08/08/17 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Програмата на „Борисов 3” – претоплена и доста некачествена манджа

 Този кабинет има 66 приоритета. И студент първокурсник знае, че приоритетите винаги са само няколко, но пък има известен напредък, защото в предишната програма бяха цели 224

Проф. Александър Маринов, политолог

- Три месеца, след като пое властта, кабинетът представи управленска програма за 4-годишно управление, чиито текст се простира на 128 страници. Как оценява нейното съдържание проф. Александър Маринов?

-  Вижте, аз съм имал възможност да коментирам подробно и програмите на предишните правителства на Борисов. В това отношение имаме една претоплена и доста некачествена манджа, ако мога така да се изразя. Първо, искам да отбележа, че тази програма се появи с голямо закъснение. Второ, това не е програма в точни смисъл на думата. Програмата на едно правителство включва такава структура и показатели, които могат да бъдат измерени, проверени и отчетени дали се изпълняват или не. Тук имаме по-скоро една белетристика, една поезия с маската на проза, ако мога така да се изразя, пожелания, хубави думи и т.н. Много голяма част от тези неща, давам ви за пример предприемаческият дух, как точно ще го мерим този предприемачески дух, не зная. Трето, което е много съществено, което непременно ще направи впечатление на по-внимателните читатели – имаме възпроизвеждане с тази програма на постановки, на цели, на действия, на мерки от втората и дори от първата програма на Борисов. Неща, които не са били изпълнени и сега се представят като нещо ново, въпреки че междувременно твърдяха колко голям напредък имаме по тях. Това го има абсолютно навсякъде. Единственото, което може да се отбележи, че за разлика от предишната програма, програмата на коалиционното правителство с Реформаторския блок, сега нещата са доста по-уклончиви. Отпаднали са например конкретни срокове за доста цели, посочени за някакви опции с такива намерения и т.н. Следователно, аз смятам, че тази програма е много трудна както за изпълнение, така и особено за отчет пред обществото, защото с това какво е свършено, всеки може да говори каквото си иска.

- С какво обаче тя се различава от предишните, на предишните кабинети на премиера Борисов?

- Честно да ви кажа много ми е трудно да посоча разликите. Няма нищо, същият стил, същата объркана логика. Вижте, тук отново виждаме нещо, което го имаше и в миналата програма, за разлика от първата програма 2009 г., която поне беше написана както трябва. Имате 66 приоритета. Студент първокурсник знае, че приоритетите това са най-важните структуроопределящи цели, които винаги са няколко. Не могат да бъдат 10, да не говорим 60. Има известен напредък, защото в предишната програма бяха 224. Сега са намалели четири пъти. Но въпреки всичко, това което там е наречено като приоритет, не е приоритет точно в смисъла на думата. Разбира се има една разлика, че програмата започва с Българското европредседателство, което мен силно ме впечатли. И аз си направих труда да прегледам програмите на правителствата от страните от нашата черга, ако мога така да се изразя, които са имали председателство. Никъде няма да намерите в програма на правителството посочено като приоритет, при това на първо място, това европредседателство. Това не може да е ключов елемент в една програма на правителство за 4 години напред. Очевидно има неразбиране на логиката, по която се прави една правителствена програма.

- Защо, според вас, е сложено на първо място като приоритет европредседателството?

- Защото това ни пари под краката. Това се изтъква като много важна задача. Изглежда на него се разчита като някаква възможност да блесне лично самият Борисов и т.н. Много голяма логика би имало, ако редица важни цели, ако ги имаше, свързани с европредседателството, бъдат проведени последователно в програмата на правителството, това е друго нещо. Но едно такова мероприятие да се извежда и да се описва с най-различни ключови стъпки, за мен това е някаква проява на комплекс за малоценност.

- Не смятате ли, че то би могло да е направено, проф. Маринов, и от безпокойство, че ще се опитат да саботират работата на правителството и самото провеждане на председателството? Саботажи отвътре, от страната ни, имам предвид?

-  Вижте, според мен, ако това е било опасението, решението е удачно колкото да гасите огън с бензин. Защото програмата на правителството е най-политическият документ. От тази гледна точка ние бихме могли да потърсим друго решение, да кажем, има пример със страни като Словения, като Унгария, точно обратният подход беше възприет. А именно едно широко политическо и публично споразумение за избягване на такива политически атаки или саботаж, както го наричате, в името на националния интерес. А тук имаме точно обратното – това се поставя като приоритет на самото правителство и съвсем очевидно вниманието и критиките, къде основателни, къде пресилени, ще бъдат съсредоточени към тази точка първа на програмата на правителството. Първо, това ще ги питат – вие как го изпълнихте, защо не го изпълнихте? Ще бъдат посочвани различни аргументи, че не е изпълнено и т.н.

- Направи ми впечатление, че в раздел „Външна политика“ като цел трета, не първа, а трета цел е присъединяване на България към „Шенген“ и Еврозоната.

- Това се повтаря от програма в програма, знаете много добре.

- Да, но на първо място е сложена европейската интеграция, за която нашата външна политика почти няма роля в нея?

-Така е. Вижте, „Шенген“ и Еврозоната е една мантра, която се повтаря. Ще видим, разбира се, до каква степен това е постижима цел, защото знаете че има труднопреодолими пречки, а ми се струва, че основните аргументи, които са били и са изтъквани срещу тези две цели, особено срещу „Шенген“, Еврозоната е по-сложен въпросът, там е нужен много по-сериозен дебат. Но специално за „Шенген“ аз не виждам да имаме някакъв голям напредък, който да ни позволи да кажем, да следим внимателно как се изпълнява тази цел на програмата. И между другото това е много важен въпрос, валиден въобще за правителствените програми в България. Никой не се отчита за тях и никой не държи сметка, най-вече избирателите, това, което е записано там, което не е просто предизборно обещание, а управленски ангажимент, как е изпълнено. Да се извади този документ и да се започне точка по точка. Между другото моето съмнение е, че тези документи затова се пишат по такъв начин, че да не е възможно много прецизно да се проследи, какво точно е направено. Това не е случайно. Една обща такава белетристична продукция, един такъв текст, него можете да го извъртате както искате. Но големият въпрос е, има много примери в много страни по света, където хода на изпълнението на тези програми по показател е публично достояние и подлежи на отчет.

- Със срокове, отговорници и контрол.

- Точно така, да. И конкретни показатели, които показват изпълнено или не. Да кажем, типичният пример са прочутите британски споразумения за предоставяне на публични услуги. Там министерство по министерство е записано правим примерно в рамките на 4-годишния мандат или 3-годишен период как се разпределят целите, по какви показатели се смята, дали те са изпълнени, всичко това е качено в интернет, в сайтовете на министерствата и всеки, който иска и е заинтересован, може да погледна и да проследи – днес 3август докъде са стигнали.

- Според тази програма как ще живеем след 4 г., ясно ли е?

- Вижте, мога да ви кажа, че тази програма няма никакво отношение към това как ще живеем след 43 или 2 години, за съжаление. В нормалния случай би било така именно, наистина, програмата е един основен стратегически управленски инструмент, който насочва промените в живота на обществото и на хората към добро. Тук имаме един набор от думи, които са написани, за да се каже, че има програма.

Интервюто е на Радио „Фокус”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване