07/17/17 09:24
(http://www.clubz.bg/)

Мариам Мирзахани, която вдъхнови хиляди млади момичета

Почина първата жена, отличена с най-високата награда в областта на математиката. Родената в Иран Мариам Мирзахани се разболява от рак на гърдата през 2013 г., който се разпространява в костите й.

Мирзахани проявява таланта си в областта на математиката още като ученичка. Израснала след Ислямската революция, тя печели два златни медала на Международната олимпиада по математика и има редкия шанс да продължи образованието си в САЩ.

Първите си академични длъжности тя получава в Харвард, след това работи в Принстън, а от 2008 г. е професор в Станфорд. През 2014 г. Мирзахани става първата жена и първият ирански гражданин, който е удостоен с Медала на Фийлдс, смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда. 

При обявяването на наградата, комитетът изтъква, че тя има "удивителен и оригинален принос към геометрията и динамичните системи", а работата й представлява "сериозен напредък" в тази област.

Професор Дейм Франсис Кируан, член на комитета, който избира лауреатите на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс, коментира тогава:

"Надявам се тази награда да вдъхнови повече моичета и млади жени в тази страна (Иран - б.ред.) и по света да повярват в способностите си и да приемат за цел да станат носители на Медала на Фийлдс в бъдеще."

Иранският президент Хасан Рохани, който наскоро бе преизбран, коментира, че смъртта на професор Мирзахани е причина за "дълбока скръб".

Иранският учен Фируз Надери коментира в Инстаграм:

"Гений? Да. Но също дъщеря, майка и съпруга."

Мариам Мирзахани е омъжена за чешкият учен Ян Вондрак и има една дъщеря.

Ректорът на Университета в Станфорд описва професор Мирзахани като "брилянтен математически теоретик, а също и скромен човек, който приемаше почести само с надеждата, че това би могло да окуражи други да следват пътя й".

"Мариям си отиде твърде рано, но нейният принос ще остане за хиляди жени, които тя е вдъхнови да се занимават с наука и математика. Приносът й едновременно като академичен и като ролеви модел е значителен и липсата й ще се усеща тук, в Станфорд, и по света."

Държавните медии в Иран нарушиха стриктните правила за женското облекло, като публикуваха снимки на Мариам Мирзахани без хиджаб. Дори президентът Хасан Рохани публикува скорошна снимка на математичката в социалните мрежи.

През 2014 г., когато тя печели Медала на Фийлдс, иранските издания обработват снмките й така, че да не се вижда косата й или използват фотографии от времето, когато тя все още живее в Иран и носи хиджаб. Сега обаче се прави изключение, което е свидетелство за почитта, която Иран отдава на Мариам Мирзахани, коментира "Гардиън".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване