08/09/17 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Отглеждаме растения във въздуха

 Разработваните технологии за отглеждане на растения без почва и торове, може не само да помогнат за бъдещите космически мисии, но и да се окажат ключови за изхранването на непрестанно развиващия се свят. За Никиан Агабабай, студент по дизайн, точно това е било вдъхновение, да открие евтин начин за отглеждането на зеленчуци без почва и с минимално количество вода, което се надява да намали световния глад и да позволи на хората от бедните райони да генерират доходи.
Има разнообразни изследователски проекти, които се стремят да разработят нови методи за отглеждане на храна в космоса, като например проекта "Картофи на Марс" и експериментите на #LettuceOnMars в Университета на Саутхемптън. Но продуктите, произведени на Международната космическа станция (ISS), предоставили на Агабабай, който е четвърта година студент в Университета Трент в Нотингам, за основа на своят нова технология.
Астронавтите на борда на МКС са способни да отглеждат храни много далеч от най-близкото парче земя псредством сложна и скъпа пластмасова оранжерия. Семена се поставят във възглавнички, които заместват почвата, стимулират растежа на корена и задържат вода. През август 2015 г. астронавтите изядоха първите листа космическа маруля.
 
Агабабай адаптира тази технология, след като прочита 30-годишните изследвания на НАСА и интервюира професионалисти от бранша. Неговата много по-достъпна версия работи чрез поставянето на разсад в растителна камера във въздуха, като основно са използвани лесно достъпни материали, а хранителният разтвор се напръсква върху корените чрез пробити пластмасови бутилки и кислородът, който циркулира около откритите корени, стимулират растежа.
Освен евтините материали и липсата почва, Агабабай казва, че неговият комплект ще позволи на семействата живеещи в райони със суров климат да култивират зеленчуци, използвайки 90% по-малко вода от конвенционалните методи. Агабабай се свързва с перуанска благотворителна организация, наречена EcoSwell, за да види как местната общност в Lobitos може да използва прототипа, за да отглежда собствената си храна.
„Едно от предимствата при използването на комплекта е, че ще позволи на общностите да отглеждат разнообразни зеленчуци бързо и лесно”, казва Агабабай. "Общностите могат да изследват липсите на пазара и да видят дали могат да произвеждат продукти, които са уникални за района, които след това може да продават на по-високи цени и евентуално да реализират печалба.”
Агабабай се надява един ден да разшири технологията, за да може да се използва за по-големи количества продукция и ще представи комплекта за отглеждане на растения на изложението New Designers в Лондон следващото лято.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване