06/28/17 08:44
(http://www.klassa.bg/)

Защо Путин имитира политическа невинност?

 За да обяви намерението си да се кандидатира отново за държавен глава на Русия през 2018 г. Владимир Путин се нуждае от катаклизъм. Иначе няма причина той да бъде преизбиран, смята политологът Иван Преображенский, предава руската редакция на Deutsche Welle
До президентските избори в Русия остават още около девет месеца, но Владимир Путин засега не е отговорил на въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат. В Кремъл вече работят над неговата предизборна програма, изграждайки я около понятията „справедливост“, „доверие“ и „уважение“, а той все още мълчи. Путин често е питан за това какви планове има, но той демонстративно избягва отговора, срамежливо се усмихва като млада девойка, на която са предложили брак. Не изглежда ли странна тази имитация на политическа невинност от страна на един опитен лидер?
Без всякакво съмнение Владимир Путин знае, че именно неговото кандидатиране за нов мандат вълнува най-много всеки интервюиращ го журналист. Но той продължава да отбягва даването на директен отговор: дори по време на „пряката линия“, когато неговият екип сам провокира този въпрос. Посланието на държавния глава винаги е едно и също: не трябва да изпреварваме събитията. „Що се отнася до изборите през 2018 г., бих искал да кажа, че има теми, при които трябва да се остави място за определена интрига. Затова аз няма да отговарям напълно на вашия въпрос“, отбеляза Путин по време на интервюто си с американския режисьор Оливър Стоун. 
Кремъл наистина старателно се опитва да запази интригата, по друг начин няма как да се съхрани тонусът на страната. Иначе избирателите могат да „прегорят“ и въобще да не отидат да гласуват. А властите се нуждаят от необичайно висока избирателна активност, която да покаже, че Путин отново е получил огромен кредит от доверието на народа. 
Интересно е политическият елит да бъде държан в неведение, за да се наблюдава вътрешната конкуренция, а може би и за да се управлява. Нека най-дръзките да се проявят, да опитат да докажат, че те могат да станат приемници, ако Путин наистина реши да пропусне „този кръг“, както направи през 2008 г. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване