Хванаха пиян шофьор на магистрала "Хемус" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356564

Сериозно почерпен шофьор арестува на магистрала "Хемус" варненската полиция, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 0.15 часа вчера органите на реда спрели за проверка фолксваген на аутобана, в района на Аксаково. Зад вола бил 42-годишен мъж от Варна.

Борисов ще бъде посрещнат с най-високи почести в Скопие

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-kabinet-borisov-3-26154182

Премиерът Бойко Борисов ще бъде посрещнат с най-високи държавни и военни почести в Скопие, където ще бъде на двудневно официално посещение.

Борисов ще бъде посрещнат с най-високи почести в Скопие

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-makedonia-kabinet-borisov-3-26154182

Премиерът Бойко Борисов ще бъде посрещнат с най-високи държавни и военни почести в Скопие, където ще бъде на официално посещение.

Почина номинираният за "Оскар" актьор Сам Шепърд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367914

Почина номинираният за "Оскар" актьор Сам ШепърдНоминираният за "Оскар" актьор, режисьор и сценарист Сам Шепърд почина на 30 юли на 73 години, съобщи "Дейли Мейл". Драматургът е страдал от амиотрофична латерална склероза. Той починал в дома си в Кентъки, заобиколен от близките си. Шепърд е автор на 44 пиеси, няколко книги с кратки разкази и есета.

Радко и сребърното цвете

https://offnews.bg//mama-nindzha/radko-i-srebarnoto-tcvete-661769.html

Автор: Лени Рафаилова Зеленото момче се събуди преди зората да разлее лъчите си над Шарения град. Нощта все още дремеше на двора, а звездите полека загубваха блясък. Момчето отвори прозореца и аромата на дюли изпълни малката стаичка. Завъртя се покрай железния фенер, блъсна се в ожуления гардероб и сетне блажено се излегна на леглото. Скри чипото си носле под завивките и притихна. Зеленото момче се протегна и се загледа навън. Беше в онзи час, в който границите ставаха едва доловими или направо изчезваха. Времето забавяше ход и стрелките на часовника се местеха с усилие, сякаш искаха да задържат мига вълшебство,…

Despacito доведе до бум на туристи в квартал на Пуерто Рико

http://www.cross.bg/despacito-kvartal-chyzhdentzite-1550694.html

/КРОСС/ След успеха на песента "Despacito" е отчетен "бум" на туристи в квартал на Пуерто Рико, където е заснет клипът към хитовото парче на пуерториканските звезди Луис Фонси и Деди Янки, предава Франс прес. Преди обаче парчето да стане чупещ рекорди хит, бедният квартал Ла Перла в пуерториканската столица Сан Хуан не се слави като "магнит" за чужденците. Макар и колоритен, кварталът има лоша репутация. Сега, едва пристигнали, чужденците питат: "Despacito?" В отговор на въпроса местните им показват посоката към скалите, сдобили се с огромна популярност, откакто Луис Фонси изпя зарибяващия рефрен. Или към стената, пред която кърши снага бившата Мис Вселена Сулейка Ривера. "Причината да дойда тук е клипът. Гледала съм го много пъти. Знаех къде трябва да отида, да направя снимки и да се опитам да потанцувам", споделя 28-годишната американка Дженифър Адамс. Следващата й цел е да научи текста на хитовото парче на испански, за да го пее в караоке бар. Докато Адамс разказва, близо до нея шведска туристка се снима на фона на скалите, докато мароканец се разхожда по продължението на "брега Деспасито", както вече го описват туристическите брошури.  

В Холандия заловиха румънци, обрали камион в движение

http://www.cross.bg/kamion-telefoni-holandiya-1550699.html

/КРОСС/ Холандската полиция арестува петима румънци, заподозрени за кражба на мобилни телефони iPhone за 590 000 долара (500 000 евро) по време на дързък обир на движещ се камион. Това съобщи говорител на полицията, цитиран от АП. Задържаните мъже са на възраст между 33 и 43 г. Те откраднали телефоните по време на среднощен обир миналата седмица. Крадците били с ван, който доближили до движещия се камион. Единият от заподозрените успял да се прехвърли на камиона, докато товарното превозно средство се движело по холандски път, поясни говорителят. Заподозряният след това извадил кутии с телефони през дупка в тавана на камиона и ги прехвърлил във вана. Мъжете са задържани в събота във ваканционен парк в Централна Холандия, където полицията също е открила откраднатите телефони и вана.  

Борисов и делегация отиват в Македония

http://frognews.bg/news_139287/Borisov-i-delegatsiia-otivat-v-Makedoniia/

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Македония на 1 и 2 август, съобщава пресслужбата на кабинета.

Рошпака показва "Мирно царство" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356571

"Мирно царство" е името на изложбата живопис, която художникът-наивист ще покаже на варненци, научи Moreto.net. Двадесетина картини е донесъл от родния си край врачанинът, в които публиката ще открие „Хвърчащите риби“, „Смълчания ангел“, „Усмихнатия охлюв“ и птици, които се правят на самолети.

90 мигранти бяха задържани от турските власти

http://www.cross.bg/bezhantzite-lesbos-ostrov-1550698.html

/КРОСС/ Турската брегова охрана е задържала 90 мигранти от Сирия, Афганистан и редица африкански държави, които са се опитвали да достигнат до гръцкия остров Лесбос. По данни на службата, координираща управлението на бежанската криза, общият брой на бежанците, които се намират на гръцките острови, възлиза на над 15 хиляди души, като най-много те са именно на остров Лесбос. Общо на територията на цяла Гърция бежанците и мигрантите са повече от 62 000.  

Бебето, родено в самолет – с уникален паспорт

https://www.vesti.bg/bulgaria/bebeto-rodeno-v-samolet-s-unikalen-pasport-6072117

Николай ще бъде български гражданин, съобщиха от Министерството на външните работи

Пет служби се вливат в комисията за борба с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367910

Пет служби се вливат в комисията за борба с корупциятаПри несъответствие над 20 000 лв. започва проверка, при над 150 000 лв. тръгва дело в съда за конфискация  Единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. При установено несъответствие в размер над 5 000 лв.

Скали затрупаха мъж в Пирин

https://www.actualno.com/society/skali-zatrupaha-myj-v-pirin-news_625233.html

Спасителна акция в Пирин. Мъж пострада тежко край Тевното езеро, след като е затрупан от скална маса. Очаква се всеки момент спасителният хеликоптер да кацне в столичната болница „Света Анна”, съобщава Нова телевизия. Сигналът за затрупан от скална маса мъж е получен

Скална маса затрупа мъж в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367908

Скална маса затрупа мъж в Пирин
Спасителна акция в Пирин. Мъж пострада тежко край Тевното езеро, след като е затрупан от скална маса. Очаква се всеки момент спасителният хеликоптер да кацне в столичната болница „Света Анна”, предаде NOVA.  Сигналът за затрупан от скална маса мъж е получен по-рано днес от Планинска спасителна служба.

Сам Шепърд почина на 73 години

https://offnews.bg//kultura/sam-shepard-pochina-na-73-godini-661765.html

Американският писател, актьор и режисьор Сам Шепърд почина на 73-годишна възраст, предаде Би Би Си, цитирайки американски медии. 

Шепърд е починал в дома си в Кентъки. 

Той е роден на 5 ноември 1943 година във Форт Шеридан край Чикаго в селско семейство. През 60-те години започва да се занимава с театър в Ню Йорк.

Носител е на награда "Пулицър" за пиесата си "Погребаното дете", а през 1983 г. е номиниран за "Оскар".

Първата му главна роля е в "Дните на небето" на Терънс Малик през 1978 г., в която той участва заедно с Ричард Гиър.

Последната роля на Шепърд бе в психотрилъра "Never here", чиято премиера бе миналия месец.

Скали затрупаха турист на Банско

http://frognews.bg/news_139286/Skali-zatrupaha-turist-na-Bansko/

Скали затрупаха турист на в местността Тевно езеро, Банско. На мястото има екип на ПСС.

Заев води Борисов на гроба на Гоце Делчев след като подпишат договора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367888

Заев води Борисов на гроба на Гоце Делчев след като подпишат договораПремиерът води и вицето Каракачанов в Скопие Опозицията в Македония ще гласува против ратификацията Поклонение пред гроба на Гоце Делчев ще направят премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев, след като подпишат договора за добросъседство. Договорът заедно с меморандумите за изграждане на влаковата линия София-Скопие и

Босът на Арсенал пусна убийства на лъвове и слонове, обявиха му бойкот

https://offnews.bg//futbol/bosat-na-arsenal-pusna-ubijstva-na-lavove-i-slonove-obiaviha-mu-bojko-661762.html

Арсенал си има достатъчно проблеми, но собственикът Стан Крьонке не пропусна да го натовари с още един. Заради съвсем различен бизнес.

Основният акционер беше съсипан в социалните медии, задето пусна ТВ и мобилен канал, който възхвалява лов на защитени видове.

Една от програмите Expedition Safari показва застрелян лъв, около който ловците се радват. При друго убийство на лъв един от участниците казва "Това е най-вълнуващият лов, на който съм бил".

На трети клип слон бяга, но ловец го спира с изстрел, после го довършва с още един. Това наистина е изродщина!

Куп фенове възроптаха и призоваха за тотален бойкот на всеки бизнес, свързан със 70-годишния Крьонке, включително и Арсенал. Бен Фолдж, звездата на Outdoor TV директно призова запалянковците на "топчиите" да напуснат клуба, докато той е в ръцете на Стан.

Богаташът, чието състояние се оценява на 5,8 милиарда, стартира два телевизионни проекта във Великобритания. Там не го обичат и без това, тъй като прибира добри печалби от Арсенал, като поне до миналото лято отказваше да дава пари за звезди.

Всеки втори българин не може да си позволи седмица отпуск извън дома

http://www.cross.bg/bulgariya-otpysk-sedmitza-1550697.html

/КРОСС/ За много от гражданите на Европейския съюз лятото означава отпуски и пътувания. Около една трета (32,9%) от европейците обаче не могат да си позволят през годината и една седмица отпуск извън дома, сочат данни на Евростат. В България те са 56,4%, а в Румъния - 66,6%. Най-малък е този процент в Швеция (8,2%), следвана от Люксембург (13,1% през 2015 г.) и Дания (13,7%). В другия край на класацията, освен Румъния и България, където над половината от населението не може да си позволи да замине на едноседмичен годишен отпуск, се нареждат Хърватия (62,8%), Гърция (53,6%), Кипър (53,5% през 2015 г.) и Унгария (50,7%). В целия ЕС в такова положение са малко повече домакинства с деца на тяхна издръжка (34,6%) в сравнение със семействата без деца (31,3%). През последните пет години във всички страни от ЕС е намалял делът на хората, които не могат да си позволят да заминат една седмица във ваканция. България е сред страните с най-голям спад на този дял (-16,9%),след Латвия (-26,3%), Полша (-19,3%) и Естония (-18,6%). В европейски мащаб между 2011 и 2016 г. този процент е намалял от 38 до 32,9%.

Бул. „България” в столицата ще замръква с ново улично осветление

http://frognews.bg/news_139285/Bul-Balgariia-v-stolitsata-shte-zamrakva-s-novo-ulichno-osvetlenie/

Столичната община започна цялостен ремонт на уличното осветлението по бул. ”България”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Публично екзекутираха мъж в Йемен за изнасилване и убийство на дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367887

Публично екзекутираха мъж в Йемен за изнасилване и убийство на детеМъж, осъден на смърт за изнасилване и убийство на тригодишно момиченце, беше екзекутиран публично в йеменската столица Сана пред очите на стотици хора, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  След като съдия прочете смъртната му присъда, 41-годишният мъж беше застрелян от полицай с пет куршума, докато лежеше на одеяло на земята на площад "Тахрир" в Сана

Сергей Рябков: Взаимодействието между САЩ и Русия относно Сирия се е подобрило

http://www.moreto.net/novini.php?n=356531

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков отбеляза, че руско-американското сътрудничество, целящо преодоляването на конфликта в Сирия, се е подобрило през последно време, предаде ТАСС. „В действителност, ние в последно време работим по-позитивно по Сирия.

Шофьор, пушил марихуана, се заби в двор в София

http://www.mediapool.bg/shofyor-pushil-marihuana-se-zabi-v-dvor-v-sofiya-news267360.html

28-годишен шофьор влезе с колата си в двор в столичния кв. "Христо Ботев", съобщиха от МВР в понеделник. Сигнал за инцидента е подаден малко след 14.30 часа. При катастрофата леко са пострадали жена и дете, допълват от полицията. Жената е откарана в болница с наранявания по ръката и след преглед е освободена за домашно лечение. Детето е прегледано от екипа на "Спешна помощ", който констатирал единствено шок. Дошлите на мястото полицаи са установили, че катастрофиралият шофьор няма книжка. Пробата за алкохол била отрицателна, но тестът за наркотици показал положителен резултат за марихуана. Междувременно от вътрешното министерство съобщиха за куриозен случай във Велинград, при който пиян шофьор предложил подкуп на полицаи от 11 лева на стотинки, след като дрегерът отчел 2.83 промила алкохол в кръвта му. Мъжът е задържан.

Крадци в Холандия отмъкнаха айфони за 500 000 евро от камион в движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367882

Крадци в Холандия отмъкнаха айфони за 500 000 евро от камион в движениеХоландската полиция арестува петима румънци, заподозрени в кражба на айфони на стойност 500 000 евро от движещ се товарен автомобил, съобщи неин говорител, цитиран от Асошиейтед прес. Петимата мъже, на възраст между 33 и 43 години, извършили кражбата късно през нощта преди седмица. Те следвали превозващия телефони камион със своя модифициран ван

Свободното движение на хора ще приключи веднага след Брекзит, заяви Лондон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/31/3016717_svobodnoto_dvijenie_na_hora_shte_prikljuchi_vednaga/?ref=rss


Свободното движение на хора между Великобритания и Европейския съюз ще приключи през март 2019 г., когато бъде финализиран Брекзит, заяви днес говорител на премиера Тереза Мей, цитиран от агенция "Ройтерс".<br /><br />Други подробности за имиграционната система на острова след Брекзит ще бъдат оповестени, когато му дойде времето. Погрешно е да се спекулира какви ще бъдат те или да се внушава, че свободното движение ще продължи, както е сега, каза говорителят.<br...

56% у нас нe мoгaт дa ходят за седмица на море

http://dnes.dir.bg/news/evrostat-evropeyski-parlament-otpusk-26154091

Една трета от европейците не могат да си позволят една седмица отпуск извън дома. В България те са над 56 на сто.

Собственик на изгорял тютюнев склад се сдобива с общински имот в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6367099

Собственик на изгорял тютюнев склад се сдобива с общински имот в центъра на ПловдивБившият италиански почетен консул Пиетро Луиджи Гиа ще брои 42 000 лева С още един имот в суперцентъра на Пловдив ще се сдобие бившият почетен консул на Италия Пиетро Луиджи Гиа, собственик на изгорелия тютюнев склад на ул. "Кап. Андреев" 2. Общината ще му продаде своя дял от терен на ул. "Георги С.

Путин: 755 дипломати на САЩ трябва да напуснат Русия

http://frognews.bg/news_139283/Putin-755-diplomati-na-SASHT-triabva-da-napusnat-Rusiia/

Русия може да наложи допълнителни ограничения на САЩ, но няма да го направи, защото това ще навреди на развитието на международните отношения, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Според него дори отношенията между САЩ и Русия да се променят, това няма да е стане скоро.

Астронавти признават, че са се срещали с НЛО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367878

Астронавти признават, че са се срещали с НЛОЧаст от хората със сериозно научно и професионално реноме твърдят, че лично са наблюдавали НЛО и смятат, че това най-вероятно са летателни апарати на извънземни посетители, предаде "Дарик".  Уважавани американски астронавти са говорили открито за своите убеждения, че извънземни съществуват и посещават Земята редовно.

Български морски флот си поръча 6 кораба в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367885

Български морски флот си поръча 6 кораба в КитайПараходство БМФ-АД сключи договор на постройка на нови 4+2 кораба за превоз на насипни товари с една от трите най-големи корабостроителници в Китай. Корабите ще са с нов, изключително ефективен дизайн и ще са оборудвани с най-съвременните двигатели, механизми и технологии. Всеки един от тях ще е с товароподемност (DWT) от 45‘000 тона,

ЕС ни дава милиони за доставка на храна в училищата

http://frognews.bg/news_139282/ES-ni-dava-milioni-za-dostavka-na-hrana-v-uchilishtata/

От утре влиза в сила нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, финансирана от бюджета на Европейския съюз. Въпреки че участието не е задължително, всички 28 членки са посочили, че ще участват в инициативата през учебната 2017/2018 година, уточняват от Еврокомисията.

Сезонът на отчетите в САЩ подкрепя индекса Dow Jones*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sezonyt-na-otchetite-v-sasht-podkrepia-indeksa-dow-jones-244009/

Boeing допринася най-много за ръста, след като компанията обяви, че очаква рекордни поръчки на самолети от Индия

Борисов ще бъде в Македония на 1 и 2 август, подписват договора за добросъседство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367877

Борисов ще бъде в Македония на 1 и 2 август, подписват договора за добросъседствоМинистър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Македония на 1 и 2 август, съобщава пресслужбата на кабинета. Визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г. и е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити,

Излезе брой 100 на "Българска наука"

http://www.cross.bg/dopulnenoto-izdanie-poveche-1550696.html

/КРОСС/ По случай брой 100, ние събрахме най-доброто от последните 20 броя на Българска Наука. В тези 100 страници от безплатното списание ще откриете поредната порция полезни, вълнуващи и дори забавни статии. Винаги актуалният и "виждащ в бъдещето" Мичио Каку, безсмъртната тема за ваксините, що е то палеоботаника, подробно за участието ни в Европейската нощ на учените и в какви конкурси може да вземете участие, за да станете и вие част от научното събитие на годината! Разгледайте списанието тук Съдържание: НаукаКакво крие физиката на бъдещето според Мичио Каку? 8Искам детето ми да заобича книгите! 19Как да четете списание БГ Наука през телефона си 22(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Изучаването на провалите на известни учени може да е ползотворно за учениците 23Интервю с проф. Христо Пимпирев: Науката дава свобода и удовлетворение! 25(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Карта на научната инфраструктура в България 32Скорец пред прага - проект за градското биоразнообразие 33Европейска нощ на учените 2017 38(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) За традициите, науките за духа и мерака в работата 41(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Възхвала в илюстрации на жените пионери в науката 52(В ДОПЪЛНЕНОТО ИЗДАНИЕ) Белите хроники на Витанов. Исак Нютон 61БиологияЗа Любовта и нейните измерения 87 МедицинаВ дълбините на алергиите 96Колективният имунитет, защо данъците не са кражба и защо хората не вярват на експертите 100Интервю с доц

”Ислямска държава” пое отговорност за атентата пред иракското посолство в Кабул

http://frognews.bg/news_139281/Isliamska-darjava-poe-otgovornost-za-atentata-pred-irakskoto-posolstvo-v-Kabul/

”Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат с кола-бомба пред посолството на Ирак в Кабул, предаде Ройтерс. И четиримата нападатели срещу дипломатическата мисия бяха ликвидирани в късния следобед, съобщи афганистанското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес и БНР.

Обсъдиха проекта за правилник на фонд „Туризъм“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356574

Обществено обсъждане на проекта на Правилник за работата на фонд „Туризъм“ се състоя днес в Юнашкия салон във Варна, научи Moreto.net. Целта на фонда е да регламентира реда, условията и критериите за финансиране на събития, дейности и проекти в сферата на туризма, утвърждаващи Варна като целогодишна туристическа дестинация.

З години постоянен адрес-предимство при записване на първолаци

http://frognews.bg/news_139280/Z-godini-postoianen-adres-predimstvo-pri-zapisvane-na-parvolatsi/

Промени в приема на първокласници за следващата учебна година. Най-голямо предимство за записване в първи клас ще имат деца, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в района на училището, непроменян над 3 години преди подаване на заявлението.

Вижте изграждането на третия лъч от метрото от птичи поглед (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367870

Вижте изграждането на третия лъч от метрото от птичи поглед (Видео)Видео, заснето с дрон от екипа на SkyscraperCity тази неделя, показва строителството на третата линия на столичното метро в кв. Овча Купел. Строителство на участъка от Линия 3, Етап II – „ул. Житница – ж.к. Овча купел – Околовръстен път започна на 21 юли 2017 г. Той включва включва 3,8 км метротрасе и 4 метростанции,

Пловдив в потрес, ЦСКА-София празнува с "Радка Пиратка"

https://offnews.bg//izvan-terena/plovdiv-v-potres-tcska-sofia-praznuva-s-radka-piratka-661761.html

Културен Пловдив изпадна в шок от празника на ЦСКА-София след успеха 6:2 като гост на Ботев. Новината е на sporta.bg.

Още в съблекалнята футболистите на Стамен Белчев решиха да си спретнат импровизирано парти. Интересно бе, че за музикален фон те избраха дива чалга. Буквално. От стаята на гостите на базата в Коматево се носеха фолк ритми от зората на 90-те години. Музиката бе усилена до дупка и кънтеше из коридорите толкова мощно, че накара полицаи, намиращи се на поне 50 метра, да се чудят какво става.

"Радка пиратка" и "Студентски живот" на оркестър "Кристал" се завъртяха по няколко пъти. Пускаха се и други ретро хитове от борческите времена, които репортерът на Sporta.bg не познава по име, но е записал на аудио.

Време за купон имаше, защото шофьорът на рейса на "червените" не бе разбрал, че пред базата кипи ремонт на пътя и трябваше да заобиколи няколко километра, за да натовари победителите.

В крайна сметка чалга-забавата продължи около 20 минути, през които децибелите от съблекалнята на ЦСКА-София не бяха намалени. Явно играчите в един момент се изнервиха и решиха да чакат наетия автобус пред входа на базата.

През това време служители на ЦСКА-София натовариха на бус помощното оборудване и отпрашиха към София. След още 10 минути чакане - все пак рейсът пристигна и цесекарите поеха към Армията. С първа победа в елита и с приповдигнато настроение от чалга партито.

Служители на Ботев и журналисти коментираха помежду си, че хич не е изненадващо, че тимът празнува 3-те точки с ретро фолк. "Каквито са им шефовете и собствениците - такива са и играчите май. Селяндурщината е завзела Армията, което е жалко", обясни с присмех един от колегите от национална медия, цитиран от sporta.bg.

Министър Вълчев: Запазете важните за бизнеса паралелки, дори и с 10 ученици

https://offnews.bg//obshtestvo/ministar-valchev-zapazete-vazhnite-za-biznesa-paralelki-dori-i-s-10-661760.html

Да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици, настоява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в писмо до началниците на Регионалните управления на образованието.

Според министъра трябва да се направи всичко възможно, за да се запази обучението по специалности, за които има заявка от работодатели, че са необходими или уникални, както и ако училището участва чрез тези паралелки в дуално обучение или има сключени партньорства между фирми и училища за този вид обучение. Същото важи и за общинските училища, когато общината е декларирала готовност за дофинансиране на маломерни паралелки.

Министърът апелира след приключване на трето класиране за кандидатстване след VII и VIII клас да се предприемат всички необходими действия за реализирането на приема, който съответства на приоритетите в образователната политика, както по отношение осигуряване на достъп до образование на учениците според желанията им, така и по отношение потребностите от квалифицирани кадри за пазара на труда в страната и по места.

„При необходимост използвайте всички възможни варианти за трансформиране на планирания прием в рамките на утвърдения, като формиране на паралелки с две професии/специалности или при планирани две отделни паралелки с различни специалности - предоставяне на възможност на всички ученици със заявен интерес по тези специалности да бъдат приети в паралелка с една професия/специалност и др.“, препоръчва в писмото си Красимир Вълчев. 

Той напомня, че нереализирането на паралелки според заявения план-прием е признак на неефективно планиране и изпълнение на план-приема, за което се носи съответната отговорност.

Румънските власти разкриха нелегален лагер с мигранти край Тимишоара

http://www.mediapool.bg/rumanskite-vlasti-razkriha-nelegalen-lager-s-migranti-krai-timishoara-news267359.html

Четиридесет и двама мигранти от Сирия, Ирак и Иран бяха заловени в понеделник от румънските власти в нелегален лагер в периферията на град Тимишоара в западната част на страната, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. Мигрантите са били отведени в централата на Окръжния инспекторат на полицията за проверка. Това са хора, които са потърсили убежище в Румъния и са подали молби за форма на международна закрила в центрове на територията на Румъния, заяви говорителят на Окръжния инспекторат на полицията в Тимиш Йонуц Боканча. По думите му сред тях има и деца. Съдебни източници заявиха пред Аджерпрес, че мигрантите са пристигнали в Румъния от Сърбия и искат да заминат за Германия.

България в битка за седалището на Европейската агенция по лекарствата

http://www.mediapool.bg/bulgaria-v-bitka-za-sedalishteto-na-evropeiskata-agentsiya-po-lekarstvata-news267358.html

Министерският съвет е внесъл кандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата European Medicines Agency (ЕМА) и предлага ведомството да бъде настанено в София Тех Парк. В момента седалището на агенцията се намира във Великобритания и след Брекзит се търси нов домакин. Сред кандидатите за седалище на ЕМА са още Стокхолм, Милано, Амстердам, две места в Белгия - Дигем (Фландрия) и Льовен-ла-ньов (Валония). Своя кандидатура преди десетина дни обяви и Румъния. По време на служебното правителство за кратко се обсъждаше варианта за обща кандидатура на България и Румъния, която да увеличи шансовете ни за домакинство, но след идването на третото правителство “Борисов“ здравният министър Николай Петров обяви, че ще имаме собствена кандидатура. “Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В писмото се изтъкват предимствата на българската столица като локация за ЕМА и се изразява очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително. До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за новия дом на ЕМА трябва да бъде взето през ноември. “България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи“, се казва в мотивите на кандидатурата ни. Те съдържат и предимствата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии, който нараства средно със 7.3 процента годишно. “Централата на ЕМА в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в "София Тех Парк", който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз“, се посочва в съобщението на Министерския съвет. Като друго предимство се посочва, че България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. “Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва в писмото си премиерът Борисов. Той изразява убеждението си, че предстоящото решение за релокация на базираните в Лондон агенции трябва да отчете заключенията на Европейския съвет от 2003 г. и 2008 г., ясно формулиращи приоритета, който трябва да бъде даван на постигането на географски баланс при разпределянето на агенциите на ЕС. “Вярвам, че зачитането на този ангажимент ще укрепи справедливостта на процеса на вземане на решение и неговия резултат. В допълнение, това решение ще засили положителния образ на ЕС като Съюз на справедливостта, солидарността и ангажимента към истинската кохезия”, изтъква Борисов. Понастоящем сградата на бъдещата централа на ЕАЛ е на етап планиране. Тя ще бъде напълно функционална към датата на преместване на агенцията, но не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра. Като предимство се посочва, че бъдещата централа на ЕМА е на по-малко от 10 минути от летище София, което обслужва 83 международни дестинации и е в състояние да покрие пътническите изисквания на европейските експерти, които ще участват в научните комитети на агенцията и в 34-те работни органи на консултативните групи. “Столицата разполага с 12 000 хотелски стаи от различни категории, 5000 от които се намират на по-малко от 4 км от локацията на агенцията. Децата на 890-те служители на ЕМА ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища. Освен това София разполага с мрежа от международни училища с утвърдени отлични стандарти, както и с 22 университета“, посочват от Министерския съвет. “Що се отнася до пазара на труда, социалната сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно здравеопазване и промоционални програми за служителите на ЕМА, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за активно лечение в София", се казва още в мотивите.

Доналд Тръмп: Ще се справим със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367864

Доналд Тръмп: Ще се справим със Северна КореяПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп предвиди, че САЩ ще спрат ядрената програма на Северна Корея, броени дни след като корейците проведоха поредния си опит с междуконтинентални балистически ракети, пише The Hill, цитира "Фокус". “Ще се справим със Северна Корея. Имаме възможностите да го направим и ще го направим.

Изписаха журналиста Иво Никодимов от ВМА

http://www.moreto.net/novini.php?n=356575

Журналистът и водещ на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов вече е изписан от болница. Той беше настанен във Военномедицинска академия на 25 юли, след като беше нападнат от трима мъже в Борисовата градина. "Вече съм изписан от Военномедицинска академия - ВМА", написа той в профила си във фейсбук.

Великобритания няма да спре да наема лекари от ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-niama-da-spre-da-naema-lekari-ot-es-244007/

В правителството са единни за Brexit в полза на бизнеса, обясни здравният министър Джереми Хънт

Кандидатстваме за домакин на Европейската агенция по лекарствата

http://clubz.bg/56796-kandidatstvame_za_domakin_na_evropejskata_agenciq_po_lekarstvata

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Тя бе подадена днес съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти, съобщиха от правителствената преслужба.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.
Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.

България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи, се подчертава в мотивите на кандидатурата ни. Те съдържат и предимствата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии, който нараства средно със 7,3 процента годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в София Тех Парк, който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз.

„България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва в писмото си премиерът Борисов.

Сградата на бъдещата централа на ЕАЛ е на етап планиране, се уточнява в съобщението. Тя ще бъде напълно функционална към датата на преместване на агенцията, но не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра.
Децата на 890-те служители на ЕАЛ ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища.
Що се отнася до пазара на труда, социалната сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно здравеопазване и промоционални програми за служителите на ЕАЛ, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за активно лечение в София, става ясно още от съобщението.

България внесе кандидатурата си за домакин на Европейската агенция по лекарствата

http://clubz.bg/56796-bylgariq_vnese_kandidaturata_si_za_domakin_na_evropejskata_agenciq_po_lekarstvata

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Тя бе подадена днес съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти, съобщиха от правителствената преслужба.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.
Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.

България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи, се подчертава в мотивите на кандидатурата ни. Те съдържат и предимствата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии, който нараства средно със 7,3 процента годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в София Тех Парк, който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз.

„България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва в писмото си премиерът Борисов.

Сградата на бъдещата централа на ЕАЛ е на етап планиране, се уточнява в съобщението. Тя ще бъде напълно функционална към датата на преместване на агенцията, но не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра.
Децата на 890-те служители на ЕАЛ ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища.
Що се отнася до пазара на труда, социалната сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно здравеопазване и промоционални програми за служителите на ЕАЛ, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за активно лечение в София, става ясно още от съобщението.

Само един от осем язовира във Врачанско е напълно изряден

https://www.24chasa.bg/region/article/6367855

Само един от осем язовира във Врачанско е напълно изряден11 от общо 88 язовира общинска, държавна и частна собственост във Врачанско са напълно технически изправни и без конструктивни нарушения. Това сочат цитирани от БТА данни от доклада на междуведомствена комисия, назначена от областния управител на Враца Малина Николова. От общия брой 28 са язовирите с разрушен преливник,

Борислав Цеков: САЩ не допускат друга държава да финансира магистратите им, а у нас те ни го наложиха

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/borislav-tsekov-sasht-ne-dopuskat-druga-darzhava-da-finansira-magistratite-im-a-u-nas-te-ni-go-nalozhiha.88006

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с шефа на Института за модерна политика Борислав Цеков за първия политически сезон на 44-ото Народно събрание, безплодна ли беше неговата дейност, какви бяха причините за личните скандали и защо парламентът продължава да държи рекордно нисък рейтинг. Нормално ли е да има външна намеса за финансирането на магистратските организации, основен сатана на България ли е Сотир Цацаров и каква е оценката за поведението на Лозан Панов. /ВИДЕО/

Борислав Цеков: Кулинарната корупция в ГЕРБ звучи комично

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/borislav-tsekov-kulinarnata-koruptsiya-v-gerb-zvuchi-komichno.88007

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с шефа на Института за модерна политика Борислав Цеков за аферата „Суджукгейт“ и за другите политическо-кулинарни страсти на мнозинството, каква е оценката му за президентстването на Румен Радев дотук, защо ГЕРБ и „Дондуков“ 2 влязоха в конфликт, добра опозиция ли е БСП и правилен ли е нейният път, опасен ли е за страната ни вариантът „Европа на две скорости“ и как да се противодейства на този план. /ВИДЕО/

Нападателят от Хамбург е имал "радикален ислямистки" мотив

https://www.actualno.com/europe/napadateljat-ot-hamburg-e-imal-radikalen-isljamistki-motiv-news_625221.html

Германската прокуратура излезе със съобщение, в което пише, че 26-годишният нападател от Хамбург, най-вероятно е имал „радикално ислямистки“ мотив, предаде AFP. “Явно лицето е имало радикално ислямистки мотиви за да извърши този акт“, предполагат от прокуратурата.

Никога не съм укривал нищо и се надявам на справедливо решение, заяви Роналдо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/31/3016704_nikoga_ne_sum_ukrival_nishto_i_se_nadiavam_na/?ref=rss


Футболната звезда Кристиано Роналдо отрече да е укривал данъци. По-рано той се яви пред съда, за да даде показания по делото за укриване на 14.7 млн. евро.<br /><br />"Испанските власти са запознати в детайли всичките ми приходи, защото сме ги представили. Никога не съм крил нищо, нито съм имал намерение да укривам данъци", заяви португалецът в обръщение до медиите.<br /><br />"Винаги съм представял данъчните си декларации доброволно, защото смятам, че...

България е сред страните с най-бързо покачващи се цени на жилищата

http://econ.bg/Новини/България-е-сред-страните-с-най-бързо-покачващи-се-цени-на-жилищата-_l.a_i.746473_at.1.html

Към средата на 2017 г. икономиката на България отчита повече от две години на сравнително висок растеж при постепенно възстановяване на пазара на...

Новият началник на кабинета на Тръмп положи клетва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367856

Новият началник на кабинета на Тръмп положи клетваПенсионираният генерал Джон Кели положи клетва пред президента на САЩ Доналд Тръмп като нов началник на неговия кабинет, предаде БТА. На церемония в Овалния кабинет Тръмп заяви, че Кели ще свърши "страхотна работа". Освен това президентът отхвърли твърденията, че в Белия дом цари хаос и увери, че нещата вървят много добре.

Нападателят от Хамбург е саморадикализирал се ислямист

http://www.cross.bg/chlen-prokyrori-prokyrorite-1550695.html

/КРОСС/ Палестинецът, който уби един човек и рани шестима други в магазин в Хамбург, изглежда е саморадикализирал се ислямски екстремист, който се е надявал да умре като "мъченик". Това съобщиха германски прокурори, информира АП. Федерални прокурори, които поемат случаите с тероризъм в Германия, поясниха, че са поели разследването на извършителя на атаката Ахмад А. Прокурорите поясниха, че няма доказателства нападението в петък да е извършено от член на ДАЕШ ("Ислямска държава") или друга терористична организация, както и да е поддържал контакти или да е повлиян от член на терористична групировка. Прокурорите уточниха, че извършителят е споделил, че е решил да се радикализира два дни преди атаката.    

Нападателят от Хамбург е саморадикализирал се ислямски екстремист

http://www.cross.bg/atakata-hambyrg-teroristichna-1550695.html

/КРОСС/ Палестинецът, който уби един човек и рани шестима други в магазин в Хамбург, изглежда е саморадикализирал се ислямски екстремист, който се е надявал да умре като "мъченик". Това съобщиха германски прокурори, информира АП. Федерални прокурори, които поемат случаите с тероризъм в Германия, поясниха, че са поели разследването на извършителя на атаката Ахмад А. Прокурорите поясниха, че няма доказателства нападението в петък да е извършено от член на ДАЕШ ("Ислямска държава") или друга терористична организация, както и да е поддържал контакти или да е повлиян от член на терористична групировка. Прокурорите уточниха, че извършителят е споделил, че е решил да се радикализира два дни преди атаката.    

Без ток утре във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=356562

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 1 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района от Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

56% от българите не могат да си позволят една седмица отпуск извън дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367844

56% от българите не могат да си позволят 
една седмица отпуск извън домаЗа много от гражданите на Европейския съюз лятото означава отпуски и пътувания. Около една трета (32,9 на сто) от европейците обаче не могат да си позволят през годината и една седмица отпуск извън дома, сочат данни на Евростат, цитирани от БТА.  В България те са 56,4 на сто, а в Румъния - 66,6 на сто.

Веселият готвач

https://offnews.bg//mama-nindzha/veseliat-gotvach-661773.html

Автор: Лени Рафаилова Тази история се случила много отдавна, мили мой малък читателю, но съм сигурна, че ти ще разбереш, колко е важно да имаш добро сърце, а не просто голямо шкембе. Ето я и нея сега. Когато бил малък, Гошко бил злоядо дете. Злоядо е дете, което не обича моркови, супа и зелен боб. Майка му имала двеста и две книги с рецепти, някои от тях дори специално написани за хранене на злояди деца, за съжаление обаче от незлояди възрастни. Още от изгрев слънце, тя мятала престилката си и започвала да бърка разни чудни супи и манджи, коя от…

Габриела Петрова започва първа от българите на Световното по лека атлетика в Лондон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6367845

Габриела Петрова започва първа от българите на Световното по лека атлетика в Лондон
Европейската вицешампионка в зала от Прага 2015 Габриела Петрова ще започне първа от българските състезатели участие на Световното първенство по лека атлетика в Лондон от 4 до 13 август. Петрова ще стартира в квалификациите на троен скок на 5 август в сутрешната сесия от 13.00 часа българско време, съобщи БНР. В същия ден от 13.

Фестивалът за градско изкуство КвАРТал се завръща на 15 септември

https://offnews.bg//kultura/festivalat-za-gradsko-izkustvo-kvartal-se-zavrashta-na-15-septemvri-661757.html

Бургери и тетрис, голдън ретрийвъри и галерия, баня и кино, Путин и сафрид, ракия и калашници, обущар и пожарна. Тези удивителни съчетания съществуват заедно на едно-единствено място – квАРТалът на контрастите.

Именно под този надслов, от 15 до 17 септември 2017, ще се проведе второто издание на фестивал квАРТал - атрактивния градски фест, който ще се разпростре върху познатия периметър между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза и ще докаже на всички жители и гости на столицата, че и София може да има свое собствено място за култура, забавление и активен начин на живот.

И през 2017 година главната цел на фестивала е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони на София до средата на миналия век, който днес се събужда за нов живот и отваря вратите си за всички гости и жители на София, именно в деня на официалния й празник – 17 септември.

София предлага Европейската агенция по лекарствата да се настани в "София тех парк"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/31/3016699_sofiia_predlaga_evropeiskata_agenciia_po_lekarstvata/?ref=rss


Кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е подадена официално днес, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.<br /><br />Министерският съвет взе решението за това на последното си заседание.<br /><br />Сега централата е базирана в Лондон, но трябва да бъде преместена заради Брекзит. До 30 септември Европейската комисия ще оцени внесените кандидатури и ще излезе с решение през ноември. <br /><br />"Това решение...

Заради обществения интерес – оставиха в ареста обвиняемите за боя в Созопол

https://offnews.bg//temida/zaradi-obshtestvenia-interes-ostaviha-v-aresta-obviniaemite-za-boi-661758.html

Понякога общественият интерес надделява над гражданските права. Това бе един от мотивите на Окръжния съд в Бургас да потвърди постоянния арест за петимата задържани за боя в созополския бар „Бикини“ на 23 юли.

Според окръжните магистрати има и достатъчно доказателства, че Георги Джендов, Димитър Харалампиев – Рочата, Георги Недялков, Пламен Русев и Красимир Апостолов са участвали в боя в созополски бар на 23 юли. Недялков за пореден път каза, че е невинен, а неговият адвокат подчерта, че няма факти, че е участвал в престъплението. При разпознаването му дори е допусната грешка, посочи защитникът му. Такава е направена и при разпознаването на Джендов, каза неговият адвокат. Защитникът му посочи, че соченият за бивш лейтенант на Митьо Очите е баща на малолетно дете и управител на две фирми и изрази съмнение дали клиентът му не се държи нарочно в ареста, за да бъдат източени фирмите.

И петимата са обвинени в хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, за Джендов обвинението е и за закана за убийство, а за Рочата това е при повторно деяние, защото той е с пробация след нападение над полицаи.

Мярката не подлежи на обжалване.

Хакери успяха да проникнат в американски машини за гласуване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/31/3016562_hakeri_uspiaha_da_proniknat_v_amerikanski_mashini_za/?ref=rss


Хакери откриха пробиви в сигурността на различни модели електронни машини за гласуване и избирателни списъци в САЩ.<br /><br />30 машини – някои от които използвани до 2015 – бяха на разположение в ежегодната хакерска конференция Defcon, която се проведе през уикенда в Лас Вегас. В някои от устройствата беше проникнато за по-малко от два часа, пише американското технологично издание CNET.<br /><br />В някои щати в САЩ от години редом с хартиените бюлетини се използват и...

Берлин: Турция трябва да бъде притискана, за да спазва върховенството на закона

http://www.cross.bg/tyrtziya-zakona-vurhovenstvoto-1550691.html

/КРОСС/ Правителството на Германия иска Европейската комисия да преустанови подготвителната работа за преговори с Турция относно обновяването на митническия съюз между ЕС и Турция, защото би изпратило "грешен сигнал". Това съобщава осведомителната агенция Ройтерс, позовавайки се на проект на документ. В документа се споменават редица други мерки, които Берлин би искал да бъдат приложени на европейско ниво, за да се увеличи финансовият натиск върху Турция с цел спазване върховенството на закона. Според Берлин Турция трябва да бъде притискана, за да спазва върховенството на закона и да подкрепя демокрацията. Казва се също, че Европейската комисия трябва да прегледа възможностите за прекратяване на инструмента за предприсъединителна помощ по отношение на Турция.  

Япония се провали с ракетата Momo

http://www.cross.bg/momo-raketata-kompaniyata-1550693.html

/КРОСС/ Изстрелването на първата частна японска ракета Momo приключи с неуспех. Полетът е прекъснат 80 секунди след старта, стана ясно вчера. Ракетата Momo е разработка на компанията Interstellar Technologies, която съобщи в блога си в Twitter за провала на изстрелването. Поради прекъсване в предаването на теблеметрична информация, полетът е прекратен скоро след изстрелване на ракетата. Momo е паднала в морето на 8 километра от брега, уточняват от японската компания. По-рано, заради лоши природни условия, стартът на ракетата бе пренасрочен от 29 на 30 юли. Interstellar Technologies ще направи нов опит за изстрелване на ракетата до края на годината, съобщи шефът на компанията Такахиро Инагава. По план, Momo трябваше да се издигне на 120 км височина, носейки 20 кг товар на борда.  

Първи търгове за свободния капацитет на газопровода ОПАЛ

http://www.mediapool.bg/parvi-targove-za-svobodniya-kapatsitet-na-gazoprovoda-opal-news267357.html

Търговете за свободните дневни мощности на газопровода ОПАЛ (OPAL), съединяващ Северен поток с газопреносните системи на Централна и Западна Европа, започват на 1 август и ще са за количества с доставка следващия ден, съобщи операторът на газопровода "ОПАЛ Газтранспорт" (OPAL Gastransport), цитиран от руската агенция ТАСС. Това става възможно след като преди десетина дни Съдът на ЕС и Върховният областен съд на Дюселдорф отмениха временните мерки за използването от "Газпром" на мощностите на газопровода ОПАЛ, наложени по искане на полската PGNiG. Впоследствие германият енергиен регулагор разреши достъпа до допълнителните мощности на газопровода. По този начин отново започва да действа разрешението на Европейската комисия от 2016 г., според което "Газпром" получи достъп до 90 процента от мощностите на ОПАЛ, чийто годишен капацитет е 36 млрд. куб. м . "Това позволява на "ОПАЛ Газтранспорт" да продава неизползваемите преди това мощности на ОПАЛ, се казва в съобщението на оператора. Първите търгове за дневни мощности на ОПАЛ ще се проведат на платформата PRISMA. До миналата година руският монополист можеше да използва само половината от мощностите на ОПАЛ, който е на практика връзката на "Северен поток" с Централна и Източна Европа. След разрешението на Европейската комисия от миналата година "Газпром" получи достъп до почти целия обем на тръбопровода, а останалите мощности беше решено да се предоставят на търг. Полската компания PGNiG и полското правителство обаче се обърнаха към Съда на ЕС и обжалваха решението. В рамките на производството бяха взети обезпечителни мерки, с които решението на ЕК бе спряно, но те бяха вдигнати.

Нападателят от Хамбург е имал „радикален ислямистки“ мотив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367840

Нападателят от Хамбург е имал „радикален ислямистки“ мотивГерманската прокуратура излезе със съобщение, в което пише, че 26-годишният нападател от Хамбург, най-вероятно е имал „радикално ислямистки“ мотив, предаде AFP, цитиран от "Фокус".  “Явно лицето е имало радикално ислямистки мотиви за да извърши този акт.“, предполагат от прокуратурата. Мъжът, на име Ахмад А.

Астронавти признават за срещи с НЛО

http://www.moreto.net/novini.php?n=356567

Голяма част от хората, които вярват в извънземни, са най-обикновени любители на интернет конспирациите. Но не са малко и хората със сериозно научно и професионално реноме, които са убедени, че Земята е посещавана и наблюдавана от представители на извънземни цивилизации още от древността.

Списък със знакови имена в подкрепа на Иван Гарелов за генерален директор на БНТ

http://pogled.info/bulgarski/spisak-sas-znakovi-imena-v-podkrepa-na-ivan-garelov-za-generalen-direktor-na-bnt.88011

/Поглед.инфо/ Популярни имена от културата, медиите и науката подкрепиха кандидатурата на Иван Гарелов за генерален директор на БНТ. Бившият водещ на "Панорама" се включи в конкурса за поста заедно с още осем души. Емил Кошлуков е изразил подкрепа за Гарелов.

Вътрешното потребление и инвестициите - източници за растеж в идните 2 години

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vytreshnoto-potreblenie-i-investiciite-iztochnici-za-rastej-v-idnite-2-godini-243997/

Рисковете и предизвикателствата са свързани с очакваните структурни промени в икономиката, пише в анализ на Industry Watch

Принц Филип с последен самостоятелен обществен ангажимент

http://www.cross.bg/angazhimenti-filip-printz-1550692.html

/КРОСС/ Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора, в сряда ще участва в последния си официален самостоятелен обществен ангажимент след над 22 000 подобни негови ангажимента, оповести Бъкингамският дворец, цитиран от Франс прес. "С това ще приключи програмата от индивидуални публични ангажименти на херцога на Единбург - заяви говорителка на двореца. - Принц Филип обаче ще може от време на време да участва в обществени ангажименти заедно с кралицата." Това означава, че той няма да се оттегли напълно от обществения живот и ще продължи понякога да придружава кралицата в нейните ангажименти, предава БНТ. За последния си индивидуален обществен ангажимент принц Филип, който е служил в кралския флот през Втората световна война, ще приеме парад на британския ВМФ в Бъкингамския дворец. Оттеглянето му от обществените ангажименти бе оповестено през месец май, един месец преди 96-ия му рожден ден - 10 юни. От двореца поясниха, че това няма нищо общо със здравословното му състояние, след като кралицата и съпругът ѝ отмениха участието си в редица събития около Коледа м. г. поради настинка.  

Висш френски съд нареди да се подобрят условията за мигрантите в Кале

http://www.mediapool.bg/vissh-frenski-sad-naredi-da-se-podobryat-usloviyata-za-migrantite-v-kale-news267356.html

Висшият френски административен съд - Държавният съвет, нареди на правителството и на местните власти на Кале да осигурят питейна вода и санитарни възли на стотиците намиращи се там мигранти, предаде Франс прес. "Мигрантите са в състояние на изтощение и нищета, нямат достъп до питейна вода, душове и тоалетни и поради това не могат да се измият и да перат дрехите си. В резултат страдат от краста или импетиго, от различни здравословни нарушения, свързани с лоша хигиена, от възпалени рани и тежки психически травми", заявява Държавният съвет. На 26 юни административният съд в северния град Лил отхвърли създаването на нов приемен център за мигранти в Кале, но нареди да се вземат мерки да им се помага на място. Съдът също така нареди на областния управител да организира за желаещите мигранти транспорт до приемни центрове във Франция, в които има свободни места. Вътрешното министерство и кметството на Кале обжалваха това решение, защото се опасяват от повторно възникване на незаконни мигрантски лагери като бившия бидонвил в Кале, станал известен като "Джунглата", който бе разрушен миналата есен. Обжалванията им обаче бяха отхвърлени от Държавния съвет. В Кале в момента има между 400 и 700 мигранти.

ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела

http://www.mediapool.bg/es-izrazi-bezpokoistvo-za-sadbata-na-demokratsiyata-vav-venetsuela-news267355.html

ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела след вчерашните съпътствани от насилие избори за Учредително събрание, които бяха разкритикувани в чужбина и отхвърлени от опозицията, предаде Франс прес. По данни на властите най-малко 10 души бяха убити вчера в сблъсъци между силите на реда и протестиращи срещу президента Николас Мадуро, отбелязва Ройтерс. "Европейската комисия изразява сериозни съмнения дали може да се признае резултатът от изборите", каза говорителка на ЕК в Брюксел. "Едно Учредително събрание, избрано при съмнителни обстоятелства, често пъти съпроводени с насилие, не би могло да е част от решението", заяви Мина Андреева, която изрази безпокойство за "съдбата на демокрацията" във Венецуела. Испания вече обяви, че "няма да може да признае и да приема за законни юридическите актове на това Учредително събрание". ЕС "осъжда прибягването до прекомерна и непропорционална сила от венецуелските сили за сигурност", каза Андреева. "Правителството на Венецуела носи отговорността да гарантира спазването на върховенството на закона и основните права като свободата на словото и правото на мирно събиране", добави тя. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че институцията "няма да признае тези избори" за Учредително събрание и осъди "антидемократичната природа" на венецуелското правителство.

Нов парадокс в Пловдив: Гилзата открита на 15 метра от трупа на бизнесмена Божилов

http://frognews.bg/news_139279/Nov-paradoks-v-Plovdiv-Gilzata-otkrita-na-15-metra-ot-trupa-na-biznesmena-Bojilov/

Гилзата на самоубития пловдивски бизнесмен Данаил Божилов е открита на близо 15 метра от трупа му. След мистериозно изчезналото оръжие, това е поредния парадокс около трагичния инцидент. Това съобщиха за Фрог нюз източници от пловдивската полиция.

Нов парадокс в Пловдив: Гилзата намерена на 15 метра от трупа на бизнесмена Божилов

http://frognews.bg/news_139279/Nov-paradoks-v-Plovdiv-Gilzata-namerena-na-15-metra-ot-trupa-na-biznesmena-Bojilov/

Гилзата на самоубития пловдивски бизнесмен Данаил Божилов е открита на близо 15 метра от трупа му. След мистериозно изчезналото оръжие, това е поредния парадокс около трагичния инцидент. Това съобщиха за Фрог нюз източници от пловдивската полиция.

Свободното движение на хора между Великобритания и ЕС ще приключи през март 2019

http://www.mediapool.bg/svobodnoto-dvizhenie-na-hora-mezhdu-velikobritaniya-i-es-shte-priklyuchi-prez-mart-2019-news267354.html

Свободното движение на хора между Великобритания и Европейския съюз ще приключи през март 2019 г., когато бъде финализиран Брекзитът, заяви днес говорител на премиера Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Миналата седмица финансовият министър Филип Хамънд каза, че няма да има незабавни промени в имиграционните правила, когато Великобритания напусне блока. Други подробности за имиграционната система на острова след Брекзит ще бъдат оповестени, когато му дойде времето. Погрешно е да се спекулира какви ще бъдат те или да се внушава, че свободното движение ще продължи, както е сега, каза говорителят. След като членове на екипа на Мей направиха противоречиви изказвания последните дни за правителствените планове за Брекзит, говорителят каза, че позицията на Лондон е тази, която бе изложена през януари от премиера.

Свободното движение на хора между Великобритания и ЕС ще приключи през март 2019 г.

http://www.mediapool.bg/svobodnoto-dvizhenie-na-hora-mezhdu-velikobritaniya-i-es-shte-priklyuchi-prez-mart-2019-g-news267354.html

Свободното движение на хора между Великобритания и Европейския съюз ще приключи през март 2019 г., когато бъде финализиран Брекзитът, заяви днес говорител на премиера Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Миналата седмица финансовият министър Филип Хамънд каза, че няма да има незабавни промени в имиграционните правила, когато Великобритания напусне блока. Други подробности за имиграционната система на острова след Брекзит ще бъдат оповестени, когато му дойде времето. Погрешно е да се спекулира какви ще бъдат те или да се внушава, че свободното движение ще продължи, както е сега, каза говорителят. След като членове на екипа на Мей направиха противоречиви изказвания последните дни за правителствените планове за Брекзит, говорителят каза, че позицията на Лондон е тази, която бе изложена през януари от премиера.

Industry Watch: Доходите надхвърлиха предкризисните нива, но не и инвестициите

http://econ.bg/Новини/Industry-Watch-Доходите-надхвърлиха-предкризисните-нива-но-не-и-инвестициите_l.a_i.746471_at.1.html

Възстановяването на пазара на труда в България се изразява в значително по-малко увеличение на броя на създадените работни места в сравнение с...

Печалбата на банките падна до 660 млн. лв.

https://www.actualno.com/business/pechalbata-na-bankite-padna-do-660-mln-lv-news_625218.html

Печалбата на банките за първите шест месеца на 2017 г. е 660 млн. лв., което е със 113 млн. лв. (14,6%) по-малко от същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Спадът се дължи на това, че през миналата година банките отчетоха абсолютен рекорд в печалбата си. Разходите за обезценка по

Сеул прави преоценка на спогодбата с Токио за "жените за удоволствие"

http://www.mediapool.bg/seul-pravi-preotsenka-na-spogodbata-s-tokio-za-zhenite-za-udovolstvie-news267353.html

Южна Корея започна официална процедура за преоценка на сключеното от предишното правителство оспорвано споразумение с Токио за "жените за удоволствие" - сексуалните робини на японската имперска армия, предаде Франс прес. Този въпрос от десетилетия е проблем в отношенията между Сеул и Токио, тъй като мнозина южнокорейци смятат, че той е символ на жестокостите и насилието, на които японците са подложили страната им по време на колониалното владичество - от 1910 до 1945 г. Повечето историци са на мнение, че около 200 000 жени - главно корейки, но също така китайки, индонезийки и представителки на други азиатски народи, са били изпратени насила в публичните домове на японската армия. През декември 2015 г. Южна Корея и Япония сключват "окончателно и необратимо" споразумение, според което Япония поднася "искрени извинения" и изплаща един милиард йени (7,5 милиона евро) обезщетения на фондация с цел подпомагане на малкото все още живи "жени за развлечение" от Южна Корея. Процедурата, довела до подписване на тази спогодба от консервативното правителство на отстранената президентка Пак Гън-хе, ще бъде анализирана от специална комисия, започнала работа в понеделник, заяви външното министерство. Очаква се резултатите да бъдат оповестени до края на годината. Оценката на споразумението бе част от предизборните обещания на новия левоцентристки президент Мун Дже-ин. Южнокорейците, настроени против спогодбата, смятат, че тя има твърде ограничено действие и Токио не изпълнява в достатъчна степен поетите ангажименти. Шефът на деветчленната комисия О Тай-кю увери, че екипът му цели да установи по-специално "дали мнението на жертвите е отразено изцяло в споразумението". Това решение ще затрудни отношенията с Токио в момент, когато двете страни - съюзнички на Вашингтон, са изправени пред нарастващите заплахи на Северна Корея. Откакто е подписана спогодбата, Токио неспирно упражнява натиск върху Сеул, за да бъде премахната статуята на млада жена, издигната пред посолството на Япония в Сеул - монументът символизира страданията на "жените за удоволствие". Междувременно в Южна Корея бяха поставени други подобни статуи - включително пред японското консулство в Пусан, заради която Токио наскоро отзова за три месеца своя посланик. Трийсет и седем все още живи "жени за удоволствие" отказаха да приемат обезщетенията, предложени от Япония.

Иранските поклонници се връщат в Саудитска Арабия след миналогодишния бойкот

http://www.mediapool.bg/iranskite-poklonnitsi-se-vrashtat-v-sauditska-arabiya-sled-minalogodishniya-boikot-news267352.html

Близо 90 000 иранци се очаква да участват в хаджа в Мека тази година, съобщи Ройтерс. Миналата година Техеран бойкотира поклонението на фона на напрежението със Саудитска Арабия. В обръщение към организаторите на хаджа, иранският върховен водач аятолах Али Хаменей каза вчера, че иранците никога няма да забравят "катастрофалните събития" през 2015 година. Той призова Саудитска Арабия да гарантира сигурността на всички поклонници. "Сериозна и постоянна грижа за ислямската република е опазването на сигурността, честта, благополучието и комфорта на всички поклонници, особено на иранците", каза Хаменей, цитиран в официалния му уебсайт. "Сигурността на хаджа е отговорност на страната, където се намират двете светилища", каза той. Иран бойкотира хаджа миналата година, след като стотици хора, много от които иранци, загинаха в блъсканица по време на поклонението в Саудитска Арабия през 2015 г. и след като двете страни скъсаха дипломатическите си отношения в началото на 2016 г. заради погром в саудитското посолство в Техеран, извършен от ирански демонстранти.

Йордан Минчев остана извън националния по баскетбол за гостуването на Португалия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/31/3016698_iordan_minchev_ostana_izvun_nacionalniia_po_basketbol/?ref=rss


Йордан Минчев остана извън състава на националния отбор по баскетбол за гостуването на Португалия. В сряда воденият от Любомир Минчев отбор започва участието си в квалификациите за световното първенство през 2019 г.<br /><br />От треньорския щаб не посочиха защо 18-годишният състезател на "Фенербахче" не е в групата. "Няма много големи изненади и промени. Това, че Данчо Минчев остава тук, не означава, че няма да играе в следващите мачове. Просто за този двубой така...

Майк Пенс: Действията на Москва не отслабват ангажимента ни към нашите съюзници

http://www.mediapool.bg/maik-pens-deistviyata-na-moskva-ne-otslabvat-angazhimenta-ni-kam-nashite-sayuznitsi-news267351.html

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс увери днес в Талин, че решението на Москва да съкрати броя на американските дипломати в Русия няма да отслаби ангажимента на Вашингтон към сигурността на съюзниците му, предаде Франс прес. "Надяваме се, че ще дойдат по-добри дни, че ще имаме по-добри отношения с Русия, но последният дипломатически ход на Москва няма да възпрепятства ангажимента на САЩ към тяхната сигурност, към сигурността на на съюзниците им и на всички свободолюбиви държави по света", заяви Пенс след среща с президентите на трите балтийски страни - Естония, Латвия и Литва. Той им предаде, както се изрази, "едно просто послание от президента Тръмп: ние сме с вас". "Знаем, че НАТО е по-необходима сега, от когато и било след рухването на комунизма преди четвърт век. Няма по-сериозна заплаха за балтийските страни от заплахата от агресия от страна на непредсказуемия ви източен съсед", каза на пресконференция Пенс, цитиран от ТАСС. "САЩ и балтийските страни са готови да разширят стратегическото си партньорство в сферата на сигурността. Днес обсъдихме начини за укрепване на сътрудничеството в балтийските страни в противовъздушната отбрана, за предотвратяване на хибридни заплахи и заплахи в информационната среда", каза след срещата президентът на Латвия Раймондс Вейонис.

Кой е човекът, който ще промени България. Отговорът (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56795-koj_e_chovekyt_kojto_shte_promeni_bylgariq_otgovoryt_video

Празен стол. Поставен е върху покрива на висока сграда. Завърта се към камерата, а глас зад кадър казва „Човекът, който ще промени България...“ и прави загадъчна пауза. Накрая зрителят чува: „Очаквайте скоро“.

 

Този клип се излъчва от седмица насам от националните телевизии, а познатият кадър с празния стол и надписът „Човекът, който ще промени България“ са поставени върху билбордове по магистрала „Тракия“.

Не е нова партия. Не е ново риалити шоу. Не е нито нова бира или нов тарифен план на мобилен оператор.

Посолството на Съединените щати разкри днес, че стои зад кампанията. Тя е озаглавена „Силата е в теб“ и има за цел да популяризира успешни обикновени българи, които променят страната си всеки ден.

„Приветстваме силата на българския дух, защото вярваме в нея. Вярваме, че България се променя към добро“, каза пред журналисти посланикът Ерик Рубин.

От тази вечер телевизиите излъчват вече втория клип, който съдържа отговора:

„Това си ти“.

 

Серията от клипове ще запознаят публиката с успешните истории на Дани Георгиева – завършила право в Нюкасъл, но избрала да се върне в България и да стане учител-новатор; Николай Драганов – който въпреки трудностите винаги намира път напред и задължително гласува; семейство Мутафчиеви – собственици на малка ферма с кози, които произвеждат козе сирене; Тереза Борисова и Асен Манчев – млада ромска двойка, които преди да се заемат със семейство и деца, избират да завършат висше образование и да станат първите образовани в махалата си; Росица Иванова – изпълнила мечтата си и станала първата жена пилот в България.

Всички клипове са достъпни на специално създадение канал в YouTube “Силата е в теб“.

"Пликури", или защо в Румъния лягат на операционната маса с подкуп в ръка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/31/3016685_plikuri_ili_zashto_v_rumuniia_liagat_na_operacionnata/?ref=rss


Към забележителностите на Румъния спада и тази: в повечето цветарски магазини се продават също и пощенски пликове. Особено пък ако въпросният магазин за цветя се намира в близост до някое болнично заведение. И тъй като в повечето случаи въпросните пликове са изчерпани заради голямото търсене, много често на посетителите на болници и клиники им се налага да си ги носят от вкъщи, разказва "Дойче веле".<br /><br />Така започва статията на Ян Конефке в "Нойе Цюрхер...

Администратори на сайт изнудват непълнолетни момичета с голи снимки и видео

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367801

Администратори на сайт изнудват непълнолетни момичета с голи снимки и видеоХаквали профилите им във фейсбук 4-ма от администраторите на популярния сайт “Мотикаря” бяха арестувани за системно изнудване на малолетни и непълнолетни момичета с голи снимки и видеа. Те искали от тях откуп в криптовалутата биткойн, за да не разпространят кадрите в страницата. Операцията започнала още м. г.

Тройна природна формула срещу 100 паразити, виновни за тежки болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6367817

Тройна природна формула срещу 100 
паразити, виновни за тежки болести
Според световната статистика ежедневно от рак се разболяват над 14 млн. души, 8 млн. умират. Тревожната статистика е неумолима, но все по-добрите познания на учените какво поражда туморите дава увереност, че ракът може да бъде спрян. След повече от десетилетие научно–изследователска работа световното име – д-р Хулда Кларк, открива доказателства,

Индийци от Кент очароват публиката във Варна с фолклорни ритми

http://www.moreto.net/novini.php?n=356572

Индийци от английското графство Кент са едни от най-атрактивните участници в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал във Варна. Тaнцoвaта гpyпa "Джyнгy Бхaнгpa" е основана от заселници, установили се преди години близо до Лондон.

Държавата ще помага на тецовете да обосноват изключение пред Брюксел

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/31/3016689_durjavata_shte_pomaga_na_tecovete_da_obosnovat/?ref=rss


Координационно звено в Министерството на енергетиката ще помага на операторите на големите горивни инсталации да убедят Европейската комисия да направи изключение за тях от по-строгите изисквания за<br />парниковите газове.<br /><br />Пресцентърът на ведомството съобщи, че по заповед на енергийния министър Теменужка Петкова е сформирано звеното със задача да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи от и обсъждане на конкретни мерки във връзка с...

Под 5% от фирмите у нас оцеляват 5 години

//dariknews.bg/novini/biznes/pod-5-ot-firmite-u-nas-oceliavat-5-godini-2040027

Петгодишното оцеляване на фирмите в България е трудно, а в някои сектори - почти невъзможно. Едва 4,8% от създадените през 2010 г. работят през 2015 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за демографията на предприятията у нас през 2015 г. Този период преживяват 10,5% от сек

Валерия Велева: Столетницата си намери водача

http://www.cross.bg/ninova-partiyata-byzlydzha-1550690.html

/КРОСС/ „За трети път днес ще сваля шапка - на химна на България, на героите на България и на вас, скъпи социалисти! Изричайки тези думи на 29 юли, лидерът на БСП Корнелия Нинова си свали шапката и се поклони доземи пред почервенялата от знамена Историческа поляна под връх Бузлуджа. В този миг 60 000 души изригнаха в мощни овации. Въздухът буквално потрепери. Гледката е впечатляваща, усещането - уникално. Пек, жега и... 60 000 вперени в лидера си, попиват всяка негова дума и реагират спонтанно - от душа и сърце. Каквото и да бе поискала в този миг Корнелия Нинова - тези 60 000 възторжени лица, млади и стари, щяха да ѝ го дадат. Това е някаква магическа връзка между партия и лидер, която съм виждала само тук, на Бузлуджа. Всеки председател в БСП знае - конгресът го избира, но Бузлуджа го утвърждава. Там е големият изпит. Ако „човешкото море" на „Бузлуджа" те припознае като водач, партията е твоя. За левите Бузлуджа е като храм. Там си казват всичко. Там се изповядват. Там се зареждат. От там тръгват посланията към партията и обществото.„Този връх висок е" и от там се вижда кой е в първите редици на БСП, кой е до лидера, кой е сред редовите социалисти на поляната, кой е „бегал"... Бузлуджа-2017 не направи изключение в това отношение. Нинова произнесе конгресно слово. Неписано, но ясно структурирано, с конкретни послания и емоционален заряд. Като едногодишен отчет пред тези, които са я избрали

Атентаторът в Хамбург се бил саморадикализирал

http://frognews.bg/news_139278/Atentatorat-v-Hamburg-se-bil-samoradikaliziral/

Саморадикализирал се ислямски екстремист бил палестинецът, който уби един човек и рани шестима други в магазин в Хамбург. Това обявиха немски прокурори, според които той се надявал да умре като мъченик.

Намалява водата в Благоевград, има села на режим

https://www.24chasa.bg/region/article/6367802

Намалява водата в Благоевград, има села на режим"Водоснабдяване и канализация"– Благоевград предупреди, че във връзка с намаляване на дебитите на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване за населените места на територията на Община Благоевград, се въвеждат ограничения относно ползването на питейна вода за други цели в гр. Благоевград и селата на територията на общината,

Германия: ЕС да прекрати подготвителните работи за митнически съюз с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367796

Германия: ЕС да прекрати подготвителните работи за митнически съюз с ТурцияГерманското правителство иска от Европейската Комисия да прекрати подготвителните работи по преговорите с Турция за модернизиран митнически съюз между тях, защото това ще бъде „грешен сигнал“, предаде Reuters, позовавайки се на документ, който е видян от представител на редакцията. В документа са споменати и ред други мерки,

Конкурс подготвя деца за влогъри

https://www.vesti.bg/lyubopitno/konkurs-podgotvia-deca-za-vlogyri-6072115

Състезание на Cartoon Network търси деца влогъри и ги насърчава да бъдат креативни

Вижте удивителната граница между Атлантическия и Тихия океан (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367772

Вижте удивителната граница между Атлантическия и Тихия океан (Видео)На географските карти океаните често са оцветени в различни цветове или с нарисувани между тях граници. Оказва се обаче, че граничните линии между големите водни басейни в действителност са доста по-интересни, разказва NOVA.  Вижте как изглежда пространството между Тихия и Атлантическия океан и как водите им не се смесват.

3 години уседналост за прием в 1 клас според новите критерии

https://www.actualno.com/education/3-godini-usednalost-za-priem-v-1-klas-spored-novite-kriterii-news_625214.html

Нови правила за прием в 1 клас въвежда Министерството на образованието, след като съдът отмени предишните и Столична община предложи уседналост. С най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години, предвиждат промени в Нар

Секс веднъж седмично забавя стареенето при жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6367781

Секс веднъж седмично забавя стареенето при женитеПри секса повече калории харчат мъжете, а не жените, установиха британски учени. Докато силният пол изгаря 4,2 калории по време половия акт, при жените показателят е 3,1 калории, съобщи БГНЕС. Все пак, ако жената иска да остане млада, редовният секс е задължителен. Ако той се прави минимум веднъж седмично, стареенето ще се забави.

Няма хаос в Белия дом, уверява Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=356573

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че няма хаос в Белия дом, информира АП. В "Туитър" американският лидер написа, че са регистрирани най-добрите времена на борсите, "най-добрите икономически числа от години, безработицата е най-ниската от 17 г.

Създават звено за съдействие на големите горивни инсталации при кандидатстване за дерогация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367787

Създават звено за съдействие на големите горивни инсталации при кандидатстване за дерогацияСъс заповед на енергийния министър Теменужка Петкова в министерството на енергетиката се създава координационно звено. Основната му задача ще е да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи от операторите на големите горивни инсталации и обсъждане на конкретни мерки във връзка с предвидената възможност за дерогация от

Прокуратурата поиска закриването на 31 партии

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-poiska-zakrivaneto-na-31-partii-news267350.html

Софийската градска прокуратура поиска от съда в понеделник закриването на общо 31 политически формации. Разпускането се иска заради неучастие в политическия живот. По закон политическите партии са длъжни поне веднъж на пет години да участват в избори. Две от тези 31 партии не са подали и задължителния по закон финансов отчет пред Сметната палата за две последователни години. Партиите, за които се иска разпускане са: Българска национално – радикална партия; Социалистически младежки съюз; Съюз на демократичните партии и движения ЕРА-3; Отечествена партия на труда; Български бизнес блок; Алтернативно социалистическо обединение – независими; Движение "Народен юмрук" за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани; Българска християнска коалиция; Съюз България; Движение за единение на нацията, Движение кредитор на доверие; Политическо движение "Заедно за Сливен", Роден край; Камара на експертите; Републиканско – демократическо движение на всички отрудени и обременени; Обединена партия на пенсионерите в България; Съюз на националното достойнство "Гранит"; Българска национал-патриотична партия; Обединение "Достойна България", Народняшка земеделска партия "Никола Петков"; Политическа партия "Дела", Партия на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ); Северна лига; Гражданско движение "Глас", Черноморец; Партия Движение за социална солидарност; Българска индустриално аграрна партия; Единен пенсионерски съюз; Български граждани ЗБОРИМ; Нова Европа; Победа; Национално патриотично обединение; Движение за благоденствие и възход. Партиите, които не са участвали в избори и не са внесли финансови отчети за последните поне две години, са: Национално патриотично обединение и Движение за благоденствие и възход.

Кристиано в съда: Ако не се казвах Роналдо, нямаше да седя тук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6367771

Кристиано в съда: Ако не се казвах Роналдо, нямаше да седя тук"Ако не се казвах Кристиано Роналдо, нямаше да седя тук", заяви португалският ас на Реал Мадрид в съда, по време на разглеждането на делото срещу него за укриване на данъци, съобщи AS, цитира БГНЕС. След като даде показания, звездата на Реал отказа да прави коментари пред десетките репортери, обсадили съда в мадридското предградие Посуело де

Sanofi повиши прогнозата си за годишната печалба

http://www.investor.bg/evropa/334/a/sanofi-povishi-prognozata-si-za-godishnata-pechalba-244002/

С изключение на намиращия се под натиск отдел Diabetes всички поделения отчитат двуцифрен ръст

Как изглеждаше чинията на Бузлуджа през 80-те (видео)

https://offnews.bg//istoria/kak-izglezhdashe-chiniata-na-buzludzha-prez-80-te-video-661755.html

За всички е ясно, че дом-паметникът на БКП на Бузлуджа с днешна дата прилича повече на изоставен извънземен кораб, отколкото на място за срещи и митинги. 

Това обаче не винаги е било така. Клип от 1981 г. показва "чинията" на Бузлуджа в деня на нейното откриване, в пълния и блясък. 

Паметникът на Бузлуджа е открит на 23 август 1981 г. след 7-годишен строеж. Общата стойност на монумента възлиза на близо 15 млн. лв. Негов архитект е Георги Стоилов.

Едно от уникалните и малко познати факти, свързани със сградата е, че червената петолъчка на 70-метровия пилон са монтирани осветителни тела, чиято светлина е достигала до погледа на румънци, а в ясно време и до брега на Бяло море.

Вижте спомени от откриването на дом-паметника на Българската комунистическа партия във видеото, публикувано в YouTube канала "Спомени от Народната република".

В Турция арестуваха мъж, повредил паметник на Ататюрк, бил идолопоклонничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367768

В Турция арестуваха мъж, повредил паметник на Ататюрк, бил идолопоклонничествоМъж, нападнал и повредил паметник в Шанлъурфа на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, е бил поставен в ареста, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитиран от ТА. Мехмет Малбора, уличен търговец, бе задържан от силите на реда в събота. Той е бил предаден на съда, който е постановил задържането му в ареста.

ЕК предлага преглед на лицензите на всички големи горивни инсталации

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-predlaga-pregled-na-licenzite-na-vsichki-golemi-gorivni-instalacii-243994/

Разрешителните за работа трябва да поставят ограничения на емисиите спрямо най-добрите налични техники за очистка на пазара

В градината през август

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6366875

В градината през август. В цветната градина се размножават чрез разделяне на коренището многогодишните астри и делфиниум, флокс и божур. Към края на месеца може да се подготвят местата за засаждане на теменужки, маргаритки, незабравки и други цветя, както и да се засаждат различни видове вечнозелени храсти. Семената на много растения узряват и са готови за събиране. .

Първан Симеонов: Парламентът говори повече отколкото работи, а ДПС е част от управлението

http://www.mediapool.bg/parvan-simeonov-parlamentat-govori-poveche-otkolkoto-raboti-a-dps-e-chast-ot-upravlenieto-news267349.html

Партиите осъзнаха някои неща за "постистината" – това, че имиджът се оказва по-важен от факта, или че разказът за действието е по-важен от самото действие. И партиите вкараха говорители интерпретатори-разказвачи. И точно тези говорители изнасят в момента парламентарния дебат. А те не са точно политици, казва социологът от Галъп в интервю за Mediapool. Господин Симеонов, политическият сезон приключи. Сто дни след началото на 44-то Народно събрание как ви се струва то? Обществото дава нелоша оценка за управлението – това е отразено в нашите изследвания. А оценката за личните финанси, т.е. за икономическата обстановка, даже е добра. Може да е лятно, измамно, привидно или повърхностно, но при всички положения обществото свикна с мисълта за този управленски формат. Свикна с мисълта за по-радикални участници в него – патриотите. Нещо повече – имиджът на правителството не пострада от първоначалните скандали с нацистките снимки, продължи напред. Медийната среда трябва да отчетем, че също е услужлива. В парламента, разбира се, имаше и сблъсъци. Имаме ярко противопоставяне на опозиция и управляващи. За първи път от доста време насам. Досега бяхме свикнали да виждаме опозиция в тила на ГЕРБ, сега имаме опозиция по фронта. Това стяга и двата лагера. Като по този начин се постига известна консолидация и на двата лагера – и на управляващите, и на опозицията. Тук трябва да се каже обаче, че в края на политическия сезон, първи за това управление, то още не е публикувало програма. Въпросните сблъсъци не са ли имитационни, или иначе казано - всичко друго, но не и по същностни теми? Що се отнася до дневния ред – това е по-скоро наистина медиен дневен ред – псевдоскандали, които отнемат вниманието волно или неволно от други скандали: КТБ, теглене на заеми, реалната дълбочина на българо-ромския проблем. Изпадане в усещане за безметежност. Тия усещания са винаги малко измамни, особено когато на терена не се вижда цялостна нова алтернатива, защото изпускането на парата в политическите процеси у нас винаги се е случвало през нови играчи. Сега много нови играчи не се виждат и раздразнението към политическия елит в цялост остава в сила, но благодарение на доста фактори, сред които услужливата медийна среда, а (в чест на истината) и благодарение на обективно нелошите икономически показатели, в обществото в момента има известно спокойствие. Казвате "опозицията е по фронта", но пък не ви ли се вижда този фронт твърде несъществен: комунизъм – антикомунизъм, паметника пред НДК и прочие? За първи път от много време в българското общество в парламента трайно няма от онези дясно-либерални и прозападно ориентирани сили, които обикновено говорят от една страна за съдебна система, морал и справедливост, а от друга – за намаляване на разходите, т.е. за реформи. С две думи – няма политическа сила, която да казва "харчете по-малко пари". ГЕРБ харчи пари, а БСП е лява опозиция и казва "харчете още повече". Няма кой да твърди обратното. А знаете, че същностният политически дебат е дебатът за пари. Затова може би е усещането, че няма същностен политически дебат. Втората причина е, че опората на тези прозападни, реформаторски сили е леко разклатена. Доскоро мислихме, че има ясна грешна и правилна страна на историята, а в момента нещата малко се промениха. Доскоро мислихме, че има един Запад с една ясна воля, сега не е точно така: не е много ясно кое е САЩ, кое е Германия; заради президента Тръмп самата политика в САЩ не е особено ясна. Т.е. ние имаме тежка за либерално-десните формации ситуация, особено като добавим и че са бити в политически план. Но от друга страна – вакумът, който се създава, може да доведе до опит тази есен да се създаде нова опозиция. И към червената да бъде добавена и синя, която да говори по-радикално към ГЕРБ. Освен това те и медиите мъничко харесват тия преградни скандали, в които се скандализираш за паметника пред НДК, за да не се скандализираш особено за КТБ. Това се благоприятства и от факта, че парламентът говори повече, отколкото работи. Т.е. вкарва се повече пушилка, защото партиите осъзнаха някои неща за "постистината" – това, че имиджът се оказва по-важен от факта, или че разказът за действието е по-важен от самото действие. И партиите вкараха говорители интерпретатори-разказвачи. И точно тези говорители изнасят в момента парламентарния дебат. Те не са точно политици – вижте например Тома Биков от ГЕРБ и Александър Симов от БСП. Има и още една причина ГЕРБ и БСП да изглежда, че не се карат по основното, най-грубо казано, а по странични теми. И тази причина е, че БСП преди няколко години, а ГЕРБ сега, биват свързвани с модела КОЙ. Имам някакво усещане обаче, че БСП прави някакви опити за освобождаване от този модел. Виждат се опити да скъса опашката – доколко може да стане, това е отделен въпрос. Напоследък обаче имам усещането, че ГЕРБ съжителства мирно с модела КОЙ. Имаше, разбира се, едни етюди със спиране на обществени поръчки и прочие, но това изглежда да е в минало време. Та, ето ви още една причина, поради която тия хора не се карат. По тая вечна ос Изток – Запад, или либерално – консервативно, прагматична политика, морализаторска политика, един прочит на съдебната реформа – друг такъв, моделът КОЙ, имам усещането, че градската десница е еднакво далеч от всички, които са в парламента. Означава ли това, че всички, които са в парламента, пък са еднакво близки? Означава, да. Вижте какво става, когато в парламента ги няма тези прозападни сили – стигна се до там, че ГЕРБ трябваше да бъде ударен леко през пръстите, за да преосмисли една законова поправка. В този ред на мисли и заради констатацията ви, че парламентът говори повече отколкото работи, как се връзва ударното приемане на закони, свързани със съдебната власт в последните дни на парламента. Как се обяснява, че в тази ситуация опозицията мълчи? Обществото не се интересува от тези детайли много. А то не се интересува, защото десните хора не му разказват тази история достъпно. Разказват сложно и не могат да обяснят. А обществото иска да чуе, че лошите бързо отиват в затвора. Категорично не иска да слуша и не разбира за квотите във ВСС. Тук опозиция и управляващи нямат голям проблем, по-скоро имат проблем с външни фактори. Но пак казвам – тези в България, които говорят за подобна тематика, в момента са в ъгъла, паднали са на избори. И не на последно място – има активизация на прокуратурата, поискани са рекорден брой депутатски имунитети, което се харесва на хората. И да не пропуснем пак медиите – кой точно ще обясни детайлите на приетите набързо промени? Кой вестник ще ги публикува? Кой ще ги обяснява, кой ще ги обговаря? Властта е в комфортна ситуация. Преди дни излезе класация, според която Атака е най-антизападната партия в цяла Европа. Как стигнахме дотам, че подобна формация да е в управлението? Първо да уточним – в България антизападен можеш да бъдеш само на думи. Нима някой се съмнява, че българинът има упование в ЕС? Нима някой смята, че ЕС не е полезен за България? От тази гледна точка всичко може да се случва само на приказки, но като стане дума за политическа жизненост всеки с всекиго ще се събере. България няма истински политически кръстопът. Ясно е, че някакви произточни сили нещо може да пробват да клатят, но от това не би произтекъл кой знае какъв резултат. Напротив – Западът охотно прие да пуснем една произточна съставка в управлението, за да може то да се хареса на хората повечко и да мируваме тук в България и второ това не е първата произточна съставка в управлението. В предния мандат това бе АБВ. Това се прави, защото за Запада Борисов е един от потенциалните мостове на Североизток и Югоизток. Трето – обществото го приема, защото самият Сидеров е удивително маркетингов човек. Избира един стил и го следва неотклонно. Ето – напоследък е споменал за Евразия само веднъж. Това, което е малко неприятно за гледане от гледна точка на хората, които вложиха особено много сили в протестите през 2013 година – сега, четири години по-късно стана ясно, че Борисов чудесно съществува с модела "КОЙ", с Атака и прочие. Думите ви означават ли, че ДПС е скрит партньор и за това управление, както се констатираше и за кабинетът "Борисов" 2? Да, това е поведението на ДПС. То е част от управленския конгломерат, разбира се, малко по-прикрита. ДПС се сражава с патриотите, като това нахъсва и тях, и патриотите. В същото време ДПС не се синхронизира с БСП в своята опозиционна иначе заявка. Затова и смятам, че БСП е единствената опозиция. Тъй като не можем да кажем и за господин Марешки, че е опозиция. Той също е част от управлението, макар и малко по-непослушна. И като всяка такава част ГЕРБ се опитват да го направят по-послушен. Ето защо и ДПС не питае особено топли чувства към Воля. И тук трябва да кажем, че с тези играчи на БСП й се получава да изглежда като единствената опозиция. Големият успех на социалистите е, че изнесоха скандалите навън, тъй като преди няколко седмици бяха вътре в тяхната партия. Нещо повече – БСП хвърли един горещ картоф към ГЕРБ с комисията "НДК" и ГЕРБ лекомислено решиха, че могат да отиграят тази ситуация, но не им се получи. Впрочем, скандалът НДК засега ми се струва първата и засега единствена имиджова грешка на Борисов за този мандат. Да, но скандалът НДК тръгна от ГЕРБ, а не от БСП. Това е така, защото ГЕРБ винаги е бил конгломерат и Борисов винаги е лавирал между няколко стълба, така да ги наречем. Той често настройва едни срещу други, накрая ги помирява. Струва ми се, че от това е част и ДПС. Дори наблюдавам, че ДПС се опитва да лови риба в мътната вода "НДК" в момента. Така че скандалът наистина тръгна от вътрешната управленска мрежа. Какви са размерите на скандала? Ами не са малки. Първо защото връзката Борисов – Боршош е видима. И после защото за първи път виждаме Томислав Дончев в скандална ситуация. Той е несъмнено рейтингов и смислен човек и досега не е бил забъркван в скандали. Лиляна Павлова, също символен министър за Борисов, също рядко може да бъде видяна в такава ситуация. Може би след скандала с винетките, това е вторият подобен случай. Така че "НДК" е имиджова щета за ГЕРБ. Лошото обаче е, че председателството ще се свързва с това, още повече при външнополитическите амбиции на Борисов. Защо според вас Борисов в този си мандат се фокусира извън България? Подготовка за председателството ли е тази му нова роля или опит да се отвлече вниманието от вътрешни проблеми? Това е подготовка за председателството, от една страна, и от друга – това е опеката на Германия върху нас. Трето – Борисов вече е един от старите лидери в Европа, т.е. един от най-опитните, колкото и странно да звучи това. В този смисъл трябва да отбележим, че Борисов е един от малкото, които могат да си говорят с всички, замислете се: може да говори с Москва, може да си говори с Ердоган, може да си говори с юга на Европа, защото сме кажи-речи от същата черга, може да си говори с Балканите, може да си говори с Вишеград, ето казва "моят приятел Виктор". Така че той се явява като един от потенциалните парламентьори в Европа. Той съзнава това обстоятелство, гарнирано със специфичното ни географско положение, и така от обстоятелството се опитва да направи фактор. В този смисъл – радостно е това, което става с Македония, защото кой ако не ние да я водим на Запад и по-далеч от Изток. Как се връзват тези ваши наблюдения с факта, че във всички мониторингови доклади за България се констатира корупция, липса за желание за преборването й? Струва ми се, че тук трябва да се погледне по-цинично. За Запада е по-важно ние тук да сме здрави и мирни, отколкото да сме красиви и чисти. Как си обяснявате факта, че в България по-видимата фигура на тема вътрешна политика се оказва Валери Симеонов? Доскоро Борисов решаваше, образно казано, всеки проблем. И влизаше във всяка ситуация. Сега не е така. Той е избрал да бъде навън, което отваря празнина. А тази празнина се заема, парадоксално донякъде, от Валери Симеонов. Той се занимава с всичко. Не знам дали това поведение има санкцията на Борисов, според мен – не. Не знам и дали Симеонов си дава сметка за потенциалните рискове, които крие то. Обикновено, който изпъкне освен Борисов, в един момент губи политически късмет. Не знам дали премиерът всъщност не се възползва от Симеонов като от лошо ченге, защото той е в състояние да каже на работодателите едни лоши неща, например. По-важният избор, струва ми се, е друг – обществото приема Валери Симеонов. Нямаше никакъв проблем с него. Поне това показват социологическите данни. Дори наблюдавам, че заформящата се идеологическа мисъл около ГЕРБ промотира една национално-консервативна прозадна идентичност на ГЕРБ. Говорителите, които партията ползва, обясняват това напоследък. Говорят леко-националистически. И опитват да вкарат патриотите в идеологията на ГЕРБ, ако ГЕРБ и идеология (освен ако не е суджук) могат да имат общо. Ще има ли сблъсък между Борисов и президента Радев и то на фона на искрите, които прехвръкнаха между президентството и ГЕРБ? Много отдавна сме имали възможност да прогнозираме, че сблъсъкът между президент и премиер няма да бъде между Борисов и държавния глава. Този сблъсък ще бъде по-скоро Радев – ГЕРБ, или Радев – Цветанов, на каквото и станахме свидетели. Борисов, съвсем класически, ще бъде помирителят. Съвсем очаквано ГЕРБ се опитват да изтикат Радев по в ляво, за да го дискредитират. Отново политическо поведение без изненада. По-интересното в случая е поведението на Радев – той можеше да игнорира това, но влезе в близкия бой, явно му харесва това. Играе му се в това. Борисов рано или късно, даже смятам, че вече това е факт – ще види конкуренция в Радев.

ЦСКА 1948 взе и Андон Гущеров

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-vze-i-andon-gushterov-661756.html

Отборът на ЦСКА 1948 ще се подсили с още един атакуващ футболист. Става дума за крилото на Септември Симитли Андон Гущеров, който ще се присъедини към състава на Валентин Илиев.

Футболистът от Петрич има богат опит по родните терени, като до момента е носил фланелката на Славия, Вихрен, Монтана, Любимец, Пирин Благоевград и Нефтохимик .

По информация на нашата медия Гущеров е отказал веднъж много сериозна финансова оферта на ЦСКА 1948, но вчера е дал принципно съгласие да се присъедини към отбора. Гущеров не игра и в контролата на Септември Симитли тази вечер с Кариана Ерден.

Иначе, в историческия си първи мач в Трета лига ЦСКА 1948 ще се изправи срещу Беласица (Петрич). Това отреди изтегленият днес жребий за първенството на Югозападната Трета лига. Мачът е на 12.08 (събота) от 18.00 часа на стадион "Драгалевци".

Като дерби на кръга пък се очертава гостуването на Миньор (Перник) в Банско. Марек пък стартира с домакинство срещу Пирин (Разлог).

Друг от фаворитите за промоция във Втора лига - Хебър (Пазарджик), започва с Балкан в Ботевград. Новият Чавдар (Етрополе), който преди година взе лиценза на Правец, се изправя срещу Сливнишки герой в Сливница.

Уседналост от поне 3 години ще дава най-голям шанс за прием в първи клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367756

Уседналост от поне 3 години ще дава най-голям шанс за прием в първи класНови правила за прием в първи клас ще бъдат въведени с наредба на Министерството на образованието и науката (МОН), чийто проект вече е публикуван на сайта на ведомството. Проектонаредбата предвижда общините да разработват система за прием с водещ критерий близост на училището до постоянния/настоящия адрес на родителя/настойника, предаде Би Ти Ви.

Битият оттегли жалбата си и пуснаха Динко

http://dnes.dir.bg/news/inko-mbol-dinko-velev-26153586

Наблюдаващият прокурор при Районна прокуратура-Първомай пусна на свобода прочулия се като "ловеч на бежанци" Динко от Ямбол, който по паспорт е Господин Вълев.

Роналдо дава показания за укриване на данъци в размер на 15 милиона евро

http://www.cross.bg/evro-miliona-ronaldo-1550689.html

/КРОСС/ Звездата на световния футбол Кристиано Ронално даде показания пред испански съд по обвинения в укриване на данъци за близо 15 милиона евро. Най-скъпоплатеният спортист в света твърди, че "съвестта му е чиста". 32-годишната звезда на Реал Мадрид е поредната мишена на испанското правосъдие, което е взело на прицел избягването на плащането на данъци сред водещите футболисти. Кристиано Роналдо отговори на въпросите на разследващия прокурор на закрита съдебна сесия в мадридското предградие Посуело де Аларкон. Звездата използва странична врата за да избегне стълпотворението на медиите пред централния вход. Обвиненията срещу 32-годишния португалец засягат период между 2010 и 2014-та. Според прокуратурата той е използвал фирмена структура в Ирландия и на британските Вирджински острови за да укрие приходи, получени в Испания от права за използване на неговия образ. Сесията продължи 90 минути, на излизане от съда Ронално не направи изявление. Ако бъде признат за виновен, Роналдо рискува глоба от 28 милиона евро и три и половина години затвор. По сходни обвинения колегата му от Барселона Лионел Меси получи миналата година 21 месеца затвор, при това за значително по-малка сума - четири милиона. Този месец испанското правосъдие разреши аржентинецът да плати 252 хиляди евро вместо да попадне зад решетните.  

Параходство Български морски флот поръча 6 кораба на китайски корабостроителници

http://econ.bg/Новини/Параходство-Български-морски-флот-поръча-6-кораба-на-китайски-корабостроителници_l.a_i.746469_at.1.html

Параходство Български морски флот - АД сключи договор на построяването на нови 4+2 кораба за превоз на насипни товари с една от трите най-големи...

Само 5% от фирмите по времето на „Борисов“ 1 са оцелели

http://frognews.bg/news_139277/Samo-5procenta-ot-firmite-po-vremeto-na-Borisov-1-sa-otseleli/

Само 5% от фирмите, създадени през втората половина на първия мандат на Бойко Борисов са оцелели до 2015 г. Това сочи официална статистика на НСИ. Става дума за фирми, регистрирани през 2010 г.

Спасяват с хеликоптер пострадал мъж в Пирин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spasiavat-s-helikopter-postradal-myzh-v-pirin-2040035

Спасителна операция по спасяването на мъж, който пострада тежко край Тевно езеро в Пирин се провежда с хеликоптер.

Въздушните екипи на застрахователно дружество "Лев Инс" и "Активна грижа" са мобилизирани и в момента медицинс

Семейството, пропаднало с асансьор в метрото, е подало жалба

//dariknews.bg/regioni/sofiia/semejstvoto-propadnalo-s-asansior-v-metroto-e-podalo-zhalba-2040024

Бащата, който със семейството си пропадна с асансьор на метростанция "Младост 1", съобщи пред БНР, че е подал жалба. Той посочи, че е разочарован от липсата на човешко отноше

Как се прави бизнес в България: под 5% от фирмите оцеляват 5 години

https://offnews.bg//ikonomika/kak-se-pravi-biznes-v-balgaria-pod-5-ot-firmite-otceliavat-5-godini-661728.html

5-годишното оцеляване на фирмите в България е трудно, а в някои сектори - почти невъзможно. Едва 4.8% от създадените през 2010 година работят през 2015 година, показват данни на НСИ за демографията на предприятията у нас през 2015 г. Този период преживяват 10.5% от сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" и това е най-високият процент. Най-ниският е в добивната промишленост - 3 на сто.

През 2015-а у нас са действали 339 175 предприятия (изследването не включва холдинговите дружества), с 1.9% повече от 2014-а. 44.9% от тях нямат нито един служител (152 345), с един до четирима са 40.1% (136 133). В периода 2011-2015 г. с 5 до 9 са били 7.4%, с 10 и повече - 8 на сто. В последната група с най-много служители са наети 69.5% от всички работещи у нас.

Тогава са създадени 11.9% от общия брой фирми, най-много са в търговията и авторемонтите (44.2%). Такъв е средният годишен процент на създадените предприятия за 2011-2015 г. 25 516 от новите предприятия нямат нито един служител, 13 381 - един до четирима. Едва 515 са наели 10 и повече.

През 2014 г. са създадени 39 333 фирми. Година по-късно са оцелели 80.8% (31 779). Най-устойчива е групата с 10 и повече служители (90.2% оцелели), а ако говорим за устойчиви сектори, води "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". Най-трудно оцеляват в "Операции с недвижими имоти" - едва 67.2% са живи след година. В прехвърлилите 1 година фирми работят 90 572 души. 64.1% от тях са концентрирани в три сектора - търговия и ремонти на коли (37.1%), преработваща промишленост (15.4%) и хотелиерство и ресторантьорство (11.6%).

Немалко фирми не оцеляват и една година. През 2014 г. са "умрели" 34 518 предприятия, или 10.4%. Работа са загубили 2.9% от заетите. 45.4% от закритите предприятия са в търговията и авторемонтите. Най-устойчиви са в добивната промишленост, ВиК и управление на отпадъците, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни вещества (под 1% умрели предприятия).

Кейт Мидълтън отново стилна на официално посещение в Белгия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6367740

Кейт Мидълтън отново стилна на официално посещение в Белгия (Снимки)Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън отново впечатли със стилни тоалети – този път по време на официално посещение в Белгия. Визитата на Кейт, принц Уилям и принц Чарлз започна в неделя. Първо те почетоха паметта на загиналите в Пашендейската битка. На възпоменателната церемония присъстваха и белгийските крал и кралица Филип и Матилд,

Етническите малцинства са горивото на разпростирането на талибаните в Афганистан

https://www.actualno.com/analysis/etnicheskite-malcinstva-sa-gorivoto-na-razprostiraneto-na-talibanite-v-afganistan-news_625204.html

Талибаните традиционно разчитат на етническите пущуни в борбата си срещу правителството на Афганистан, но са започнали успешно да привличат към себе си недоволни членове и на други етноси, докато разширяват обхвата си. Лишените от граждански права общности на етническит

Сервират ли ни стара храна в „ол инклузив” хотелите по Черноморието?

http://www.moreto.net/novini.php?n=356559

Мит или практика е ресторантите "ол инклузив" по морето да предлагат останала от предходните дни храна, продукти с изтекъл срок на годност и некачествен алкохол. От началото на лятото инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са извършили близо 2900 проверки по Южното Черноморие, при които са съставили 100 акта.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване