07/31/17 12:19
(http://www.klassa.bg/)

ТОП 10 на най-влиятелните страни в света

 

Ежегодното проучване за най-влиятелните страни в света, беше представено от US News и World Report.

Медийната организация оцени 80 държави по редица критерии, включително културна история, гражданство и качество на живот.
Ключов фактор при определянето е оща и „властта“, която определя икономическата и политическата страна на една държава и претегля силата на нейните международни съюзи
Друга ключова мярка е "властта", която определя колко икономическа и политическа страна е
Повече от 21 000 души са били проучени с цел да се открие как се възприемат нациите в глобален мащаб.

Ето и подреждането в класацията:

10. Обединени арабски емирства - ОАЕ е един от най-големите вносители на оръжие в света и след Саудитска Арабия има вторият по големина бюджет за отбрана на някоя от арабските държави.

9. Саудитска Арабия - Петролните запаси на Саудитска Арабия позволиха на страната да стане една от най-богатите и най-могъщи нации в Близкия изток. Държавата от Персийския залив отдавна се смята за близък съюзник на САЩ, Великобритания и други западни държави.



Saudi Arabia's Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman Charles Platiau/Reuters
 

8. Израел - За държава с население от малко от 8 милиона, Израел има извънредно влияние на световната сцена. Въпреки продължаващия палестински конфликт еврейската нация има силна икономика и високо равнище на образование и доход на глава от населението за своите граждани.

7. Япония - Една от най-технологично развитите държави, Япония се гордее с третата по големина икономика в света, след като се възстанови от цунамито през 2011 г., което разби инфраструктурата и производството.

6. Франция - С БВП на глава от населението от $ 42,384 (£ 34,581), Франция се гордее с една от най-големите икономики в Европа и е един от най-големите износители на оръжие в света. Неговото влияние се разпростира по целия свят "чрез своята наука, политика, икономика и може би преди всичко култура", пише US News.

5. Германия - Често разглеждана като икономическа електроцентрала на Европа, най-населеният народ на континента вижда ролята си на световната сцена все по-важна от обединението през 1990 г.

4. Обединено кралство - "Обединеното кралство е силно развита нация, която упражнява значително международно икономическо, политическо, научно и културно влияние", пише US News. Въпреки че не е известно как очакваното излизане от Европейския съюз ще засегне позицията на страната, нацията изглежда досега е издържала шока от резултата от референдума.

3. Китай - Възходът на Китай е доста забележителен. Дом на 1,4 милиарда души, страната вече има най-голямата военна сила в света и експертите предвиждат, че ще бъде най-голямата световна икономика до 2050 г.

2. Русия - Русия се възползва от своите природни ресурси, за да стане една от най-богатите нации в света. Нейните военни разходи като процент от БВП продължават да надхвърлят тази на страните в НАТО със значително разстояние. Понастоящем изразходва 5,4% от годишния си БВП за отбраната - най-близката страна от НАТО идва в сравнение с САЩ, която харчи 3,3%.

 1. САЩ - Близо 75% от респондентите заявиха, че са загубили "известно уважение" към американското ръководство след президентските избори през 2016 г., но страната все още е най-силната. Нейното икономическо, политическо, културно и артистично влияние оформя света, а огромният отбранителен бюджет от около 600 млрд. Долара (494 млрд. Паунда) и водеща икономика я нареждат на върха.


 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване