06/28/17 19:21
(http://www.klassa.bg/)

Президентите на България и Румъния: Не се противопоставяме на Русия

 Президентите на България и на Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис заявиха, че не се противопоставят на Русия, въпреки, че и двете източноевропейски страни са членки на НАТО и на ЕС, пише The Sacramento Bee, цитиран от Фокус.
Румен Радев заявил, че „комуникационните линии с Русия трябва да останат отворени, за да има искрен и открит диалог с Русия, което ще облекчи напрежението и ще избегне възможните конфликти“. Радев, който бе избран за президент на България през ноември 2016 г. е за по-близки отношения с Русия, а страната му традиционно има добри отношения с Москва.
На свой ред Йоханис заявил, че Румъния „няма проблем“ с България относно отношенията й с Русия. Москва критикува Румъния за това, че на нейна територия има обект на противоракетната отбрана на САЩ. Йоханис посочи, че базата е „чисто отбранителна“ и добави, че „НАТО няма стратегия срещу Русия“.
По време на двудневното си посещение в Румъния Радев обсъди въпроси свързани с НАТО, сигурността в Черно море, търговията и европейските въпроси. Той посочи, че двете страни се радват на двустранна търговия в размер на четири милиарда евро за изминалата година. Той похвали борбата на Румъния срещу корупцията и добави, че България може да заеме „принципи“ от нея.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване