06/26/17 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Ревизия в НС на харчовете за превъоръжаване на армията

 Временна анкетна комисия в НС ще провери взетите вече решения, свързани с осигуряването на финансов ресурс за превъоръжаването на армията. Това обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, като уточни, че тази стъпка е съгласувана както с премиера Бойко Борисов, така и с „Обединени патриоти”.

Звеното ще направи преглед както на одобрените от НС проекти за модернизация на ВМС и ВВС, така и на последвалото решение на служебния кабинет за покупката на нов тип изтребител и класирането на първо място на шведския „Грипен”. То ще провери дали там има корупционна схема, осъществена на най-високо ниво. „Искаме да разберем има ли оказван натиск и защо беше декласиран един от участниците”, обясни Цветанов, като визира отстранената оферта за Ф-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че подозират президента Румен Радев в лобизъм, но все пак не били разследващ орган, че да го обявят. Цветанов подчерта още, че всички решения на министрите в служебния кабинет са били контролирани единствено от президента. Всички тези въпроси щели да бъдат разгледани от анкетната комисия. „Имаме информация, че по всяка вероятност има осъществена кореспонденция между участниците в процеса и фирмите на въпроси, които са задавани от органа, извършил оценяването и която информация по всяка вероятност не е взета предвид. Може би се е намерила вратичката и възможността, зад която да се скрие, за да отпадне отговорността за евентуалния лобизъм”, поясни Цветанов. И допълни, че в ГЕРБ вече започнали да смятат, че в случая крадецът вика дръжте крадеца.

Цветанов коментира и съобщението на Синдикалната федерация на служителите на МВР, която в началото на месеца поискаха ръст на възнагражденията си с 15% от юли, че полицаите ще излязат на протест навръх професионалния си празник 5 юли. По думите му исканията на униформените са справедливи, но не бива да се говори през медиите. Той призова също така проблемите да не се политизират.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване