07/31/17 11:21
(http://www.clubz.bg/)

Руснаците вече ще чакат месеци за US визи

От Държавния департамент отказаха да коментират точния брой на персонала на посолството и на консулствата на САЩ в Русия, предаде Ройтерс.

Представител на дипломатическото ведомство обаче нарече действията на Москва "достойни за съжаление и с нищо непредизвикани".

"Проверяваме ефекта на едно такова ограничение и това как ще отговорим на него", съобщи представителят, пожелал анонимност.

Лично руският президент Владимир Путин обяви в неделя, че 755 души трябва да си тръгнат от дипломатическите мисии на САЩ в Русия. Мярката е в отговор на затегнатите санкции, които САЩ наложиха на Москва.

От 2013 г. насам персоналът на американските дипломатически мисии в Русия, сред които посолството в Москва и консулствата в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, наброява 1279 души. Това сочат данни на Държавния департамент от тогава. Те включват 934-ма "наети местни служители" и 301 "пряко наети" от общо 35 американски правителствени учреждения.

Тази статистика намеква, че настоящият брой на американците, принудени да напуснат Русия, ще бъде доста по-малък от 755 души.

"Нямаме 755 американски дипломати в Русия", заяви бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол в туитър в неделя.

Ограниченията вероятно ще засегнат бързината, с която САЩ са в състояние да обработват руските молби за визи, допълни Макфол.

"Ако тези ограничения са реални, руснаците трябва да са готови да чакат седмици, ако не месеци, за да получат визи, за да дойдат в САЩ", допълни той.

САЩ сами трябва да решат кои техни дипломати и сътрудници на мисиите ще останат в Русия и кои ще си заминат, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той бе попитан защо Русия отговаря на новите американски санкции, макар те все още да не са подписани от президента Доналд Тръмп и по тази причина не са влезли в сила.

"Работата е там, че след като и Конгресът, и Сенат приеха този законопроект, знаете, че в бъдеще фактически автоматично и де факто този законопроект ще придобие формата на закон. Т. е. дори президентът на САЩ дза не подпише това, то все едно ще приеме формата на закон. И затова нямаше какво да чакаме", обясни "гласът" на Владимир Путин.

Публикувана на 07/31/17 11:21 http://clubz.bg/56783-rusnacite_veche_shte_chakat_meseci_za_us_vizi

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване