06/28/17 08:59
(http://www.klassa.bg/)

Кой се страхува от президента Радев?

 Всеки българин знае, че корупцията по високите етажи на властта е най-тежкият проблем на държавата ни от началото на прехода. Знае също, че за решаването му нито сегашното, нито предходните правителства са направили нещо съществено освен пропаганден шум. Президентът Румен Радев преди дни постави остро темата на обществено обсъждане и предложи единен, независим и работещ орган за борба с корупцията.

Държавният глава като пряко избран има нужната легитимност да задава политическия дневен ред, има и моралното право да бъде изразител на народния гняв от безпардонните кражби на властимащите.

Но отново (както по темата за уседналостта), вместо да проведе дебат за корупцията във висшите си етажи, властта започна нечистоплътни атаки срещу държавния глава, опитвайки се да му запуши устата.

Изненадващо, ден след като премиерът Борисов тържествено обяви на шведския си колега, че България има намерение да закупи изтребители „Грипен”, Цветан Цветанов инициира парламентарна анкетна комисия за тази сделка, която всъщност бе утвърдена от правителството „Борисов 2”!? Отново тези дни Борисов „наивно” обясни на полицаите, че Грипените им изяли заплатите (сякаш американските изтребители са безплатни), а министър Захариева направо си каза, че всъщност ставало дума не само за военни машини, а… за геополитика!?

Въпросът кой е по-компетентен по темата „изтребители” е реторичен. По-важното е друго – че към президента, към неговата държавническа позиция и експертизата се подхожда рекетьорски. А това показва страх. Страх от високия обществен авторитет на Румен Радев, но и страх от започналите разследвания на министри и началници от кабинетите на ГЕРБ — Николай Ненчев, Петър Москов, Трайчо Трайков, Даниел Митов, Делян Добрев, шефа на АПИ Лазар Лазаров и т. н.

За обществото и за авторитета на България в Европа е важно тези тежки дела да бъдат доведени докрай в най-кратки срокове, а не да бъдат прехвърляни с години между многобройните органи за борба с корупцията, докато изтече срокът им за давност.

ГЕРБ яростно брани изгнилото статукво в сферата на борбата с корупцията, което накратко може да се опише като „Много баби — хилаво бебе” или „Преоблякъл се Илия – пак в тия”.

Но хората не са слепи за реалността, те одобряват своя президент, както е видно и от последните социологически рейтинги. Затова Радев трябва да продължи своята линия на поведение и да задава неудобните въпроси на управляващите. За разлика от политиците на статуквото неговата досегашна дейност е прозрачна и публична, а високото народно доверие е мандатът му за действие.

Проф. Светлана Шаренкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване