07/13/17 17:15
(http://www.clubz.bg/)

Радан Кънев: Финансирането на магистратите е фалшива тема

Радан Кънев. Снимка Веселин Боришев

„Отмяната на външното финансиране за съсловните организации на магистратите е суперфалшива тема и прах в очите. Под влиянието на най-долното ниво жълти медии в България се води кампания за отклоняване на вниманието от реалния проблем за реформата в съдебната система“.

Това заяви по БНТ зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев във връзка със спорните промени на Закона за съдебната власт, лансирани в блиц-режим от управляващото мнозинство. 

„Някой някога показал ли е данни, доказал ли е, че финансирането на българските съдийски организации - през грантове на фондация „Америка за България“ например - са довели до решения на съда, които да са оспорими“, попита Кънев. 

Според него основният въпрос сега е дали Народното събрание ще избере в колегиите на Висшия съдебен съвет независими личности, или отново - 5 години след 2012 г. - ще има коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, които „ще гласуват заедно и ще изберат пазители на статуквото и ще порежат желанието на самите съдии системата да се изчисти и да се реформира“

„Тогава и 10 председателства на ЕС да имаме, всички ще знаят, че това е държава без върховенство на правото“, категоричен бе Кънев. 

 

„България трябва да осъществи операция "чисти ръце". В противен случай не можем да се изправим пред глобалните предизвикателства на времето, в което живеем“, каза политикът. 

„Промяната в прокуратурата е много по-мащабна задача от ВСС - вътрешните сили за реформа там са много по-малко. Дълбоко в себе си съм убеден, са повечето прокурори са читави хора, но поради централизираната структура по съветски модел и дълбокото проникване на мафиотски интереси, реформата е много трудно изпълнима. 

В съда също има големи проблеми и дълбоки нива на корупция, но се видя, че при преките избори на съдийската квота за ВСС бяха избрани безспорни личности, които никой не може да обвини във връзки с мафията, нито с чужди национални интереси, нито в прекален радикализъм“, изтъкна Кънев. 

Той поздрави Бойко Борисов за историческия пробив в сближаването с Македония. 

„Той реагира адекватно. Дай Боже, да преодолеем предателите от двете страни, които искат да попречат. БСП не за пръв път играят срещу българския национален интерес, явно нищо не са научили“, отбеляза Кънев. 

По темата КТБ той изрази притеснения, че обвинителният акт, който предстои да бъде внесен и бе анонсиран от главния прокурор, ще бъде фокусиран върху една нищожна част от проблема - източването на 200-те млн. лв. (едното обвинение срещу Цветан Василев - за длъжностно присвояване от собствената си банка, б.р.)

„Става въпрос за 4 млрд. лв., ограбени през тази афера в последното десетилетие. Банката си беше източена, в нея нямаше качествени обезпечения, активите бяха в огромна степен кухи. Нямаше друг вариант, освен отнемане на лиценза и фалит“, каза още Кънев. 

„Един път бяха ограбени вложителите и втори път – по изключително нагъл начин - се разграбиха активите на КТБ и на безценица се взеха стратегически предприятия чрез очевидно непрозрачните действия на синдиците и Фонда за гарантиране на депозитите. Аферата "КТБ" е проблем за бюджета, вложителите и бизнеса, но чрез нея може да бъде разплетена 10-годишната история на мафията, връзки с чужди държави и служби“, посочи Кънев.

 

„Съжалявам, но Борисов, Цацаров и Горанов не са хората, при чието управление в съответните институции ще може да бъде даден отговорът на ребуса „КТБ“. Нужно е ново поколение личности на власт, което да не го избутат пак старите ченгета на клуба „Монтерей“ напред, а да бъде продукт на един по-честен и смел политически процес", смята Кънев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване