07/10/17 10:30
(http://www.klassa.bg/)

4,7 млн. швейцарски франка дадоха старт за нов бизнес на 40 малки ферми

 За пет години българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ опроверга широко разпространеното твърдение, че е неефективно държавата да финансира дребните фермери в планинските райони и че техният бизнес не можело да се развива в унисон с природните закони. В случая с този проект ролята на държавата беше поета от швейцарското правителство и 10природозащитни неправителствени организации, които с частично финансиране от българска страна насърчиха бизнес начинанията на 40 семейства, живеещи в природни паркове или екологични зони от мрежата НАТУРА. За пет години и с бюджет от 4,7 млн. швейцарски франка участниците в този проект дадоха рамо при изпълнението на различни инвестиционни проекти на дребни стопанства от 20 български общини, предимно в Стара планина. Днес тези фермери предлагат успешно своите продукти на фермерските пазари, като отново с помощта на българо-швейцарския проект до края на октомври в центъра на София всяка сряда ще се провежда постоянен фермерски пазар.

Голямото постижение на проекта „За Балкана и хората“ е, че подпомогна предприемачи от региони с голямо биологично разнообразие, чийто бизнес е подчинен на мисията да опазват природата. В тази връзка посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел подчерта, че по биологичното си разнообразие България е на второ място в Европейския съюз, като цели 20 процента от територията й се намират в екологичната мрежа НАТУРА, което трябва да се съхрани.

Основната цел на този проект е да насърчи съвременните млади хора да развиват бизнес в екологично чисти региони, тъй като обезлюдяването е проблем, застрашаващ икономиката на много европейски държави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване