07/08/17 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Соларен път във Франция

 Министърът на околната среда на Франция - Сеголен Роял откри на официална церемония първия соларен път

Този идея, всъщност съвсем не е нова. Преди 10 години двама американци Скот и Джули Бросау, създават организацията „Слънчеви пътища”. Идеята на соларните панели на пътя са да се произвежда енергия без да се засягат природни резервати или земеделските площи. От тогава тази идея е осъществявана в различни държави, но винаги на много малки участъци от пътя.

Соларния път във Франция е с дължина 1 км. и се намира в близост до френското селце – Турувр-о-Перш. Фотоволтаичните системи са произведени от организацията „СНА” и заедно с изграждането струват 5 млн. евро.
Материалът, от който са направени панелите е силиций и са покрити с допълнителен слой защита от смола, за да издържат натоварване дори от тежкотоварни превозни средства.

Енергията, произвеждана от модулите достига директно до дистрибуторската мрежа. Данни на организацията „Колас” показват, че площ от 20 м2 покрита със слънчеви панели е достатъчна да захрани с електричесто домакинствата в близост, а 1 км такъв път би могъл да осигури еквивалента на уличното осветление в град с 5000 жители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване