06/29/17 11:17
(http://offnews.bg)

8 търговски камари настояват за ефективна съдебна реформа

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, изпратиха декларация до българските институции с настояване за провеждане на ефективна съдебна реформа по препоръките на Европейската комисия.

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа и др. В тях членуват не само чужди, но и много български компании.

Макроикономическите показатели на страната са добри - плоският данък, конкурентните възнаграждения, но преди тях инвеститорите проучват политическия климат и правосъдната система. Именно те отблъскват чуждите компании, посочиха представители на търговските камари на пресконференция.

Вицепрезидентът на Американската търговска камара в България Венислав Йотов посочи пресен пример - в последната половин години провели 4 срещи с голяма американска компания за медицински изделия, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В крайна сметка избрали Литва пред България.

По думите на Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, чуждите инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават и причина за това са нивата на корупция и липсата на върховенство на закона. "Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне", заяви той. Изключението с IT сектора той обясни с това, че там не се минава през специален разрешителен режим. Подписват се договори с компания от Силициевата долина и не се занимават с институции и разрешителни режими, поясни Нестор.

Трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес, добавиха участниците в брифинга. Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната.

В писмото си до президента, премиера, председателя на парламента ресорния вицепремиер, правосъдния министър, представителството на ЕК у нас, правната комисия към НС и др. те настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата. Прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота, смята подписалите писмото. Те посочват, че подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност. НКИ и НПК трябва да бъдат осъвременени. Особено важно е това за разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси. Трябва и да се осъвремени съдебният процес и да се модернизира образованието по право, допълват от от търговските организации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване