07/11/17 10:21
(http://www.clubz.bg/)

Синдикатите искат 1,5 млрд. лв. от бюджета

Исканията на синдикатите към бюджет 2018 г. са за около 1,5 млрд. лв. Средствата трябва да бъдат отпуснати от държавата за повишение на заплатите и издръжка на системите за здравеопазване, държавно управление, земеделие, транспорт и култура. Това стана ясно на семинар на КНСБ, посветен на управенската програма на правителството през тази и следващата година. 

„Властта трябва да ни приближи към усещането, че сме от богатия клуб, а не от задния двор на Европа“, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

Според него в идните 4 години БВП трябва да расте с максималния си потенциал – около 4,5%. Разчетите на Министерството на финансите предвиждат 3% растеж. 

КНСБ залага на трайна и последователна политика на доходите. Това означава към 2018 г. да бъде постигната средна работна заплата от 520 лв. - така тя ще отговаря на ръста на минималната. 

Синдикатите настояват за ежегодно увеличение на всички заплати от 100-150 лв. - в реалния сектор и в бюджетните сфери. 

Според КНСБ трябва да се въведе и минимална работна заплата за висшисти, работещи по специалността, в размер на 700 лв.

Исканията за повишаване на заплатите в сферата на образованието са на стойност 375 млн. лв., на здравеопазването – около 40 млн. лв., в сферата на държавното управение - 575 млн. лв., в земеделието - 37 млн. лв., в транспорта – 38 млн. лв., в културата - 18 млн. лв. и т.н. 

Като теглим чертата, исканията им към бюджета за т.г. са за 80 млн. лв., а за следващата- 1,5 млрд. лв. 

Публикувана на 07/11/17 10:21 http://clubz.bg/56068-sindikatite_iskat_15_mlrd_lv_ot_byudjeta

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване