06/29/17 05:57
(http://www.clubz.bg/)

Бъдеще за планетата: Китай строи цял горски град (СНИМКИ)

След решението на американския президент да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, разбираемо е, ако сме леко негативни относно бъдещето на планетата. Със съобщенията за огромни нови пукнатини в антарктическия лед се опасяваме, че предотвратяването на двуградусовото затопляне на планетата може да се окаже само красива илюзия, докато изхранването на света е изложено на риск и всичко звучи твърде мрачно. За щастие обаче, на хоризонта има и добри новини; много от тях идват от Китай.

През последните години страната се стреми да заеме водещи позиции в развиването на „зелен живот“, а наскоро правителството съобщи, че е завършило строителството на най-голямата плаваща слънчева ферма в света. Сега, в опит да се ограничи производството на токсични газове, Китай продължава да проправя пътя с изграждането на един от първите в света „горски градове“, съобщава „Индипендънт“.

Проектиран от Стефано Боери, който вече е проектирал и два вертикални „горски“ небостъргача в страната, градът вече се строи в Люжоу, провинция Гуанси.

След като бъде завършен, новият град ще приюти 30 хиляди души и – благодарение на изобилието от дървета и растения – ще абсорбира почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсители годишно, както и ще произвежда около 900 тона кислород годишно. Тези доста впечатляващи числа ще се постигнат благодарение на около един милион растения от повече от 100 вида. А 40 000 дървета ще бъдат засадени във фасадите, на почти всяка възможна повърхност.

Новият „горски“ Люжоу ще се свърже със съществуващия Люжоу чрез поредица от бързи железопътни услуги и електрически автомобили; в него ще има няколко училища и две болници. Също така има планове градът да се направи самодостатъчен по отношение на енергията, благодарение на геотермални и соларни ресурси.

„Разпространението на растенията не само в парковете и градините или по улиците, но и по фасадите на сградите, ще позволи на енергийно самозадоволяващият се град да допринесе за подобряване на качеството на въздуха (абсорбиране на CO2 и фин прах до 57 тона годишно), да се намали средната температура на въздуха, да се създадат шумови бариери и да се подобри биологичното разнообразие на живите видове, генерирайки местообитание за птици, насекоми и дребни животни, обитаващи територията на Люжоу“, пише на сайта на Боери.

Идеята е изумителният архитектурен проект да бъде завършен до 2020 г.

Площад Славейков.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване