за европредседателството

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-otbranata-1546921.html

/КРОСС/ Икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена - това са приоритетиет за председателството на Съвета на ЕС за следващите година и половина, които бяха представени днес сутринта от правителствените ръководители на Естония, България и Австрия, предава bTV. Тримата министър-председатели обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова. Премиерите са отбелязали, че страните ще поемат председателството в турбулентен момент за Европа. Естония - от 1 юли, България - от 1 януари догодина, а Австрия - от 1 юли 2018 г. Трябва да обединим усилията си, особено по отношение на сигурността, миграцията и обстановката на Западните Балкани, коментира Павлова. България обаче няма намерения да дава нереалистични обещания на страните от Западни Балкани, подчерта тя. Днес е вторият ден от Европейския съвет. Голямата новина от вчера е решението за структурирано сътрудничество в отбраната. Досега отбраната се смяташе за национална компетентност. „Днес всички подчертаха, че изграждането на по-организирана и споделена отбранителна структура не е против НАТО, а го допълва

Борисов предопредели покупката на "Грипен"-ите и се оправда със служебния кабинет

http://www.mediapool.bg/borisov-predopredeli-pokupkata-na-gripen-ite-i-se-opravda-sas-sluzhebniya-kabinet-news265693.html

В пореден – и вероятно последен – пирует по темата за новите изтребители, премиерът Бойко Борисов стартира неформално разговорите за покупка на "Грипен"-и от Швеция и обяви решението като "предопределено". След среща с шведския министър-председател Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в Брюксел в петък Борисов оправда решението за декласирането на офертата за купуването на изтребители Ф-16 със служебното правителство и окачестви избора на шведските изтребители "Грипен" като факт, макар че само преди ден Министерството на отбраната съобщи, че ще води преговори и с Италия за изтребители "Юрофайтър". "Грипен"-ите и шведските самолети са предопределени - знаете, президентът Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския "Грипен" на първо място. Втори е, мисля, че италианският "Юрофайтър", а Ф-16 и другите са декласирани. Така че, ние, мисля, с Каракачанов се разбрахме или следващата, или по-следващата сряда ще вземем решение да се започнат преговори", съобщи Борисов след срещата с шведския си колега Льовен. Така той прехвърли отговорността за най-скъпата сделка за модернизиране на армията ни (1.5 млрд. лева) на служебния кабинет. "Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с "Юрофайтър". Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес. Докато аз съм премиер. После могат да поискат и десет милиарда да дадат за въоръжение", поясни Борисов. Настоящата му позиция представяла рязък завой от досегашните му коментари, според които решението на назначеното от президента Румен Радев служебно правителство не е обвързващо и неговият кабинет ще прегледа отново целия проект. Буквално в последните си дни на служебният кабинет на Огнян Герджиков одобри оценката на офертите и класира на първо място шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен". Преди ден МО разкри, че предложението на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка е декласирано, тъй като не отговаряло на заложените финансови изисквания. Каракачанов: Имаме решение на предишното правителство Очевидно пришпорването на сделката с "Грипен", за което открито пледира президентът Радев, е предварително съгласувано между Борисов и Каракачанов, тъй като в четвъртък министърът внесе предложение в МС да започнат преговори за "Грипен" и "Юрофайтер", а ден по-късно Борисов вече проведе среща с Льовен. По същото време, но в София, Каракачанов повтори "опорните точки" на Борисов от Брюксел. "Имаме решение на предишно правителство, което, ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия", каза Каракачанов в кулоарите на парламента. Той уточни, че офертата за изтребители Ф-16 е декласиран, защото "основното изискване беше разсрочено плащане в по-дълъг период – нещо, което не е спазено". Изборът на правителството към момента изглежда предизвестен в полза на предлаганите от шведската компания СААБ изтребители, тъй като според експертни оцени "Юрофайтер"-ите имат далеч по-скъпа експлоатация. Проектът се движи изцяло в традициите на военното министерство всичко да се решава на тъмно без никаква публичност, макар че сметката ще бъде покрита от данъкоплатците. В същото време няма и ясен анализ за търсените военнополитически дивиденти от проекта, който освен техническа и финансова страна, има и стратегически измерения. Според предложението на Каракачанов правителството ще задейства едновременно трите големи военни проекта – за нов тип изтребител, кораби и бронирани машини. За тях са предвидени общо 3.5 млрд. лева, като ще се разплащат през следващите 12 години. Офсетът пак се връща на дневен ред Борисов уточни в Брюксел, че първо ще започнат преговори за "индустриално сътрудничество, второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от другите неща". Борисов визира възможността за договарянето на офсетна програма, която да компенсира големите разходи за отбрана, като осигурят инвестиции в други сектори на икономиката. Представителите в България на производителя СААБ твърдят, че са готови да предложат много силна програма, но офсетът не се разглежда еднозначно, тъй като според експерти оскъпява излишно военните сделки. Представителите в България на производителя СААБ твърдят, че са готови да предложат много силна офсетна програма. Офсетът обаче не се разглежда еднозначно, тъй като според експерти оскъпява излишно военните сделки. Каракачанов от своя страна заяви, че очаква първите нови изтребители да постъпят до две-три години след сключването на договора, който според очакванията на българското правителство ще излезе 1.5 млрд. лева и ще се разплаща до 2025 година. Военното министерство твърди, че сделката ще бъде решена в кратък срок, но това не е сигурно. Словакия, например, преговаря вече две години със СААБ, въпреки че взе решение да бъдат закупени "Грипен"-и. Осем оферти за новите кораби От думите на Каракачанов стана ясно, че бързо се придвижва напред и проекта за закупуването на два патрулни кораба, който се очаква да струва 820 млн. лева. Той съобщи, че за корабите има постъпили осем оферти, сред които две на немски фирми, френска, италианска, една българска, една холандска. Каракачанов неколкократно обяви желанието си проектът да се изпълнява в България, като за целта има два варианта – или да бъде спечелен от българската фирма или тя да се яви подизпълнител на чужда компания. През май 2016 в качеството си на депутат от Патриотичния фронт Каракачанов обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката. Първоначално проектът не бе приоритетен, но второто правителство на Бойко Борисов изненадващо го предвижи в дневния ред и осигури финансирането му за сметка на проекта за нови бронирани машини. Търси се дългосрочно разплащане При преговорите за всички сделки ще се търси дългосрочно разплащане, за да може с наличните средства да се купят и бронирани машини, за които първоначално нямаше предвидено финансиране. Според доклада на Каракачанов трябва да бъдат закупени общо 198 бронирани машини за 1220 млн. лв, които да се изплащат през следващите 12 години. "За да внеса подобно нещо сме водили дълги разговори и с Министерството на финансите. Предвиждаме разсрочване за бронираната машина - 10 години, за самолетите минимум 8-9, можем да отидем и над 10 години. Това се прави, за да могат средствата, отделяни от българския данъкоплатец да са за по-дълъг период, но в по-малки суми“, каза Каракачанов.

Газирана вода с дъх на хлор потече в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-voda-25957275

Силно хлорирана и газирана вода е текла повече от седмица от чешмите на няколко пловдивски домакинства.

БФБ-София смени посоката в последния работен ден на седмицата

http://econ.bg/Новини/БФБ-София-смени-посоката-в-последния-работен-ден-на-седмицата_l.a_i.744523_at.1.html

Индексите на родния капиталов пазар се повишава в последния работен ден от седмицата. Единствено изключение прави BGTR30, който губи почти един пункт...

България и Швеция започват преговори за "Грипен" в следващите седмици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298006

България и Швеция започват преговори за "Грипен" в следващите седмициШведските изтребители са предопределени - президентът Румен Радев, неговият съветник, тогава министър на отбраната, експертите класираха "Грипен" на първо място. Втори са италианските "Юрофайтър", а Ф-16 са декласирани. Следващата или по-следващата сряда ще вземем решение за начало на преговорите, съобщи премиерът Бойко Борисов пред български

С антиизраелски възгласи отбелязаха деня в подкрепа на палестинската кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298017

С антиизраелски възгласи отбелязаха деня в подкрепа на палестинската каузаС възгласи "Смърт на Израел!" и показване на балистични ракети в Техеран и други ирански градове се състояха годишните антиизраелски демонстрации с участието на стотици хиляди, а според местни медии милиони хора, съобщиха осведомителните агенции, предава БТА.  Манифестациите в столицата започнаха от различни точки на града и се събраха в кампуса

Отстраниха командир в Турция заради масови хранителни натравяния на войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298001

Отстраниха командир в Турция заради масови хранителни натравяния на войнициКомандирът на 1-ва пехотна учебна бригада в Маниса (Югозападна Турция) – полковник Шефки Гювенч е отстранен от длъжност заради серията хранителни натравяния във военното съединение, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), предаде "Фокус". Отстраняването е по указания на министъра на отбраната Фикри Ъшък,

Русия нанесе удари срещу обекти на "Ислямска държава" в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297959

Русия нанесе удари срещу обекти на "Ислямска държава" в СирияРуски бойни кораби поразиха с крилати ракети „Карибър“ командни пунктове и складове с оръжия на терористичната групировка „Ислямска държава“ в сирийската провинция Хама, информира БГНЕС. Ракетите са изстреляни от два кораба и една подводница, които се намират в Средиземно море, уточни руското Министерство на отбраната.

Приложение превежда урока на глухи деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297943

Приложение превежда урока на глухи децаСпециализираните училища са 3 за цялата страна, родителите ги избягват заради ниско ниво Дете с увреден слух е в час, съучениците му слушат внимателно учителката, пишат нещо. То е безпомощно и изолирано. Болен човек, но не може да опише симптомите си, не чува какво го съветва лекарят. Всичко това е ежедневие за много хора.

Министър Радев: Предстои да закупим още 84 преносими камери за скорост

http://www.cross.bg/radev-ministur-avtomobili-1546920.html

/КРОСС/ Предстои да закупим още 84 преносими камери за скорост. За 28 процедурата е обявена, за останалите 56 предстои. Тези технически средства няма да функционират в автомобилите, а извън тях, поставени близо до пътното платно. По този начин ще бъде осигурен контрол на скоростта от екипите, които използват новите автомобили. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев, в отговор на въпрос от народните представители Иван Иванов, Георги Свиленски, Стоян Мирчев, свързан със закупени нови автомобили за нуждите на МВР и невъзможността за използването им за пътен контрол, предава Агенция „Фокус". „Искам да стане ясно за всички, че няма пречки в дейността на пътните полицаи и контролът не е занижен. Напротив, предприемаме необходимите действия на всички нива", заяви министър Радев и даде за пример направените на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. „Уверявам ви, че всичките ни усилия са насочени към това да намалим жертвите и ранените на пътя", коментира още министър Радев. Във връзка със случая с новозакупените автомобили министър Радев обясни: „Разпоредил съм проверка, за да се установи как са протекли процедурите по обществените поръчки за леките автомобили, за интегрираната система за видео наблюдение, което е вътре", поясни вътрешният министър и допълни, че проверката ще завърши на 7 юли тази година

Пиронкова започна с победа в Ийстборн

https://www.24chasa.bg/sport/article/6297994

Пиронкова започна с победа в ИйстборнЦветана Пиронкова спечели първия си мач от квалификациите на турнира на трева в Ийстборн (Вбр). Най-добрата българска тенисистка отнесе 6:2, 6:2 Маркета Вондроушова. 17-годишната чехкиня е една от приятните изненади на сезона и спечели първата си титла в Бил (Швейц).  Съперничка на Пиронкова ще бъде Лаура Ауарабарена (Исп) или Рихел Хогенкамп

"Райънер" пуска на двудневна промоция 2 млн. билета

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/23/2994839_raiuner_puska_na_dvudnevna_promociia_2_mln_bileta/?ref=rss


С началото на лятото нискотарифната авиокомпания "Райънер" (Ryanair) подема краткосрочна промоционална кампания с намаление на цените на билетите с до 20 на сто, съобщи превозвачът.<br /><br />От днес - 23 юни, до полунощ в неделя чрез сайта на компанията потребителите ще могат да резервират 2 млн. места на цени от 9.99 евро, обещават от компанията.<br /><br />Условието е пътуването да е между юли и ноември.<br /><br />"Райънер" лети от...

Радев в Гърция: Да разширим ГКПП-тата и да направим нови

http://clubz.bg/55474-radev_v_gyrciq_da_razshirim_gkpp_tata_i_da_napravim_novi

„България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности.“

Това заяви държавният глава Румен Радев, който е на посещение в Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Това е първата визита на Румен Радев в Югоизточна Европа след встъпването му в длъжност като държавен глава, напомнят от президентството.

"Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. и двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса, подчертава Радев. Той призова за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите ГКПП и за строежа на нови.

През миналата година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки граждани, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.

Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона, е позицията на държавния глава. Румен Радев призова този проект да се реализира в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

Президентът Павловулос подчерта значението на това, че първата визита на българския държавен глава Румен Радев е именно в Гърция и потвърди подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Това е от особена важност за България, защото само така можем да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма. Крайно време е това да бъде разбрано и от останалите страни-членки на ЕС“, заяви Румен Радев.

Президентът Павлопулос подчерта, че предпоставка за тази подкрепа е „нашите съседи да покажат уважение към международното право, европейските постижения, както и историята, което е доказателство за добросъседски отношения“. „По отношение на европейската перспектива за държавите от Балканите сме на едно мнение. Те трябва да изпълнят критериите за членство и нещо много важно за Балканите – добросъседските отношения и взаимното уважаване на историята трябва да бъдат задължително условие за започването на преговори за членство“, добави Румен Радев.

В рамките на посещението си президентът Радев ще проведе срещи и с председателя на парламента Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.

Съдят мъж за изнасилване на ученичка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297992

Съдят мъж за изнасилване на ученичкаРайонната прокуратура във Варна предаде на съд 29-годишния Стефан Б., който ще отговаря за изнасилване на непълнолетна ученичка, като употребил за това сила, както и за действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление спрямо същото момиче. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. На 16 февруари 2017 г.

Марешки създал наказателни аптеки, за да стане монополист на пазара на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297972

Марешки създал наказателни аптеки, за да стане монополист на пазара на лекарстваЛидерът на партия "Воля" Веселин Марешки създал наказателни аптеки, за да постигне целта си да стане монополист на пазара. "Супер нова" и "Лидер, в които са медикаментите са се продавали 10% по-евтино. Те нямали нищо общо с веригите от аптеките Марешки, а били създавани в непосредствена близост до тези аптеки,

България започва преговори с Швеция за закупуването на изтребители за армията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-zapochva-pregovori-s-shveciia-za-zakupuvaneto-na-iztrebiteli-za-armiiata-241770/

На някое от следващите заседания на Министерския съвет правителството ще вземе официално решение за стартиране на разговорите

Пожарът в Лондон е причинен от фризер, възпламенил облицовката на блока

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/23/2994849_pojarut_v_london_e_prichinen_ot_frizer_vuzplamenil/?ref=rss


Пожарът в жилищния блок "Гренфел тауър" в Лондон, при който миналата седмица загинаха 79 души, избухнал заради фризер на хладилник "Хотпойнт", обяви британската полиция, цитирана от "Ройтерс".<br /><br />Предстои да се уточни защо пламъците са се разпространили толкова бързо. Направените тестове на облицовката и изолацията на блока обаче показват, че те не са отговаряли на стандартите за безопасност и че вероятно са се възпламенили малко след инцидента...

Кадастърът вече е онлайн (ВИДЕО УРОЦИ ЗА УПОТРЕБА)

http://clubz.bg/55473-kadastyryt_veche_e_onlajn_video_uroci_za_upotreba

Правителствената инициатива за намаляване на бюрокрацията вече жъне своите първи резултати. 
Агенцията по геодезия, картография и кадастър предлага електронни справки и от следващата седмица започва обучение на нотариуси, служители от общинските служби и други експерти. 

Целта е услуги като издаването на удостоверение за наличието или липсата на кадастрална карта да отпаднат. Информацията може да се намери безплатно в сайта на агенцията. 

„Разпращаме до Нотариалната камара и Сдружението на общините писмо, с което те се уведомяват, че тази услуга вече ще се извършва по електронен път“, заяви регионалният министър Николай Нанков. 

 

"Предоставихме безплатна услуга по нанасяне на настъпили промени по кадастралната карта. Става въпрос основно за собствеността на апартаментите, които до скоро не влизаха в кадастралната карта", допълни той.

Бизнесът е леко скептичен. 

„Ако погледнем Естония – там е изключително лесно за всеки парцел, който те интересува да го посочиш на картата  и да излезе цялата налична информация, която е достъпна в регистрите. И така трябва да бъде във всяка страна. Целта на кадастъра е да прилича на Търговския регистър, в който по името на фирмата да се виждат собственици и т.н. В момента някои от услугите са достъпни незабавно по електронен път, а други чрез заявка. Големият проблем е да се създаде регистър, в който информацията се пази по имоти, а не по хора“, коментира пред Клуб Z изпълнителният директор на една от най-големите имотни фирми "Адрес" Георги Павлов. 

Безплатно е и нанасянето на промени в кадастралната карта за собственост върху апартаменти в жилищни сгради.

В най-натоварената служба - Софийската, под 10% от заявленията се подават онлайн. От общо 70 000 искания за услуги през миналата година електронно са заявени едва 10 000, даде пример министър Нанков.

Агенцията по кадастъра в София отвори и нова приемна на ул. "Сердика 5", където се помещава отделът по "Архитектура, строителство и геодезия", а другата седмица ще бъде открита и трета приемна на улица "Кракра 3".

"Идеята е, че на това място може да се заяви и получи скица за цялата страна и за София, няма значение от кой район сте, системата ни е отворена. Тук за Видин мога да подам заявление за скица и да си я получа в Търново", коментира Михаил Киров, директор на АГКК. 

От МРРБ пуснаха и видео инструкции за работа с Кадастрално-административната информационна система. 

 

Пожарът в Grenfell Tower тръгнал от неизправен хладилник

https://offnews.bg//sviat/pozharat-v-grenfell-tower-tragnal-ot-neizpraven-hladilnik-658913.html

Пожарът в лондонския небостъргач Grenfell Tower е възникнал от неизправен хладилник, съобщиха разследващите.

Огънят се е разпространил по цялата сграда заради материалите, с които е изградена фасадата. Проведените тестове за безопасност на материалите от фасадата и външната изолация са показали, че материалите не са достатъчно надеждни, съобщава Би Би Си.

Разследването показало, че пожарът не е запален умишлено. Водещата разследването Фиона Маккормак обяви, че пожарът е тръгнал от хладилник модел Hotpoint FF175BP. Производителят е предупреден за това заключение. Той, както и британското икономическо министерство, ще направят допълнителни тестове на уреда.

При трагедията загинаха 79 души. 



Затвор за нелегален добив на подземни богатства

http://frognews.bg/news_137040/Zatvor-za-nelegalen-dobiv-na-podzemni-bogatstva/

След като по-рано днес граждани на Перник протестираха пред сградата на Народното събрание срещу организирана манифактура на нелегални ”къртици” на въглища в Перник, ръководството на Министерството на енергетиката се срещна с тях.

БФС одруса Левски за баража с Верея

https://offnews.bg//futbol/bfs-odrusa-levski-za-barazha-s-vereia-658912.html

Дисциплинарната комисия на БФС санкционира Левски с глоба в размер на 7300 лева. Причина за това са инцидентите по време на баража за участие в Лига Европа срещу Верея, в който "сините" победиха драматично старозагорци с 10:9 след изпъленение на дузпи.

За предстоящата среща на тима от "Герена" със Сутиеска Никшич пък ще бъде затворен Сектор Б. Сред санкционираните е и изпадналия във Втора лига отбор на Нефтохимик.

Глоба отнесе и доскорошният състезател на "сините" Мехди Бурабия, който премина в турския Коняспор, ще започне новия си период с наказание от 2 мача лишаване от права. Футболистът беше глобен от БФС с 2800 лв.

По-рано днес стана ясно, че с парите от продажбите на Божидар Краев и Бурабия в Левски са се амбицирали сериозно да подсилят състава си.

След контролата с Черно море треньорът Николай Митов обяви, че вече чака 2 нови халфа. За позицията в средата на терена се водят разговори с Франсиско Жуниор от Стрьмсгодсет, играч от Лига 2 на Франция, както и с Владимир Гаджев. Двама от тях се очаква скоро да се присъединят към тима.

Днес Левски ще изиграе контролна среща Радник (Сурдулица), която няма да бъде излъчвана пряко в клубния канал, както и няма да бъдат допускани камери на други медии.

След двубоя журналистите ще имат възможност да разговарят с треньора Николай Митов. Двата тима се изправят един срещу друг на терена в Спортен комплекс "Правец" днес, от 18:30 часа.

Астрономи представиха данни за хипотетична десета планета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6298028

Астрономи представиха данни за хипотетична десета планетаУчени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона установиха, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди астероиди, комети и планети-джуджета, предаде БТА. През януари миналата година друга група астрономи прогнозира,

Пробация за смърт на пътя край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297976

Пробация за смърт на пътя край ПазарджикОкръжният съд в Пазарджик осъди на 8 месеца пробация 38-годишния Димитър Илиев от Асеновград като съпричинител на катастрофа, при която е загинал 80-годишния Иван Аяров. Тежкият пътен инцидент става на 30 юли, м.г., на кръстовище , на което се пресичат пътищата Пазарджик -Брацигово и Пловдив Пещера.

Най-често малките язовири имат констатациите за неизправности

https://www.actualno.com/society/naj-chesto-malkite-jazoviri-imat-konstataciite-za-neizpravnosti-news_618605.html

Основно малките язовири имат констатациите за неизправности   Констатациите за неизправности се отнасят основно за малките язовири, по-голямата част от които са общинска собственост. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на днешния парламент

Способността на птиците да летят влияе върху формата на яйцата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6297977

Способността на птиците да летят влияе върху формата на яйцатаРазнообразието от форми на яйцата сред многобройните видове птици е свързано с различните им способности за летене, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс". До този извод са стигнали авторите на най-изчерпателното досега изследване по рода си върху загадка, озадачавала биолозите векове наред.

Защо руснаците се отказват от морето в Крим

http://clubz.bg/55472-zashto_rusnacite_se_otkazvat_ot_moreto_v_krim

В началото на месец май в анексирания от Русия полуостров Крим традиционно се откри туристическият сезон. Мажоретки, фойерверки, песни и танци. Празниците около Първи май винаги са служели за показател за предстоящия сезон – ако е пълно с хора, значи така ще бъде през цялото лято. Но още в началото на сезона спадът бе твърде видим. По данни на руски туроператори, тази година се очакват с 38% по-малко туристи в Крим.

Основните причини за този спад са две – високата цена на самолетните билети и лошото време тази година. Много руснаци предпочетоха слънчевите брегове в Краснодарския край, Анапа, Сочи и Абхазия. А огромните намаления и отварянето отново на курортите в Турция за руснаци пряко се отразяват на посещенията в Крим.

През 2016 г. туристите на полуострова се увеличиха с 26% до над 5 милиона души. Въодушевлението на туроператорите и хотелиерите доведе да повишение на цените за следващия сезон. Още миналата година Асоциацията на руските туроператори предупреди, че това ще създаде проблем.

Полетите до Крим тази година са с 15-20% по-скъпи от миналата. Нискотарифни полети има само от Москва и Санкт Петербург, а за туристите от другите райони на Русия билетите са много скъпи. В някои случаи разходите за транспорт достигат до 45% от целия пакет.

Министърът на курортите и туризма в правителството на Крим Сергей Стрелбицки коментира, че цените на самолетните билети убиват туристическия сектор. За да летите през август до Крим и обратно са ви необходими 15 хиляди рубли (около 225 евро). Понякога обаче и само еднопосочният билет струва толкова. В същото време полетът до Анталия е 13 000 рубли в двете посоки. А не е и толкова по-близо. От Москва до Крим се лети за 2 часа и 20 минути, а до Анталия – 3 часа и 30 минути.

В момента Федералната антимонополна служба на Русия проверява цените на самолетните билети. Дори и преференциалният ДДС за анексирания полуостров не успява да смъкне цените им.

Сергиите със сувенири обаче са заредени. Там може да купите тениски с различни надписи, сред които и "Денег нет, но я держусь" – „Пари няма, но се държа”. Такъв призив отправи премиерът Дмитрий Медведев при посещение в Крим преди време.

Съд за варненец, обвинен че изнасилил непълнолетна ученичка

http://www.moreto.net/novini.php?n=354083

Районната прокуратура във Варна предаде на съд 29-годишният Стефан Б., който ще отговаря за изнасилване на непълнолетна ученичка, като употребил за това сила, както и за действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление спрямо същото момиче – престъпления по член 152, ал.

Пет ще са приоритетите на европредседателството

http://www.mediapool.bg/pet-shte-sa-prioritetite-na-evropredsedatelstvoto-news265692.html

Пет ще са големите приоритети на председателството на Съвета на ЕС в следващата година и половина, по време на т. нар. трио Естония, България и Австрия. Министър-председателите на трите държави представиха 18-месечната програма на председателството на Съвета на ЕС, съобщи в петък министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА, в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. Въпросните пет приоритета са икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена. В рамките на тези най-общи теми всяка страна следва да конкретизира приоритети за своето председателство, които не може да отговарят само на нейните външнополитически цели, но трябва да са съобразени и с актуалните въпроси от дневния ред на ЕС. "Тримата премиери обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси", добави Павлова. По нейните думи тримата премиери са отбелязали, че триото на председателството се поема в турбулентен момент за Европа. "Трябва да обединим усилията си, особено по отношение на сигурността, миграцията и обстановката на Западните Балкани", коментира министърът. Естония поема председателството от 1 юли тази година, а от 1 януари 2018 г. Съветът на ЕС ще бъде оглавен от България. От юли догодина начело на институцията застава Австрия. България ще е е готова със своите приоритети в края на тази година. Естония вече обяви най-важните си теми, които са четири – отворена и иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, цифрова Европа и свободно движение на данни и приобщаващ и устойчив съюз.

Съюзът на издателите: Заплахите към журналисти са неприемливи (ДЕКЛАРАЦИЯ)

http://clubz.bg/55471-syyuzyt_na_izdatelite_zaplahite_kym_jurnalisti_sa_nepriemlivi_deklaraciq

ПОЛИТИКА бетина жотева

Съюзът на издателите в България излезе с позиция относно заплахите, отправени от члена на СЕМ Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова. В позицията се казва, че поведението на Жотева е неприемливо и се изразява категорична защита на свободата на словото и правото на журналистите да задават въпроси.

От организацията заявяват, че заплахите към журналисти винаги са насочени срещу свободата на информацията. А когато те са отправени от член на независим регулатор на медийни услуги, това се превръща във форма на институционален натиск.

Ето пълния текст на позицията:

"ЗА" ПРАВОТО ДА СЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ

Позиция на "Съюз на издателите в България"

"Във връзка с получилите публичност открити заплахи от страна на члена на Съвета за електронни медии – г-жа Бетина Жотева, към журналиста Къдринка Къдринова, по повод зададен въпрос, "Съюз на издателите в България" определя това поведение като изключително неприемливо и изразява категоричната си позиция в защита на свободата на словото и на правото на журналистите да задават въпроси.

"Журналистическият въпрос" изяснява обществени отношения, търси мотиви, разобличава връзки, потвърждава или опровергава факти, като се явява и обществен инструмент за контрол върху вземащите решения.

Заплахите към журналисти винаги са насочени срещу свободата на информацията, а когато са изречени от член на независимия регулатор на медийните услуги, се явяват форма на институционален натиск и засягат устоите на публичната среда, превръщайки неприемливото в правило.

"Съюз на издателите в България" се обявява категорично в защита на журналистическия труд и свободния достъп до информация, осигуряващи обществения интерес, прозрачната публична среда и информирания избор на гражданите.

Смятаме, че по повод професионалната дейност на публични личности, неудобни въпроси не съществуват, а на опитите за дезинформация следва да се противостои със силата на аргументите. Като лица, които професионално се занимават със събирането и разпространяването на информация, журналистите заслужават уважение и подкрепа.

Очакваме от членовете на органа, регулиращ медийните услуги, да стоят на висотата на обществения авторитет и професионалното признание, които са им предоставили тази отговорна роля, като защитават, а не възпрепятстват работата на медиите".

Досега с подобна декларация излезе Асоциацията на европейските журналисти, а БСП прочете своя позиция от парламента днес. 

Наемателят на къмпинг "Делфин" вдига обект на плажа без документи

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/23/2994682_naemateliat_na_kumping_delfin_vdiga_obekt_na_plaja_bez/?ref=rss


Наемателят на плаж "Къмпинг Делфин" вече гради дървено заведение на плажа без да има необходими за това документи. Това стана ясно от информация на Регионалната екоинспекция в Бургас за "Дневник"<br /><br />Последния уикенд (10-11 юни) работници на фирмата-наемател са разтоварили голямо количество дървен материал, завършили са изграждането на дървената стълба до плажа, която също се оказа незаконна, и са поставили основите на преместваема постройка на плажа, на...

Румен Радев поиска газовата връзка с Гърция да е готова в срок и повече гранични пунктове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/23/2994838_rumen_radev_poiska_gazovata_vruzka_s_gurciia_da_e/?ref=rss


Президентът Румен Радев, който е на посещение в Гърция, поиска двете страни да изградят в предвидените срокове газовата връзка помежду си. Освен това той предложи да се направят още няколко гранични пункта с южната ни съседка, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.<br /><br />В първото си официално посещение в страна от региона на Югоизточна Европа Радев се срещна с колегата си Прокопис Павлопулос. Той посочи, че двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3...

„Грипените“ са предопределени, отсече Борисов

https://offnews.bg//politika/gripenite-sa-predopredeleni-otseche-borisov-658914.html

Изборът на шведските изтребители "Грипен" е предопределен. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, след като България, Естония и Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.

В четвъртък Министерството на отбраната внесе в Министерския съвет доклад, от който става ясно, че шведските изтребители са класирани на първо място, а офертата за употребявани американски F-16 е отхвърлена изцяло, тъй като там изискването било за плащане в брой. 

В Брюксел Борисов е разговарял и с шведския премиер Стефан Льовен в рамките на Европейския съвет, на която темата е била обсъдена. „Грипените“ и шведските самолети са предопределени“, заяви Борисов.

„Знаете, президентът Румен Радев, неговият съветник тогава като министър на отбраната, експертите, които сложиха, класираха шведския „Грипен" на първо място. Втори е, мисля, че италианският „Юрофайтър", а Ф-16 и другите са декласирани. Така че, ние, мисля, с министърът на отбраната Красимир Каракачанов се разбрахме или следващата, или по-следващата сряда ще вземем решение да започнат преговорите“, обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът обясни, че парите за модернизация, които са близо 3.5 млрд. лв. и бяха одобрени от второто правителство на ГЕРБ, трябва да имат съответната възвращаемост. За това и било важно в офертата за купуване на изтребители да има и инвестиции от чуждата компания.  

Не се притеснявам и на шведския премиер му казах – сядаме и говорим първо за индустриално сътрудничество. Второ, за инвестициите в България, за да можем това, което ще платим на 100% да си го върнем от другите неща. Помните, когато пазариха хеликоптерите и после на 1 януари нашето правителство плати с парите на данъкоплатците 300 млн“, допълни Борисов.

По думите му с тези пари ще бъдат купени 9 самолета, 200 бронирани машини с линейка към тях, която трябва да е бронирана с шест колела.

"Затова на шведския колега му казах – колега, вземем ли решение, тръгнат ли на преговори първо с вас, после с Eurofirhter, да знаете, че пазарлъкът ще е много тежък и много голям. Дълъг процес, до 2029 г. с инвестиции, с работни ръце, с индустриално сътрудничество и тогава, поне докато аз съм премиер. После, ако искат могат и 10 млрд. лв. да дадат за въоръжение“, подчерта премиерът.

Той бе категоричен, че ще се дава само за това, което се произвежда в България или води до инвестиция в сферите.

„Дали в терен, дали в корабостроителница, дали в „Авионамс“, дали в друг завод. Така ще бъдат водени преговорите от нашето правителство и така съм се разбрал с вицепремиера Каракачанов. Това са огромни пари. Няма сфера, в която да не искат и то не какви да е пари, а огромни – за заплати, за пенсии, за пътища, дупки“, каза още Бойко Борисов.

И други са затъвали в саудитското блато

http://www.cross.bg/salman-sayditska-arabiya-1546917.html

/КРОСС/ Новият престолонаследник на Саудитска Арабия се има за реформатор. Страната има нужда от такъв, но дали амбициозният Мохамед бин Салман ще успее да оправдае шеметното си издигане, пише Дойче Веле. Мохамад бин Салман беше обявен за престолонаследник в Саудитска Арабия. Решението не беше неочаквано, но все пак представлява съдбоносна крачка - както за властовите структури на кралството, така и за външната му политика. Старият крал Салман се опитва да концентрира властта в ръцете на своя семеен клан. Но дали тесният кръг на властта в управляващото кралско семейство, към което спадат синовете и внуците на основателя на саудитската държава, ще възприеме шеметното издигането на Мохамад бин Салман? Най-малкото, от което се нуждае Саудитска Арабия в момента, е война между братята и братовчедите, тъй като страната е изправена пред големи предизвикателства. Рияд води мъчителна и непопулярна война в Йемен, която се поддържа най-вече от новия престолонаследник. Регионалният спор за надмощие с Иран не е решен, а към това се прибавя и конфликтът с Катар. В икономическо отношение кралството се нуждае от обновление, защото петролът вече не гарантира предишното благоденствие. Обществото също трябва да бъде обновено. Мохамед бин Салман се представя за реформатор и човек на действието. В саудитското блато обаче вече са затъвали не един и двама фаворити. Кристиян Майер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Започна прокарването на дълбоководния участък от „Турски поток“ в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297969

Започна прокарването на дълбоководния участък от „Турски поток“ в Черно море

Президентът на Русия Владимир Путин по телефона е информирал своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган за това, че в момента започна работата по прокарването на дълбоководния участък от газопровода „Турски поток“, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. „С Турция имаме развиващи се проекти така, както те не се развиват с много други партньори“,

"Великият понеделник" се завръща - киноманите избират

https://www.vesti.bg/lyubopitno/velikiiat-ponedelnik-se-zavryshta-kinomanite-izbirat-6070693

Телевизионната кампания дава възможност на зрителите да влязат в ролята на истински кино повелители и да изберат филма на деня

Пожарът в Лондон тръгнал от хладилник „Хотпойнт”

https://www.vesti.bg/sviat/pozharyt-v-london-trygnal-ot-hladilnik-hotpojnt-6070697

Както изолацията, така и плочките, използвани в облицовката на „Гренфел Тауър”, не са покрили тестовете за пожарна безопасност

Борисов: ВПК може да ме свали от власт

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-vpk-mozhe-da-me-svali-ot-vlast-6070696

Министър-председателят говори за отбраната на ЕС, мигрантската криза и интеграцията на Западните Балкани пред журналисти в Брюксел

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха двама души

http://www.cross.bg/dvama-bili-severno-1546916.html

/КРОСС/ Гръцките власти съобщиха, че малък цивилен хеликоптер се е разбил северно от Атина, убивайки двама от тримата души на борда. По думите на пожарната бригада един от пътуващите е успял да излезе от отломките жив преди да дойдат спасителните екипи. Другите двама били открити в безсъзнание и били обявени по-късно за мъртви от медиците, предава БНТ. Не е ясно какво е предизвикало катастрофата в петък в блато близо до Маратон, на около 40 км. северно от Атина. Пожарната бригада съобщи, че хеликоптерът е бил частен и е бил наеман от регионалните власти, които редовно използват хеликоптери, за да пръскат с инсектициди срещу комари.    

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и кредитите на домакинствата

http://econ.bg/Новини/БНБ-отчита-поредно-повишаване-на-депозитите-и-кредитите-на-домакинствата_l.a_i.744521_at.1.html

В края на май депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 69,014 млрд. лева (72,5% от прогнозния БВП), като...

България, Естония и Австрия приеха програмата за приоритетите на ЕС до края на 2018 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-estoniia-i-avstriia-prieha-programata-za-prioritetite-na-es-do-kraia-na-2018-g-241769/

Акцент се поставя върху сигурността и укрепването на външните граници на ЕС и икономическия растеж и конкурентоспособността

Борисов се срещна с министър-председателя на Швеция Стефан Льовен

http://www.moreto.net/novini.php?n=354072

Теми от европейския дневен ред бяха акцент на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Кралство Швеция Стефан Льовен в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. Двамата разговаряха в рамките на провеждащото се в белгийската столица заседание на Европейския съвет.

Индия изстреля военен спътник за картографиране на земната повърхност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297960

Индия изстреля военен спътник за картографиране на земната повърхностИндийската организация за космически изследвания изстреля военен спътник за картографиране със свръхвисока разделителна способност и 30 наноспътника с различно предназначение с обща маса около 3 тона, съобщи ТАСС, цитира БТА. Спътникът "Картосат-2" е предназначен за наблюдения на земната повърхност.

"Бруклин" ще остави Александър Везенков в "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/23/2994816_bruklin_shte_ostavi_aleksandur_vezenkov_v_barselona/?ref=rss


"Бруклин нетс" ще изпълни желанието на Александър Везенков и ще го остави да играе в настоящия му отбор "Барселона" през следващия сезон, обяви Ейдриън Войнаровски от The Vertical, като се позовава на източници от клуба.<br /><br />"Мрежите" избраха българския национал под №57 в тазгодишния драфт и ще прибегнат до т.нар. "драфт-енд-сташ". Още когато подаде заявика за участие, 21-годишният играч заяви, че се надява да бъде избран и върнат в...

Philips и AOC демонстрираха еволюцията при мониторите

https://www.actualno.com/sciencelogy/philips-i-aoc-demonstriraha-evolucijata-pri-monitorite-news_618594.html

Под мотото „Sense the things you love to do!” водещите марки монитори Philips и AOC представиха своите най-нови продукти в специалната обстановка на клуб „Motto”. Посланието на събитието имаше за цел да разкрие потенциала на модерните екрани с марки AOC и Philips по отношение на оптимизир

Годината след Брекзит в шест графики

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/23/2994812_godinata_sled_brekzit_v_shest_grafiki/?ref=rss


Година след референдума за Брекзит, процедурата по развода между Европейския съюз и Великобритания вече тече.<br /><br />Какво стана с британската икономика в тези шеметни дванадесет месеца, показват следните графики.<br /><br />Ръст на БВП<br /><br />!function(e,t,s,i){var...

Черна гора ще купува хеликоптери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297942

Черна гора ще купува хеликоптериАрмията на Черна гора може скоро да бъде подкрепена от три хеликоптера, радар и бронирани коли, съобщи Радио-телевизия Черна гора, позовавайки се на вестник "Виести", цитирана от БТА. Парите за това трябва да бъдат осигурени от продажба на стара и ненужна техника. Част от средствата е предвидена в бюджета, друга - от дарения.

Пожарът в лондонския небостъргач е започнал от хладилник

http://www.cross.bg/plochite-predade-londonskiya-1546915.html

/КРОСС/ Пожарът в лондонския жилищен блок Гренфел, в който миналата седмица загинаха 79 души, е започнал от фризер и не е бил предизвикан умишлено, предадоха световните агенции, като се позоваха на британската полиция, предава Дарик. Полицейският детектив Фиона Маккормак каза, че става въпрос за хладилник с фризер модел Hotpoint FF175BP, предаде Ройтерс. Тя поясни, че производителят на уреда извършва допълнителни тестове върху продукта. Моделът не е бил предмет на процедура по изтегляне от пазара заради някакъв дефект, допълни полицейската служителка. Полицията съобщи още, че както изолацията, така и плочите, използвани като облицовка на блока, които са били събрани след пожара и за били подложени на проверки за безопасност, не са издържали тези тестове. Полицейската представителка каза, че при тестовете се е оказало, че и изолацията и плочите са възпламеняеми, като изолационният материал е бил по-възпламеняем от плочите, предаде ДПА. Предстои полицията да установи дали използването на двата материала при строителството на сградата е незаконно. Маккормак каза, че полицията е конфискувала документация в хода на разследването на пожара. Полицията обмисля дали във връзка с трагичния инцидент да бъдат повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, допълват агенциите.  

Легализации на документи към дирекция на МВнР вече се плащат с банкови карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297934

Легализации на документи към дирекция на МВнР вече се плащат с банкови картиАдминистративните услуги за граждани, извършвани от Службата за заверки и легализации на документи към дирекция „Консулски отношения“ на МВнР, вече могат да се заплащат и с банкови карти. По разпореждане на заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева от 19 юни 2017г.

Пожар на ул. Иван Асен II, запали се покрив на блок

https://offnews.bg//112/pozhar-na-ul-ivan-asen-ii-zapali-se-pokriv-na-blok-658911.html

Пожар се запали тази сутрин в блок на столичната улица Иван-Асен II. 

Инцидентът е станал в блок на номер 66. Пламнал е покривът, като огънят е тръгнал от аспирацията, съобщиха от пожарогасителната служба за OFFNews. Няма пострадали.

Няколко коли на пожарната се притекоха да изгасят пожара, който вече е овладян.

В приземния етаж на блока се намира заведение от веригата пицарии "Виктория". Огънят е възникнал там. Той бил изтеглен през отдушника към комина и на покрива се появил дим.

Живеещите в блока са били евакуирани. 

В сградата се намира и филиал на детска ясла, който в момента е затворен за летния сезон.

С тези чудовища Русия мачка "Ислямска държава" в Сирия

https://www.vesti.bg/sviat/azia/s-tezi-chudovishta-rusiia-machka-isliamska-dyrzhava-v-siriia-6070694

Ударите са нанесени от фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Григорович", а също така и подводницата "Краснодар" изстреляла ракети

Яки глоби за палатки и туби с бензин в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-karavana-palatka-25957061

В Гърция глобяват за поставянето на палатки извън определените места за къмпинг. Зачестиха и глобите за пренасяне на бензин и нафта в туби.

С тези чудовища Русия мачка "Ислямска държава" в Сирия

https://www.vesti.bg/s-tezi-chudovishta-rusiia-machka-isliamska-dyrzhava-v-siriia-6070694

Ударите са нанесени от фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Григорович", а също така и подводницата "Краснодар", изстреляла ракети

Порожанов обеща по-високи заплати в агенцията за градушките от юли

http://www.mediapool.bg/porozhanov-obeshta-po-visoki-zaplati-v-agentsiyata-za-gradushkite-ot-yuli-news265691.html

Ангажимент за повишение на заплатите в Агенцията "Борба с градушките" от 1 юли пое земеделският министър Румен Порожанов по време на парламентарния контрол в петък. Увеличението ще е в рамките на възможностите на закона и предвид статута на служителите, каза той и допълни, че в момента се водят преговорите с двата основни синдиката и ръководството на агенцията. В момента служителите, които работят на площадките за изстрелване на противоградните ракети получават минималната работна заплата от 460 лева. "Тяхното искане е за 20% увеличение и морално го подкрепям. Само от минималната работна заплата не са достатъчни възможностите за осигуряване на нормален начин на живот за всеки гражданин“, заяви в пленарна зала министърът на земеделието, храните и горите. "Агенцията има своите проблеми и те не са от вчера. Ежегодно са свързани с осигуряване на ресурс за закупуване на ракети, с осигуряването на възнагражденията на служителите“, посочи Порожанов. По думите му екипите на агенцията са подсилени и вече не са от по двама служители, а по трима, макар и на допълнителни договори.

Недопустимо поведение на член на СЕМ, казват от АЕЖ и БСП по повод заплахи към журналист

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/23/2994790_nedopustimo_povedenie_na_chlen_na_sem_kazvat_ot_aej_i/?ref=rss


Асоциацията на европейските журналисти-България намира за недопустимо член на Съвета за електронни медии (СЕМ) да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод. Това се казва в позиция на асоциацията по повод публикуван в медиите запис на "изключително смущаващи реплики, отправени от Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова" по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии.<br /><br />"Още по-скандално е, ако това се случва в...

Европейските лидери са скептични към плановете на Мей за гражданите на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/23/2994808_evropeiskite_lideri_sa_skeptichni_kum_planovete_na_mei/?ref=rss


"Неясни", "неподходящи" и "недостатъчни" - с тези определения европейските лидери посрещнаха плановете на британски премиер Тереза Мей за правата на граждани на Европейския съюз, които искат да останат във Великобритания след Брекзит. Според критиците предложенията на Лондон - които предстои да бъдат обявени детайлно миналата седмица - не дават яснота за съдбата на голяма част от над три милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство.<br /><br...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване