08/01/17 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Брекзт може да опустоши най-важната част от икономиката на Великобритания

 Великобританското правителство планира да спре гражданите на ЕС да работят и живеят в Обединеното кралство без визови изисквания, пише изданието Quartz, цитиран от SofiaPress.

Това се очаква да се случи през март 2019 година, когато бъде финализиран Брекзит. Решението не е окончателно, защото са възможни промени през следващите 18 месеца.
Ако обаче се случи, планът може да бъде опустошителен за сектора на услугите, който е жизнена сила в британската икономика, съставляваща около 80% от БВП.

Проблемът с прекратяването на свободата на движение за гражданите на ЕС е, че в ЕС има голям брой работни места.
Секторът на услугите разчита на нискоквалифицираните работници от ЕС, които заемат работните места, които британците не искат. Институтът за изследване на обществената политика (IPPR) установи, че някои отрасли запълват около една трета от работните си места с работници от ЕС.

Дори в Националната здравна служба (NHS), мигрантите от ЕС представляват 10% от лекарите и 4% от медицинските сестри. IPPR заяви, че NHS ще "се срине" без мигранти от ЕС.
Правителството на Обединеното кралство не представи конкретни планове за това как гражданите на ЕС ще кандидатстват за пребиваване или работа във Великобритания. Каквато и да е политиката на страната, решението няма да бъде известно в следващата една година.
Изглежда, че гражданите на ЕС започват да се отказват от острова така или иначе. Годишната нетна миграция е била 248 000 през 2016 г., което е спаднало от 332 000 през предходната година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване