07/04/17 10:25
(http://www.clubz.bg/)

Фандъкова: Паметникът пред НДК е дефектен и опасен

ПОЛИТИКА Йорданка Фандъкова бгнес(1)

Монументът "1300 години България", чието демонтиране започна вчера, е бил незавършен и с дефекти още от създаването си. Това разясни кметицата на София Йорданка Фандъкова на пресконференция днес.

Тя подчертава, че тези факти са официални още месец след завършването му. После се възприема план той да бъде довършен след откриването, за да не се изпусне кръглата годишнина. Няколко месеца по-късно е анулиран издадения Акт 16.

"През 1988 г. шефа на НДК плаща доклад, в който се казва, че незавършените работи водят до компрометиране на конструкцията и опасност за гражданите. Проникналата вода събаря плочи от облицовката", каза Фандъкова.

И систематично разказа да поредицата предупреждения от ръководството на НДК през 80-те, влошаването на състоянието през 90-те и няколкото експертизи след 2000 г., които до една са за демонтаж и обявяват плочите за опасни и стоманената конструкция за дефектна. Кметицата показа фотоси и цитира дословно публични източници. Спомена и изследвания сред гражданите, които сочат, че между 73-80% са за демонтирането.

"Това са факти, това не е оценка за художествената стойност, аз не съм експерт. Дефектите в конструкцията се появяват очевидно няколко години след неговото създаване", отбелязва тя.

В момента скулптурите, които се свалят, ще бъдат опаковани и откарани в Националния исторически музей. А скоро ще започне и дългата процедура по обществено обсъждане, експертни оценки, консултация с други институции и накрая обществена поръчка за проект за реставрация. Колко обаче ще отнеме това не е ясно, тъй като зависи и от други институции - например военното министерство на Каракачанов, тъй като по закон трябва да бъде консултирано и то. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване