Адвокат запорира марката СДС

http://frognews.bg/news_140204/Advokat-zaporira-markata-SDS/

Адвокат Диньо Бозаджиев запорира марката СДС за неплатени му хонорари от 2013 г., обяви той пред НТ. Дължимата сума е петцифрено число, но той отказа да я уточни. ”В по-долния праг е”, каза единствено той.

Кметът обеща проблемите с трафика във Варна да бъдат решени радикално

http://www.barometar.net/89314/

Проблемите с трафика на Варна ще бъдат радикално решение с изграждането на бул.“Васил Левски“. Това заяви пред БНТ кметът на морската столица Иван Портних, който добави, че амбицията е проектът да бъде завършен в рамките на една година. Другата важна връзка е бул. „Сливница“, който ще отведе трафикът на тежкотоварните автомобили. След това основен акцент […]

Арендатори заграбват чужди земи в Монтанско

http://frognews.bg/news_140203/Arendatori-zagrabvat-chujdi-zemi-v-Montansko/

Протест на десетки земеделски производители в Монтанско. Причината – две фирми наемат земеделски земи без знанието на собствениците. Хората твърдят, че никой не ги е потърсил, за да сключат договор и не разбират, как земите им вече са отдадени на други фирми.

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_140202/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 16 август 2017 г. (сряда), във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Искър“ Център се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Искър“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „Петра“.

Успение на Пресвета Богородица

http://www.eurochicago.com/2017/08/uspenie-na-presveta-bogoroditsa-2/

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на края на земния път на Божията майка или на успението й. Според преданието, на този ден апостоли се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Българската православна църква отбелязва празника на 15 август. Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при при своя Син.

Северна Корея отлага нападението срещу Гуам

http://clubz.bg/57262-severna_koreq_otlaga_napadenieto_sreshtu_guam

ким чен ун 11

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун отлага решението за нападение над американската авиобаза на остров Гуам, съобщава държавната агенция КЦНА, цитирана от Ройтерс. Режимът в Пхенян ще изчака следващи действия от страна на САЩ.

Ким Чен Ун е инспектирал подготовката на севернокорейската армия в понеделник и е обсъдил с главнокомандващите план за изстрелване на четири балистични ракети към остров Гуам, съобщава още КЦНА:

"Той каза, че ако янките (американците - б.р.) упорстват в своите изключително опасни и безразсъдни действия на Корейския полуостров и околностите му, изпитвайки самоконтрола на КНДР, последната ще вземе важното решение, както беше обявено преди (за изстрелване на балистични ракети към остров Гуам - б. р.)."

Според анализатори отстъплението от агресивната риторика може да е опит за намаляване на напрежението, но може и да значи, че Северна Корея все още няма готовност да изстреля ракета рещу авиобаза "Андерсън" на остров Гуам.

Какви са реакциите

Новоизбраният президент на Южна Корея Мун Дже Ин заяви, че няма да допусне военни действия на полуострова.

"Военни действия на Корейския полуостров могат да бъдат решени от Южна Корея и никой друг не може да реши да предприеме действия без съгласието на Южна Корея. Правителството ще блокира потенциална война по всички възможни начини", заяви Мун в речта си по повод годишнината от освобождението на страната от японското управление през 1945 г.

Денят на Освобождението се празнува както в Южна, така и в Северна Корея. Той ще бъде последван от съвместни военни тренировки на американски и южнокорейски военни.

Китайският държавен вестник "Глобал таймс" публикува редакционен коментар, според който ролята на Южна Корея е на буфер между КНДР и САЩ:

"Тренировките със сигурност ще провокират Пхенян, който вероятно ще отговори радикално. Ако Южна Корея наистина не иска война на полуострова, трябва да спре това съвместно военно обучение."

Междувременно Китай обяви, че ще спре вноса на въглища, желязо и морска храна от Северна Корея в изпълнение на сакциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН преди 10 дни.

Резолюцията бе приета единодушно от 15-те страни членки на съвета и по преценка на американски държавни служители ще ограничи приходите от износ на КНДР с една трета. Повод за налагането на новите санкции бяха двата успешни теста на междуконтинентални балистични ракети, проведени от Пхенян през юли.

Китай е най-големият търговски партньор на режима в Пхенян - с него се осъществява близо 90% от външната търговия. Пекин бе обвинен от Вашингтон, че не прилага мерките срещу Пхенян и беше заплашен от вторични санкции върху китайски банки и предприятия, които са свързани със Северна Корея.

Япония ще търси гаранции за сигурността си от Вашингтон на среща на външните и военните министри на двете страни в четвъртък.

"Стратегическата обстановка става все по-груба и трябва да обсъдим как ще отговорим", заяви японският външен министър. "Ще разчитаме на САЩ да потвърдят ангажимента си за отбрана, включително от ядрена атака."

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че всяка атака на Северна Корея ще ескалира във война и ако Пхенян изстреля ракета срещу Гуам, "играта започва". Той увери, че армията ще пази страната от "всяка атака по всяко време и от всеки противник" и заяви, че жителите на остров Гуам са в безопасност.

Кунева пак се намърда в Брюксел

http://frognews.bg/news_140201/Kuneva-pak-se-namarda-v-Briuksel/

Бившият вицепремиер и партиен лидер в оставка Меглена Кунева се е сдобила с нов пост в Брюксел. Това се разбира от Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г.

Убито дете и 12 ранени при инцидент край Париж. Няма информация за пострадали българи

http://www.eurochicago.com/2017/08/ubito-dete-i-12-raneni/

Кола се вряза в тераса на пицария в парижкото предградие Сет-Сор в понеделник вечерта, предаде БТА. Автомобилът се e врязал почти изцяло в пицарията, след като e прегазил масите и e пробил витрината. Тринайсетгодишно момиченце е убито, 12 души са ранени, съобщи говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде. Четирима от ранените са в тежко състояние. Няма информация за пострадали български граждани при инцидента край Париж.

Д-р Гълъбова: Водим гражданска война срещу ценностите си!

http://frognews.bg/news_140200/D-r-Galabova-Vodim-grajdanska-voina-sreshtu-tsennostite-si!/

За две седмици три майки изоставиха новородените си бебенца на улицата, като едно от тях безвъзвратно си замина. Кое кара някои хора да бъдат безотговорни? Или пък са отчаяни? Що за майки са тези, които изоставят децата си?

Трудови хора без звания

http://www.barometar.net/89312/

 На празника на Варна ще бъдат връчени „почетни гражданства“ на  хора, спомогнали за просперитета на града. Не я разбирам тази титла „почетен гражданин“, не ми е ясен смисъла й. Какво значи почетен? По-изявен, направил нещо изключително за Варна, специален? За мен Варна има хиляди почетни граждани, които всеки ден с труда си допринасят да живеем […]

Александър Ненков: Печалбата на „Цанков камък” за година е 15 млн. лв.

http://frognews.bg/news_140199/Aleksandar-Nenkov-Pechalbata-na-TSankov-kamak-za-godina-e-15-mln-lv/

Проектът „Цанков камък” е икономически нерентабилен – никога няма да си върне инвестицията от 1 млрд. лв. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Малайзийски султан омъжи пищно дъщеря си за холандец (СНИМКИ, ВИДЕО)

http://clubz.bg/57261-malajzijski_sultan_omyji_pishtno_dyshterq_si_za_holandec_snimki_video

Дъщерята на един от най-могъщите султани на Малайзия се омъжи за своя холандски годеник на пищна церемония в понеделник, съобщиха световните медии. 31-годишната принцеса Тунку Тун Амина Султан Ибрахим е единствената дъщеря на Ибрахим Искандар, султана на Джохор (едит от щатите на Малайзия). Тя взе за съпруг 28-годишния Денис Мухамед Абдулла, с когото са заедно от три години. Денис е холандец, но през 2015 г. приема исляма. Двамата се ожениха по традициите на малайзийския ислям в двореца "Сирийн Хил", резиденцията на султана в южния град на Джохор Бахру. Церемонията беше частна, на нея присъстваха роднини и приятели. Тук бяха и султанът на Малайзия Мухамед Пети, както и султанът на Бруней Хасанал Болкиа и малайзийският премиер Наджиб Разак.

Младоженката беше в бяла сватбена рокля в традиционен стил, младоженецът също беше в бяло. Според съобщение на пресслужбата на султана Денис Мухамед поставил пръстена на ръката на Тунку в специална стая в двореца.

 

За да се спази мюсюлманската традиция, Денис получи зестра от 22,50 малайзийски рингита (около 12 лв.). После двойката целуна ръцете на родителите си, лелите и чичовците - които едва ли са малобройни - в знак на уважение. 

 

 

Младоженецът по време на сватбената церемония.  Снимка Facebook/@TheRoyalJohor

След това имаше и "скромна" церемония и прием за 1200 гости, които простолюдието можеше да наблюдава на големи екрани в центъра на Бахру.

Подготовката за събитието продължи седмици, като целият град беше украсен със знамена, имаше и засилени мерки за сигурност. 

 

 

Холандецът, чието рождено име е Денис Вербаас, работи в компания за управление на имоти в Малайзия. Роден е в град близо до Амстердам, баща му работи в цветарски магазин, а майка му - в магазин за дрехи. Преди Малайзия той е бил модел и маркетинг мениджър на футболен клуб в Сингапур. Запознава се с принцесата в кафене и двамата веднага усещат химията помежду си, пише Би Би Си.

Кралското семейство на Джохор е много богато и могъщо и има своя собствена армия - това е единствената провинция в държавата с войска.

В Малайзия има уникална организация на управлението, като на всеки пет години се променя владетелят на трона на мюсюлманската държава - има ротация между управляващите деветте щата, всички от които са мюсюлмански монарси.  

 

На престола в момента е султан Мохамед Пети, който е от консервативната северна провинция Келантан. Той ще предаде властта през 2021 г.

Все пак е малко вероятно холандецът някога да поеме управлението на държавата, тъй като деветимата решават помежду си кой ще е следващият управник на Малайзия.

 

 

Ген. Атанасов: Доган е ортак на Борисов

http://frognews.bg/news_140198/Gen-Atanasov-Dogan-e-ortak-na-Borisov/

Доган изобщо не е излязъл от политиката. Нека припомним кой отряза главата на Местан. Това заяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Стоичков обяви състава за мача с "Барселона" на 20 септември

http://clubz.bg/57259-stoichkov_obqvi_systava_za_macha_s_barselona_na_20_septemvri

SPORT kamata50yearsigra

Христо Стоичков обяви избраниците си за шоумача срещу "Барселона" на 20 септември на стадион "Берое" в Стара Загора. Тогава ще се противопоставят ветерани на България и някои от футболистите на "Барса", част от отбора, спечелил първата Купа на шампионите за клуба през 1992 г.

Тази година се навършиха 25 лета от събитието.

В тима на Камата личат герои от САЩ-94, футболисти, които не попаднаха в златния отбор, ветерани от онези години, както и от по-скоро като Стоян Колев, Мартин Петров и т.н. Прави впечатление, че липсва Любослав Пенев, който отскоро стана треньор на втория тим на "Валенсия".

Вижте 22-мата на Христо Стоичков:

Ивко Ганчев, Стоян Колев, Петър Хубчев, Радостин Кишишев, Емил Кременлиев, Елин Топузаков, Ивайло Йорданов, Гошо Гинчев, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Даниел Боримиров, Бончо Генчев, Илиан Илиев, Александър Томаш, Костадин Видолов, Наско Сираков, Мюмюн Кашмеров, Васил Драголов, Мартин Петров, Димитър Бербатов, Емил Костадинов и Петър Михтарски.

Надежди за тол системата: утре ще бъдат отворени офертите

http://clubz.bg/57258-nadejdi_za_tol_sistemata_utre_shte_bydat_otvoreni_ofertite

Магистрала Хемус. Снимка БГНЕС

"Надяваме се, че утре ще успеем да отворим офертите за тол системата", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по БНТ.

Вчера той обяви, че ще бъде създадена държавна компания, която да пресече "опитите за бламиране и саботаране" от страна на частните фирми, които постоянно обжалват обществената поръчка.

Двете процедури обаче - частна и държавна, ще продължат паралелно.

„Ако довършим успешно обществената поръчка, цената ще падне със сигурност, тъй като са заложени до 200 млн. лв. Такива са разчетите, но ако изберем алтернативния вариант да я въведем през държавна компания, стойността няма да нарасне“, обясни Нанков. 

По думите му към днешна дата шансовете да се продължи и завърши поръчката са немалки, но резервният вариант за държавно предприятие остава в сила.

„Всички законосъобразни процедури по обжалване са на своя финал. Законът дава възможност за жалби на стартирането на процедурата, но на днешния етап те са изчерпани като алтернатива. Насрочили сме отваряне на офертите със създадена комисия утре в АПИ като възложител на обществената поръчка. Одобрили сме всички кандидати, подали оферти“, отбеляза министър Нанков. 

 

„Надяваме се, че ще успеем. Генерирахме 6 оферти, процедурата беше по обжалване на този етап заради краткия според някои кандидати срок и в момента сме на третия етап – отваряне на офертите“, допълни той.

Кунева с нов пост в Брюксел - номинирана е от Юнкер

http://clubz.bg/57257-kuneva_s_nov_post_v_bryuksel_nominirana_e_ot_yunker

Бившата вицепремиерка в кабинета "Борисов 3" и първи български еврокомисар Меглена Кунева е с нов пост в Брюксел, предаде БГНЕС. Новината става ясна от публикация в Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г.

Кунева е предложена от Европейската комисия за член на комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Заедно с нея председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е номинирал и португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино.

През есента на 2014 г. бяха приети нови правила относно статута на европейските политически партии и свързаните с тях политически фондации. Целта е повишаване на прозрачността при финансирането им и спазване на ценностите, на които се основава ЕС. Контролът върху дейността на европейските партии и свързаните с тях фондации се осъществява от специален орган, който се състои от шестима членове, като ЕК и Европейският парламент определят по двама представители. Назначението е обвързано с подписването от всяко определено за член лице на декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, става ясно от решение на Европейската комисия от 26 юли 2017 г.

Сред изискванията за липса на конфликт на интереси е членът на органа по финансирането на европейските партии да не е член на Европейския парламент, на Съвета или на Комисията, да не упражнява изборни мандати. 

В момента Кунева все още е лидер в оставка на движение "България на гражданите". Тя подаде оставката си при провала на партията й като част от Реформаторския блок на последните парламентарни избори у нас. Очаква се партията й да си избере нов председател на конференция през септември. Вероятно това ще е един от младите бивши депутати от РБ Димитър Делчев.

Кола се вряза в пицария край Париж, загина дете

http://frognews.bg/news_140197/Kola-se-vriaza-v-pitsariia-krai-Parij-zagina-dete/

Кола се е врязала в пицария в Сет Сор, източно от Париж, предава Ройтерс. 13-годишно момиче е починало, а ранени са поне 12 души, сред които братчето на загиналото дете.

Автобус с пътници се запали във Враца

http://frognews.bg/news_140196/Avtobus-s-patnitsi-se-zapali-vav-Vratsa/

Автобус с пътници се запалили снощи във Враца. За щастие няма пострадали.

Доброволци заловиха общинар да бракониерства

http://clubz.bg/57256-dobrovolci_zaloviha_obshtinar_da_brakonierstva

Доброволци заловиха бракониер, който се оказа общински съветник в Троян, предаде бТВ.

Отгоре на всичко това не е първото нарушение, в което е хванат Румен Райков. Освен общински съветник в Троян той е и служител на областната администрация в Ловеч.

Доброволците били от Централната рибноопазваща организация (ЦРОО). Преди две седмици те получили пореден сигнал за нарушител, забелязан близо до Райския залив в язовир „Сопот“. Хората му заложили капан и го хванали на място.

„Цяла нощ изкарахме тук, за да наблюдаваме лодката. Сутринта в 5,30 часа той се пусна по пътеката, без да ни види, въпреки че бяхме на 15 метра от него, застана до лодката и започна да си вади мрежата. Започнаха да излизат риби, шарани и го заловихме директно на брега“,  разказа Преслав Бойчев, координатор на ЦРОО–Ловеч.

Пред доброволците заловеният бракониер споделил, че очаквал гости и трябвало да ги почерпи.

Конфискувани са 100 метра мрежа и почти 9 килограма незаконно уловена риба. Оказва се, че Райков е залавян и друг път. На същото място преди време му взели друга мрежа.

Часове след огласяването на новината от ГЕРБ настояха провинилия се да напусне ОБщинския съвет в Троян. Преди това той бе освободен от поста си в областната управа в Ловеч.

Голяма Богородица e

http://frognews.bg/news_140195/Goliama-Bogoroditsa-e/

Днес е Голяма Богородица. Света Богородица е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Имен ден празнуват: Мария, Мариана, Богдана, Богдан, Божан, Божидар.

Фандъкова обеща: ремонтът на Орлов мост приключва до 22 август

http://clubz.bg/57253-fandykova_obeshta_remontyt_na_orlov_most_priklyuchva_do_22_avgust

Ремонтът на "Цариградско шосе" от ключовото за София кръстовище на Орлов мост до алея "Яворов" ще е приключил най-късно до 22 август. Това обеща столичната кметица Йорданка Фандъкова пред бТВ. Тя призова гражданите за търпение, припомняйки, че в есенния и зимния сезон, когато движението е по-натоварено, в пиков час през кръстовището се минава за около 10 минути - колкото отнема и сега по време на ремонта преодоляването на "тапата" в центъра на София.

Ремонтът на участъка от "Цариградско шосе" струва около 300 000 лв., обясни Фандъкова, според която финансовият аспект е по-маловажен от проблема с трафика и от въпроса фирмата изпълнител на ремонта да си свърши работата така, че скоро да не се налага отново затваряне на пътната артерия. Според кметицата гаранцията за качество на ремонта на участъка през 2007 г., когато булевардът си спечели прозвището "Цариградско море", е изтекла много отдавна, а и в Европа гаранционните срокове били за 7-8 години. По думите й изпълнителят на предишния ремонт е бил най-сериозно санкциониран за некачествена работа. 

Фандъкова обяви, че се налага удължаване на срока на ремонта на бул. Прага" до 31 август заради изграждането на канализацията. Булевардът трябваше да е готов и отворен за движение на 15 август. Кметицата обаче е по-притеснена за движението в столичния кв. "Овча купел", където заради ремонти на булеварди хората имат само един изход от квартала към другите части на града. По думите й целта е ремонтът на бул. "Овча купел" да е приключил "много преди 15 септември", за да може хората да ползват ремонтираното трасе. 

Ремонтът на бул. "Дондуков" тече в срок и се очаква да е напълно готов до 15 октомври. Общината продължава работа и по програмата за поставяне на камери за сигурност в града.

"Котките" и Пучини под открито небе в Банско, безплатно

http://clubz.bg/57252-kotkite_i_puchini_pod_otkrito_nebe_v_bansko_bezplatno

Къщата музей на Вапцаров в Банско.

„Котките“ на Уебър, Чайковски и Пучини предлага в осмото си издание „Банско опера фест“. В три поредни вечери в последните дни на август (от 24 до 26 август) жителите и гостите на Банско ще могат безплатно да видят на площад „Никола Вапцаров“ спектакли в три различни жанра – балет, опера и мюзикъл.

Фестивалът започва в четвъртък, 24 август, със „Спящата красавица“ на Чайковски. Поставена за първи път през 1890 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, днес работата е сред най-известните в балетния репертоар. Продукцията е на Русенската държавна опера.

Втората вечер от фестивала (петък, 25 август) е посветена на операта. На площада ще се изиграе „Джани Скики“ от Пучини, вдъхновена от „Божествена комедия“ на Данте. „Джани Скики“ е създадена през 1918 г. и е трета част от оперния триптих на композитора, включващ още „Мантията” и „Сестра Анджелика“. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера „Джани Скики” се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно.

Диригент на постановката в Банско ще бъде Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова, солисти и оркестър на русенската опера.

В последния ден от фестивала, събота, 26 август, ще гледаме мюзикъла на Андрю Лойд Уебър „Котките“, продукция на Държавна опера Варна, с диригент Страцимир Павлов. Премиерата на „Котките“ на Бродуей е през 1982 г., там мюзикълът е поставян близо 7500 пъти. На световните сцени има десетки хиляди представления. Поредното от тях ще бъде под откритото небе на Банско.

"Площад Славейков"

Днес е Успение Богородично

http://clubz.bg/57251-dnes_e_uspenie_bogorodichno

Успение Богородично.

Днес е големият християнски празник Успение Богородично или Голяма Богородица, както често се нарича у нас. Това е най-големият християнски празник през лятото. Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище се чества и в православния, и в католическия свят.

По традиция българският патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия в Троянския манастир "Успение Богородично". След това ще започне литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където е извършила първото чудо.

Според Библията на днешния ден Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си Исус Христос. Три дни преди смъртта й архангел Гавраил съобщава на Богородица, че Бог е пожелал да я вземе в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. Три дни след това Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащаницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва:

"Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване