Thalloderma Shop
01/21/17 17:20
(http://ivo.bg/)

Майдан срещу президента Радев?-май да, ама не

Днес, на 21 януари 2017 г., се състоя първата протестна проява край сградата в българската столица, която вече е работно място на новия президент Румен Радев. И първият “контрапротест” -също.

Протестът беше организиран от украинската общност в България като част от глобален световен митинг срещу руската агресия под надслов: #StopPutinsWarInUkraine. Така София стана част от международната инициатива за едновременен митинг в десетки държави.

Събитието се “прочу” предварително чрез руската РИА “Новости”, която разду новината в аванс като “майдан” срещу новия президент Румен Радев. По този начин тя го издаде още веднъж като клиент на руската пропаганда, която скача да го защитава без да е заплашен от нищо. Ами ако наистина имаше протест срещу любимеца на контролираните от Кремъл руски медии Румен Радев?

На руския страх от няколко десетки европейци в България, готови да зъзнат за омразна на Кремъл кауза, очите са големи.

Руската мечешка услуга е като едноименната й прегръдка- обсебваща е до пълно задушаване, щом не й се съпротивяваш. Радев трябва да знае, че така ще бъде и в бъдеще, ако не се сопне на онези, които го правят за смях с превантивна защита срещу граждани, които с нищо не го застрашават. Или му харесва на този “натовски генерал” да го защитават едни сополанковци от липсата на заплаха?

Другият куриоз от днешния следобед беше, че да бранят Радев , за когото изобщо не стана дума на законно разрешения митинг, се събраха групичка професионални контрапротестиращи от онези, на които от лятото на 2013 г. чичковците – кукловоди на тази агресивна забавачка на петата колона раздават едни (  мизерни,признавам – защото знам) пари, за да създават впечталение за реципрочност на “народното недоволство” срещу всяка изява на демократично действащи граждани.

Една от тези групи носи претенциозното с болшевишкото си внушение название   “Червена сила” и е на пряко подчинение на Спас Колев, активен борец срещу “Града на истината” и прочее граждански бунтове  срещу посткомунизма от началото на 90-те години на миналия век. Същият беше ативен борец и за избирането на Румен Радев от обкръжението му в предизборния му щаб.

Още нещо да “призная”: от разстоянието, на което полицията държеше провокаторите, не мога да твърдя, че пак са ни пратили точно “Червена сила”. Може този път да беше и чисто кафява. Във всеки случай, тя беше “въоръжена” с някои познати атрибути, с които дефилират претендиращите да са “повече патриоти” ( защото обичат една чужда държава преди всичко).

Все пак ми е интересно дали въпросната тайфа е имала разрешение да демонстрира под прозорците на президента ( срещу нас).

Организторите на законния митинг ми споделиха, че не са били допуснати да митингуват там, поради което бяхме се събрали пред входа на бившия Партиен дом между сградите на Министерския съвет и Президентството. Контрапотестиращите ( незаконно- басирам се , на каквото искате, имам опит с полицейско-кметската благосклоност към хулиганите, насъсквани срещу законни изяви на граждани), оказва се, са били “по-безопасни” за г-н президента в съботния ден под неговите прозорци и пред входа на  историческия музей.

А какво общо има рашисткият “патриотизъм” с “отбраната” на президента Радев, оставям на въображението на всеки, който е в състояние да прозре плитката дълбочина на национализма с руско лице в България.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване