08/02/17 06:49
(http://www.clubz.bg/)

Полша иска репарации от Германия за Втората световна война

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви, че Германия трябва да изплати на Полша репарации за нанесените щети и за извършените престъпления през Втората световна война. Изявлението бе пред полската наицонална телевизия и бе цитирано от ТАСС.

Според Мачеревич от юридическа гледна точка Германия дължи такива репарации. 

"Не е вярно, че полската държава се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР", заяви Мачеревич.

Според него този отказ от репарации никога не е бил уреден от правна гледна точка и бил по-скоро политически акт.

Мачеревич говори по случай 73-тата годишнина от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори. Той изтъкна, че то е било жестоко потушено и е имало характер на геноцид.

"Това не беше борба с въстаниците, а убийства - дом след дом, жилище след жилище. Германия може само да се опита да смекчи своята вина, да заплати този страшен дълг, който тя има спрямо полския народ", каза още Мачеревич.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване