07/19/17 16:48
(http://offnews.bg)

Свирепи ротвайлери разкъсаха домашно кученце на метри от Борисовата градина

Ротвайлери нападнаха и разкъсаха домашно кученце на метри от Борисовата градина в центъра на София.

Ужасяващият инцидент е от вторник сутринта. След него млада жена се свърза с OFFNews, за да разкаже видяното. Нападението става на ъгъла на улиците "Николай Ракитин" и "Река Осъм" - на метри от "Иван Асен II" и на 5 минути пеша от Борисовата градина.

Оказва се, че ротвайлерите са домашни, пуснати да се разхождат свободно, и че стопанката им има не две, а четири агресивни кучета.

"Става дума за безотговорна жена, разхождаща 4 изключително агресивни кучета - два ротвайлера и две немски овчарки. Вчера станах свидетел на крайно грозна сцена - освирепелите псета бяха пуснати без повод и намордник на ул. "Николай Ракитин" и разкъсаха малко домашно кученце на повод пред очите на стопанката му", пише до OFFNews жената, която пожела анонимност.

След сигнала ѝ се свързахме със собственичката на убитото кученце - Оля Николова.

"Шърлинка и Лизи са кастрирани, чипирани, с паспорти и платени данъци. Вчера излязох, както винаги, с двете сладурки на кратка разходка. Две от големите кучета бяха без каишки и се нахвърлиха върху нас при излизането ми от вкъщи. Стопанката - М.Ц., беше на около 100 метра и държеше другите две на каишка", разказа Оля.

Тя започва да търси отворен ветеринар, който да помогне на нахапаното кученце, но вече е късно - ротвайлерът е разкъсал черния дроб на Шърли и тя умира.

Лизи - другото ѝ кученце - е добре. И днес то не спира да търси Шърли.

"Собственичката търсеше с мен ветеринар и ми помогна да погреба кученцето. Но това не оправдава факта, че тя не може да управлява животните си и ги държи без намордник и каишка. Тя е виновна с безхаберието си за смъртта на моето куче. В цивилизована държава още вчера кучето ѝ щеше да е приспано, а на нея щяха да са ѝ отнети всички животни. Утре те могат да налетят на дете, на друго животно. Както с една захапка ротвайлерът уби куче, така с една може да убие и човек", предупреждава тя.

Докато Оля търси ветеринар, съседите викат полиция и дават показания. Те пускат и жалба до общината. Пишат и до районния кмет на "Средец" - Мария Ачкова, която им отговаря днес и ги съветва да подадат и сигнал в прокуратурата, което те правят. Пишат и до "Екоравновесие".

Шърли

Снимки: Личен архив

Вчера Николова отива в Първо районно полицейско управление и взема формуляри, за да опише случилото се. "Казаха ми, че, за жалост, няма да могат нищо да направят, освен да ѝ напишат констативен протокол на място. Това е законът", споделя Оля, която все пак днес подава жалбата си. Тя не се отказва. За да помогне да не се стига до друга подобна ситуация, тя подава сигнали и жалби и до Софийска районна прокуратура, Столична община, Екоравновесие, дори Българската агенция по безопасност на храните.

Опасните кучета не нападат за първи път и отговорните институции знаят за това. Жалби заради инциденти има и от 2015-а, и от 2016-а, а вече - и от 2017 г.

Ето само един от тях, от 21 май 2015 г., подаден чрез общинската онлайн система за сигнали:

"Вчера, 21.05.2015 г., около 8:50 ч. сутринта бях с кучето ми в парка и то беше нападнато от два ротвайлера и една немска овчарка, собственост на една дребна женица, която изобщо нямаше никакъв контрол над тях. Кучетата бяха пуснати свободно и без намордници и се нахвърлиха върху моето куче, което е голдън ретрийвър и е изключително спокойно и добродушно, никога не е създавало проблеми. По чудо то се измъкна без тежки наранявания и разкъсвания (а само с повърхностни ухапвания), а аз получих две ухапвания по дясната ръка, докато се опитвах да го спася от тези зверове. Към обед на същия ден отидох да ми бият инжекция против тетанус в 1-ва МБАЛ. Собственичката на трите кучета се държеше изключително арогантно и нахално - все едно не тя и кучетата ѝ, а аз бях виновен в създалата се нелепа ситуация. Споделих случката с момиче, което познавам от квартала и също има куче от същата порода като моето и се оказа, че живеят на същата улица и са имали проблеми и друг път със злите кучета на въпросната жена и момичето се страхува да излиза с нейното куче и да го води в парка, защото може да срещне наглата стопанка с неконтролируемата ѝ глутница. Моля да вземете отношение и да направите необходимото, за да не се страхуваме да излизаме в иначе спокойния ни квартал с нашите домашни любимци".

Днес много по-тежкият инцидент е факт, а в квартала вече се питат трябва ли тези кучетата да разкъсат човек, за да се вземат адекватни мерки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване