08/02/17 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Архитекти предложиха нови строителни закони

 Написването на 2 нови закона за строителството и инвестициите и отделно за устройството на територията предлагат от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Според председателя на организацията арх. Борислав Игнатов те трябва да заместят ЗУТ, който вече не отговаря на съвременните изисквания. Той посочи, че основните проблеми в закона са свързани с прекалено многото документи, противоречивите правила, размиването на отговорностите, водещо до недобросъвестни практики. „Време е да се премине от разрешителен към забранителен режим“, предложи той. По думите именно ЗУТ е една от причините България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение за строеж.

От КАБ предлагат още въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, както и регистрационен, а не разрешителен режим, проверка на съответствието на проектите с устройствения план, като проектантите и архитектите да носят отговорност за качеството им. От камарата искат още въвеждането на електронна система за подаване на проектите и издаване на разрешения за строеж, която ще намали сроковете и таксите за хората, смятат от КАБ.

Относно множеството дефекти на ЗУТ арх. Петкана Бакалова обясни за размотаването от 7 месеца, на което са били подложени наематели на 20 кв. м бивша бакалия, решили да настанят в нея офиса си. Тя допълни, че е време да се опростят до максимална степен процедурите за малките обекти, а не те да се третират както всички останали – и за малка къща и за мол да са едни и същи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване