07/20/17 09:34
(http://offnews.bg)

Обединени патриоти призоваха да се подпише безкомпромисно договора с Македония

Призоваваме договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан безкопромисно в името на паметта на илинденци.

Това поискаха в декларация Обединени патриоти. Депутатът Йордан Йорданов прочете: „Днес се навършват точно 114 години от паметното лято на 1903 г. Тогава цяла Европа заговори за подвига на македонските и тракийските българи, за героичната им саможертва и романтичния им идеал. Илинденско-Преображенското въстание беляза завинаги съдбата на Балканите и родовата история на милиони. В онези дни българите от Вардарско, Беломорието и Одринско въстанаха срещу човеконенависните договорки на Великите сили. Като следствие от най-голямото българско въстание бяха опожарени стотици села. Бяха избити и изклани хиляди българи, а други десетки хиляди се принудиха да напуснат родните си огнища и да търсят спасение в Майка България“.

Йорданов коментира, че Илинден е символ на свобода, гордост за българите и опора. „Илинден и Преображение Господне преди 114 години станаха и вододел за преображението на цял един народ. 114 г. по-късно е време за ново преображение“, обявиха Обединени патриоти, които наблегнаха на факта, че днес това въстание се чества в две държави. "Македония не е наш враг, а Македония сме всички ние", каза още депутатът от Обединени патриоти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване