07/01/17 08:16
(http://www.klassa.bg/)

Златната ера за глобалния пазар на имоти е към края си

 Златната ера за глобалния пазар на имоти е близо до края си заради перспективата за ръст на лихвените проценти и намаляващата възвръщаемост, според доклад на асет мениджъра PGIM, цитиран от Ройтерс.

Като цяло обаче перспективите пред недвижимите имоти се запазват стабилни, допълва се в доклада.

Дългосрочното ценообразуване изглежда разумно и предлага прилична защита. Инвеститорите обаче ще трябва да търсят повече, за да намерят привлекателни потоци от доходи и източници на растеж, които да осигуряват целева възвръщаемост.

След финансовата криза отпреди десетилетие инвеститорите се възползваха от исторически ниските лихвени проценти, ниските капиталови оценки и увеличаващите се наеми, което доведе до невиждана от 80-те години възвръщаемост, посочва се в доклада.

Няма доказателства за неправилно ценообразуване на основните пазари, се казва още в документа. Задлъжнялостта намалява и първокласните активи се оценяват на справедлива стойност, казва Питър Хейс, глобален директор инвестиционни изследвания в PGIM Real Estate.

„Няма очевидни фактори, които да указват срив в стойността на недвижимите имоти", коментира той. "Съществува определена инвеститорска нервност, но няма данни за системен риск“, допълва той.

Според компанията добри бизнес възможности все още има на по-второстепенни пазари. За САЩ това са градове като Далас и Финикс, а в Европа и Азия – нецентралните бизнес райони, където търсенето и отдаването на имоти под наем е силно.

Предпазливостта, която се породи заради глобалната финансова криза, все още преобладава, тъй като инвеститорите отнемат крака си от педала, след като си осигуриха рекордна възвръщаемост в периода 2010-2015 г., казва още Хейс.

Броят на глобалните сделки намалява през 2016 г., но от историческа гледна точка е още висок, което предполага, че конкуренцията е още силна. Капиталовите обеми, насочени към сектора на имотите, обаче, се свиват и ценовият натиск отслабва, подчертава се в доклада.

Осем глобални пазара - Лондон, Париж, Хонконг, Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Вашингтон, привличат около една трета от инвестиционния капитал, отчита Хейс. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване