07/20/17 06:26
(http://www.clubz.bg/)

Захариева: Няма да отзоваваме Писанчев от Солун

"До момента нямам сериозни възражения към работата на Владимир Писанчев. Нямаме намерение да го отзоваваме."

Това заяви днес външният министър Екатерина Захариева пред бТВ.

Поводът бе писмото на българската общност в Солун, която искаше да бъде отзован бившият шеф на ДАНС. В момента той е консул във втория по големина гръцки град.

Захариева обаче призна, е има какво още да се желае във всички консулски служби. Според нея нещата там не са добре от години насам. И все пак най-малко са оплакванията именно от Гърция. А там има над 200 000 българи.

"Някога консулските служби са били на по 15 квадрата, с едно гише. Не се е предполагало да обслужват толкова хора. Днес обаче нещата са много различни. Консулската служба в Лондон например обслужва един град с населението на Пловдив", изтъкна тя.

Министърката бе категорична, че трябва да се разширят пространствата на консулските служби и да се въведат електронните услуги. Един от проблемите е, че много хора не знаят, че могат да пратят заявлението онлайн до дипломатическата мисия и след това да идат там, само за да го подпишат.

Същевременно България няма посланик в Гърция от октомври 2016 г. 

"Призовават ни да пратим. Факт е, че бързо трябва да има титуляр на посолството", допълни Захариева.

От Гърция разговорът премина към Македония и към договора, който София и Скопие се очаква да подпишат на 2 август. Отново бе повдигнат въпросът признаваме ли македонски народ и език.

"За езика аз цитирах декларацията от 1999 г., но очевидно малко хора са я чели. След това езиковата кауза е използвана поне 7-8 пъти", коментира Захариева обвиненията срещу нея в Народното събрание, че е родоотстъпничка.

И обясни:

"Договорите не признават нито езици, нито народи. Това означава, че подписваме договорите на официалните езици - македонски съобразно конституцията на Република Македония и български съобразно българската конституция. Тълкувайте го както искате."

България има много работа за укрепване на отношенията си с Македония.

"Ние нямаме бърза работа. Премиерът Заев на няколко пъти каза, че ние имаме обща история. Този договор е важен, защото декларацията беше оспорвана, че няма задължителна сила. В договора има механизъм за изпълнение. Ние водим преговори с правителство. Нямаме намерение да провеждаме преговори с партии. Да бъдат така добри да изберат  как искат да продължат, дали да се правят на велики или да бъдат съвременна държава", допълни Захариева.

Тя смята, че ЕС изглежда по-обединен покрай предстоящия "Брекзит". И дори се шегувала с британския си колега Борис Джонсън. Казала му да идва по-бързо у нас, защото след излизането на Великобритания от ЕС на гражданите й ще им трябват визи.

Нито външното министерство, нито МВР, нито ДАНС са информирани за черния списък на Турция, в който има 77 български граждани. те нямат право да стъпват там заради подозрения за връзки с тероризма. Поискали сме официална информация, но още не сме я получили.

"Не бих казала", отговори Захариева на въпроса дали Турция е станала по-демократична след опита за преврат преди година.

"Ние осъдихме опита за преврат, защото власт не се сменя със сила, а с избори. Но следим с тревога част от случващите се там процеси. Призивът на всички от Европа е, че Турция трябва да се придържа към демократичните принципи", каза министърката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване