08/02/17 11:19
(http://www.klassa.bg/)

Kолко пари получват европейските кралски семейства от своите данъкоплатци

 14 са активните монархии в цяла Европа. Някои от тях са изключително независими, други получават щедри дарения и биват поддържани от своите правителства, а някои не получават нищо.

Има дори един милиардерски принц, който няма страна, която да управлява и не получава никаква издръжка. Това е Алберт, принцът на Торн и Таксис.

Той няма държава, която да управлява, но технически е германски принц. След смъртта на баща си през 1990 г., Алберт става един от най-младите милиардери в света, а активите му включват недвижими имоти, изкуства и технологична компания.

През 2014 г. Форбс изчислява, че богатството му е около 1,6 млрд. Долара (1,23 млрд. Паунда).

 

Папата, Ватикана –  също не получава заплата
Папата, ръководителят на Католическата църква, не получава годишна заплата. Той обаче отговаря за бюджета на Ватикана, който има приходи от около 300 млн. долара годишно, които отиват за покриване на разходите му, наред с други неща.
Оценено е, че богатството на Ватикана е някъде около 10 до 15 милиарда долара, според Time Magazine.

 

Принц Ханс-Адам II, Лихтенщайн – малка надбавкаПринцът не получава заплата, но приема надбавка от 250 000 швейцарски франка (200 000 паунда) и не плаща данъци.

Княжеската къща на Лихтенщайн получава богатството си от частната си банка, LGT Group, и огромните инвестиции, направени от Фондация „Принц Лихтенщайн“, която се грижи за имуществото, горите и винарната.

През 2008 г. Forbes изчисли, че семейството има нетна стойност от около 5 млрд. Долара (3,8 млрд. Паунда).

 

Крал Фелипе VI и кралица Летициа, Испания – 7 млн. паунда

Испанската корона получава обща сума пари от държавата, която възлиза на 7,8 млн. евро през 2014 г. и 2015 г.

От това кралят получава компенсация, изплащана на месечни вноски, в размер от 236 544 евро (211 124 паунда). Кралицата получава 130,092 евро (116,112 евро), принцът 189,228 евро (168,892 паунда) и принцесата 106,452 евро (£ 95,012), според Casareal.
Кралското семейство управлява осемте кралски дворцеца в страната, пет религиозни резиденции и десет манастира, основани от короната.

 

Великият херцог Анри, Люксембург – 9 млн. паунда за текущи разходи и малка надбавка.
Макар и да не получават заплата, семейството на Великото диктато на Люксембург е получило 300 000 златни франка (240 000 паунда) всяка година след конституционното преразглеждане от 1948 г., за да изпълнява функциите си.
Бюджетът за 2017 г. също така позволява 10,1 милиона евро (£ 9 милиона) за разходите на домакинствата на големия херцог, според изданието monarchie.lu.

Собствеността, администрацията, контролът и приходите от частното богатство на къщата на херцога са изключителни за притежателя на короната.
Кралица Маргрет II, Дания – 9,6 милиона паунда

От 1 април 2017 г. датската гражданска листа предоставя на кралското семейство £ 800,813, на месец или £ 9,6 милиона за годината. Принц Хенрик, съпругът на кралица Маргарет, получава 10% от това, докато принцеса Бенедикт, сестрата на кралицата, получава 1,5%, пише kongehuset.dk.

Парите покриват разходите за дейността на кралицата и кралското домакинство, както и някои други частни разходи.

Кралските колекции на изкуството принадлежат на кралицата в качеството й на суверенни и частни лица, въпреки че голяма част от тях се показват в галерии и музеи, за да се видят от публиката. Някои от царските дворци са частна собственост на кралското семейство, а някои са собственост на държавата.

Крал Филип, Белгия – 10,4 милиона паунда
Гражданският списък на Белгия покрива всички разходи, направени пряко от краля, като  през 2013 година са му отпуснати 11,6 милиона евро (£ 10,4 милиона), според изданието monarchie.be. Освен това правителството финансира редица допълнителни услуги за подпомагане.

Белгийските кралски имоти са собственост на държавата или на The Royal Trust.
Някои от имотите се използват от кралското семейство, докато някои от тях са обществени паркове, голф клубове и сгради, отворени за обществено ползване. Фондът е автономна публична институция и е финансово независима.

Принц Алберт II, Монако – 39 млн. паунда
През 2015 г. сумата, която Монако е похарчила за кралските особи, възлиза на 43,5 милиона евро (39 милиона паунда), от 35,7 милиона през 2013 г.
Форбс оценява, че домът на Грималди, кралското семейство на Монако, е струвал 1 милиард долара през 2010 г. Той се състои от дворци, изкуство, антични автомобили, акции в курорта Societe des Bains de Mer и редки колекции.

Принц Алберт II, управляващият монарх, е един от най-богатите монарси в света. През 2006 г. създава фондация „Принц Алберт II“ от Монако, която подкрепя устойчиви и етични проекти по целия свят.

Кралица Елизабет II, Великобритания – 42,8 милиона паунда


През 2016-17 г. сумата, която кралицата получава, възлиза на 42,8 милиона паунда. Кралицата също е получила 14.9 млн. паунда, от източници, включително наем на имоти.

Короната и Бъкингамския дворец не се смята за лична собственост на кралицата, но принадлежи на британската държава. Кралицата обаче притежава свои жилища в замъка Балморал и двореца Сандрингам.

През 2011 г. Forbes оценява нетната стойност на британското кралско семейство около 500 млн. долара (383 млн. Паунда), съставена от имоти, изкуство и инвестиции, посочва royal.uk.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване