Унгарска туристка се удави в Поморие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ungarska-turistka-se-udavi-v-pomorie-2042934

28-годишна унгарска туристка се е удавила в морето в Поморие, съобщиха от полицията в Бургас, цитирани от 24 часа. Около 1.50 ч. тази сутрин в Районно управление - Поморие е получено съобщение за давеща се жена в района пр

На 17 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6394857

На 17 август рожден ден имат Доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиника по артроскопска травматология в УМБАЛ “Софиямед” Сотир Ушев, икономист, бивш директор на Националния осигурителен институт Петя Дикова, тв водеща Яна Маринова, актриса Юлиан Константинов, оперен певец Александър и Константин Владигерови, джаз музиканти Галя от “Каризма” (Галина Курдова),

Германия - от болния човек на Европа до основен двигател на растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281467_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D

 Всеки политик би се радвал много да се отправи към избори с икономика във форма, каквато е Германия на Ангела Меркел, пише FT в свой анализ.

Меркел ще се състезава за четвърти мандат във вота през септември и може да се похвали в кампанията си със светлите икономически перспективи пред страната, пълните държавни каси и бума на пазара на труда, посочва изданието.

Ръстът на заетостта е силен, безработицата е на рекордно ниско ниво, икономическият ръст е силен и фискалната позиция продължава да се засилва, констатира и Международният валутен фонд (МВФ).

Меркел се надява да се възползва от драматичната промяна на германската икономика през периода на управлението ѝ. Преди време страната беше определяна като „болният човек на Европа“. Произходът на тази трансформация обаче се простира далеч преди тя да заеме канцлерския пост, подчертава изданието.

През 90-те години на ХХ век и в началото на XXI век германският икономически растеж беше по-нисък в сравнение с растежа в еврозоната като цяло. Това се обясняваше най-вече с разходите заради обединението на Източна и Западна Германия през 1990 г.

„Шокът от абсорбирането на икономика с 16 млн. души, хиляди остарели и неефективни фабрики и 50-годишно наследство на централното планиране би поставило всяка страна на колене“, коментира Катинка Бариш от Центъра за европейска реформа.

Последствията от обединението обтягат до максимум пазара на труда в Германия, както и бюджета на страната.

До 2004 г. нивото на безработица в Германия е по-високо в сравнение с основните ѝ конкуренти, включително Франция и Италия. С фискален дефицит от 3,7% от БВП Берлин тогава нарушава и Маастрихтските критерии и правилата за бюджета в Европейския съюз (ЕС).

Според Кристиан Одендал от Центъра за европейска реформа много от отговорите на въпроса как Германия успя толкова бързо да обърне ситуацията се крият в планирането. В средата на 90-те години държавата децентрализира договарянето на заплатите, като се намалиха преговорите на секторно ниво, но се засилиха договорките с отделните компании. Това е довело до понижаване на разходите на работодателите за труд, коментира Александра Шпиц-Ойнер от Harvard Business Review.

Синдикатите и организациите на работниците са се съгласили да се забави темпът на ръст на заплащането, така че бизнесът да се адаптира към засилената международна конкуренция, допълва Одендал.

Конкурентоспособността на германските фирми в последствие се подпомага и от инвестициите им, най-вече в Източна Европа. Повече от 1 800 германски фирми са инвестирали в над 3 500 проекта в Източна Европа, с което са създали над 650 хил. работни места след 2003 г. Никоя друга държава не е направила толкова много инвестиции в региона, особено в автомобилната индустрия, производството на електронни компоненти и индустрията.

Германските компании започнаха освен това да се оглеждат за възможности за износ на развиващи се пазари много по-рано от конкурентите им от други страни на фона на спадащото вътрешно търсене.

През 2003 г. Германия беше водещ износител за държавите от Източна Европа, пазар, който се разрасна четворно след 2000 г. През 2005 г. Германия изпревари САЩ като водещ износител на машини и оборудване за Индия. От 2001 г. индийският пазар нарасна 8 пъти, подчертава изданието. Германия е най-големият износител на автомобили за Китай, като за същия период стойността на експорта се увеличи 18 пъти.

За седемте години преди световната финансова криза германският износ нараства със 76% в сравнение с 20% увеличение на основните ѝ конкуренти.

Много хора вярват, че успехът на Германия се дължи на реформата на пазара на труда от 2003 г. С промените пазарът на труда на страната стана по-гъвкав и се насърчи реалното започване на работа.

Други обаче смятат, че икономическото въздействие на тази реформа е било скромно. Най-широко застъпено е мнението, че реформите подкрепят спада на продължително безработните. Критиците пък изтъкват нарастването на броя на работещите бедни и несигурността на работните места.

Както и светът се опасява, най-големият риск пред Германия е нарастващият излишък по текущата сметка. МВФ предупреждава за проблема от години, макар и да очаква, че ръстът му в средносрочен план ще се обърне заради демографската ситуация в страната и бавния напредък на структурните реформи.

По статията работи: Миглена Иванова

Мелбърн е най-добрият град за живот в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281466_%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1

 Мелбърн е най-добрият град за живот в света, показва актуалната класация на Economic Intelligence Unit.

Австралийският град събира 97,5 точки от максимално възможните 100, като получава максимална оценка за здравеопазването, инфраструктурата и образованието.

На второ място е класирана столицата на Австрия Виена с оценка от 97,4 точки, като събира максималната възможна оценка по същите критерии като Мелбърн. С 0,1 пункт е по-ниска оценката на града за културата и околната среда.

Третото място е за Ванкувър (Канада). Топ пет се допълва от други два града в Канада – Торонто и Калгари, а топ 10 – от Аделаида и Пърт (Австралия), Оукланд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия) и Хамбург (Германия).

Същевременно за поредна година най-лошият за живеене град в света е Дамаск (Сирия) с оценка от 30,2 точки и 140-то място в класацията. Преди него е Лагос (Нигерия) с 36 точки и Триполи (Либия) с 36,6 точки.

Сред десетте най-лоши за живеене градове в света се нареждат още Дака (Бангладеш), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Алжир (Алжир), Карачи (Пакистан), Хараре (Зимбабве), Дуала (Камерун) и Киев (Украйна).

Столицата на Иран Техеран е градът с най-голям напредък в класацията, като се изкачва до 127-мо място с обща оценка 50,8 пункта.

Сред градовете с най-голямо подобрение е и Дубай, който е на 74-то място с обща оценка 74,7 точки. Следва Абиджан (Кот д'Ивоар) на 129-то място, Хараре (Зимбабве) на 133-то място и Коломбо (Шри Ланка) на 124-то място.

Същевременно Киев е градът, който най-силно влошава класирането си и пада до 131-во място с обща оценка 47,8 точки. Сред градовете, където обстановката се влошава в последните години, са и Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Детройт (САЩ) и Москва (Русия).

Тероризмът продължава да подкопава сигурността

EIU констатира, че през последните пет години нестабилността по света се засилва и разклаща позициите на много градове по света като сигурни и безопасни убежища. В Европа например градовете са засегнати от нарастващата заплаха на тероризма.

Тероризмът се разпространява и из страни като Австралия, Бангладеш, Белгия, Франция, Пакистан, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ, посочва се в доклада. Той не е нов феномен, но честотата и обхватът на актовете на насилие значително се увеличават, посочва се в текста.

Най-сериозни опасения за сигурността има в Западна Европа заради повтарящите се атаки във Франция и разпространението на насилието във Великобритания и Германия.

Други дестабилизиращи фактори са надигащото се недоволство заради мигрантската криза и Brexit, които прокарват пътя към възможен политически конфликт и допълнителна несигурност.

Засилва се и дипломатическото напрежение по света, особено между Русия и Европа и САЩ, Иран и някои страни, Северна Корея и САЩ, Китай и определени държави.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Човекът зад Тръмп: Икономическата война с Китай е всичко

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/chovekyt-zad-trymp-ikonomicheskata-vojna-s-kitaj-e-vsichko-6072748

"Една от двете държави ще бъде хегемон и това ще са те, ако продължаваме в този дух", предупреди Банън

Банън: САЩ са на прага на икономическа война с Китай

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/banyn-sasht-sa-na-praga-na-ikonomicheska-vojna-s-kitaj-6072748

"Една от двете държави ще бъде хегемон и това ще са те, ако продължаваме в този дух", предупреди съветникът на Тръмп

Прогноза за времето - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357682

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Над Черноморието ще има по-често значителна облачност, но почти без валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 25°-26°.

Тръмп улеснява получаването на разрешителни за големи инфраструктурни проекти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281465_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за ускоряване на издаването на разрешителни за изграждане на автомагистрали, мостове и други големи строежи в рамките на плана му за инвестиране на 1 трилион долара за модернизиране на остарялата инфраструктура в страната, предаде Ройтерс.

Текстът на указа не беше на разположение веднага след подписването. По-рано източници посочиха, че с него се отменя указ на бившия президент Барак Обама, налагащ стриктни строителни стандарти за финансирани от правителството проекти, за да се намали възможното въздействие на външни фактори като наводнения в резултат на повишаване на морското равнище и други последици от климатичните промени.

"Повече няма да допускаме инфраструктурата на великолепната ни страна да се разпада и разрушава", заяви Тръмп на пресконференция в нюйоркския си небостъргач Тръмп тауър.

"Като същевременно защитаваме околната среда, ще построим блестящи нови пътища, мостове, жп линии, водни пътища, тунели и магистрали. Ще изградим отново страната си с американски работници, американско желязо, американски алуминий, американска стомана", зарече се държавният глава.

Отменяйки стандартите от ерата на Обама, Тръмп се надява да ускори процедурите за инфраструктурни проекти, посочи представител на администрацията.

Отделно говорител на Белия дом съобщи, че указът определя двегодишен срок за завършване на процедурите по издаване на разрешителни за големи инфраструктурни планове и създава протокол за "единно решение на федерално равнище" за големи проекти.

Тръмп припомни, че за строителството на 103-етажния небостъргач Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк са били необходими само 11 месеца, а сега получаването на разрешителни за големи строителни проекти отнема години.

 

По статията работи: Десислава Попова

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281464_%D0%A0%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B

 Ръстът на цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя, показват данните на британския национален статистически институт, цитирани от Ройтерс.

През юни спрямо същия месец на 2016 г. цените на имотите на Острова се увеличават с 4,9%, след като през май отчетоха годишен ръст от 5%. Година по-рано е отчетено увеличение от 8,2%, показват данните.

Това представлява забавяне на темповете на растеж за трети пореден месец, вижда се от статистиката.

 

Растежът обаче е по-добър в сравнение с очакванията на икономистите. Прогнозите бяха за годишен ръст на цените на жилищата във Великобритания от 4,3% през юни.

Търсенето на жилища на Острова отслабва заради ускоряващата се инфлация, която значително повлия на потребителските разходи, отбелязва агенцията.

Допълнителен натиск на пазара оказва и несигурността около преговорите за напускането на Европейския съюз (ЕС), което също подкопава доверието на британците.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Московски: Камиони прекосяват България срещу €10, а в Австрия плащат €115

http://clubz.bg/57329-moskovski_kamioni_prekosqvat_bylgariq_sreshtu_%E2%82%AC10_a_v_avstriq_plashtat_%E2%82%AC115

Парламент Ивайло Московски 19022016 1

Основният акцент при таксуването след въвеждането на тол системата трябва да бъде тежкотоварният транзитен трафик. В момента камионите прекосяват страната ни по най-натоварения път от Свиленград до Калотина с еднодневна винетка, която струва 10 евро. За сравнение в Сърбия превозвачите плащат по 70 евро, в Унгария- 84 евро, в Словакия- 101 евро, в Австрия - 115 евро.

Това обяви по бТВ транспортният министър Ивайло Московски. 

Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" отвори всички 6 оферти на фирмите, които кандидатстват за изграждането на системата. Това дава надежда процедурата най-накрая да тръгне, но ако пак се влезе в спиралата на обжалванията, има алтернативен вариант.

"Ако оттук нататък не се стартира проектът по така зададената обществена поръчка, ще я възложим на държавната компания "Автомагистрали" към АПИ. Тя ще започне самото изграждане и опериране. Докато не стане справедливо таксуването на пътната инфраструктура, ще бъде дестабилизиран целият транспорт", отбеляза Московски.

Изграждането на системата ще струва 200 милиона лева и ще увеличи приходите за ремонт на пътища в хазната до 1 милиард лева годишно.

Родните превозвачи обаче се притесняват, че не е ясно какъв ще е размерът на таксата и кои пътища ще обхваща.

"Няма никава яснота, веднъж казват едно, после - нещо друго. Последно стана ясно, че ще се таксуват и първокласните и третокласните пътища, докато в ЕС тол системата важи само за магистралите и скоростните отсечки. Не мога да си представя каква такса би могла да бъде въведена например за пътя Видин-София, който съсипва камионите ни", коментира по Нова Красимир Лалов от Съюза на превозвачите. 

Той подчерта, че не е против тол системата, а към начина й на въвеждане. 

От своя страна транспортният министър Ивайло Московски разясни, че процедурата все още се обсъжда, но има механизми, които могат частично да компенсират локалния бизнес. 

„Не би могло да се каже, че за местните фирми тол таксата няма да функционира по този начин, тъй като това е дискриминационно условие към чуждестранните превозвачи, но има компенсаторни механизми, които могат частично да облекчат натовареността”, обясни той.

Подобно решение са намерили в Унгария, където най-големите превозвачи, които в най-голяма степен ползват пътната мрежа, ползват отстъпки. Тези с екологични камиони - също. 

Програмата "Борисов 3" - отбиване на номера, а номерата си ги знаем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281463_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+3%22+-+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0

 Не може да се отрече, че моментът, който ГЕРБ избра да публикува управленската програма на правителството си, бе добре обмислен и тактически изпипан - насред лято, когато и обикновени хора, и политици са в отпуск. Така безличният, общ и пълен с клишета текст не среща нито критики, нито мнения, позиции, декларации, съгласие, несъгласие. И на воля бъка от недоразумения и бисери.

Да не говорим, че нормалната логика е един кабинет да дойде на власт с вече готова програма, зад която застава. Поради една простичка причина - за да може, когато парламентът гласува в полза на едно правителство, да знае, че не гласува  заради удоволствието на един човек или за съчетанието от интереси на няколко партии с персонални назначения по отделни министерства, а гласува за изпълнението на политически проект, т.е. програма за управление. Такава е логиката, но къде ти логика при ГЕРБ!
Всеки може да напише програма с прекрасни намерения, а основният въпрос си остава дали и как ще бъде изпълнена. Защото амбициите са хубаво нещо, но си тежат, когато имат покритие... В този ред на лежерни мисли да попитаме и друго - защо пък експертите да коментират и да стават неудобни? Нищо, че е лято. Мълчат великите експерти, значи или приемат написаното от ГЕРБ, или, както на повечето хора - не им пука.
Сещам се и за друго - не е ли редно, преди да започнат своето "управление", групата на новите стари управляващи от ГЕРБ и ОП първо да обяснят на хората за корупционните си сделки през предишния им "управленски мандат"! За което страната ни бе наредена на ПЪРВО място по корупция в ЕС! От това се нуждае най-много България в момента. Пък и такава практика битуваше през годините - поне на думи се правеше голяма "инвентаризация на наследството", а после предишните бяха обвинявани дълго време за всичко, като перфектно оправдание за текущите провали.
Но нека погледнем някои от по-конкретните обещания в т.нар. програма на ГЕРБ и ОП, които пряко засягат икономиката и хората. Как ви се струва например, че след "системно провеждане на политики" в рамките на този мандат минималната работна заплата се планира да се увеличи до 650 лв., а средната - до 1500 лв. Ръстът на брутния вътрешен продукт за четирите години пък ще бъде в размер на 120 млрд. лева...
При напускащи всяка година страната около 30 000 българи, бъдещото правителство очаква ръст на икономиката близо 4-5%?! Доста оптимистично, при положение, че се и краде на поразия. А като капак на тези обещания на килограм за розово бъдеще - никаква яснота

откъде ще дойдат парите

при положение, че няма работеща индустрия.
Тезисите на Политбюро на ЦК НА БКП и на другаря Живков бяха далеч по-изпипани в стилово отношение. При тях поне лъжите не личаха толкова много. А от това, което четем при ГЕРБ, те дори не ги скриват. Съдете сами: по списък страната ни е около 7 милиона души! От тях 2 милиона са в чужбина, 2 милиона И 500 хил. са пенсионери, 450 хил. - студенти и ученици, 600 хил. са неграмотните роми. Ами безработните - официални и неофициални? И какво остана за работа накрая? Накъде без хора, без икономика? Какви удвоени заплати за учители, какви увеличени пенсии? Нима не чуват какво казват и предупреждават дори чуждите анализатори - липсват човешки ресурси, липсват капитали, липсва индустрия! Нацията ни вече си е "заминала" в интелектуален и чисто физически план. А те

обещават ли обещават

и предлагат розово бъдеще.
Няма такъв прецедент, откакто съществува България, при който държавата и народът ни да изчезват без война, без чуждо нашествие, просто ей така, със самоубийствена последователност. 
Та, откъде ще дойдат парите - на този въпрос ГЕРБ не дават отговор. Продължават старата песен със старите номера на нов глас, от което неадекватността става още по-голяма. Вероятно "в движение" ще ни изненадат с поредния заем, за да вържат сметките. За постоянно растящите цени, такси, услуги също не споменават - те се подразбират от само себе си. С тях ГЕРБ нямат нищо общо...
А че нямаме работеща икономика, защото нямаме производствени предприятия - за това никъде в "програмата за управление" няма мерки и предложения. Е, как тогава ще се създадат работни места за задържане на хората и за връщане на заминалите в чужбина, като и в момента те изтичат, а предприятия се закриват? С трици маймуни не се ловят, нищо че се опитват да ни убедят, че ядем доматите с колците или че пасем трева.
Колкото до увеличението на пенсиите до 200 лв. - имаме едно голямо нищо, взето в % спрямо общия брой пенсионери, които ще получат това увеличение. Да не говорим, че парното и газта вече на практика са го изяли. Големият удар на ГЕРБ и на финансовия Горанов се крие в уловката за индексиране на останалите пенсии със средства, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Тук вече пряко са виновни патриотите, защото вършат предателство спрямо своите избиратели. Но бумерангът ще се върне и при тях.
В програмата между редовете впрочем се чете, че ще има още няколко

десетки нови "програмни" милионери и стотици хиляди нови бедни,

защото когато минималната заплата стане 650 лв., прагът на оцеляване вече ще бъде над 1000 лв. Тези нови милионери няма как да забогатеят от нищото. Затова програмата трябва да е написана изключително кратко, събрана е само в една точка с една дума:
Програма на коалиционното правителство:
1. Крадене.
Оформят се няколко сериозни възможности за крадене и източване, както и за неадекватни управленчески решения, водещи до същия краен ефект. Примери?
Мярка 72: Разпространение на добри практики.
Мярка 75: Обновяване на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития.
Мярка 76: Подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението
А как ви изглежда например мярка 259: Изготвяне на предварителни, междинни и последващи оценки за въздействието на средствата от ЕС.
Да погледнем и към разделите "Отбрана" и "Външна политика". Мярка 289: "България е активен член на НАТО". Е, какво всъщност искат да ни кажат с тая гола констатация! Ами да, страната ни активно участва във всички форуми на алианса, не пропуска учения, дори е готова на някоя експериментална самоинициатива, за да се покаже като "ястреб". Поне такова поведение имаше по времето на Плевнелиев и Ненчев - да си спомним скандала около опитите да се сформира постоянно военноморска група на страните от Черноморския регион за "сдържане на Русия". Слава богу, тогава разумът надделя и отказахме.    
Четем още: "Българската армия е надежден гарант за сигурността на страната." Ами не, не е! Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната. Е как, като има 20% неокомплектованост. Да припомним също, че военният министър Каракачанов изрази несъгласие с шокиращия доклад за състоянието на въоръжените сили, който остави предходния служебен кабинет, като документът бе отменен с формален мотив - че бил приет при неработещо Народно събрание.  
И изведнъж се натъкваме на нещо съвсем конкретно: Изготвяне на Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. (срок за изготвяне - 31.12.2017). Е, тук вече наистина трябва да признаем, че ГЕРБ са повече от последователни. При положение, че маса по-богати държави в ЕС начело с Германия не са постигнали по една или друга причина тази заветна цел, то България трябва да е локомотив и лидер по изпълнението й.   
 Външна политика: Външната политика на България ще се ръководи от принципа на прагматично следване на националния интерес и недопускане на намеса във вътрешните работи на страната ни. Е, това вече "изби рибата", както се казва. Посочете ми поне един сериозен случай, при който България да е отстоявала своя интерес, без да се е съобразявала с

мнението на "началниците" отвън

При това сервилното поведение на българските управници е стигнало дотам, че в опита си да обслужат и Брюксел, и Берлин, и Вашингтон, твърде често изпускат някоя от дините, защото напоследък интересите на ЕС и САЩ нещо взеха да се разминават по доста въпроси. Ако пък си направите труда да прочетете и конкретните амбиции, именувани като "мерки", свързани с европейската интеграция, няма как да не ви направи впечатление, че името на страната служи като камуфлаж, защото всичко е съобразено с интереса, правилата и рамките, зададени от ЕС.     
"Участия в учения на Алианса". Ама това не трябва ли да е в раздела на Министерството на отбраната?... Или мярка 4: Запазване на единството на ЕС - може да е мярка, пък и е по силите на Велика България?!
Цел 5: Поддържане на активен диалог (в ЮИЕ)... Е, как ще го поддържаш активен, след като не е такъв и дори липсва? Няма ли идеи за регионални инициативи, нови идеи и подходи? Може би отговорът се крие в друга "подмярка" - Споделяне на българския опит в интеграционните процеси... Ако имаха поне малко акъл съседите ни, щяха наистина да се възползват от този опит, защото той е всичко, което те не трябва да следват и прилагат. Ако искат, разбира се, да се съхранят и да не пропадат.
Един актуален виц, като че ли най-ярко илюстрира управлението на Борисов, на чиито номера вече сме свикнали. В оазис в пустинята се събрали камилари и всеки хвалел своята камила. Един стар камилар обаче казал: "Моята е толкова умна, че след 4 години аз ще я науча да говори, ако не, ще ви я подаря". Всички се смеели, но сключили облога. Само едно малко камиларче попитало стареца: "Дядо, това възможно ли е?" След 4 години я камилата, я камиларя, отговорил старецът. Та така и с пенсиите, доходите и другите Му обещания. Първият път Борисов и кабинета му изкараха 3 г. и половина, втория - 2 г. и половина, колко ли ще е третият? Като оная приказка: Един път стомна за вода, втори път стомна за вода и на третия се счупила. Само че  дано не се счупи държавата, както е тръгнало.

Скандалът "Цанков камък" е пушилка, с която ГЕРБ замазват гафове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281462_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82+%22%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA%22+%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0%2C+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D

 Таско EРМЕНКОВ е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Член е на парламентарната комисия по енергетика. Владее отлично английски, немски и руски език.

  
"Недопустимо е да лъжеш и да заблуждаваш обществото, да се занимаваш с интригантство и накрая да не си понесеш отговорността"

- Господин Ерменков, за пореден път от ГЕРБ правят скандал с "Цанков камък". За какво в действителност става въпрос и имат ли основание подобни твърдения?
- Това, което в момента се случва, няма нищо общо нито с търсенето на правосъдие, нито с изясняване на конкретните обстоятелства, които са били създадени със строителството на "Цанков камък" и неговите резултати. В момента се вдига една пушилка, за да се замажат всички гафове, които ГЕРБ направи в последните 2-3 месеца. Това е едната страна на въпроса - в пушилката "Цанков камък" да забравим суджуците, да забравим НДК, да забравим онези провали, които правителството в момента има. Да забравим и скандалите с вицепремиера Валери Симеонов за премахване на надбавката за прослужено време. Цялата неразбория и хаос, които това правителство твори, трябва да бъдат замазани с пушилката около "Цанков камък". Това е обстановката, в която се вдига целият този шум. 
Колкото до това има ли основание или не, ще припомня историята на "Цанков камък". Това е проект, започнал през 2001 г., структуриран е по т.нар. механизъм "съвместно изпълнение". От 2007 г. сме членове на ЕС и освен всичко друго, страните имат изисквания за икономисване на вредни емисии. Понеже Австрия няма как да икономиса вредни емисии, има възможност да направи това чрез строителство на енергийни обекти, които не емитират такива емисии. Затова те финансират строителството на "Цанков камък". Питам Бойко Борисов дали си спомня между 2001 и 2005 г., тъй като самото строителство започва през 2004-а, къде беше той в това правителство. Дали не беше главен секретар на МВР, който трябваше освен всичко друго да следи дали всичко е законово, дали се спазват нормативите, дали има някакви проблеми със сигурността? Или просто се е мотал наоколо и не е знаел за какво става въпрос? Така че, ако някому се търси отговорност в началото на проекта, това не е БСП, не е Тройната коалиция, а е правителството на Симеон Сакскобургготски с главен секретар на МВР в него Бойко Борисов. Това е само, за да припомним историята. Убеден съм, че когато в проекта участват три австрийски фирми, участва австрийското правителство в изграждането на един такъв голям проект - това всъщност е най-големият язовир, който е строен след 80-те години в България, и няма как да има някаква корупция. Освен ако сегашните умници от ГЕРБ не искат да обвинят австрийското правителство в корупционни практики, защото то стоеше зад проекта. 
- Само преди няколко дни от ГЕРБ обаче буквално излъгаха кой стои в началото на проекта и тази лъжа се тиражира.
- Това е наистина огромна лъжа. Започването, конституирането на този проект тръгва по времето на правителството на Сакскобургготски. Защото, за да започне неговото строителство, е необходимо доста време. Това обаче е едната страна на въпроса. Другата е, че когато започва строителството през 2004 г., още не било ясно кой ще дойде на власт, за да се говори, че Тройната коалиция била виновна. Третото нещо, което искам дебело да подчертая, е, че г-жа Корнелия Нинова като заместник на Румен Овчаров в правителството на Сергей Станишев никога не се е занимавала с проблемите на енергетиката. Ресорен зам.-министър по енергетиката беше Валентин Иванов. Намесването на г-жа Нинова в цялата тази работа, е повече от плиткоскроена интрига, която много скоро ще лъсне. Това даже вече стана. И е опит за дискредитиране не толкова на Нинова като личност, колкото на председателя на БСП. Това, че Корнелия Нинова завежда дела срещу всички, които обвързваха името й с този проект и правеха неверни внушения, е много правилен ход. Недопустимо е да лъжеш и да заблуждаваш обществото, да се занимаваш с интригантство и накрая да не си понесеш отговорността. Тройната коалиция нито е подписвала договора, нито тя е определяла проектирането, а да не забравим и кой отряза лентичката след това.
- Кой отряза лентичката?
- Бойко Борисов я отряза през 2010 г. А да режеш лентичка означава, че ти си одобрил всичко, което се е случило до този момент, че си го приел, че всичко е изпълнено както трябва. И сега изведнъж се сещаш, че уж имало някакви корупционни практики, които са започнали, ако ги е имало, когато ти си бил главен секретар на МВР. И са завършили с твоето лично съучастие, режейки лентичката. Това е най-малкото смехотворно, да не кажа обидно за всеки нормално мислещ човек. Подценяването на интелекта на българина ми се струва обидно. И може би е резултат на това, че всяка сутрин, като се гледа премиерът в огледалото, вероятно си мисли, че всички българи са интелектуално високо колкото него.
- Не за първи път се иска проверка от прокуратурата по този проект. Вече имаше едно заключение. Искането за нова проверка не означава ли, че или прокуратурата се въвлича в някаква игра, или, че тази институция се праща за "зелен хайвер"?
- Става въпрос за действия, които най-вероятно са, макар да не съм убеден, под юрисдикцията на Специализираната прокуратура. Колкото повече измислени дела хвърляш в Специализираната прокуратура и заемеш нейния капацитет, толкова повече истински проблеми тя няма капацитет да разследва. Отнемаш капацитет, отнемаш време, отнемаш усилия. Целта е да замажеш собствените си прегрешения и собствените си действия, които понамирисват, ако не на силна корупция, то поне на злоупотреба с власт.
- Какво смятате, че ще произтече от проверката на прокуратурата по отношение на сигнала, който внесе Корнелия Нинова?
- По отношение на това, което се внася от страна на ГЕРБ, не съм убеден дали давностните срокове са все още действащи. Защото може да е преминал давностният срок и прокуратурата просто да си измие ръцете, че вече има давност и няма как да разследва. Наистина се надявам, че прокуратурата този път сериозно ще се заеме с въпроса и ще докаже, че около "Цанков камък" няма нищо престъпно; няма нищо, което да е свързано с корупция. И че единствената корупция, която съществува, е в главите на ГЕРБ. А колкото до сигналите, които г-жа Нинова пуска в съдилищата, още един път подчертавам - смятам, че постъпва по правилния начин. Защото тя като зам.-министър не отговаряше за енергетиката. През целия мандат, без да бъде сменяван от началото до края по времето на Тройната коалиция, ресорен зам.-министър беше Валентин Иванов. Замесването на г-жа Нинова е интрига, която се опитва да злепостави и нея като председател на партията, и партията като такава, внушавайки, че ние сме корупционери - на принципа "Крадецът вика: дръжте крадеца". Така действат ГЕРБ.
- Не сме обаче чак толкова късопаметни.
- Вие очаквате философска дълбочина в мисленето на политиците в ГЕРБ ли? Те се надсмиват на хората още от момента, от който започнаха да управляват държавата в последното правителство, подменяйки всичките си предизборни обещания, с които дойдоха на власт. Няма как да очаквате от нивото на тези политици кой знае каква голяма дълбочина в мисленето и перспектива в действията. Това е т.нар. реакция на жабата, на жабешкото бутче - след като го натиснете с тока, то се сгъва. Така ГЕРБ реагира на околната среда. Попаднаха в няколко скандала, последните - НДК и "Суджукгейт". И сега се чудят как да отвлекат общественото внимание от тези скандали. Защото, откакто внесоха сигнала за "Цанков камък", вече никой не говори за Боршош, никой не говори за милионите изразходвани пари, никой не говори какво се случва в Добрич, как е могло да се злоупотребява с власт. Всичко това показа също и дълбочината на действията и мисленето на тази управляваща партия. По-дълбоко не може да слезе.
- Преди ден и енергийният министър Теменужка Петкова се изказа по темата, но беше принудена да признае, че чашата на язовира не е спукана и няма опасност за хората.
- Естествено, че тя няма да каже друго, защото отговаря за думите си и за политиките. И това, че някои използват чисто политически прйоми, внасяйки тези сигнали, при нея няма как да се получи, защото тя носи и съдебна отговорност за действията или бездействията си. 
- От ГЕРБ искат проверка дали съоръжението е нужно за енергетиката.
- "Цанков камък" не е някакво измислено съоръжение и не е направено, защото на някой му е харесало там. Това е елемент от енергийната сигурност на България. Защото макар и с малка мощност на двете турбини - две по 40 мегавата, то оказва благоприятно влияние върху вецовете, които са по-надолу, обезпечавайки ги с повече капацитет за производство на енергия. Той беше направен преди всичко, за да покрива върхови потребления, не дай Боже, ако нещо да стане с АЕЦ "Козлодуй". Затова е направен и "Чаира". И всякакви приказки, че той бил оскъпен, ми се струват повече друсане на въздуха. Ей така, просто за да стане много интересно да се говори за "Цанков камък". Има обаче един въпрос, на който все още никой не може да отговори. Защо пътят и тунелът, които струват стотици милиони левове, продължават да са в активите на НЕК, вместо да бъдат прехвърлени на Агенция "Пътна инфраструктура", където им е мястото. АПИ е длъжна да ги поддържа, а с парите, които агенцията ще плати, за да се прехвърлят тези активи при нея, да се покрият част от задълженията на НЕК. "Цанков камък" не е измислен проект. Изобщо там всичко си е проектирано и направено, както трябва да бъде, а не е плод на някаква фантазия и на някой вредител, който е решил да изхарчи едни пари, без да има нужда от това.

Рекс Тилърсън: Просто няма място за омраза и насилие в обществото на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281461_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D

  Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че „просто няма място“ в американското общество за „омразата и насилието“, демонстрирани в град Шарлътсвил в щата Вирджиния, предаде Reuters.
„Смятам, че е правилно да коментирам това, което се случи наскоро във Вирджиния, както и осъждането ни на подобни омпаза и насилие“, посочи Тилърсън. 
„Просто няма място за такова нещо в обществото и искам да добавя нашето осъждане на това“, заяви Тилърсън, ден след като президентът Доналд Тръмп посочи че и крайнолевите, и крайнодесните екстремисти са проявили насилие по време на митинга и контрамитинга в Шарлътсвил. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Джереми Корбин разкритикува Тереза Мей, че не е осъдила Доналд Тръмп, който защити крайната десница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281460_%D0%94%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9%

 Председателят на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин разкритикува министър-председателя Тереза Мей, че не е осъдила президента на САЩ Доналд Тръмп, защитил крайно-десните активисти, участвали в расистки митинг в град Шарлътсвил в щата Вирджиния, пише The Guardian.
„Всички имаме отговорността да осъдим расизма по най-категоричен начин, където и да надигне противната си глава. Доналд Тръмп трябваше категорично да осъди тези, които искат да обърнат постиженията на движението за граждански права в САЩ и да върнат дните на законите на Джим Кроу“, посочи Корбин, позовавайки се на расисткото законодателство в южните щати на САЩ в началото на ХХ век. „Тереза Мей не може да остане тиха, докато президентът на САЩ отказва категорично да осъди белите супремасисти и насилието на неонацистите“, добави той. 
Тереза Мей прикрито разкритикува приравняването на расистките протестиращи и тези, водещи кампания срещу тях, както направи Тръмп, но тя не спомена президента по Име. Тя също така отхвърли исканията да се отмени скорошното официално посещение на Тръмп във Великобритания. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Мъфини, пълнени със сладолед

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6394722

Мъфини, пълнени със сладоледВкусен и освежаващ летен десерт Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

25 престъпници бяха убити за едно денонощие във Филипините

//dariknews.bg/novini/sviat/25-prestypnici-biaha-ubiti-za-edno-denonoshtie-vyv-filipinite-2042933

25 престъпници, от които 14 наркотрафиканти, са убити за едно денонощие във филипинската столица Манила, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Началникът на столичната полиция каза пред журналисти, че останалите 11 убити са крадци, които също са били замесени в тр

Екстремна опасност от пожари в Хасковско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ekstremna-opasnost-ot-pozhari-v-haskovsko-2042930

За днес в почти цялата област Хасково е обявена екстремна опасност от пожари. Температурите са високи, сухо е и духа силен вятър. Това е предпоставка за възникването и бързото разпространение на пожари, се посочва в съобщение на областната администрация.

Воен

Работещите в момента българи могат да останат без пенсии заради демографската криза?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/raboteshtite-v-momenta-bylgari-mogat-da-ostanat-bez-pensii-zaradi-demografskata-kriza-2042929

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Вицепремиерът: Няма как Бойко Борисов да спре Валери (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vicepremieryt-niama-kak-bojko-borisov-da-spre-valeri-video-2042927

Няма как Бойко Борисов да спре Валери или Валери да спре Бойко Борисов, когато и двамата спазват закона". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов за "Здравей, България" по

Холограмна маса променя добавената реалност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281459_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%

 Австралийската компания Euclideon създаде работещ прототип на първата истинска холограмна маса в света. До четирима души могат да обикалят около холограмното изображение и да взаимодействат с него, носейки само малки очила, а не обемисто AR устройство на главата. Масата ще бъде пусната в продажба през 2018 година.


Идеята за маса с холограма е в основата на научната фантастика в продължение на десетилетия. Всъщност холограмни маси са се правени и преди, но никога не са впечатлявали. Това е така, защото в миналото просто не са работили, както хората очакват.


Проблемът е, че холограмата е компютърно генерирано стерео изображение, подобно на изображението, което се вижда в 3D филм. Но ако има група от хора, стоящи на масата, гледащи един и същ образ, всички ще виждат същата перспектива и изображението няма да се промени, докато се движат около него, което нарушава илюзията.

Същото важи и за настоящите системите за прожектиране на холограми, които не може да се виждат от всеки ъгъл или от няколко човека, за това не се наложиха, като устройство за презентации в заседателната зала или игрална платформа.

Но сега Euclideon предлага нова перспектива при холограмите, всъщност осем перспективи, като компанията смята, че е пробила кода и е създала първата истинска холограмна маса, която може да бъде използвана от няколко за много потребителя.

Euclideon е по-известна с софтуера си за обработка на триизмерни графики Unlimited Detail (UD), който предизвика доста спорове, когато бе представен за първи път през 2011 г. UD може да създава гигантски виртуални пространства с най-точни детайли, позволяващи на зрителя да се движи в изключително реална 3D среда, използвайки компютър от нисък клас и без необходимост от специални графични карти. Но UD не се справя толкова, когато става дума за физиката, осветяването или обектите, които се променят, когато се преместят, така че никога не бе приет като игрален софтуер.

UD предоставя обаче, неповторими възможности за геопространствено изобразяване, представляващо лазерно сканирани или ръчно проектирани 3D карти на цели градове, до най-малките детайли, които могат да бъдат манипулирани.


Масата на Euclideon изисква само потребителите да носят очила проследяващи движенията, подобни на 3D очила, което ги прави много по-подходящи за социални или бизнес срещи или игра, отколкото големите каски и екрани, които понастоящем са необходими за добвена реалност (AR).


Когато потребителя носите тези очила, масата е способна да проследи позицията на всяко от очите и да създаде отделен образ за всяко око. Използвайки честотно делимо кристално покритие по повърхността на масата и на очилата, може да се генерират до осем отделни изображения, които с невъоръжено око изглеждат, като смесица от цветна светлина, но позволяват на четирима души да видят стерео образ.

Разбира се, създаването на гигантски 3D модел и генерирането на осем различни движещи се перспективи в реално време би натоварило много графичния процесор и тук софтуера на Euclideon UD наистина блести. Когато става въпрос за гигантски сканирани градски карти или CAD интерпретации, този софтуер е изключително бърз и лек при обработката. Това прави тези холограмни маси изключително ефективни като инструменти за презентация в заседателната зала.
Но има и предстоящи интерактивни, холограмни 3D игри, за които основателят и главен изпълнителен директор на Euclideon, Брус Дел смятат, че могат да помогнат за съживяването на видео игрите.

В момента Euclideon разполага с малък прототип на масата с размери 1.5 x 1.5 метра, който е привлекателен за австралийските инвеститори. Компанията е събрала достатъчно капитал, за да започне производство, като целта е продажбите да стартират до февруари 2018 г.
Масата също не трябва да бъде скъпа. Компанията ще продава маса с размери 1,5 x 1,5 метра за около $ 47 000. По-големи версии също са в процес на разработка, включително достатъчно голяма маса за четирима души.

Китай отново стана най-големият държател на американски държавни облигации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281458_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B5

 Китай отново върна позицията си на най-голям държател на държавни облигации на САЩ, сочат данни на американското финансово министерство, цитирани от rns.online.

От октомври до юни лидер с най-много американски държавни ценни книжа бе Япония, а най-голямата комунистическа държава - на второ.

По данни на Financial Times през юни Китай е купил американски държавни облигации за 44,3 млрд. долара и това бе най-голямата покупка за последните 6 години. Така през по-миналия месец Пекин стана притежател на държавни ценни книжа на САЩ на стойност 1,146 трлн. долара.

Икономиката ни нагоре с 3,6%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281457_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D1%81+3%2C6%25

 Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,6% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на миналата година и с 0,9 на сто в сравнение с първите три месеца на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според експресните оценки за второто тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 24,309 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през периода е 20,958 млрд. лeвa. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление - 76%, което в стойностно изражение възлиза на 18,482 млрд. лева.

Докато у нас БВП нараства с 0,9% за три месеца, то в ЕС икономиката отчита ръст с 0,6 на сто, показва статистика на Евростат. Така за периода април-юни в сравнение с януари-март най-висок икономически растеж отчитат Чехия – 2,3%, Швеция -1,7%, Румъния- 1,6%, Нидерландия- 1,5%, Латвия - 1,3%, докато Финландия регистрира спад с - 0,5 на сто.

На годишна база най-голямо увеличение на БВП се наблюдава в Румъния – 5,7%, Латвия - 4,8%, Чехия - 4,5%, Полша - 4,4%. Най-нисък ръст на икономиката Евростат отчита в Белгия - 1,4 на сто.

С над 100 млн. лв. скочиха оборотите по морето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281456_%D0%A1+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+100+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%

 

НАП направила 24 000 проверки от началото на сезона

С над 100 млн. лв. са се увеличили оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. Това показват данните от дистанционната връзка на Националната агенция за приходите (НАП) с касовите апарати, съобщиха от данъчната служба.

Сред местата


 

с най-голям ръст на регистрираните в НАП приходи е Обзор – 149%


 

повече спрямо юли 2016 г. В големите курорти също има повишаване на оборотите. Така например в Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг – 10 на сто, а в Златни пясъци – 22%.

От началото на летния сезон досега по цялото Черноморие са извършени общо 24 хил. проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други. 

За пръв път през тази година


 

неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно


 

със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването, уточняват от НАП. Запечатаните обекти по време на кампанията до този момент са 113.Последният случай беше с въздушния ресторант край Варна. Той също бе затворен от данъчните за неиздаване на касови бележки.


 

На постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища


 

в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП. Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.

Проблемите пред България при реализация на балканския план на САЩ

http://pogled.info/svetoven/balgariya-balkanite-i-geopolitikata-na-sasht.88459

/Поглед.инфо/ В годините на “Студената война“ трите основни компонента на стратегията на САЩ бяха: (1) икономическо изтощаване на СССР, (2) политическа дестабилизация на Русия чрез агенти за влияние и (3) военно разгръщане на НАТО, колкото може по близко до границите на Русия.

Конспирация: С това слънчево затъмнение идва краят

https://www.vesti.bg/lyubopitno/konspiraciia-s-tova-slynchevo-zatymnenie-idva-kraiat-6072675

Слънчевото затъмнение на 21 август ще съвпадне с появата на митичната планета Нибиру, твърди конспиративна теория

Православен календар за 17 август

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6394753

Православен календар за 17 августСв. мчк Мирон. Преп. Алипий иконописец Свети Мирон бил свещеник. Произхождал от богат род. Отличавал се с благ характер и бил боголюбив и човеколюбив. На Рождество Христово езичници нахлули в храма и го хвърлили в нагорещена пещ. Но той излязъл оттам невредим. Чудото не вразумило мъчителите, а ги довело до още по-голяма ярост.

Симеонов: Маджо, Радо Слънцето и Маргините клатят държавата чрез туризма

http://clubz.bg/57328-simeonov_madjo_rado_slynceto_i_marginite_klatqt_dyrjavata_chrez_turizma

"Наематели и концесионери на плажове клатят държавата чрез туризма. Маджо, Радо Слънцето, Маргините. Свикнали са да печелят, ограбвайки съня и спокойствието на другите."

Това заяви днес пред Нова тв вицепремиерът Валери Симеонов. Така той коментира акциите от миналата седмица срещу заведения по морето, които сам ръководи.

Държавата е прекалено толерантна към такива концесионери, като им дава концесия за 20 години. Иначе едни инвестиции по плажовете се избиват най-много за две години, смята Симеонов.

"Зад призива "Бойко при Валери" просто се вижда едно дълбоко неразбиране на структурата на държавното управление. Ние управляваме под формата на коалиция в името на законността. Няма как Бойко Борисов да спре Валери, нито Валери да спре Борисов, когато другият работи в името на законността", каза вицепремиерът.

Такъв бе коментарът му за скандиранията "Бойко при Валери" на недоволни от акциите.

Вицепремиерът твърди, че никога не е виждал лично диджей Станчо, който заяви, че е бил арестуван от него. Полицията просто конфискувала средството, с което се нарушавал законът в бар "Оксижен". До този момент били издадени над 20 заповеди заведението да намали шума.

"В "Оксижен" има рецидивисти, налагащи тормоз. Институциите не могат да приложат срещу тях крайна мярка поради несъвършено законодателство. Три пъти от "Оксижен" са прибирани уредби, а те пак продължават да свирят", изтъкна Симеонов.

Воцепремиерът заяви, че в Бургаско и Варненско през лятото работят над 100 екипа, които освен шума проверяват храните в хладилниците, мерките за противопожарна сигурност и т.н.

За това има в момента над 100 милиона приходи повече, отколкото през 2016 г.", похвали се лидерът на "Обединени патриоти".

И продължи:

"Този сезон няма нито едно стомашно-чревно заболяване по морето. Няма нито един затворен плаж заради нарушаване на санитарните норми на водата. И това са резултати от проверките."

След което отново се върна към темата за шума.

Симеонов смята, че става дума за хиляди заведения. А във всяко от тях има по един самозван собственик, който се смята над закона. Но иска другите да го спазват.

Сред недосегаемите са четирите заведения от групата около "Какао бийч". Те тероризират целия залив и смятат, че всичко им е позволено. Вероятно собствениците им имат връзки с високите етажи на властта, твърди Симеонов.

"Зад тях стои култова фигура от ъндърграунда - Радо Слънцето някой си, не го познавам. Те си позволяват адски високи децибели."

Институциите не успяват да си вършат работата. Законът позволява само на някои от тях да довеждат докрай наложените мерки, и то не заради шум, а заради хигиенни параметри и нарушени права на клиента. Властите не успяват да затворят заведенията, защото има бавна и тежка процедура.

Валери Симеонов отново нападна Бургаския административен съд и председателя му Панайот Генев.

"Имаме 89 случая в Бургаска област на затворени със заповеди заведения. Но само 9 от тях наистина са затворени. Съдът отхвърля заповедите и веднага ги отварят. Този съд отваря заведението, преди да е дошъл печатният акт за отварянето му наново. И от тези 80 заведения, които са наново отворени, само 9 не са отворени от Бургаския административен съд", изтъкна вицепремиерът.

Той бе категоричен, че Слънчев бряг е място за курорт, а не за купон:

"Насажда се впечатление, че едва ли не 15 на сто от посетителите на Слънчев бряг са младежи. Поръчах статистиката за 2016 г. - това са 5,6 процента. Как ще обясним на тероризираните месеци наред, как ще искаме качествен продукт от недоспала камериерка или сервитьорка? Не е място за купон. След като има 95 на сто нормални хора, които искат да почиват, не може да бъде място за купон."

"Искаме да изкараме България от зоната на евтиния алкохолен туризъм", каза накрая Валери Симеонов.

И отново цитира статистика. Според нея България взема средно по 534 евро средно от чужд турист, което я поставя на дъното. За Африка средната цифра е над 600 евро, а за Румъния - повече от 700.

Спират снимките на "Мисията навъзможна 6", Том Круз получил фрактура

//dariknews.bg/novini/liubopitno/spirat-snimkite-na-misiiata-navyzmozhna-6-tom-kruz-poluchil-fraktura-2042916

Американският актьор Том Круз е получил фрактура на глезена при изпълнение на каскада на снимачната площадка на "Мисията невъзможна-6" в Лондон, потвърди вчера филмовата къща "Парамаунт пикчърс", цитирана от Ройтерс.

Кои са най-високоплатените актриси в света?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koi-sa-naj-visokoplatenite-aktrisi-v-sveta-2042917

Списание "Форбс" обяви носителката на "Оскар" Ема Стоун за най-високоплатената актриса в света. Според рейтинга за 2017 г., публикуван днес на сайта на изданието, звездата от филма "La La Land" е заработила през последната година 26 милиона долара, предадоха ТАСС и

Великобритания с нов рекорд заради българите и румънците

//dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-s-nov-rekord-zaradi-bylgarite-i-rumyncite-2042915

Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е достигнал рекордни нива заради голямото увеличение на броя на българите и румънците, намерили работа там, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Джамбазки: Валери Симеонов дава добър личен пример, не разбирам протеста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dzhambazki-valeri-simeonov-dava-dobyr-lichen-primer-ne-razbiram-protesta-2042920

Дава добър личен пример Валери Симеонов с проверките по морето, все пак проблемите по Черноморието са отдавна, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки пред БНТ.

Пазете се от кърлежи, бум на заразени от лаймска болест

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pazete-se-ot-kyrlezhi-bum-na-zarazeni-ot-lajmska-bolest-2042925

Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска болест, има към момента в страната. Инфекцията е в резултат от ухапвания от кърлежи, показва епидемиологичният доклад на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от

Великобритания се оправдава, че не е доставяла химически оръжия в Сирия

http://pogled.info/svetoven/velikobritaniya-se-opravdava-che-ne-e-dostavyala-himicheski-orazhiya-v-siriya.88456

/Поглед.инфо/ Великобритания не доставя оръжия, съдържащи отровни вещества, включително химически, на нито една от страните в конфликта в Сирия.

Израелският президент шокиран от проявeния антисемитизъм в САЩ

http://pogled.info/svetoven/izraelskiyat-prezident-shokiran-ot-proyaveniya-antisemitizam-v-sasht.88457

/Поглед.инфо/ Израелският президент Реувен Ривлин заяви, че е бил шокиран от проявите на антисемитизъм по време на митинг в събота в американския град Шарлътсвил. Той обаче изрази увереност в способността на американските ръководители да се справят с това предизвикателство.

Доверието към нарисувания с водни боички образ на Макрон се срина

http://pogled.info/svetoven/evropa/doverieto-kam-narisuvaniya-s-vodni-boichki-obraz-na-makron-se-srina.88458

/Поглед.инфо/ Едва 37% от френските гласоподаватели са доволни от първите три месеца на управлението на френския президент Еманюел Макрон, показва ново проучване. Одобрението за 39-годишния държавен глава спадна рязко от избирането му на поста през май, като последното проучване потвърждава данните на предходни изследвания на общественото мнение.

Парламентът ще се сдобие с ново осветление за над 300 000 лв.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-shte-se-sdobie-s-novo-osvetlenie-za-nad-300-000-lv-2042914

Сградата на Народното събрание на едноименния площад в София ще има ново фасадно осветление. Това се разбира от обявената обществена поръчка на администрацията на парламента за изготвяне на проект за основен ремонт на фасади и художествено осветление на сградата и упражняване на ав

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин: Война на Корейския полуостров няма да има

http://pogled.info/svetoven/prezidentat-na-yuzhna-koreya-mun-dzhe-in-voina-na-koreiskiya-poluostrov-nyama-da-ima.88451

/Поглед.инфо/ Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин увери съгражданите си, че няма да допусне никога отново война на Корейския полуостров.

Банън: На САЩ им предстои пагубна икономическа война с Китай

http://pogled.info/svetoven/banan-na-sasht-im-predstoi-pagubna-ikonomicheska-voina-s-kitai.88452

/Поглед.инфо/ САЩ се намират в състояние на "икономическа война" с Китай, която може да завърши с пагубно поражение за Щатите. Такова мнение изрази главният политически стратег в администрацията на президента Тръмп Стив Банън в интервю за журналиста от сп. "Америкън проспект" Робърт Кътнър.

Безпрецедентна среща между висш ирански военен и президента на Турция

http://pogled.info/svetoven/iztok/bezpretsedentna-sreshta-mezhdu-vissh-iranski-voenen-i-prezidenta-na-turtsiya.88453

/Поглед.инфо/ Иранският началник-щаб ген. Мохамед Багери се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган по време на посещението си в Анкара.

Прищина отхвърля предложението на Ивица Дачич за поделяне на Косово

http://pogled.info/svetoven/balkani/prishtina-othvarlya-predlozhenieto-na-ivitsa-dachich-za-podelyane-na-kosovo.88454

/Поглед.инфо/ Прищина счита предложението на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич да се раздели Косово на сръбски и албански райони за опасно за региона. Това заяви на заседание на Съвета за Сигурност на ООН представителят на Косово Влора Читаку.

Пенс призова Бразилия, Мексико, Чили и Перу да прекратят икономически и дипломатически отношения с Пхенян

http://pogled.info/svetoven/pens-prizova-braziliya-meksiko-chili-i-peru-da-prekratyat-ikonomicheski-i-diplomaticheski-otnosheniya-s-phenyan.88455

/Поглед.инфо/ Американският вицепрезидент Майк Пенс призова четири страни от Латинска Америка /Бразилия, Мексико, Чили и Перу/ да прекратят своите икономически и дипломатически отношения със Северна Корея.

Кои са най-популярните публикации в туитър?

http://clubz.bg/57327-koi_sa_naj_populqrnite_publikacii_v_tuityr

Коментарът на бившия американски президент Барак Обама за събитията в Шарлотсвил, Вирджиния стана най-харесваната публикация в историята на туитър. Въпреки че социалната мрежа е сред приоритетните средства за комуникация на настоящия президент Доналд Тръмп, туитовете на Обама доминират в класацията на най-популярните публикации на всички времена.

Краткото писание на Обама - първо от серия от общо три, цитира Нелсън Мандела и е придружено от снимка на бившия президент на САЩ, който е заобиколен от група деца от различни раси. Това съобщение е харесано над 4 млн. пъти, откакто Обама го постна в туитър на 13 август.

"Никой не е роден, за да мрази друг човек заради цвета на кожата му, неговото минало или религия", написа Обама, цитирайки първия демократично избран президент на Южна Африка.

 

На второ място е коментарът на американската певица Ариана Гранде след атентата на концерта й в Манчестър, при който загинаха 22-ма души.

“Разбита. От дъното на сърцето си, толкова съжалявам. Нямам думи.“

 

Следва популярната снимка, направена от Елън Дедженерис на церемонията по връчване на наградите Оскар през 2014 г., която сложи началото на тенденцията за селфитата в социалните мрежи.

На четвърто място в класацията на най-харесваните туитове на всички времена е коментарът на Барак Обама, след новината, че сенаторът Джон Маккейн има рак:

“Джон Маккейн е американски герой и един от най-смелите бойци, които познавам. Ракът не знае срещу какво се изправя.“

Следва отново публикация на бившия президент - първият му туит след напускането на Белия дом:

"Здравейте! Върнахме се към стария режим. Върви ли все още? Мишел и аз излизаме в кратка ваканция, а след това се връщаме на работа."

На шеста и седма позиция са последните туитове на Обама като 44-ти президент на САЩ - в единия той благодари на привържениците си, а в другия заявява, че е било чест да заема тази длъжност.

“Благодаря ви за всичко. Последната ми молба е същата като пъвата. Моля ви да вярвате - не в моята способност да донеса промяна, а във вашата.“

“Чест за мен беше да ви служа. Направихте ме по-добър лидер и по-добър човек.“

Осмо място в класацията на най-харесваните туитове на всички времена заема снимката, качена от официалната страница на рок групата Linkin Park след смъртта на вокалиста им Честър Бенингтън.

Девета позиция отново заема публикация на Барак Обама, посветена на първия ден на бащата, който нормално празнува след осем години в Ования кабинет:

“От всичко, което съм направил в живота си, най-много се гордея с това, че съм баща на Саша и Малия. На всички достатъчно късметлии да бъдат бащи, честит ден на бащата!“

Десетото място е за коментарът на Хилари Клинтън след загубата й в президентските избори през 2016 г. от настоящия президент Доналд Тръмп:

“Към всички малки момичета, които гледат... никога не се съмнявайте, че сте ценни и силни и заслужавате всеки шанс и всяка възможност на света.“

Флашки вместо бомби за Северна Корея

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6393051

Флашки вместо бомби за Северна КореяКак и защо USB устройствата станаха най-търсената стока на черния пазар в държавата на Ким Чен Ун Точно преди 10 години, през лятото на 2007 г., имах невероятния шанс да участвам, макар и с малка епизодична роля, в една много интересна мисия в Северна Корея. Пхенян бе извършил първото изпитание на атомна бомба месеци по-рано в планините край град

Проектът на Ердоган „Нова Турция” е проект за държава от миналото

http://pogled.info/svetoven/proektat-na-erdogan-nova-turtsiya-e-proekt-za-darzhava-ot-minaloto.88446

/Поглед.инфо/ „Нова Турция” придобива формата на едноличен режим, тъй като законодателната, изпълнителната и съдебната власт са концентрирани в ръцете на президента. Това изцяло променя философията за това каква трябва да бъде турската държава през 20 век.

САЩ готвят военни удари, прехвърлят танкове и гаубици зад граница

http://pogled.info/svetoven/sasht-gotvyat-voenni-udari-prehvarlyat-tankove-i-gaubitsi-zad-granitsa.88447

/Поглед.инфо/ Пентагонът прехвърля танкови дивизии до пристанища на Тихия океан и Мексиканския залив, за да бъдат натоварени на военни транспортни кораби. Блогърът Already happened, който следи прехвърлянето на въоръжението, публикува в Twitter любителски снимки и видеоклипове, на които се виждат жп композиции със стотици танкове, самоходни гаубици и спомагателна техника, пътуващи към западните и източните пристанища на САЩ.

Бивш украински разузнавач: Крим няма да се върне в Украйна

http://pogled.info/svetoven/russia/bivsh-ukrainski-razuznavach-krim-nyama-da-se-varne-v-ukraina.88448

/Поглед.инфо/ Андрей Римарук, ветеран от войната в Донбас и бивш разузнавач от въоръжените сили на Украйна, заяви, че Крим никога няма да се върне в състава на Украйна, тъй като след съединението с Русия, животът на хората там значително се е подобрил.

Александр Роджерс: В САЩ има гражданска война

http://pogled.info/svetoven/amerika/aleksandr-rodzhers-v-sasht-ima-grazhdanska-voina.88449

/Поглед.инфо/ Преди дни в Шарлотсвил, щата Вирджиния, избухнаха бунтове, в резултат на които един човек е убит и поне 19 са ранени. Разби се и полицейски хеликоптер.

“Американците искат да убият Путин”

http://pogled.info/svetoven/amerikantsite-iskat-da-ubiyat-putin.88450

/Поглед.инфо/ Въпросът за руско-американското противостоене изглежда се премества в някаква по-тежка плоскост не само в частта на дипломацията, но и в тази на икономическите “убождания”, удари и отраслово “спиране на кислорода”. Своя личен поглед върху проблема за Изборския клуб излага известният икономист, директор на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин:

Джордж Мартин съпреживява смъртта на героите от "Игра на тронове"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhordzh-martin-syprezhiviava-smyrtta-na-geroite-ot-igra-na-tronove-2042909

Американският писател Джордж Мартин каза на пресконференция в Санкт Петербург, че не скърби за персонажите от книгите си, но съпреживява смъртта на героите от "Игра на тронове" , предаде ТАСС.

В Истанбул лекуват бездомните животни от стреса с класическа музика (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/v-istanbul-lekuvat-bezdomnite-zhivotni-ot-stresa-s-klasicheska-muzika-video-2042908

В рехабилитационен център за бездомни животни в истанбулския квартал Бейликдюзю ветеринарните лекари са започнали да пускат класическа музика на настанените там кучета и котки, за да намаляват стреса им, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Посрещаме все повече турски туристи

//dariknews.bg/novini/biznes/posreshtame-vse-poveche-turski-turisti-2042907

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с Мехмед Гюркайнак - генерален мениджър на Turkish Airlines - България, съобщи пресцентърът на министерството. На срещата министър Ангелкова и Мехмед Гюркайнак са обсъдили перспективите за двустранното сътрудничество, което още да

България харчи най-малко пари за обществен ред и сигурност в ЕС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-harchi-naj-malko-pari-za-obshtestven-red-i-sigurnost-v-es-2042905

България като държава-членка на ЕС отделя най-висок процент от държавните разходи за сектора "обществен ред и сигурност", но е на дъното на европейската класация по разходи за сигурност на глава от населението - едва 173 евро на човек, при среден п

Производители: След 10 години няма да има българска ябълка заради вноса от чужбина

//dariknews.bg/novini/biznes/proizvoditeli-sled-10-godini-niama-da-ima-bylgarska-iabylka-zaradi-vnosa-ot-chuzhbina-2042906

Български производители на ябълки са принудени да изкореняват насаждения и да се ориентират към отглеждането на други култури. Причината за това е внос от Полша на изключително занижени цени от около 35 ст. за килограм, съобщи

Мъри Стоилов и "Астана" паднаха тежко в Шампионската лига

http://clubz.bg/57326-myri_stoilov_i_astana_padnaha_tejko_v_shampionskata_liga

Казахстанският "Астана", воден от треньора Станимир Стоилов, напрактика се прости с надеждата за втори път да играе в групите на Шампионската лига. В решителния плейоф тимът падна с 0:5 на терена на "Селтик" в първия мач.

Гостите допуснаха по един автогол за първото и петото попадение на "детелините". Евгени Постников вкара топката в собствената си врата при опит да я избие в 32-ата минута.

Последваха попадения на Скот Синклер (42-ата и 60-ата), Джеймс Форест (79-ата) и Игор Шитов (нов автогол в 88-ата). Реваншът е едната седмица в Астана.

Израелският "Апоел" (Беер Шева), който елиминира в предишната фаза "Лудогорец", имаше много трудности срещу словенския "Марибор" - 2:1 като домакин. Гостите поведоха в 10-ата минута чрез Маркос Таварес, но още в 12-ата Антъни Наукаеме изравни. Крайното 2:1 фиксира Шир Цедек от дузпа в продължението на първата част.

Предстои интересен реванш.

Другите резултати от плейофите в сряда: "Башакшехир" (Турция) - "Севиля" 1:2, "Наполи" - "Ница" 2:0, "Олимпиакос" - "Риека" (Хърватия) 2:1.

Тази вечер от 21:30 часа "Лудогорец", последният представител на България в евротурнирите, приема литовския "Судува" в първия плейоф за групите на Лига Европа.

"Реал" (Мадрид) довърши "Барселона", грабна Суперкупата

http://clubz.bg/57325-real_madrid_dovyrshi_barselona_grabna_superkupata

"Реал" (Мадрид) триумфира със Суперкупата на Испания след 2:0 над "Барселона" в реванша и общо 5:1. Отличието, което ознаменува старта на новия сезон във футбола на Иберийския полуостров, е 10-о за "белите", Барса има 12.

"Реал" имаше аванс от 3:1 от първата среща и бързо реши нещата в своя полза в ответния сблъсък. Марко Асенсио, който замени в титулярния състав наказания Кристиано Роналдо, откри резултата в 4-ата минута. Както и на "Камп Ноу", един от талантите на испанския футбол, се разписа с далечен удар, при който топката образува странна парабола.

В 33-тата минута Лукас Васкес удари греда за "Реал". Шест по-късно обаче нямаше прошка - Марсело комбинира с Карим Бензема, който удвои резултата.

След почивката "Реал" намали оборотите и реши да се забавлява с технична игра, докато Барса пое инициативата и тръгна да търси голове. В 53-тата минута Лео Меси нацели напречната греда.

В 70-ата и Луис Суарес тресна един от стълбовете на рамката на Кейлор Навас.

В крайна сметка до края нов гол не падна и резултатът остана 2:0.

Папата поиска прошка от семействата на изнасилени деца

http://clubz.bg/57324-papata_poiska_proshka_ot_semejstvata_na_iznasileni_deca

папата папата в ню йорк 1

Папа Франциск помоли за прошка от семействата на децата, станали жертва на сексуални посегателства и самоубили се поради получената травма.

В изявление, публикувано от германския вестник "Билд" и цитирано от БТА, Светият отец благодари също така на един от оцелелите за това, че е разказал за преживяното. Той нарече изповедта на Даниел Пите, публикувана под заглавие "Отче, прощавам ти", свидетелство за това "колко дълбоко може да проникне злото в сърцето на един служител на църквата".

Пите като дете е бил подложен на многократни изнасилвания и сексуални посегателства от член на капуцинския монашески орден. Днес самият той е свещеник и води кампания срещу педофилията в Католическата църква.

Папата изрази "любовта и болката си" за семействата, загубили свои близки заради самоубийства поради преживените издевателства и ги помоли за "прошка с пълно смирение".

"Това е абсолютно чудовищно, ужасен грях, противоречащ на всичко, което църквата проповядва", заяви той.

Путин е по-по-най от Тръмп

http://clubz.bg/57323-putin_e_po_po_naj_ot_trymp

Владимир Путин е по-надежден световен лидер от Доналд Тръмп, смятат гражданите на редица съюзници на САЩ, включително Япония, Южна Корея и седем държави членки на НАТО, става ясно от ново социологическо проучване.

"Въпреки че доверието в способността на Путин да ръководи външните работи като цяло е ниско, хората в много страни му се доверяват повече, отколкото на американския президент Доналд Тръмп", се казва в проучването.

Като цяло резултатите и на двамата са лоши в сондажа на уважавания изследователски център "Пю", но е удивително високото ниво на международно недоверие към американския президент - пост, наричан понякога "лидер на свободния свят", съобщава БТА.

В Гърция, Германия, Турция, Унгария, Франция, Италия и Испания повечето хора смятат, че Путин е по-способен от Тръмп "да направи правилното нещо в световните дела", сочи проучването.

Тръмп бие руския си колега във Великобритания, Канада, Холандия, Полша, Австралия, Индонезия и Израел. Проучването е направено в 37 държави по-рано тази година, като във всяка страна са запитани между 852 и 2464 души.

Ръстът на заплатите остава значителен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6393013

Ръстът на заплатите остава значителенТази година е възможен паритет в заплащането на частния и обществения сектор Последните данни на НСИ показват годишен ръст от 9,9% на средната брутна заплата в страната през второто тримесечие на 2017 г. Това е най-голямото увеличение от третото тримесечие на 2009 г. насам, поне при номиналния ръст на възнагражденията.

"Реал" задълбочи кризата в "Барселона" с 2:0 на "Бернабеу" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6395129

"Реал" задълбочи кризата в "Барселона" с 2:0 на "Бернабеу" (видео)"Барселона" е в тежка игрова и кадрова криза, стана ясно още преди да е започнало испанското първенство. Доказа го не само втората поредна загуба от кръвния враг "Реал" (Мадрид) в реванша за суперкупата на страната, но преди всичко безидейната игра на каталунците на "Сантяго Бернабеу" в сряда вечерта.

1 млн. евро прибира "Лудогорец" от ШЛ, 1,7 млрд. делят участниците в Европа за сезона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6394822

1 млн. евро прибира "Лудогорец" от ШЛ, 1,7 млрд. делят участниците в Европа за сезонаПриходите от търговските права за Шампионската лига, Лига Европа и суперкупата на Европа за следващия сезон ще бъдат около 2,35 милиарда евро, съобщава сайтът на УЕФА. Наградният фонд за трите турнира е близо 1,7 милиарда евро, като 1,318 млрд. са за участниците в Шампионската лига и суперкупата на Европа, а 400 млн. са за тези от Лига Европа.

"Реал" отново победи "Барселона" и вдигна четвърти трофей за 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/17/3025591_real_otnovo_pobedi_barselona_i_vdigna_chetvurti_trofei/?ref=rss


В отсъствието на голямата си звезда Кристиано Роналдо "Реал" (Мадрид) отново надигра и победи "Барселона", за да триумфира със Суперкупата на Испания. Мадридчани се наложиха с 2:0 на "Сантяго Бернабеу" с попадения на Марко Асенсио и Карим Бензама през първото полувреме и с общ резултат 5:1 спечелиха отличието за десети път в своята история.<br /><br />Тимът на Зинедин Зидан вдигна четвърти трофей през 2017 г. след титлата в Примера дивисион,...

Суперкупата на Испания е за Реал след нова лекция в "Ел Класико"

https://www.actualno.com/football/superkupata-na-ispanija-e-za-real-sled-nova-lekcija-v-el-klasiko-news_628161.html

Второто издание на "Ел Класико" за сезона отново завърши в полза на Реал Мадрид, след като възпитаниците на Зинедин Зидан спечелиха срещу Барселона комфортно с 2:0, приключвайки интригата в мача още през първото полувреме. Още в 3' Марко Асенсио вкара втори гол красавец на с

За година атлетиката се промени тотално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6392998

За година атлетиката се промени тоталноБъдещето остава мрачно и неясно, особено след оттеглянето на спасителя Юсеин Болт Една година бе предостатъчна за тотална промяна в леката атлетика. От олимпиадата в Рио до световното в Лондон спортът се обнови напълно, но неясно дали за добро, или за лошо. По-вероятно е да е на лошо, след като бъдещето не изглежда розово.

Мъри Стоилов каза чао на Шампионската лига

https://offnews.bg//futbol/mari-stoilov-kaza-chao-na-shampionskata-liga-662983.html

Станимир Стоилов няма да изведе Астана в Шампионската лига на 99,999 процента. Казахстанците претърпяха тежко поражение с 0:5 от Селтик и на практика се прости с надеждите за място сред най-добрите 32 отбора на континента.

В друг интересен мач Наполи победи 2:0 Ница и взе добър аванс преди реванша във Франция. Точни за тима на Маурисио Сари бяха Дрис Мертенс и Жоржиньо (от дузпа). Гостите пък получиха два червени картона в края на двубоя.

Олимпиакос направи обрат срещу Риека и се наложи с 2:1 след гол в последната минута. Със същия резултат Апоел Беер Шева, който елиминира Лудогорец в предишния кръг, се наложи над Марибор.

Голяма крачка към групите направи Севиля. Андалусийци спечелиха с 2:1 при гостуването си на Истанбул ББ.

Олимпиакос - Риека 2:1

0:1 Хебер (42)
1:1 Одиджа-Офое (66)
2:1 Ромао (90)


Селтик - Астана 5:0

1:0 Постников (32) авт.
2:0 Синклер (42)
3:0 Синклер (60)
4:0 Форест (79)
5:0 Грифитс (88)

Апоел (Беер Шева) - Марибор 2:1

0:1 Тавареш (10)
1:1 Нвакаеме (12)
2:1 Цедек (45) д.

Истанбул ББ - Севиля 1:2

0:1 Ескудеро (16)
1:1 Елиа (64)
1:2 Бен Йедер (84)

Наполи - Ница 2:0

1:0 Мертенс (13)
2:0 Жоржиньо (70) д.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване